FEATURED Over play

Ο Αντώνης Φώτσης στα Eviabasket Awards!

Μια ακόμα μεγάλη μορφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ θα μας κάνει την τιμή και θα είναι μαζί μας στα Eviabasket Awards στις 4 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα!

Ο λόγος για τον τρεις φορές Πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό, μια φορά με την Εθνική Ελλάδας, για τον αργυρό Παγκόσμιο πρωταθλητή στη Σαϊτάμα, για τον τεράστιο αθλητή με τις αμέτρητες διακρίσεις σε ατομικό, Εθνικό και συλλογικό επίπεδο, τον Αντώνη Φώτση!

Ο Φώτσης, όπως και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος θα είναι μαζί μας στις 4 Σεπτεμβρίου και θα βραβευθούν για την προσφορά τους στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον μπασκετικό κόσμο της Περιφέρειας σε μια γιορτή του μπάσκετ που το Eviabasket σκοπεύει να καθιερώσει και τα επόμενα χρόνια!

Ο Αντώνης Φώτσης που είναι γεννημένος το 1981, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο ‘Μπάτμαν’ ένα προσωνύμιο που του κόλλησαν οι συμπαίκτες του για την μοναδική του ικανότητα να ίπταται πάνω από τα καλάθια, έχει διανύσει μια μπασκετική ζωή γεμάτη τρόπαια και διακρίσεις.

Με την Εθνική Ελλάδας

Έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ως Πρωταθλητής Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι και το αργυρό ένα χρόνο αργότερα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαϊτάμα, μέλος της ομάδας που νίκησε στον ημιτελικό τις ΗΠΑ.

Το 2009 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, ενώ έχει πάρει και το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας U-18 το 1998 στη Βουλγαρία.

Πήρε μέρος σε 5 Ευρωμπάσκετ, 2 Παγκόσμια πρωταθλήματα, 2 Ολυμπιάδες, για 5 χρόνια ήταν αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, έχει παίξει 184 φορές με την Εθνική Ανδρών και είναι ο 7ος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ομάδας με 1.734 πόντους!

Με τον Παναθηναϊκό

Αμέτρητες οι διακρίσεις του με τον Παναθηναϊκό στον οποίο έπαιξε συνολικά για 12 χρόνια. Μα το τριφύλλι κέρδισε 3 Ευρωλίγκες (2000, 2009, 2011), 10 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2009, 2010, 2011, 2014, 2017) και 6 Κύπελλα (2003, 2009, 2014, 2015, 2016, 2017)!

Στην πρώτη του Ευρωλίγκα μάλιστα σε ηλικία μόλις 19 ετών, είχε πετύχει στον τελικό με την Μακάμπι στη Θεσσαλονίκη 11 πόντους!

 

Πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ!

Ο Αντώνης Φώτσης το 2001 έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που έπαιξε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ! Επιλέχθηκε από το Μέμφις και έπαιξε σε 28 παιχνίδια με προσωπικό ρεκόρ τους 21 πόντους απέναντι στο Orlando Magic.

 

Τίτλοι και στην Ευρώπη!

Αλλά και τα χρόνια που έπαιξε σε Ευρωπαϊκές ομάδες δεν έλειψαν οι τίτλοι.

Το 2005 πήρε το Ισπανικό πρωτάθλημα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό με τη Μπασκόνια και το 2006 κατέκτησε το Eurocup με τη Δυναμό Μόσχας στον τελικό με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Εκείνη τη χρονιά, ήταν συμπαίκτης με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που επίσης θα είναι στα Eviabasket Awards, με προπονητές τους Ντούσαν Ίβκοβιτς και Βαγγέλη Αγγέλου. Με τη Δυναμό Μόσχας έπαιξε και στην Ευρωλίγκα κατέχοντας το ρεκόρ στη διοργάνωση από τότε, με 22 πόντους και 24 ριμπάουντ σε ένα αγώνα (Μπενετόν Τρεβίζο)!

 

Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις!

Όπως είπαμε, η μπασκετική ζωή του Αντώνη Φώτση είναι γεμάτη διακρίσεις.

Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ακόμα:

Αναδείχθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους παίκτες της δεκαετίας 1999-2009 που έπαιξαν στην Ευρώπη.

Το 2001 ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος παίκτης.

4 φορές αναδείχθηκε MVP της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα.

Καλύτερος ξένος παίκτης στο Ιταλικό πρωτάθλημα με το Μιλάνο το 2012.

Το 2011 στον τελικό με τον Ολυμπιακό, έδωσε το πρωτάθλημα στην ομάδα του, όταν με τον Διαμαντίδη στον πάγκο από το 2′ του αγώνα, ο Φώτσης τελείωσε το ντέρμπι με 22 πόντους και 6/6 τρίποντα, στο 101-94 στην παράταση.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 βραβεύτηκε σε ειδική τελετή (Honouring our legacy) που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός, ως μέλος της καλύτερης πεντάδας στην ιστορία της ομάδας, μαζί με τους Διαμαντίδη, Μποντιρόγκα, Αλβέρτη και Βράνκοβιτς.

Για τον Αντώνη Φώτση θα μπορούσαμε να γράφουμε με τις ώρες.

Θα σταθούμε όμως κλείνοντας σε δύο ακόμα στοιχεία.

Στη δήλωση του άλλοτε συμπαίκτη του Ντρου Νίκολας πως ‘Αν η ζωή μου παιζόταν σε ένα σουτ, θα ήθελα να το κάνει ο Φώτσης’ που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το ‘κρύο αίμα’ που διαπερνά τον Μπάτμαν, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει πάρει με επιτυχία τα μεγάλα σουτ όταν η μπάλα ζυγίζει πολύ παραπάνω από το κανονικό!

Αλλά και στη μεγάλη απόφαση που πήρε φέτος το καλοκαίρι, όταν δεν τα βρήκε με τον Παναθηναϊκό και προτίμησε αντί ενός καλού συμβολαίου σε κάποια άλλη ομάδα, να κλείσει την καριέρα του από εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα, τον Ηλυσιακό!

Αυτός είναι λοιπόν ο μεγάλος Αντώνης Φώτσης και αποτελεί τιμή για το eviabasket αλλά και συνολικά το μπάσκετ ολόκληρης της Περιφέρειας, που θα τον έχουμε μαζί μας στα Eviabasket Awards στις 4 Σεπτεμβρίου!

Σχετικά άρθρα

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Δύσκολη νίκη και οριστικά στη 2η θέση! Α.Ε. Καρύστου-Τελεθριακός 76-67

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: LIVE SCORE (22η αγωνιστική)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Φινάλε της κανονικής διάρκειας! (22η αγωνιστική)

pannikolaou