B ΕΣΚΑΣΕ FEATURED ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μ.Φώτου: ”Η δουλειά φέρνει τα αποτελέσματα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ  ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ ΜΑΚΗΣ ΦΩΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Σύμφωνα με τη μυθολογία η θεά Αθηνά ζήτησε από τον θεό της φωτιάς Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της γης θερμά νερά ώστε ο Ηρακλής να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο Ήφαιστος δεν χάλασε το χατήρι της Αθηνάς και με το θεϊκό του σφυρί έβγαλε από τα έγκατα της γης τα θερμά ιαματικά νερά!

Και αν αυτό συνέβη στη μυθολογία, στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα το 1990 στη μεγαλύτερη Λουτρόπολη της χώρας, ιδρύεται ο  ‘Σύλλας’ και αυτή την ομάδα αλλά και γενικότερα την Αιδηψό κάνει γνωστή την ίδια 10ετία στο Πανελλήνιο ο Μάκης Φώτου, μέλος τότε των Αμπελοκήπων που πήγαν ‘τρένο’ από τα τοπικά πρωταθλήματα στην Α1, αγωνιζόμενος τη χρονιά της ανόδου από τη Β’ Εθνική στην Α2!

Ο Μάκης Φώτου που είναι γεννημένος το 1975, μπορεί να μην έκανε μεγάλη καριέρα ως μπασκετμπολίστας επιστρέφοντας σε σύντομο διάστημα στην Αιδηψό, όμως πάει να τα καταφέρει από το πόστο του προπονητή! Εκτός από τον Σύλλα με τον οποίο αποτελεί έννοια ταυτόσημη, έχει κοουτσάρει τον Τελεθριακό στην πρώτη χρονιά της ίδρυσης του, αλλά και τον Κύνο Λιβανατών έχοντας διπλό ρόλο παίκτη προπονητή για μια σεζόν!

Ο Σύλλας μαζί με τον Γ.Σ.Ιτέας αποτέλεσαν φέτος τα σημεία αναφοράς στα τμήματα υποδομής της ΕΣΚΑΣΕ και έγιναν οι ομάδες που έφεραν την…αποκέντρωση κατακτώντας 4 τίτλους!

Η κωμόπολη Αιδηψός των περίπου 3000 κατοίκων με τις θερμές ιαματικές πηγές, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, αλλά και με τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, είναι στο μπασκετικό στερέωμα αναγνωρίσιμη για το Σύλλα που φέτος έπαθε…υπερκούπωση στα κορίτσια κατακτώντας τα πρωταθλήματα κορασίδων και Γυναικών με μ.ο. ηλικίας κάτω των 15 ετών!

Πλέον κατάλληλος να μιλήσει για αυτό τον άθλο ο κόουτς της ομάδας Μάκης Φώτου, τον οποίο συναντήσαμε λίγο πριν τον αγώνα των παγκορασίδων του Σύλλα στην Αυλίδα, με τη σημείωση πως πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται μια καλά οργανωμένη ομάδα. Γιατί, δεν είναι λίγο πράγμα τις αθλήτριες και τον κόουτς σε ένα αγώνα υποδομής να πλαισιώνουν 3 παράγοντες της ομάδας αλλά και ένα πουλμανάκι για την ξεκούραστη μεταφορά των αθλητριών!

Ο Μάκης Φώτου μίλησε για τη φετινή πορεία των κοριτσιών και όχι μόνο. Τόνισε τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ομάδα της επαρχίας, ενώ κατέθεσε την άποψή του για την επόμενη μέρα της ομάδας, όπως και τους προσωπικούς του στόχους.

‘Στις κορασίδες ήμουν σχεδόν σίγουρος πως θα πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα’.

ΕΡ: Περίμενες στην αρχή της φετινής χρονιάς πως ο Σύλλας θα μπορούσε να πανηγυρίσει στο τέλος δύο τρόπαια στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ;

Μ.Φ.:’Πέρυσι όταν φτάσαμε στον τελικό των κορασίδων και χάσαμε δύο πόντους από τον Απόλλωνα στην Αταλάντη, είδαμε ξεκάθαρα ότι κάτι καλό πάει να γίνει στην ομάδα. Τότε χάσαμε στον τελικό, πληρώνοντας τα κορίτσια και εγώ τα λάθη μας λόγω απειρίας, μάθαμε όμως μέσα από αυτά και φέτος τα καταφέραμε μια χαρά. Αξίζει να πω, πως τα κορίτσια ήταν μικρότερα ηλικιακά πέρυσι από τις αντιπάλους τους και αυτό τις βοήθησε να πάρουν τις απαραίτητες εμπειρίες γιατί δεν είναι λίγο πράγμα να είσαι μαθητής-αθλητής της 1ης Γυμνασίου και να αντιμετωπίζεις κορίτσια της 1ης Λυκείου.

Στις κορασίδες ήμουν σχεδόν σίγουρος πως θα πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα. Μας βοήθησε και το σύστημα διεξαγωγής που δεν είχε μονό παιχνίδι για τελικό αλλά ο πρώτος βγήκε μέσα από τον όμιλο. Βέβαια για να τα καταφέρουμε κερδίσαμε τον Απόλλωνα εκτός έδρας και μάλιστα σχετικά εύκολα. Στις Γυναίκες δηλώσαμε συμμετοχή μόνο και μόνο για να πάρουν έξτρα εμπειρίες και παιχνίδια τα κορίτσια και πήραμε και εκεί το πρωτάθλημα καθώς εκμεταλλευτήκαμε και το γεγονός ότι η Χαλκίδα και η Θήβα δεν κατέβασαν τελικά ομάδες’.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια δε, έχουμε φτάσει σε πραγματικούς αριθμούς να έχουμε στο γήπεδο στις ακαδημίες μας 130 παιδιά. Αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος για μια Λουτρόπολη με μόλις ένα Δημοτικό Σχολείο’.

ΕΡ: Η φετινή επιτυχία στα κορίτσια αποτελεί προϊόν δουλειάς κάποιων χρόνων, ή οφείλεται σε μια καλή φουρνιά παικτριών που έτυχε να βρεθούν μαζί ηλικιακά;

Μ.Φ.:’Είναι δεδομένο πως τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουμε δώσει ως σύλλογος το μεγαλύτερο βάρος στις μικρές ηλικίες. Τα δύο τελευταία χρόνια δε, έχουμε φτάσει σε πραγματικούς αριθμούς να έχουμε στο γήπεδο στις ακαδημίες μας 130 παιδιά. Αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος για μια Λουτρόπολη με μόλις ένα Δημοτικό Σχολείο. Να πως όμως, ότι από το ’90 που ιδρύθηκε η ομάδα, εμείς είμαστε διαρκώς στο γήπεδο και δουλεύουμε με τα παιδιά. Δεν έχει περάσει ούτε μια χρονιά από τα προηγούμενα 27 χρόνια, που ο Σύλλας να μην είχε ένα τουλάχιστον τμήμα στην επόμενη φάση των πρωταθλημάτων υποδομής. Φέτος δεν πήγαν καλά μόνο τα κορίτσια. Οι έφηβοι έχασαν δύο πόντους στη β’ φάση από την Ιτέα που μετά πήρε εύκολα το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ, οι παίδες με τη σειρά τους βγήκαν 2οι. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε μαζί μας τα παιδιά μέχρι τη Γ’ Λυκείου και τους δίνουμε διαρκώς ευκαιρίες με ενεργή συμμετοχή και στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Φέτος για παράδειγμα το αντρικό μας ήταν πλαισιωμένο από αυτά τα παιδιά’.

 

”Η απόσταση είναι το αρνητικό στοιχείο. Είτε παίξουμε στη Χαλκίδα, είτε πάμε στις Λιβανάτες, έχουμε 7 ώρες ταξίδι’.

ΕΡ: Ποιο είναι το θετικό και ποιο το αρνητικό στοιχείο για μια ομάδα που απέχει κάποια χιλιόμετρα από το επίκεντρο του Νομού, και έχοντας ασφαλώς να διαχειριστεί περιορισμένο αριθμό παιδιών;

Μ.Φ.:’Η απόσταση είναι το αρνητικό στοιχείο. Είτε παίξουμε στη Χαλκίδα, είτε πάμε στις Λιβανάτες, έχουμε 7 ώρες ταξίδι. Τις ίδιες ώρες θα δαπανήσουμε και δεν έχει σημασία αν θα πάμε κάπου με το πούλμαν ή με το φέρυ-μπότ. Δεν μπορούμε για παράδειγμα όπως οι ομάδες της Χαλκίδας, να κάνουμε ένα φιλικό μέσα στην εβδομάδα. Το θετικό είναι η προσήλωση που υπάρχει απ’ όλους στο μπάσκετ. Η συμμετοχή στις προπονήσεις είναι κάτι το εξωπραγματικό. Οι κορασίδες συγκεκριμένα, ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου έχουμε φτάσει τώρα στο τέλος Μαϊου και είναι στο γήπεδο 4-5 φορές την εβδομάδα χωρίς να έχουν χάσει προπόνηση. Αργίες και γιορτές για τα κορίτσια ήταν φέτος κανονικές μέρες προπονήσεων. Έχουν αναμφίβολα ταλέντο, αλλά έχουν δουλέψει πάρα πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο. Και αυτό το μείγμα έφερε αυτό το αποτέλεσμα’.

 

‘Άντε να σου πω εγώ υποθετικά, να μπεις στη διαδικασία να φέρεις στην Αιδηψό 2-3 παιδιά από μακριά. Θα χρειαστείς να δώσεις τα διπλάσια χρήματα από μια ομάδα για παράδειγμα της Χαλκίδας για να τους φέρεις κοντά σου. Αξίζει; Νομίζω πως όχι’.

ΕΡ: Η επόμενη μέρα του Σύλλα θα βρει όλα αυτά τα παιδιά να παίρνουν ρόλο στα τμήματα ανδρών και γυναικών ή θα πάτε σε κάποιες μεταγραφές ώστε ενδεχομένως να παίξετε ρόλο και να διεκδικήσετε την άνοδο στην Α’ κατηγορία των ανδρών; Είναι κάτι που σας απασχολεί;

Μ.Φ.:’Πρώτα απ’ όλα, ο Σύλλας έχει εκλογές στις αρχές Ιουνίου. Από εκεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και τι φιλοσοφία θα έχει η ομάδα στην επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής πάντως αυτό που επιλέγαμε συνειδητά, ήταν να παίζουν στην αντρική ομάδα παιδιά από την Αιδηψό. Άντε να σου πω εγώ υποθετικά, να μπεις στη διαδικασία να φέρεις στην Αιδηψό 2-3 παιδιά από μακριά. Θα χρειαστείς να δώσεις τα διπλάσια χρήματα από μια ομάδα για παράδειγμα της Χαλκίδας για να τους φέρεις κοντά σου. Αξίζει; Νομίζω πως όχι. Εμείς θέλουμε να τα καταφέρουμε κάποια στιγμή με τα παιδιά της περιοχής μας. Βλέπουμε διαφορετικά απ’ ότι αρκετός κόσμος κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, πρόπερσι στην Α’ κατηγορία πήγαμε τελευταία αγωνιστική στην Ιτέα αποστολή με 15 άτομα. Δίνουμε προτεραιότητα σε τομείς που για κάποιους είναι ασήμαντοι αλλά για εμάς αποτελούν σημείο αναφοράς. Ο ρουχισμός για παράδειγμα των αθλητών είναι για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση’.

 

ΕΡ: Θα σε βλέπουμε και τη νέα σεζόν στην άκρη του πάγκου του Σύλλα;

Μ.Φ.: ‘Κοίταξε να δεις, για 27 χρόνια, με μια παρένθεση 2 ετών είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει την επόμενη μέρα, αλλά σίγουρα από την πλευρά μου υπάρχει η θέληση να παραμείνω. Να προκύψει πρώτα το νέο Δ.Σ. και θα δούμε’.

 

ΕΡ: Αγωνίζεσαι ακόμα όμως, παίζοντας στη Λίμνη. Άρα να υποθέσω ότι ακόμα δεν το έχεις αποβάλει το μικρόβιο του παίκτη;

Μ.Φ.:‘Εκεί είμαστε μια ωραία παρέα που 9 χρόνια τώρα παίζουμε σε ένα 3on 3 στη Λίμνη και πέρυσι είπαμε μια και βρισκόμαστε και παίζουμε να το κάνουμε λίγο πιο επίσημο. Την πρώτη χρονιά πήγαμε καλά, φέτος ακόμα καλύτερα αλλά εκεί είναι καθαρά παρεϊστικο το θέμα, είμαστε να φανταστείς όλοι μας πάνω από 35!

Και σ’ αυτό το θέμα δεν έχω πάρει ακόμα μια οριστική απόφαση. Τα πόδια σιγά-σιγά δεν αντέχουν και εκτός από αυτό είναι πολλές οι υποχρεώσεις μου στην Αιδηψό. Φέτος σε πολλά παιχνίδια δεν πήγα γιατί είχα υποχρεώσεις με την ομάδα’.

 

ΕΡ: Πιο εύκολο τελικά είναι παίκτης ή προπονητής;

Μ.Φ.:‘Αναμφίβολα παίκτης. Ο προπονητής απαιτεί διαφορετικές καταστάσεις, έχει άγχος, ευθύνες και θέλει να είσαι πάντα στην κατάλληλη θέση για να ελέγξεις την κατάσταση και να κατευθύνεις’.

ΠΑΝ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σχετικά άρθρα

Stereabasket Awards 2024: Όταν συναντήθηκε το συναίσθημα με την ουσία και την προσφορά!

pannikolaou

Stereabasket Awards 2024: Τραπέζι στο ”Μερακλίδικο” στο κλείσιμο της εκδήλωσης!

pannikolaou

Stereabasket Awards 2024: Το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας για την εκδήλωση (video)

pannikolaou