ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μετά από 6 αγωνιστικές στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ και σιγά-σιγά αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι ομάδες που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και εκείνες που θα έχουν ένα διαφορετικό στόχο στο πρωτάθλημα.
Υπάρχει όμως και η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος που ακούει στο όνομα Αίαντας Αυλίδας, μια ομάδα που μετράει ήδη 4 νίκες και μάλιστα κολλητές, σε 6 αγωνιστικές.
Μια ομάδα, που δεν έκανε μεταγραφές εντυπωσιασμού, που ξεκίνησε με χαμηλό προφίλ και που μετά από τις πρώτες 6 στροφές έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση από τους αντιπάλους της.
Αυτή η ομάδα λοιπόν, είναι αυτό που λέμε ομάδα του προπονητή και όπου κόουτς του Αίαντα, ο Νάσος Σάλιαρης!
Με έμψυχο υλικό που δεν…γυαλίζει, αλλά αυτοί που ξέρουν λένε πως αν είχε και ένα ψηλό θα ήταν φέτος για…πολύ ψηλά!
Ο Αίαντας είναι μια ομάδα, από τις λίγες της κατηγορίας, που εντός του παρκέ ζητάει και πετυχαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Που ξέρει να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα και να κρύβει τις αδυναμίες της, που παίζει ορθολογικό μπάσκετ, που δεν είναι εύκολη λεία για κανένα αντίπαλο και αυτό αν μη τι άλλο είναι έργο του προπονητή!
Ο Σάλιαρης που είναι γεννημένος το 1982, ξεκίνησε το μπάσκετ στο..σχολείο της ΑΓΕΧ όπως λέει και ο ίδιος μαθαίνοντας εκεί το μπάσκετ και τη φιλοσοφία του αθλήματος.
Δεν έκανε μεγάλη καριέρα, παρότι δεν ήταν κακός παίκτης, αλλά ποιος λέει ότι καλοί προπονητές γίνονται μόνο τα αστέρια!
Κάθε άλλο και ο Σάλιαρης είναι ένας γνήσιος εκπρόσωπος της λογικής ‘μου αρέσει αυτό που κάνω και δουλεύω πολύ’.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που δεν αφήνει σεμινάριο και προπονητική σχολή χωρίς να την παρακολουθήσει, εκφράζοντας μια νέα γενιά προπονητών που έχει όρεξη, όραμα και μπασκετική άποψη.
Μετά από μια 2ετία στις ακαδημίες του Γ.Σ.Αυλίδας, ο Σάλιαρης δημιούργησε τον Αίαντα Αυλίδας με τον οποίο κέρδισε δύο ανόδους σε ισάριθμες χρονιές και φέτος στην παρθενική του συμμετοχή στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ δείχνει πως η ομάδα του ήρθε για να μείνει.
Ο ίδιος πάντως, δεν έχει στόχο να παραμείνει για πάντα στον Αίαντα. Αγαπάει την ομάδα που δημιούργησε αλλά πιστεύει και στις δυνατότητες του. Έτσι λοιπόν, δεν θα έλεγε όχι στο βήμα παραπάνω όποτε και αν έρχονταν καθώς η προπονητική είναι για εκείνον ένας τρόπος καθημερινής ασχολίας, ηρεμίας, γαλήνης αλλά ταυτόχρονα και τρόπος ζωής.
‘Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, δουλεύουμε πάρα πολύ, έχω τη χαρά να έχω εξαιρετικούς αθλητές’
ΕΡ: Αναμφίβολα θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας σου μέχρι τώρα, με 4 συνεχόμενες νίκες στις πρώτες 6 αγωνιστικές του πρωταθλήματος…
Ν.Σ.: ‘Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, δουλεύουμε πάρα πολύ, έχω τη χαρά να έχω εξαιρετικούς αθλητές. Δουλεύουμε διαρκώς πάνω στο γήπεδο, έτσι μπορούμε να σχεδιάζουμε το κάθε ματς ξεχωριστά και η βάση της καλής μας πορείας πιστεύω πως είναι προϊόν αυτού του συνδυασμού. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς στο πρωτάθλημα, αλλά είμαι σίγουρος πως αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ταπεινά θα κάνουμε μια πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα’.
‘Δεν θα σημαίνει τίποτα αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα αν δεν συνεχίσουμε να δουλεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Θέλει σκληρή δουλειά, συνέπεια, επιμονή και υπομονή’
ΕΡ: Ο Αίαντας αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Περίμενες ας πούμε στη διάρκεια της προετοιμασίας πως θα είχατε καταφέρει να είστε στην 5η θέση του πρωταθλήματος έχοντας βγάλει και ένα δύσκολο πρόγραμμα;
Ν.Σ.: ‘Και για εμάς είναι μια ευχάριστη έκπληξη αυτό που βλέπουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε πάνω στο γήπεδο. Βασικός στόχος της ομάδας εξ αρχής ήταν η παραμονή και σιγά-σιγά ότι μπορούμε από εκεί και πέρα να το πετύχουμε. Αυτή η προοπτική μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Όμως, δεν θα σημαίνει τίποτα αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα αν δεν συνεχίσουμε να δουλεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Θέλει σκληρή δουλειά, συνέπεια, επιμονή και υπομονή πάνω στο δρόμο που έχουμε χαράξει και έτσι θα τα καταφέρουμε. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη…’.
ΕΡ: Με 4 νίκες σε 6 αγώνες, ο αρχικός στόχος της παραμονής αλλάζει;
Ν.Σ.: ‘Όχι, ακόμα είναι πολύ νωρίς. Το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο και αν δεν είσαι συγκεντρωμένος μπορείς να χάσεις το οποιοδήποτε ματς. Βέβαια, οι 4 νίκες είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός για το στόχο που έχουμε βάλει, όμως χρειάζεται συγκέντρωση και δουλειά για να έρθουν και οι επόμενες νίκες και να επιτευχθεί ο στόχος. Αφού τα καταφέρουμε και σωθούμε σχετικά νωρίς, βλέπουμε και τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε’.
‘Πιστεύω πολύ στην ομαδική προσπάθεια και τη δουλειά πάνω στο γήπεδο. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι ακριβώς αυτοί που ήθελα για να μπορέσει η ομάδα να πετύχει στους στόχους της’
ΕΡ: Στη μεταγραφική περίοδο και με εξαίρεση τη μεταγραφή του Κωνσταντούρα προς το τέλος, πήγατε με χαμηλό προφίλ, αποκτώντας παίκτες με μικρή ή καθόλου συμμετοχή στην Α’ κατηγορία. Αυτές οι επιλογές ήταν στοχευμένες πάνω σε κενά που υπήρχαν πέρυσι;
Ν.Σ.: ‘Πιστεύω σε όλα τα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα και θεωρώ πως ήδη έχω δικαιωθεί για τις επιλογές μου. Πιστεύω πολύ στην ομαδική προσπάθεια και τη δουλειά πάνω στο γήπεδο. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι ακριβώς αυτοί που ήθελα για να μπορέσει η ομάδα να πετύχει στους στόχους της. Θα ξαναπώ όμως, πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, δουλειά και επιμονή για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε’.
‘Μακάρι να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα βοηθήσει το σύλλογο να αλλάξει επίπεδο και ας μην είμαι εγώ σε πρώτο πλάνο’
ΕΡ: Ο Αίαντας είναι μια καινούργια ομάδα στα τοπικά δεδομένα, απόλυτα επιτυχημένη βάσει των αποτελεσμάτων της, με δύο ανόδους και μια πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Υπάρχει στο βάθος του μυαλού σου κάποιο σχέδιο για το μέλλον της ομάδας σε βάθος χρόνου;
Ν.Σ.: ‘Είναι δύσκολο να κάνεις σχέδια στο ερασιτεχνικό επίπεδο για το μέλλον και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα οικονομικά δεδομένα. Για να μπορέσεις να αλλάξεις επίπεδο χρειάζεται να έχεις έναν άνθρωπο διοικητικά ισχυρό. Εγώ θέλω να είμαι σε αυτή την ομάδα, αγαπάω τον Αίαντα που αποτελεί ένα δικό μου δημιούργημα, αλλά μακάρι να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα βοηθήσει το σύλλογο να αλλάξει επίπεδο και ας μην είμαι εγώ σε πρώτο πλάνο. Προς το παρών, με το υλικό που έχουμε θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί και να μπορούμε ως ομάδα να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Η επιτυχημένη πορεία μας αυτά τα 3 χρόνια, έχει να κάνει με την οργάνωση που έχει ο σύλλογος και τη μπασκετική παιδεία που υπάρχει σε όλα τα μέλη του. Αν βρεθούν όπως είπα, κάποιοι άνθρωποι που θελήσουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, θα είναι μεγάλη χαρά για το σύλλογο ώστε να ανοίξει τα φτερά του ο Αίαντας και να πάει ακόμα πιο ψηλά’.
ΕΡ: Ο Αίαντας Αυλίδας αποτελεί έννοια ταυτόσημη με τον Νάσο Σάλιαρη. Είσαι εσύ λοιπόν, ο άνθρωπος που τρέχει την ομάδα αγωνιστικά, οργανωτικά και σε ότι χρειαστεί, ή υπάρχει βοήθεια και από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο σύλλογο;
Ν.Σ.: ‘Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βοηθάνε το σύλλογο σε όλα τα επίπεδα, οργανωτικά, οικονομικά, διοικητικά και με την ευκαιρία τους ευχαριστώ γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Εμένα προσωπικά τώρα, οι βλέψεις μου είναι καθαρά προπονητικές και πάνω σε αυτό το κομμάτι στηρίχτηκε η δημιουργία του Αίαντα. Δεν είμαι όμως μόνος μου, είναι μαζί μου στις ακαδημίες ο Λεωνίδας Πίτσικας και η Κική Πεχλιβανίδη. Το θετικό είναι πως με την πάροδο του χρόνου αρκετοί άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή έρχονται κοντά μας στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια.
‘Από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα κάθε μέρα είμαι στο γήπεδο και αυτό το κάνω γιατί αγαπάω το μπάσκετ και πάνω απ’ όλα η όλη διαδικασία με γεμίζει, με ηρεμεί από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, με χαλαρώνει και μου δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας’
ΕΡ: Το ερασιτεχνικό μπάσκετ, το οποίο το υπηρετείς χρόνια τώρα τόσο ως παίκτης αλλά και τελευταία ως προπονητής, είναι πάνω απ’ όλα μεράκι;
Ν.Σ.: ‘Είναι μόνο μεράκι! Αν δεν έχεις μεράκι και δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν μπορείς να το ακολουθήσεις. Για να είσαι σε αυτό που λέγεται ερασιτεχνικό μπάσκετ, σημαίνει πως αυτόματα στερείσαι πράγματα από τον ελεύθερο χρόνο σου. Εμένα το βασικό μου επάγγελμα είναι μηχανολόγος-μηχανικός και από το πρωί μέχρι το απόγευμα ασχολούμαι με τη δουλειά μου στο εργοστάσιο. Από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα κάθε μέρα είμαι όμως στο γήπεδο και αυτό το κάνω γιατί αγαπάω το μπάσκετ και πάνω απ’ όλα η όλη διαδικασία με γεμίζει, με ηρεμεί από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, με χαλαρώνει και μου δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας’.
ΕΡ: Το επίπεδο της Α’ κατηγορίας και γενικότερα του τοπικού μπάσκετ πως το βλέπεις, βελτιωμένο, στάσιμο, πεσμένο;
Ν.Σ.: ‘Και αυτό το κομμάτι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Θα μπορούσε με διαφορετικές συνθήκες να είχε βοηθηθεί περισσότερο, κυρίως σε διοικητικό επίπεδο. Υπάρχει αγάπη απ’ όσους ασχολούνται με το τοπικό μπάσκετ και θέλω να πιστεύω πως χρόνο με το χρόνο θα υπάρχει βελτίωση, ο καθένας θα βάζει ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια’.
‘Ο εξοπλισμός του συλλόγου μας είναι στα πρότυπα μεγάλων ομάδων και αυτό το κομμάτι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ανάπτυξη των μικρών αθλητών’
ΕΡ: Το κομμάτι των ακαδημιών, είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι από τη δημιουργία και τη λειτουργία του αντρικού τμήματος;
Ν.Σ.: ‘ Οι ακαδημίες αποτελούν ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι και δεν σας κρύβω πως από την αρχή βασικός στόχος της ομάδας μας ήταν να δημιουργήσει ένα υγιές επίπεδο λειτουργίας στο πλάνο των ακαδημιών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια με 28 παιδιά και αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους από 100 αθλητές στην ομάδα μας. Έχουμε 3 προπονητές στο staff μας, θεωρώ πως ο εξοπλισμός του συλλόγου μας είναι στα πρότυπα μεγάλων ομάδων και αυτό το κομμάτι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ανάπτυξη των μικρών αθλητών. Ένα ερασιτεχνικό σωματείο από αυτούς πρέπει να ξεκινάει, εκεί να στηρίζεται και σιγά σιγά να τους προωθεί στα μεγαλύτερα τμήματα της ομάδας. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς είμαστε σωματείο 2 1/2 χρόνων, σίγουρα θα θέλαμε να είχαμε περισσότερα παιδιά στο αντρικό μας τμήμα αλλά προηγουμένως πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετίας για να δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειας μας. Αυτό επιχειρούμε και είμαστε σε καλό δρόμο’.
‘Είμαι ακόμα στα πρώτα βήματα, αλλά έχω κίνητρο, διάθεση και με σκληρή δουλειά ότι έρθει στο διάβα μου θα προσπαθήσω να το αξιοποιήσω’
ΕΡ: Είπες προηγουμένως, πως αυτό που σε απασχολεί προσωπικά είναι ξεκάθαρα το κομμάτι της προπονητικής. Ποιες είναι οι βλέψεις του Νάσου Σάλιαρη;
Ν.Σ.: ‘Όπως ο καθένας που ξεκινάει την προπονητική του καριέρα, έτσι και εγώ έχω ως στόχο να φτάσω όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Αυτό βέβαια έρχεται σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες και τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν. Εγώ αυτό που έχω να κάνω, είναι συνεχώς να επιμορφώνομαι, να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και να αποκτώ τις εμπειρίες που απαιτείται, για να είμαι έτοιμος όταν μου δοθεί η ευκαιρία. Είμαι ακόμα στα πρώτα βήματα, αλλά έχω κίνητρο, διάθεση και με σκληρή δουλειά ότι έρθει στο διάβα μου θα προσπαθήσω να το αξιοποιήσω. Όταν αγαπάς κάτι και το κάνεις καλά αργά ή γρήγορα θα εξελιχθείς’.
ΕΡ: Είσαι στο χώρο της προπονητικής, όμως ως παίκτης τα προηγούμενα χρόνια θα είχες σίγουρα επιρροές από προπονητές. Ποιοι είναι εκείνοι που ξεχωρίζεις;
Ν.Σ.: ‘Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο από την άποψη ότι συνεργάστηκα στην μπασκετική μου πορεία με προπονητές όπως οι Θανάσης Γιαπλές, Γιάννης Τσαούσης και Γιώργος Τοσούνης στα πρώτα μου βήματα ως παίκτης και αργότερα με τους Βασ.Μπρατσιάκο, Γ.Βελισσαράκο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, εκτός από την αγάπη που μου έδωσαν για το σπορ, μου έβαλαν και το…σαράκι του προπονητή’.
‘Ένας προπονητής έχει να κάνει με 15 παίκτες που σημαίνει 15 διαφορετικούς χαρακτήρες, βάζοντας πάντα και πάνω απ’ όλα το καλό της ομάδας του’
ΕΡ: Έχεις υπάρξει παίκτης και εδώ και λίγα χρόνια προπονητής. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές και τι θεωρείς πιο σημαντικό αλλά και δυσκολότερο;
Ν.Σ.: ‘Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να καταφέρεις να σταθείς στον προπονητικό τομέα, θέλει επιμόρφωση και διαρκή προσπάθεια. Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο, είναι το κομμάτι της διαχείρισης. Όταν είσαι παίκτης το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πως θα κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου σε σχέση με αυτά που σου λέει να κάνεις ο προπονητής σου. Όταν είσαι προπονητής πρέπει να είσαι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να βοηθήσεις την ομάδα σου, να διαχειριστείς και να αξιοποιήσεις 12-15 άτομα προς το συμφέρον της ομάδας σου. Και βέβαια, να είσαι έτοιμος και για τις κρίσεις που θα υπάρξουν στη διάρκεια μιας σεζόν, να μπορέσεις να τις διαχειριστείς και να τις αντιμετωπίσεις, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις. Και μην ξεχνάμε, πως ένας προπονητής έχει να κάνει με 15 παίκτες που σημαίνει 15 διαφορετικούς χαρακτήρες, βάζοντας πάντα και πάνω απ’ όλα το καλό της ομάδας του’.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ