ΕΦΗΒΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

BLOCK-OUT: Προπόνηση-δύναμη στην παιδική και εφηβική ηλικία (Μέρος 1ο)

%ce%b3%ce%b5%ce%b4%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b7%cf%83Γράφει ο Βασίλης Γεδεών 
Προτού σχεδιάσουμε προγράμματα άσκησης στα παιδιά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι από πλευράς φυσιολογίας τα παιδιά δεν αποτελούν μικρούς ενήλικες.
 Υπάρχουν σημαντικές διαφορές και περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από ειδικούς γιατρούς.

  Καλό θα ήταν πριν την έναρξη της δραστηριότητας, ένας καρδιολογικός έλεγχος και
  Μια εξέταση από ορθοπεδικό για τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα όπως ( σκολίωση – κύφωση,
  Συνήθως οι γονείς, ανησυχούν για τον αν η προπόνηση δύναμης καθυστερήσει, αναστείλει την ανάπτυξη των παιδιών. Απαντώντας θα πω ότι , είναι δεδομένο ότι η προπόνηση δύναμης ενός αθλητή πρέπει  να ξεκινάει από την πρώτη παιδική ηλικία και να συνεχίζεται μέχρι το τελείωμα της αθλητικής του καριέρας, αρκεί να ορίζεται από κάποιες βασικές αρχές.
Γενικές αρχές προπόνησης δύναμης 
 1. Προοδευτική αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Πρώτα η εκμάθηση της σωστής τεχνικής μέσα απο απλές και βασικές  ασκήσεις και μετά η βελτίωση τη δύναμης
2. Προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης. Ο αριθμός των ασκήσεων επαναλήψεων αυξάνεται όσο ο αθλητής κατανοεί την σωστή εκτέλεση κάθε άσκησης
3.προδευτικη αύξηση της αντίστασης . Μεταβάλλεται ανάλογα με την προπονητική εμπειρία του αθλητή
4. Προοδευτική εισαγωγή στην ειδική προπόνηση. Η προπόνηση δύναμης ξεκινά με την ενεργοποίηση όλων των μυϊκών ομάδων και όσο περνάει ο χρόνος ο αθλητής μπαίνει στην ειδική προπονηση του αθληματός του.
    Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η δύναμη είναι η ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στις εξωτερικές επιβαρύνσεις ,επίσης η ικανότητα του ανθρώπου με τη βοήθεια της οποίας κινεί το δικό του σώμα η ένα αθλητικό όργανο.
    Στη συνέχεια θα αναλύσουμε την προπόνηση δύναμης σε κάθε ηλικία
     Παιδιά ηλικίας 6-8: γίνεται μέσω  από παιγνιώδη μορφή, έχοντας σαν στόχο την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματος ( πχ άλματα με τα 2 η 1 πόδι πάνω από μικρά εμπόδια). Σημαντική είναι η χρήση διαγωνιστικών παιχνιδιών (όπως σκυταλοδρομίες).
 Παιδιά ηλικίας 8-10: η καταλληλότερη μέθοδος θεωρείται η κυκλική προπόνηση, εμπλουτισμένη με κατάλληλες ασκήσεις για τα παιδιά που θα έχουν στόχο τη συνολική ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις αναρριχήσεις σε πολύζυγα, εξαρτήσεις σε μονόζυγο,και άλματα
Παιδιά ηλικίας 10-12: συνεχίζουμε τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος ,αρχίζουμε να κάνουμε κάμψεις ,κοιλιακούς, ραχιαίους.
Η προπόνηση εμπλουτίζεται με ασκήσεις με σταθερή αντίσταση όπως medicine ball (ιατρικές μπάλες) ,επίσης αρχίζουμε να δουλεύουμε την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα των παιδιών (τραμπολίνο, πλατφόρμες ισορροπίας).
   Τέλος θα πρέπει να τονίσω, ότι ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται απο καταρτισμένους καθηγητές φυσικής αγωγής,ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας.
Σε επόμενο άρθρο θα ακολουθήσει η ανάλυση της προπόνησης δύναμης, στην εφηβική ηλικία. (12-18 ετών).

Σχετικά άρθρα

Το 3×3 Street Basketball powered by ΔΕΗ Α.Ε. στη Λαμία! (video)

pannikolaou

Εφήβων: Back to back τίτλος για τον Πρωτέα Σχηματαρίου! Όλοι οι πρωταθλητές από το 1986

pannikolaou

Τελικός Εφήβων: ΑΕΕΠ Χαλκίδας-Πρωτέας Σχηματαρίου (photo album)

pannikolaou