Uncategorized Α1 Α2

Βασίλη, κοίτα τι έκανες…

Η Κύμη και ο Βασίλης Μπρατσιάκος δεν θα είναι πλέον μαζί. Η Κύμη και ο Βασίλης Μπρατσιάκος δεν θα είναι πλέον μαζί. Όχι, δεν γράφτηκε από λάθος δύο φορές, αλλά για να το εμπεδώσουμε.

Ο άνθρωπος που μεγαλούργησε, που κατέκτησε 4 τίτλους και μια παραμονή στην Α1 με την ομάδα του, που έκανε όλη την Ελλάδα να μιλάει για αυτόν, που υποχρέωσε τους πάντες να τον παραδεχτούν, που είχε σημαντικό μερίδιο στην δημιουργία της αυτοκρατορίας της Κύμης, αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της.

Η χθεσινή είδηση αποτέλεσε και θα εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα θέμα για την Α1 για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο Μπρατσιάκος πέτυχε πολλά, περισσότερα απ’ όσα θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας όταν %ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%bc%ce%b5-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bcανέλαβε τα ηνία της Κύμης το 2012.

Στην Κύμη πήγε  με πολύ καλό προπονητικό βιογραφικό, έδεσε με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου που τον στήριξε σε όλες τις στιγμές και η Κύμη έγιναν οι νέοι Αμπελόκηποι ‘καταπίνοντας’ την μια κατηγορία μετά την άλλη.

Οι επιτυχίες

Την πρώτη χρονιά στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ η Κύμη μπαίνει στις ράγες και το τρένο δεν κάνει στάση πουθενά. Με 18-0 στην κανονική διάρκεια και μια ήττα στα play-off ανεβαίνει στη Γ’ Εθνική σε μια χρονιά που ο Μπρατσιάκος έκανε τις περισσότερες προπονήσεις στο κλειστό της Αρτάκης καθώς το κλειστό της Κύμης δεν…είχε ώρες για την ομάδα του!

Το 2013 η Κύμη βρίσκεται για πρώτη φορά σε Εθνική κατηγορία. Η Γ’ Εθνική εξιτάρει τον κόσμο και η καλή πορεία είναι το βασικό ζητούμενο. Αλλά αυτό ήταν για τους άλλους, όχι για τον Μπρατσιάκο. Το τρένο δεν σταματά, κάνει μια ήττα για το…γούρι στο φινάλε και με ρεκόρ 19-1 ανεβαίνει από τον…Μάρτη στη Β’ Εθνική!

img_4714Το 2014 η Κύμη ανοίγει τα φτερά της στη Β’ Εθνική, μπαίνει σε άλλο επίπεδο αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Στην αρχή της χρονιάς ο Μπρατσιάκος σε συνέντευξη λέει πως μόνος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Βάζει τον πήχη ψηλά και τον περνάει με την πρώτη! Αυτή τη φορά όμως χάλασε το…γούρι κάνοντας δύο ήττες στο φινάλε. Με ρεκόρ 24-2 η Ελλάδα μιλάει για την Κύμη και ο Μπρατσιάκος σκέφτεται ήδη την επόμενη χρονιά.

Το 2015 είναι μια κομβική χρονιά για την ομάδα. Ο Μπρατσιάκος δεν φοβάται, λέει από την αρχή πως στόχος είναι και πάλι το πρωτάθλημα με το αποτέλεσμα να είναι το γνωστό αλλά κάπως πιο δύσκολα αυτή τη φορά. Καθοριστική στιγμή το φινάλε του πρώτου γύρου. Η βαριά ήττα στο Κερατσίνι και η εντός από τον Προμηθέα βγάζουν την Κύμη για πρώτη φορά από τη θέση του οδηγού. Ο Μπρατσιάκος μου λέει τότε πως θα πάρει το στο τέλος το πρωτάθλημα αλλά δεν το πολυπιστεύω.

Κομβική στιγμή

Οι σειρήνες εκείνη την περίοδο ήχησαν πιο έντονα από ποτέ άλλοτε στα αυτιά της διοίκησης. Η οικογένεια τον στήριξε και δικαιώθηκε. Στο ημίχρονο ενός φιλικού αγώνα την κρίσιμη εκείνη περίοδο με την ομάδα να μην παίζει καλά, η ομιλία στα αποδυτήρια ενός μέλους της οικογένειας Θεοδώρου έμελλε να γυρίσει τον διακόπτη και η ομάδα να πάρει και πάλι μπροστά. ‘Μάγκες, ο τελευταίος που θα φύγει από την ομάδα είναι ο Μπρατσιάκος. Όποιος δεν %ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-%cf%87%ce%b5%cf%81%ce%b9θέλει σηκώνεται και φεύγει τώρα. Μετά το τέλος του φιλικού θα σας πως ποιοι δεν θα συνεχίσετε’. Στο β’ ημίχρονο όλοι ‘δάγκωναν σίδερα’ το ξεκίνημα είχε γίνει και η συνέχεια γνωστή. Νίκη στον Εθνικό, νίκη στο ντέρμπι με το Φάρο και η Α1 ήταν γεγονός!

Στην Basket League τα πάντα ήταν διαφορετικά. Το ερώτημα πολλών ήταν αν ο Μπρατσιάκος θα τα κατάφερνε σε αυτό το επίπεδο. Η διοίκηση πορεύτηκε μαζί του και δικαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Για τον κόουτς πάντως, η Α1 ήταν πιο εύκολη από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, ‘Το μπάσκετ είναι παντού το ίδιο. Στην Α1 με καλύτερους παίκτες είναι πιο εύκολο για τον προπονητή να εφαρμόσει αυτά που θέλει’.

Βρήκε τις λύσεις

Ο στόχος της παραμονής επιτεύχθηκε αν και στην πορεία υπήρξαν οι προϋποθέσεις και για κάτι καλύτερο. Τις χάλασε όμως ο Μόργκαν εκείνη τη βραδιά σε μπαρ της Αθήνας.

Αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή του Μπρατσιάκου στα 5 χρόνια της Κύμης αλλά τα έβγαλε εις πέρας. Δεν είναι λίγο πράγμα να ανατρέπεται ο σχεδιασμός μιας ομάδας. Ολόκληρος Παναθηναϊκός μετά το σπάσιμο του χεριού του Τζέϊμς στην τζαμαρία του ΟΑΚΑ βρέθηκε να κυνηγάει σε όλους τους στόχους του με το καλημέρα. Ο Μπρατσιάκος %ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81τη βρήκε τη λύση και εκεί, σαφώς με τη συμβολή της διοίκησης που έβαλε το χέρι στην τσέπη για να φέρει τον Καντί από την Αυστραλία, τον Όρτον και τους υπόλοιπους και η παραμονή στην Α1 ήταν ίσως μεγαλύτερο επίτευγμα και από τους 4 προηγούμενους τίτλους.

Το αν αυτό το διαζύγιο θα βγει σε καλό ή όχι για την ομάδα και τον ίδιο τον Μπρατσιάκο δεν το ξέρει κανείς αυτή τη στιγμή. Θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Αυτό που ξέρω όμως εγώ, πέρα από το όποιο προπονητικό ταλέντο, τις σωστές ή λάθος αποφάσεις, τις ανόδους τα ρεκόρ και τους τίτλους, είναι πως ο Μπρατσιάκος εν έτει 2017 είναι ο ίδιος με τον Μπρατσιάκο του 2012, ίδιος με τον Μπρατσιάκο της δεκαετίας του ’80 και του ’90 που γνώρισα στο κλειστό των ΚΕΤΕ αρχικά ως παίκτη της ΑΓΕΧ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν αυτή. Ότι οι τίτλοι δεν αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Παρέμεινε το ίδιο απλός και προσιτός προς όλους. Έφτασε στο απόγειο της καριέρας του και ποτέ δεν ξέχασε τους φίλους του. Έπαιζε στην Α1 και μετά το τέλος του αγώνα έτρεχε στην Αρτάκη για να δει τους πιτσιρικάδες του ΧΒΑ που αποτελούν την αδυναμία του.

Προσωπικά, τον ευχαριστώ για όσα περάσαμε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια. Οι περισσότεροι θα έχουν να πουν πολλά για τον προπονητή Μπρατσιάκο. Εγώ στέκομαι πρώτα απ’ όλα στον άνθρωπο. Αλλά όπως είπε και ο ίδιος χθες, δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν…

Αναμφίβολα άλλωστε, θα ακολουθήσουν και άλλοι, ίσως ακόμα καλύτεροι μπασκετικοί σταθμοί στην καριέρα του Χαλκιδέου κόουτς…

Παναγιώτης Νικολάου

 

Σχετικά άρθρα

Ο Διονύσης Αγγέλου ένα βήμα από την άνοδο στην Basketleague με τον Ηρακλή!

pannikolaou

A2 Elite League Final-4: Έπεσε ηρωϊκά! Ηρακλής-Ερμής Σχηματαρίου 80-73

pannikolaou

Τι δηλώνουν οι τέσσερις προπονητές για το Final 4 της Elite League Ερρίκος Ντυνάν

pannikolaou