Uncategorized Α ΕΣΚΑΣΕ

ΜΑΚΑΡΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ-Γ.Σ.ΙΤΕΑΣ: Το δικό μας…’El Clásico’!

Τα τοπικά ντέρμπι μεταξύ της Άμφισσας και της Ιτέας αποτελούν το…αλατοπίπερο της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, ματς που αν δεν τα ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να καταλάβεις τις ιδιαιτερότητες τους.

Τοπικά ντέρμπι υπάρχουν πολλά, αλλά σαν αυτό της Φωκίδας δύσκολα συναντάς.

Κατάμεστα γήπεδα, φανατισμός, αντιπαλότητα, αλλά και άψογο κλίμα πάνω στο παρκέ, τουλάχιστον πέρυσι που είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω από κοντά.

Από τη μια πλευρά της εξέδρας οι ‘Κουδουνάδες’ από την άλλη οι ‘Επιστήμονες’, παλμός στις εξέδρες και ματσάρα στο παρκέ που κρίθηκε στην παράταση.

Αλλά η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στην Άμφισσα και στην Ιτέα ξεκινάει από πολύ παλιά.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο  1986 -1987 στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ στην έδρα της Άμφισσας και μάλιστα στο ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου της πόλης. Τα παιχνίδια γίνονταν Κυριακή πρωί και προσευχόσουν να μην  βρέχει και αναβληθούν.

Η Άμφισσα τότε είχε κερδίσει  το παιχνίδι, έχοντας στον πάγκο της τον άνθρωπο που έβαλε τις βάσεις για να

 Η ομάδα της Άμφισσας την περίοδο 1985 -1986 με προπονητή το Χρήστο Σκούρτη.
Η ομάδα της Άμφισσας την περίοδο 1985 -1986 με προπονητή το Χρήστο Σκούρτη.

παιχτεί οργανωμένο μπάσκετ στην πόλη, το γιατρό Χρήστο Σκούρτη.  Η  Ιτέα είχε στον πάγκο της Αμφισσιώτη  προπονητή, τον σπουδαίο παίκτη Μπάμπη Ζαχαρόπουλο. Παίκτες των ομάδων ήταν από την Άμφισσα οι Παπούλιας (νυν προπονητής), Κοκολόγος (πρώην προπονητής),  Φέλλος (νυν ταμίας του Συλλόγου) κλπ, ενώ από την Ιτέα  οι Ντινόπουλος (συνεχίζει ακόμη ως παίκτης) , Χώχος (παλαίμαχος αθλητής) κλπ.

Την επόμενη χρονιά, 1987 -1988, ο ΓΑΣ Άμφισσας  (αρχική ονομασία του συλλόγου) με προπονητή το Θηβαίο Γιώργο Κοκκίνη πήρε το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ, το πρώτο από τα τρία που έχει στη συλλογή του, νικώντας την Ιτέα στο Γυμνάσιο Άμφισσας  με 60 -53. Ήταν η πρώτη χρονιά που τα παιχνίδια στην Ένωση  γίνονταν Σάββατο μεσημέρι.

Από τότε οι δύο ομάδες βρίσκονταν αντιμέτωπες κάθε χρόνο  στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ μέχρι το 1999 όπου  η ομάδα της Άμφισσας διαλύθηκε και  δεν συμμετείχε  στα πρωταθλήματα της Ένωσης  για πέντε χρόνια.

Οι παίκτες της Ιτέας πανηγυρίζουν τη νίκη στους τελικούς επί της Άμφισσας και την άνοδο το 1997 στη Γ' Εθνική!
Οι παίκτες της Ιτέας πανηγυρίζουν τη νίκη στους τελικούς επί της Άμφισσας και την άνοδο το 1997 στη Γ’ Εθνική!

Η Ιτέα από την πλευρά της έχει κερδίσει την άνοδο για τη Γ’ Εθνική την περίοδο 1996-97 με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη ενώ ήταν φιναλίστ στους τελικούς 1995-96 (πρωταθλήτρια η Λιβαδειά) και 2006-07 (πρωταθλητής ο Γ.Σ.Χαλκίδας).

Το 1996-97 μάλιστα, που η Ιτέα πήρε την άνοδο για τη Γ’ Εθνική, ο τελευταίος τελικός (στην Ιτέα) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Με το σκορ στο 60-30 το παιχνίδι διεκόπη γιατί γλιστρούσε το πλαστικό και όταν ορίστηκε να γίνει το υπόλοιπο ματς, ο ΓΑΣ Άμφισσας δεν κατέβηκε …

Μετά την ανασύσταση της ομάδας μπάσκετ στην Άμφισσα, ως Μάκαρος πλέον, κέρδισε την άνοδο στην Α΄κατηγορία τη σεζόν 2007-2008 με προπονητή τον σημερινό κόουτς Χρήστο Μωραϊτη και την επόμενη χρονιά  2008-2009 με το Θεόφιλο Μελισσάρη στον πάγκο της, την πρώτη αγωνιστική, βρέθηκε αντιμέτωπη στο ‘Χριστολιάς Καμπεράκης’  με το Γ.Σ. Ιτέας στις 17 Οκτωβρίου.

Εκεί η ομάδα της Ιτέας κέρδισε με 54 -65 – είναι η μοναδική φορά που έχει φύγει νικήτρια από την Άμφισσα – με τους νυν προπονητές των δύο ομάδων, Παπούλια και Μωραϊτη, να είναι αντίπαλοι στο παρκέ και μετά από μια μεγάλη περίοδο συνύπαρξης στην ομάδα του Γυμναστικού.

_MG_2211Το περσινό παιχνίδι που κέρδισε ο Μάκαρος με 77-70 στην παράταση ήταν μακράν το πιο συναρπαστικό παιχνίδι των δύο ομάδων από όσα έχουν γίνει στην πόλη της Άμφισσας.

Το φετινό ίσως να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό, για αυτό το λόγο όλοι οι δρόμοι αύριο το απόγευμα (6 μ.μ.) οδηγούν στο κλειστό γυμναστήριο της Άμφισσας! Είναι ευχάριστο άλλωστε, που σε δύο γειτονικές πόλεις καλλιεργείται το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με μεγάλη επιτυχία!

 

Π.Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (20-21 Απριλίου)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Πρωτέας Σχηματαρίου-Γ.Σ. Ιτέας (photo album)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Βαθμολογία & σκόρερς (εξ αναβολής-17/4)

pannikolaou