Α ΕΣΚΑΣΕ

Χρ. Μωραϊτης:’Είμαι πολύ ευτυχισμένος στην Ιτέα’

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τη σημερινή συνέντευξη ήθελα καιρό να την πάρω, γιατί πίστευα πως μια μπασκετική κουβέντα με τον Χρήστο Μωραϊτη εκτός από ανεξάντλητη, θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και…συλλεκτική.

Τελειώνοντας την απομαγνητοφώνηση και γράφοντας αυτόν εδώ τον πρόλογο λίγο πριν την αφήσω στην κρίση σας, αισθάνομαι δικαιωμένος.

Πρώτον, γιατί πράγματι ο κόουτς έθιξε όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν, απαντώντας με ειλικρίνεια και πολλές φορές αφοπλιστικά και δεύτερον γιατί πήρα μια συνέντευξη που τη θεωρώ συλλεκτική καθώς πιστεύω ακράδαντα πως το προπονητικό ταλέντο του Μωραϊτη, δεν θα μπορέσει να περιοριστεί για πολύ καιρό ακόμα στα τοπικά δρώμενα, όσο και αν εκείνος βάζει πάνω απ’ όλα την Ιτέα.

Μια Ιτέα, για την οποία ο Μωραϊτης μιλάει με τα καλύτερα λόγια, αλλά που και εκείνη θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που τον έχει στις τάξεις της.

Ο Μωραϊτης είναι από τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων, που σπάνια θα ακούσεις άσχημο λόγο για το πρόσωπο του. Είναι αυτό που λέμε, κοινής αποδοχής με πολλούς φίλους και ακόμα περισσότερο γνωστούς, που είναι αποδεκτός ακόμα και στην γειτονική και παραδοσιακά…αντιμαχόμενη με την Ιτέα, Άμφισσα, την οποία άλλωστε ανέβασε στην Α’ κατηγορία πριν από 8 χρόνια…

Ο Χρήστος Μωραϊτης.

Και όλα αυτά, σε μια μακρά πορεία στο χώρο που έχει ως αφετηρία επιτυχιών το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΣΕ παίδων το 1987!

Σήμερα, ο 44χρονος πλέον κόουτς της Ιτέας, παρουσιάζει μια ομάδα-πρότυπο.

Μια ομάδα, σε μια περιοχή περίπου 5000 κατοίκων, που όμως χωρίς μεταγραφές είναι 2η στην Α’ κατηγορία, πρώτη και αήττητη στα πρωταθλήματα παίδων και εφήβων, μια ομάδα που έχει συγκεκριμένο καλούπι και τρόπο σκέψης, είτε δεις να αγωνίζεται η αντρική, είτε η ομάδα…μίνι!

Και αυτό, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο παράσημο του Μωραϊτη, γιατί αυτή η επιτυχία έρχεται μέσα από την επιλογή και εκμάθηση λίγων-αναλογικά-παιδιών.

Από εδώ και κάτω ο λόγος σε εσάς. Ενδεικτικά, να πω μόνο, πως ο Μωραϊτης, μιλάει για την αντρική ομάδα, τα τμήματα υποδομής, τον Μούρτο και αν μπορεί να προκύψει άλλος παίκτης τέτοιου επιπέδου, για τον κόσμο, για την πρόκληση της Α2 που δεν αποδέχθηκε πριν από λίγο καιρό, για την καλύτερη ομάδα που είχε ποτέ η Ιτέα, για τους διαιτητές, αλλά και τι θα έκανε αν είχε παίκτη τον…Σπανούλη!

Πάμε λοιπόν!

 ‘Αν σου πω, ότι τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε περίμενα ότι την 7η αγωνιστική θα είμαστε δεύτεροι με 6-1 ρεκόρ, θα ήμουν ψεύτης’.

ΕΡ: Η ομάδα σου είναι αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος. Όταν ξεκίναγε το πρωτάθλημα που μάλιστα θεωρείται από πολλούς ως το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών, πες μου ειλικρινά, περίμενες αυτή την πορεία;
Χ.Μ.: ‘Πριν ξεκινήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σου, θα ήθελα να ευχαριστήσω το δημοφιλές site eviabasket για την τιμή που μου κάνει να μιλήσω και να εκφράσω τις απόψεις μου. Πάμε τώρα στην απάντηση…Αν σου πω, ότι τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε περίμενα ότι την 7η αγωνιστική θα είμαστε δεύτεροι με 6-1 ρεκόρ, θα ήμουν ψεύτης. Περίμενα πως θα είχαμε μια μαχητική, ανταγωνιστική ομάδα σε κάθε ματς, που θα πουλάει ακριβά το τομάρι της’.
ΕΡ: Σίγουρα θα έχεις αναθεωρήσει τους αρχικούς στόχους για φέτος, με τη σωτηρία να είναι δεδομένη. Ως που μπορεί να φτάσει φέτος η Ιτέα;
Χ.Μ.: ‘Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μόνο τον αγώνα του Σαββάτου με τον Άρη Θήβας και τίποτα άλλο. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το που θα φτάσουμε. Θεωρώ πως ένα από τα ‘κλειδιά’ της φετινής μας πορείας, είναι να προσεγγίζουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι είναι το σωστό κατά τη γνώμη μου. Να βάζεις μικρούς, κοντινούς στόχους και να προσπαθείς να τους κατακτήσεις’.

 

Αυτό που κάνουμε φέτος είναι η προίκα μας για το μέλλον και το έχουμε ευαγγέλιο. Νομίζω ότι έχουμε παντρέψει με επιτυχία την εμπειρία κάποιων μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών, με τον ενθουσιασμό και τη δίψα για διάκριση που έχουν οι νεαροί’.

ΕΡ: Το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν προχώρησες σε καμιά μεταγραφή δείχνει πως ήσουν σίγουρος για το τι μπορεί να κάνει φέτος η ομάδα σου;
Χ.Μ.: Μεταγραφές δεν κάναμε συνειδητά, γιατί δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία του Γ.Σ.Ιτέας. Καθίσαμε με τη διοίκηση, τον πρόεδρο κ.Κουτρόγιαννο, τον αντιπρόεδρο κ.Τσίρο και θέσαμε ως στόχο να δώσουμε χρόνο συμμετοχής και ενεργό ρόλο στα νέα και ταλαντούχα παιδιά που έχουμε από τα τμήματα υποδομής. Αυτή είναι γενικά η φιλοσοφία του σωματείου μας, να παίζουν παιδιά που προέρχονται από την παραγωγική μας διαδικασία. Αυτό θα το κάνω με κάθε κόστος, ακόμη και αν πέσουμε κατηγορία. Προτιμούμε να παίξουν αυτά τα παιδιά παρά να πάρουμε κάποιον έτοιμο παίκτη. 
Αυτό που κάνουμε φέτος είναι η προίκα μας για το μέλλον και το έχουμε ευαγγέλιο. Νομίζω ότι έχουμε παντρέψει με επιτυχία την εμπειρία κάποιων μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών, με τον ενθουσιασμό και τη δίψα για διάκριση που έχουν οι νεαροί’.

‘Για μένα, πετυχημένος προπονητής στα τμήματα υποδομής δεν είναι αυτός που θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά εκείνος που θα έχει επηρεάσει όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται και θα τα έχει στρέψει προς την καλαθοσφαίριση’.

ΕΡ: Η Ιτέα έχει τελικά μέσα της…μπασκετικό DNA; Μετά τον Μούρτο που πλέον είναι αρχηγός του Άρη, μια μικρή κωμόπολη με περίπου 5.000 κατοίκους, μπορεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα περιφερειακό πρωτάθλημα. Πως το εξηγείς αυτό, εσύ που ζεις όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα από τα ενδότερα της;
Χ.Μ.:‘Νομίζω ότι πραγματικά στην πόλη μας υπάρχει αρκετό μπασκετικό ταλέντο και πολλοί την αποκαλούν μπασκετομάνα αν και πάνω απ’ όλα τα πάντα είναι θέμα δουλειάς. Μαγικά δεν γίνονται πουθενά. Απλά, περνάμε πολλές ώρες στο γήπεδο με τα παιδιά, τα τμήματα είναι συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους, υπάρχει οργάνωση, πρόγραμμα και πλάνο. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Γίνεται με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και πολύ μεράκι. Προσπαθούμε να επηρεάσουμε τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση στο μέγιστο βαθμό. Για μένα, πετυχημένος προπονητής στα τμήματα υποδομής δεν είναι αυτός που θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά εκείνος που θα έχει επηρεάσει όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται και θα τα έχει στρέψει προς την καλαθοσφαίριση’.

‘Και αφού αναφέραμε τον Μούρτο, να σου πω ότι προέρχεται από μια εξαιρετική οικογένεια με ήθος, με αρχές με φοβερό υπόβαθρο. Τον πατέρα του δεν τον είδα ποτέ σε προπόνηση μας, σπάνια ερχόταν και σε αγώνες…Ποτέ δεν μιλήσαμε για μπάσκετ…’

ΕΡ: Τα τμήματα υποδομής, παιδικό-εφηβικό έχουν και φέτος πολύ καλή πορεία, αήττητα μάλιστα μέχρι τώρα στα πρωταθλήματα τους. Τελικά πόσα ταλέντα έχει η Ιτέα, και ποιο βλέπεις για…διάδοχο του Μούρτου;
Χ.Μ.:’ Ξεκαθαρίζω πως για μένα το αήττητο σε μικρές ηλικίες και τα σκορ δεν λένε τίποτα. Δεν μετράει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες (παίδες-έφηβοι), πρέπει να πάρουν τις σωστές %ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%81%cf%84%ce%bfμπασκετικές αρχές και να προετοιμαστούν να παίξουν σε επίπεδο αντρών. Συνεχίζοντας τώρα, θα σου πω και πάλι ότι υπάρχει πολύ ταλέντο αλλά υπάρχει και πολύ στοχευμένη προπόνηση. Παιδιά που είναι παίδες-έφηβοι αλλά παίζουν και στην αντρική ομάδα, το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν κάθε μέρα στο γήπεδο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Είχαν πρόγραμμα συγκεκριμένο και δούλεψαν ώστε να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους. Να τονίσω εδώ ότι το καλοκαίρι για να βελτιωθείς ατομικά. Όσον αφορά τον διάδοχο του Μούρτου δεν θα απαντήσω για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι, ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι αδηφάγα και αποπροσανατολίζουν πολύ τον κόσμο, ιδίως τα νέα παιδιά από τον πραγματικό τους στόχο. 
Γι’ αυτό και όταν μιλάμε στο τηλέφωνο μετά από αγώνα τμήματος υποδομής, δεν σου αναφέρω ποτέ συγκεκριμένο όνομα ότι διακρίθηκε, αλλά σου αναφέρω όλη την ομάδα… Για να φτάσεις να γίνεις Μούρτος, δεν αρκεί μόνο το μπασκετικό ταλέντο αλλά πρέπει να έχεις και άλλα εφόδια, πολύ πιο σημαντικά. Το Background του παιδιού, η οικογένεια του, γενικά όλο το περιβάλλον πρέπει να είναι τέτοια που να θωρακίζουν ώστε να μην δέχεται κακές επιρροές. Και αφού αναφέραμε τον Μούρτο, να σου πω ότι προέρχεται από μια εξαιρετική οικογένεια με ήθος, με αρχές με φοβερό υπόβαθρο. Τον πατέρα του δεν τον είδα ποτέ σε προπόνηση μας, σπάνια ερχόταν και σε αγώνες…Ποτέ δεν μιλήσαμε για μπάσκετ…’

‘Επειδή όμως το φετινό ξεκίνημα, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αυτό θέλει σωστή διαχείριση. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια μέση οδό συναισθημάτων, ούτε υπέρμετρος ενθουσιασμός στις νίκες, ούτε και πλερέζες στις ήττες. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ήττες γιατί και αυτές είναι μέσα στον αθλητισμό’.

ΕΡ: Το κλειστό της Ιτέας θεωρείται από τις πιο δύσκολες έδρες της κατηγορίας. Είστε από τις λίγες ομάδες που παίζεται σε γεμάτο γήπεδο. Αυτή η συμμετοχή σίγουρα σας βοηθάει. Μήπως σε κάποιες περιπτώσεις όμως σας γεμίζει και με άγχος;
Χ.Μ.: ‘Πραγματικά ο κόσμος της Ιτέας, ανέκαθεν αγαπούσε την ομάδα, τη στήριζε και την βοηθούσε. Τον %ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83ευχαριστούμε πραγματικά, αποτελεί τον 6ο μας παίκτη. Φέτος επειδή η ομάδα αποτελείται από πολλά νεαρά πρόσωπα, η παρουσία του κόσμου είναι ιδιαίτερα σημαντική και από τα φιλικά του καλοκαιριού ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του.
Από την άλλη, προσπαθούμε να τον ευχαριστήσουμε, όχι μόνο μέσα από θετικά αποτελέσματα, αλλά παίζοντας ελκυστικό μπάσκετ. Επειδή όμως το φετινό ξεκίνημα, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αυτό θέλει σωστή διαχείριση. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια μέση οδό συναισθημάτων, ούτε υπέρμετρος ενθουσιασμός στις νίκες, ούτε και πλερέζες στις ήττες. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ήττες γιατί και αυτές είναι μέσα στον αθλητισμό’.
ΕΡ: Πλησιάζει και το τοπικό ντέρμπι με τον Μάκαρο σε 2 εβδομάδες. Ένας αγώνας με ιδιαιτερότητες. Μια ενδεχόμενη νίκη μέσα στην Άμφισσα μετράει παραπάνω από μια απλή νίκη τελικά; Και σε ρωτάω, γιατί όπως συμβαίνει σε όλα τα τοπικά ντέρμπι, το κίνητρο είναι πάντα μεγαλύτερο…
Χ.Μ.: ‘Να με συγχωρείς, αλλά θα προσπεράσω την ερώτηση γιατί είμαστε προσηλωμένοι στο ματς του Σαββάτου απέναντι στον Άρη Θήβας. Μια ομάδα με πολύ πλούσιο και ποιοτικό ρόστερ αλλά και έμπειρο προπονητή. Με τον Μάκαρο θα ασχοληθώ από την Κυριακή’.

‘Νομίζω ότι η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1997 είναι η κορυφαία, Επίσης, πολύ καλή ομάδα είχαμε και το 2007 που φτάσαμε στον τελικό με τον Γ.Σ.Χαλκίδας με κόουτς εκεί τον φίλο μου Βασίλη Μπρατσιάκο’

ΕΡ: Αν σου έλεγα να διαλέξεις την κορυφαία μπασκετική ομάδα της Ιτέας όλα αυτά τα χρόνια, ποια θα ήταν; Και βέβαια, ποιοι κατά τη γνώμη σου ήταν και οι καλύτεροι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας;
Χ.Μ.:‘Νομίζω ότι η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1997 είναι η κορυφαία, Επίσης, πολύ καλή ομάδα είχαμε και το 2007 που φτάσαμε στον τελικό με τον Γ.Σ.Χαλκίδας με κόουτς εκεί τον φίλο μου Βασίλη Μπρατσιάκο.
%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%b1-%cf%81%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%bfΦέτος όμως, μπορεί να μην έχουμε το ταλέντο σε σχέση με ομάδες των παρελθόντων ετών, όμως πλησιάζουμε να παίξουμε το μπάσκετ που μου αρέσει. Απλώνουμε την άμυνά μας σε όλο το γήπεδο, έχουμε πολύ ενέργεια στο παιχνίδι μας, πολύ ενθουσιασμό, και γενικά έχουμε στοιχεία που διέπουν το στυλ παιχνιδιού νεαρών ηλικιών.
Η Ιτέα λοιπόν, παρά το μικρό μέγεθός της ως πόλη, έχει μεγάλο μέγεθος σε μπάσκετ στα τοπικά πάντα δρώμενα. Κατ’ επέκταση, έχει βγάλει και αρκετούς παίκτες που έπαιξαν σε Εθνικές κατηγορίες. Όσο αφορά τους καλύτερους που φόρεσαν τη φανέλα του συλλόγου, ξεχωρίζω τον αρχηγό του Άρη Θεσσαλονίκης, το Νάσο Ντινόπουλο αρχηγό και σημαία της ομάδας με τεράστια και πολύπλευρη προσφορά στο σύλλογο, τον Κώστα Σταύρου, τον Βασίλη Βορριά, τον Γιάννη Μωραϊτη, τον Γιώργο Μολέ, τον Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, τον Κυριάκο Χώχο, τον Γιώργο Ταμπίτσικα, τον Αντρέα Μίχο, τον τωρινό προπονητή του Μάκαρου Νίκο Παπούλια και άλλους που δεν μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό και τους ζητώ συγνώμη. Όλοι τους δε, και εξαιρετικοί χαρακτήρες’.
ΕΡ: Πάμε τώρα επί…προσωπικού. Πόσο καιρό έκανες να αποβάλεις από μέσα σου τον παίκτη και να πεις στον εαυτό σου, τώρα είμαι μόνο κόουτς. Σκέφτηκες ιδίως την πρώτη χρονιά που σταμάτησες το μπάσκετ και η Ιτέα δεν πήγαινε καλά, να ξαναβάλεις τα παπούτσια σου και να μπεις στο παρκέ;
Χ.Μ.:Δεν μου πήρε καθόλου χρόνο. Η απόφαση είχε παρθεί από την αρχή της χρονιάς κατόπιν ωρίμου σκέψεως και ήταν απόλυτα συνειδητή. Δεν σταμάτησα και μικρός και ήθελα να δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά που έβλεπα ότι έρχονταν από πίσω να πάρουν τις ευκαιρίες που πρέπει και που ψάχνουν’.
 %ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%87%cf%81-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%84

‘Θεωρώ ότι πιο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, καθώς πρέπει 12 παίκτες να παίζουν σαν ένας, να είσαι λίγο ψυχολόγος, λίγο γιατρός, λίγο έφορος κλπ.’

ΕΡ: Τελικά, είναι πιο δύσκολο να είσαι παίκτης ή προπονητής;
Χ.Μ.: ‘Κάθε ένα έχει τη δική του δυσκολία. Προσωπικά θεωρώ ότι πιο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, καθώς πρέπει 12 παίκτες να παίζουν σαν ένας, να είσαι λίγο ψυχολόγος, λίγο γιατρός, λίγο έφορος κλπ. Το παιχνίδι όμως, ανήκει στους παίκτες οι οποίοι είναι και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές’.

‘Να σου πω ότι είχα μια διερευνητική επαφή πριν ένα μήνα με σύλλογο αρκετές κατηγορίες πιο πάνω για να αναλάβω αλλά αρνήθηκα ευγενικά. Είναι φίλε Παναγιώτη η ζωή μου οργανωμένη στην Ιτέα που είναι δύσκολο να μετακινηθώ’.

ΕΡ: Για πόσο καιρό ακόμα θα σε βλέπουμε στα τοπικά πρωταθλήματα ως κόουτς της Ιτέας. Πέρυσι έκανες ένα πρώτο βήμα με τη Λιβαδειά στην Α2, προσωπική άποψη είναι πως δεν θα αργήσει η στιγμή για το προπονητικό σου άλμα.
Χ.Μ.: ‘Για να βγάλεις και είδηση, να σου πω ότι είχα μια διερευνητική επαφή πριν ένα μήνα με σύλλογο αρκετές κατηγορίες πιο πάνω για να αναλάβω αλλά αρνήθηκα ευγενικά. Είναι φίλε Παναγιώτη η ζωή μου οργανωμένη στην Ιτέα που είναι δύσκολο να μετακινηθώ. Είμαι όμως πολύ ευτυχισμένος στο σύλλογο της πόλης μου, απολαμβάνω την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου, την άψογη συνεργασία με τη διοίκηση του συλλόγου και θα κάνω τα πάντα ώστε να τους βλέπω χαρούμενους. Στο κάτω-κάτω, προτιμώ να ασχολούμαι με παιδιά σε τρυφερή ηλικία που χαράζεις πραγματικά την ψυχούλα τους, παρά να κοουτσάρω ομάδα Α2…’
 %ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bc-%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%cf%86%ce%b9%cf%83

‘ Στην Ιτέα στο τέλος θα πάμε με σύστημα, αν πάω στον Ολυμπιακό θα αφήσω να αποφασίσει ο Σπανούλης (χαχαχαχα)…’

ΕΡ: Ήσουν παίκτης πρώτης γραμμής, που έπαιρνες το μεγάλο σουτ. Σε ένα ματς που θα πάει στον πόντο, θα διαλέξεις το σουτ να βγει μέσα από το σύστημα ή θα στηριχθείς στην πρωτοβουλία και το ένστικτο του παίκτη;
Χ.Μ.: ‘Εξαρτάται από το υλικό που έχεις. Σίγουρα θα δείξω μια ειδική κατάσταση ώστε να επιτεθούμε στοχευμένα αλλά όπως είπα και πριν, το παιχνίδι είναι των παικτών, συνεπώς θα μετρήσει το ταλέντο, το ένστικτο και η πρωτοβουλία του παίκτη στο τέλος. Στην Ιτέα στο τέλος θα πάμε με σύστημα, αν πάω στον Ολυμπιακό θα αφήσω να αποφασίσει ο Σπανούλης (χαχαχαχα)…’

‘Εμένα μου αρέσει το μπάσκετ που παίζει ο Ερμής Σχηματαρίου με ότι αυτό συνεπάγεται…’

ΕΡ: Είμαστε περίπου στο 1/3 του πρωταθλήματος. Υπάρχει φαβορί στη φετινή Α’ ΕΣΚΑΣΕ;
Χ.Μ.: ‘Δεν θα χρίσω κανέναν φαβορί γιατί αλλιώς θα ήμουν ανόητος. Εμένα μου αρέσει το μπάσκετ που παίζει ο Ερμής Σχηματαρίου με ότι αυτό συνεπάγεται…  Η Παναγίτσα φαίνεται πως βρίσκει το δρόμο των επιτυχιών με το ποιοτικό ρόστερ που διαθέτει. Ο Άρης Θήβας παρότι δεν έχω σαφή εικόνα καθώς ακόμα δεν έχουμε παίξει αντίπαλοι, δείχνει πιο ισχυρός από ποτέ ενώ να μην υποτιμάμε και τον Τελεθριακό…Για να πάρεις όμως το πρωτάθλημα θέλεις διάρκεια και να βρεθείς στο πικ τον Απρίλιο. Κανείς δεν πήρε κούπα από τον Νοέμβριο…’

‘Δεν μπορούμε να είμαστε σε τοπικό πρωτάθλημα και να θέλουμε να μας σφυρίξει ο Λαμόνικα. Ούτε ασπάζομαι τις ανακοινώσεις που βγαίνουν κατά της διαιτησίας κάθε τρεις και λίγο και ρίχνουμε όλο το ανάθεμα εκεί’

ΕΡ: Είπαμε για το επίπεδο παικτών και ομάδων. Το επίπεδο των διαιτητών πως το βλέπεις;
Χ.Μ.: ‘Το επίπεδο των διαιτητών είναι ανάλογο των ομάδων, των παικτών, των προπονητών, των παραγόντων κλπ. Δεν μπορούμε να είμαστε σε τοπικό πρωτάθλημα και να θέλουμε να μας σφυρίξει ο Λαμόνικα. Ούτε ασπάζομαι τις ανακοινώσεις που βγαίνουν κατά της διαιτησίας κάθε τρεις και λίγο και ρίχνουμε όλο το ανάθεμα εκεί. 
Προσωπικά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους διαιτητές της Ένωσής μας. Όπως κάνω εγώ μια λάθος αλλαγή ή έχω λάθος τακτική έτσι πρέπει να δω και το λάθος του διαιτητή. Ο διαιτητής είναι μέρος του παιχνιδιού και το έχω αποδεχτεί. Έχω πολύ Αμερικάνικη αντίληψη στο συγκεκριμένο θέμα (δεν ασχολούμαι με τους διαιτητές) και έρχομαι πολύ συχνά σε αντιπαράθεση με αρκετό κόσμο στην Ιτέα που έρχονται στο γήπεδο’.
 %ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bc-%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%84-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%83

‘Γονείς που επεμβαίνουν στην προπόνηση, στους αγώνες, ξέρουν pick and roll, ο γιος τους είναι για τους Σπερς κλπ. Στο μυαλό των παιδιών γίνεται πόλεμος. Άλλα ακούν από τον προπονητή τους, άλλα στο σπίτι. Πως να βγουν παίκτες; Κάτι γίνεται λάθος…’

ΕΡ: Και κάτι τελευταίο. Το μπασκετικό επίπεδο περιφερειακά, πως το κρίνεις; Η ομάδα σου μπορεί να αποτελεί εξαίρεση του κανόνα δίνοντας βάρος στις μικρές ηλικίες, αλλά από την άλλη υπάρχουν παίκτες και μάλιστα με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα σε διάφορες ομάδες, που πλησιάζουν αν δεν έχουν φτάσει ήδη τα δεύτερα…άντα. Μήπως υπήρχε γενικά ένα κενό παραγωγής νέων αθλητών;

Χ.Μ.: ‘Το μπάσκετ είναι αξιοκρατικό άθλημα. Αν ένας μικρός αξίζει να παίζει νομίζω ότι ο κάθε προπονητής θα του δώσει την ευκαιρία. Αν δεν αξίζει να παίζει, θα παίζει ο 40αρης. Το ότι έχουμε κενό παραγωγής νέων παιδιών είναι μεγάλη κουβέντα…Πρώτον τα παιδιά σήμερα δεν έχουν τον ελεύθερο χρόνο που υπήρχε παλαιότερα για το παιχνίδι. Εδώ το μπάσκετ έρχεται σε σύγκρουση με το εκπαιδευτικό σύστημα που πιέζει πολύ τα παιδιά.

Δεύτερον, δεν γίνεται σωστή δουλειά σε σωματειακό επίπεδο. Πολλοί σύλλογοι λειτουργούν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις και το μόνο που τους απασχολεί είναι το εισπρακτικό κομμάτι.

Τρίτον, είναι ότι πολλά σωματεία δεν έχουν προπονητές με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση, ούτε καν γυμναστές με αποτέλεσμα όποιον περνάει έξω από το γήπεδο να τον φωνάζουν μέσα και να τον βαφτίζουν προπονητή. Και αν ένα σωματείο τα έχει όλα καλά καμωμένα και δουλεύει σωστά και συστηματικά θα βρει απέναντι του, τη σύγχρονη μάστιγα…τους γονείς των παιδιών. Γονείς που επεμβαίνουν στην προπόνηση, στους αγώνες, ξέρουν pick and roll, ο γιος τους είναι για τους Σπερς κλπ. Στο μυαλό των παιδιών γίνεται πόλεμος. Άλλα ακούν από τον προπονητή τους, άλλα στο σπίτι. Πως να βγουν παίκτες; Κάτι γίνεται λάθος…’

 

ΕΡ: Χρήστο, ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω εδώ και καιρό. Αν και μια μπασκετική κουβέντα μαζί σου μπορεί να διαρκέσει για…μέρες, κλείνοντας πιο επίλογο θα διάλεγες να βάλεις;

Χ.Μ.: ‘Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Γ.Σ.Ιτέας για την τιμή που μου κάνει να δουλεύω στο σύλλογο, ευχαριστώ επίσης τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και όλους τους αθλητές που συνεργάζομαι καθημερινά μαζί τους’.

Παναγιώτης Νικολάου

 

%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%82Ο play-maker Χρήστος Μωραϊτης…

Αγωνίστηκε με τον Γ.Σ. Ιτέας τις περιόδους 1897 – 1992 , 1995 – 1998 & 2000 – 2013 στην Α΄ και Β΄ ΕΣΚΑΣΕ και στην Γ΄ Εθνική.

Αγωνίστηκε στον Αετό Θεσσαλονίκης την περίοδο 1992 – 1995 στην Γ΄ Εθνική.

Αγωνίστηκε στον Κάδμο Θηβών την περίοδο 1998 – 1999 στην Γ΄ Εθνική.

Πρωταθλητής Παίδων ΕΣΚΑΣΕ 1987 -1988.

Πρωταθλητής Α΄ ανδρών 1996 – 1997.

Πρωταθλητής Β΄ ανδρών 1999 – 2000.

Κυπελλούχος ΕΚΑΣΘ με το Αετό Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχε στον τελικό πρωταθλήματος Α΄ ΕΣΚΑΣΕ το 1995 – 1996 & 2006 – 2007.

Περισσότεροι πόντοι σε παιχνίδι Α΄ ΕΣΚΑΣΕ 44

Περισσότεροι πόντοι σε παιχνίδι Γ΄ Εθνικής 38

Περισσότερα τρίποντα στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ 10

Περισσότερα τρίποντα στην Γ΄ Εθνική 8

Περισσότερες ασίστ σε παιχνίδι 14

Περισσότερα ριμπάουντ σε παιχνίδι 11

 

 

Ο κόουτς Χρήστος Μωραϊτης…

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΚ ΑΠΟ ΤΟ 2000

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β ΑΝΤΡΩΝ ΕΣΚΑΣΕ 1999-2000

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β ΑΝΤΡΩΝ  ΕΣΚΑΣΕ 2014-2015

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β ΑΝΤΡΩΝ ΕΣΚΑΣΕ 2007-2008(ΜΕ ΜΑΚΑΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΕΣΚΑΣΕ 2006

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΕΣΚΑΣΕ 2007

ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΕΣΚΑΣΕ 2016

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 2016 ΣΤΗΝ Α2

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Την 1η Απριλίου τα εισιτήρια του Προολυμπιακού τουρνουά με πολύ χαμηλές τιμές!

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (30 Μαρτίου-3 Απριλίου)

pannikolaou

Πρώτη προπόνηση με την Εθνική Εφήβων ο Χαντζής παρουσία Πιτίνο! (pics)

pannikolaou