FEATURED Α1

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ: ‘Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι’

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ένας από τους ανερχόμενους Έλληνες προπονητές είναι αναμφίβολα ο Γιάννης Καστρίτης.

Παρότι μόλις 35 ετών, έχει καταφέρει ήδη να πετύχει πολλά από το πόστο του κόουτς.

Πέρυσι, για να ξεκινήσουμε κάπως ανάποδα, πέτυχε το στόχο της σωτηρίας με τα Τρίκαλα πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στη βαθμολογία!

Ο Γιάννης Καστρίτης άρχισε την προπονητική του σταδιοδρομία το 2005 από τα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Πατρών, ενώ στην συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην Ολυμπιάδα Πατρών στην Α1.

Τη σεζόν 2008-2009 έγινε πρώτος προπονητής στην Απολλωνιάδα και το 2009-10 ήταν μέλος στο τεχνικό επιτελείο του Αρκαδικού. Το 2012 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Αρκαδίας, διατηρώντας αυτή τη θέση ως το 2016.

Το 2015 είχε καταφέρει να πάρει την άνοδο στην Α1 με τον Αρκαδικό, σε μια χρονιά που ενώ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Α2! Ήταν μάλιστα ο νεότερο προπονητής που πήρε ποτέ άνοδο για την Α1!

Δεν τα λέει και λίγα κάποιος όσα έχει πετύχει ο Καστρίτης σε μόλις 12 χρόνια στους πάγκους και ενώ διανύει μόλις το 35ο έτος της ηλικίας του!

Φέτος, ο κόουτς Καστρίτης θα είναι το απόλυτο αφεντικό στον πάγκο της Κύμης αναλαμβάνοντας μια θέση που έχει κίνητρο, ρίσκο αλλά και μεγάλη ευθύνη.

Κίνητρο, γιατί αναλαμβάνει μια ομάδα που θεωρήθηκε και ήταν επιτυχημένη έχοντας έξι συνεχόμενες ανόδους και μια παραμονή στην Α1 με το καλημέρα.

Ρίσκο, γιατί μια αλλαγή κρύβει πάντα εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες.

Η στήριξη των διοικούντων πάντως προς το πρόσωπό του είναι δεδομένη και στο μέγιστο βαθμό. Ο πρόεδρος Θεοδώρου σε πρόσφατη συνέντευξη στο eviabasket είχε τονίσει πως ο Καστρίτης ήταν η πρώτη επιλογή του στη μετά Μπρατσιάκου εποχή, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως πιστεύει πολύ στις δυνατότητες του και λέγοντας χαρακτηριστικά πως τον θεωρεί ως ένα από τα επόμενα μεγάλα ονόματα στο χώρο της προπονητικής.

Οι παράγοντες της ομάδας βάζουν τον πήχη των προσδοκιών, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και λίγο παραπάνω. Πρώτος στόχος η σωτηρία, αλλά όχι με τον περσινό αγχωτικό τρόπο. Αν θα το καταφέρει αυτό ο κόουτς Καστρίτης θα αποτελέσει το δικό του προσωπικό στοίχημα. Ο νέος κόουτς θα διαχειριστεί αναμφίβολα μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με το περσινό της Κύμης, επιδιώκοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα, με τον ίδιο να έχει πίστη στις δυνατότητες τόσο τις δικές του όσο και των παικτών του.

Αν το καταφέρει και αυτό, θα είναι αναμφίβολα ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην καριέρα του…

Πάμε λοιπόν παρακάτω και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κόουτς στο eviabasket.

Ο Γιάννης Καστρίτης που συνοδευόταν από τον μάνατζερ της ομάδας Γιώργο Γυφτονικολό ενώ μετά το τέλος της συνέντευξης το παρών έδωσε και ο πρόεδρος Αλέξανδρος Θεοδώρου, απάντησε σε ότι ερωτήθηκε, για το παρών το μέλλον και τις φιλοδοξίες, προσωπικές και ομαδικές. Ένας απλός και προσιτός άνθρωπος, που εκπέμπει ηρεμία και σιγουριά, που σου δίνει την εικόνα πως είναι απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του και για την αποστολή που αναλαμβάνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως μόλις 35 χρονών, έχει πετύχει τόσα που πολλοί θα ονειρεύονταν να κάνουν σε όλη την καριέρα τους…

‘Ανέκαθεν από την πλευρά μου είχα μια πολύ καλή εικόνα για την οικογένεια Θεοδώρου και για την ομάδα της Κύμης που μπορεί να προσφέρει είτε στους αθλητές είτε στους προπονητές τις συνθήκες για να κάνεις σταθερά βήματα προόδου’.

ΕΡ: Κόουτς, πως πήρες την απόφαση να έρθεις στην ομάδα της Κύμης; Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά στα Τρίκαλα θεωρείς πως αυτή η αλλαγή είναι ένα βήμα προς τα πάνω στην προπονητική σου καριέρα;
Γ.Κ.: ‘Αναμφίβολα για μένα αποτελεί ένα βήμα μπροστά. Μετά τη λήξη του περσινού πρωταθλήματος και αφού είχα πάρει την απόφαση να μην συνεχίσω στα Τρίκαλα, ο πρόεδρος της ομάδας Αλέξανδρος Θεοδώρου με προσέγγισε, μου ανέλυσε το πλάνο της ομάδας, εγώ από την πλευρά μου του είπα τα θέλω μου και σχετικά γρήγορα πήραμε την απόφαση να συνεργαστούμε για την επόμενη σεζόν. Ανέκαθεν από την πλευρά μου είχα μια πολύ καλή εικόνα για την οικογένεια Θεοδώρου και για την ομάδα της Κύμης που μπορεί να προσφέρει είτε στους αθλητές είτε στους προπονητές τις συνθήκες για να κάνεις σταθερά βήματα προόδου’.

 

‘Το μπάσκετ που πρεσβεύει σαν φιλοσοφία το προπονητικό staff και που θέλουμε να εμφανίσουμε πάνω στο γήπεδο, έχει να κάνει με μια εικόνα ομάδας που θα είναι ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια’

ΕΡ: Ποιο είναι το μπάσκετ που μπορούμε να περιμένουμε φέτος από την Κύμη;
Γ.Κ.:Το μπάσκετ που πρεσβεύει σαν φιλοσοφία το προπονητικό staff και που θέλουμε να εμφανίσουμε πάνω στο γήπεδο, έχει να κάνει με μια εικόνα ομάδας που θα είναι ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια, να βγάζουμε μαχητικότητα εντός αλλά και εκτός έδρας για 40’ και όλοι οι παίκτες ανεξάρτητα από το πόσο θα αγωνίζονται να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό πάνω στο παρκέ. Όλο αυτό, μαζί με το οικογενειακό κλίμα που είναι απαραίτητο, να βγάζει μια συνολική εικόνα τέτοια που ο κόσμος θα χαίρεται να έρχεται στο γήπεδο και να μας παρακολουθεί’.

 

‘Θέλουμε να πάμε βήμα-βήμα, να είμαστε ανταγωνιστικοί και μέσα από την πορεία μας στη νέα σεζόν να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραμονή της ομάδας στην Α1’.

ΕΡ: Η Κύμη είναι μια ομάδα που προέρχεται από 6 σερί ανόδους και μια παραμονή στην Α1 στην πρώτη της χρονιά, άρα ο πήχης των προσδοκιών είναι αρκετά ψηλά. Ο στόχος για την επόμενη χρονιά ποιος είναι; Ίσως ένα βήμα παραπάνω με μια πιο άνετη παραμονή σε σχέση με πέρυσι ή κάτι ακόμα καλύτερο;
Γ.Κ.:Σίγουρα θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, αυτή θα είναι και η πρόοδος που θέλουμε όλοι μας να κάνουμε. Γνωρίζουμε πως η Α1 είναι ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό και με πολλές ιδιαιτερότητες. Καλό θα είναι να μην θέτουμε συγκεκριμένους στόχους όσο αφορά την κατάταξη γιατί είδαμε και πέρυσι ότι οι ομάδες που μπήκαν play-off από εκείνες που υποβιβάστηκαν απείχαν 2-3 νίκες. Θέλουμε να πάμε βήμα-βήμα, να είμαστε ανταγωνιστικοί και μέσα από την πορεία μας στη νέα σεζόν να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραμονή της ομάδας στην Α1. Από εκεί και έπειτα ότι έρθει, θα αποτελεί ξεκάθαρα ένα βήμα προόδου’.

ΕΡ: Το ρόστερ της ομάδας πότε να περιμένουμε πως θα έχει ολοκληρωθεί;
Γ.Κ.: ‘Ήδη σε μεγάλο βαθμό τα κομμάτια του παζλ είναι στη θέση τους. Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένοι στόχοι, γίνονται συζητήσεις και σε 10-15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ. Δεν βιαζόμαστε, παρακολουθούμε την αγορά και τις τιμές, όσο πλησιάζουμε στα μέσα και τέλη Αυγούστου μπορούμε να βρούμε παίκτες σε πολύ καλή ευκαιρία’.

ΕΡ: Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο αριθμό παικτών που θα έρθει στην ομάδα από εδώ και στο εξής;
Γ.Κ.: ‘Σίγουρα θα πάρουμε ακόμα 5 παίκτες, ίσως και 6. 2-3 ξένοι και άλλοι τόσοι Έλληνες’.

 

‘ Ήδη μιλάμε με ακόμα 3 παιδιά από την περιοχή και θεωρώ πως οι 2 τουλάχιστον από αυτούς θα είναι στην ομάδα μας τη νέα σεζόν’

ΕΡ: Σε μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της ομάδας είχε γίνει μια αναφορά πως θα κάνατε ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με την απόκτηση κάποιων ταλαντούχων παικτών από τη Χαλκίδα. Κάτι τέτοιο ισχύει ακόμα, είναι μέσα στον προγραμματισμό σας ή δεν θα το επιχειρήσετε;
Γ.Κ.:Σίγουρα θα το κάνουμε. Είχαμε μιλήσει με τον Γιώργο Αγγέλου που θέλαμε να έρθει στην ομάδα μας. Ήδη μιλάμε με ακόμα 3 παιδιά από την περιοχή και θεωρώ πως οι 2 τουλάχιστον από αυτούς θα είναι στην ομάδα μας τη νέα σεζόν’.

 

‘Πάντα προτιμούσα και θα εξακολουθώ να το κάνω, να πάρω ένα παίκτη με καλό χαρακτήρα και ας μην είναι τόσο καλός παίκτης’

ΕΡ: Κόουτς, διακρίνεσαι μεταξύ άλλων για τις πολύ καλές επιλογές όσο αφορά τους Αμερικάνους στις ομάδες σου. Ποιο είναι το…μυστικό της επιτυχίας;
Γ.Κ.: ‘ Δεν υπάρχει κανένα μυστικό επιτυχίας, προσπαθούμε πάντα να επαληθεύουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα τους που είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους Έλληνες, αλλά ασφαλώς εκεί είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Πάντα προτιμούσα και θα εξακολουθώ να το κάνω, να πάρω ένα παίκτη με καλό χαρακτήρα και ας μην είναι τόσο καλός παίκτης. Μέσα από τη δουλειά, τη χημεία της ομάδας, θα αναδειχθεί, θα φανεί το ταλέντο του και κερδίσουν όλοι’.

 

ΕΡ: Έχοντας δουλέψει με επιτυχία στο παρελθόν αποκλειστικά σε επαρχιακές ομάδες, κάτι αντίστοιχο καλείστε να κάνετε και φέτος. Ποιο είναι το ‘κλειδί’ για μια ομάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά;
Γ.Κ.: ‘Ξεκάθαρα το οικογενειακό κλίμα. Σε ομάδες που στηρίζονται σε διοικητικό επίπεδο, στη λέξη παρέα, κάτι που ισχύει και για την ομάδα της Κύμης με επικεφαλής την οικογένεια Θεοδώρου, κάθε νέο μέλος που μπαίνει βρίσκει ένα συγκεκριμένο πυλώνα και γίνεται μέλος αυτού του τιμ. Έτσι χτίζονται οι σχέσεις και αν υπάρχει η αγάπη και η καλή ατμόσφαιρα όλα λειτουργούν πιο εύκολα’.

 

‘Να είναι σίγουρος ο κόσμος, πως σταδιακά θα τον ευχαριστήσουμε με αυτό που θα δει στο γήπεδο’.

ΕΡ: Πέρυσι η προσέλευση του κόσμου στη Χαλκίδα ιδίως στον πρώτο γύρο, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Εσείς τι περιμένετε για τη νέα χρονιά και πιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο της Χαλκίδας;
Γ.Κ.: ‘Πέρυσι επηρέασε σίγουρα η ιδιαιτερότητα της αλλαγής έδρας της ομάδας που από την Κύμη αναγκάστηκε να έρθει στη Χαλκίδα. Όλοι γνωρίζουμε πως η παρουσία του κόσμου είναι σημαντική και στην κυριολεξία βοηθάει πάρα πολύ τους αθλητές ώστε να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε συζητήσεις που έχω κάνει με παράγοντες της ομάδας, γνωρίζω πως από τα μέσα της χρονιάς και έπειτα αυξήθηκε η παρουσία του κόσμους στις εξέδρες, οπότε στόχος μας είναι και σε αυτό το κομμάτι να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός. Ο κόσμος της Χαλκίδας αγκάλιασε σταδιακά την ομάδα της Κύμης, ιδίως με το σασπένς που είχε το περσινό πρωτάθλημα προς το τέλος του και φέτος βλέποντας τις κινήσεις που κάνουμε, ήδη έχουν έρθει κοντά μας εξαιρετικοί παίκτες υψηλού επίπεδου, περιμένουμε τον κόσμο της Χαλκίδας να είναι κοντά μας. Να είναι σίγουροι πως σταδιακά θα τον ευχαριστήσουμε με αυτό που θα δει στο γήπεδο’.

 

‘Εγώ σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ αισιόδοξος για την Εθνική μας ομάδα, υγεία να έχουν οι αθλητές μας και θα καταφέρουμε να είμαστε μέσα στα μετάλλια’.

ΕΡ: Εν όψει Ευρωμπάσκετ, από την Εθνική μας ομάδα τι μπορούμε να περιμένουμε;
Γ.Κ.:Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το βλέπουμε και από τις δηλώσεις παικτών και προπονητών, νιώθουμε πολύ σίγουροι για την ομάδα που θα εμφανιστεί στο Ευρωμπάσκετ. Και εγώ σε προσωπικό επίπεδο είμαι πολύ αισιόδοξος, υγεία να έχουν οι αθλητές μας και θα καταφέρουμε να είμαστε μέσα στα μετάλλια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ

Σχετικά άρθρα

A2 Elite League Playoffs: Στο τσακ! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχηματαρίου 71-69

pannikolaou

Σχολικοί: Πρόκριση στην παράταση, ένα βήμα από το Final-4! 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης-2ο ΓΕΛ Χαλκίδας 73-81

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (20-21 Απριλίου)

pannikolaou