FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Μάκαρος-Γ.Σ. Ιτέας στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Περιφέρειας!

Το μεγαλύτερο τοπικό ντέρμπι, το δικό μας…’El Clásico’ είναι προ των πυλών με τον Μάκαρο Άμφισσας να υποδέχεται αύριο το απόγευμα τον Γ.Σ.Ιτέας, σε ένα αγώνα που ακόμα και χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον παρέμενε πάντα στο επίκεντρο, πόσο μάλλον φέτος που και οι δύο ομάδες είναι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας!

Άμφισσα εναντίον Ιτέας λοιπόν, δύο μπασκετικά σημεία αναφοράς της Ένωσης, που τους χωρίζουν μόλις 14 χιλιόμετρα αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις πολλά περισσότερα με κυριότερο στοιχείο το περιβόητο γόητρο.

Η πρώτη κόντρα το 1986!

Και αν στην Κρήτη η κόντρα για τους…Φουρτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες κράταγε αιώνες, στη Φωκίδα η κόντρα της Άμφισσας και της Ιτέας χρονολογείται από το μακρινό 1986 όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην έδρα της Άμφισσας, στο ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου της πόλης!

Τότε, που τα παιχνίδια γίνονταν Κυριακή πρωί και που πάντα υπήρχε ο κίνδυνος της αναβολής λόγω βροχής! Τώρα βέβαια έχουμε περάσει σε άλλα επίπεδα…

Η Άμφισσα της περιόδου 1986-87

Εκείνο, το πρώτο ιστορικό παιχνίδι, το είχε κερδίσει η Άμφισσα έχοντας στον πάγκο της τον άνθρωπο που έβαλε τις βάσεις για να παιχτεί οργανωμένο μπάσκετ στην πόλη, το γιατρό Χρήστο Σκούρτη. Η Ιτέα είχε στον πάγκο της Αμφισσιώτη  προπονητή, τον σπουδαίο παίκτη Μπάμπη Ζαχαρόπουλο. Παίκτες των ομάδων ήταν από την Άμφισσα οι Παπούλιας (νυν προπονητής), Κοκολόγος (πρώην προπονητής), Φέλλος (νυν ταμίας του Συλλόγου) κλπ, ενώ από την Ιτέα οι Ντινόπουλος με καριέρα αργότερα και σε Εθνικές κατηγορίες, Χώχος (παλαίμαχος αθλητής) κλπ.

Την επόμενη χρονιά, 1987-1988, ο ΓΑΣ Άμφισσας  (αρχική ονομασία του συλλόγου) με προπονητή το Θηβαίο Γιώργο Κοκκίνη πήρε το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ, το πρώτο από τα τρία που έχει στη συλλογή του, νικώντας την Ιτέα στο Γυμνάσιο Άμφισσας με 60-53. Ήταν η πρώτη χρονιά που τα παιχνίδια στην Ένωση γίνονταν πλέον Σάββατο μεσημέρι!

Από τότε οι δύο ομάδες βρίσκονταν αντιμέτωπες κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ μέχρι το 1999 όπου η ομάδα της Άμφισσας διαλύθηκε και  δεν συμμετείχε  στα πρωταθλήματα της Ένωσης  για πέντε χρόνια.

Ο Γ.Σ.Ιτέας της περιόδου 1988-89

Η Ιτέα από την πλευρά της έχει κερδίσει την άνοδο για τη Γ’ Εθνική την περίοδο 1996-97 με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη ενώ ήταν φιναλίστ στους τελικούς 1995-96 (πρωταθλήτρια η Λιβαδειά) και 2006-07 (πρωταθλητής ο Γ.Σ.Χαλκίδας).

Το 1996-97 μάλιστα, που η Ιτέα πήρε την άνοδο για τη Γ’ Εθνική, ο τελευταίος τελικός (στην Ιτέα) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Με το σκορ στο 60-30 το παιχνίδι διεκόπη γιατί γλιστρούσε το πλαστικό και όταν ορίστηκε να γίνει το υπόλοιπο ματς, ο ΓΑΣ Άμφισσας δεν κατέβηκε!

Μετά την ανασύσταση της ομάδας μπάσκετ στην Άμφισσα, ως Μάκαρος πλέον, κέρδισε την άνοδο στην Α΄κατηγορία τη σεζόν 2007-2008 με προπονητή τον σημερινό κόουτς της Ιτέας Χρήστο Μωραϊτη και την επόμενη χρονιά  2008-2009 με το Θεόφιλο Μελισσάρη στον πάγκο της, την 1ηαγωνιστική, βρέθηκε αντιμέτωπη στο ‘Χριστολιάς Καμπεράκης’  με το Γ.Σ. Ιτέας στις 17 Οκτωβρίου.

Νίκος Παπούλιας και Χρήστος Μωραϊτης, έχοντας στο μέσο τον πρόεδρο Νίκο Κουτρόγιαννο, άλλοτε συμπαίκτες, άλλοτε αντίπαλοι, διατηρούν διαχρονικά ψηλά το μπάσκετ της Φωκίδας.

Εκεί η ομάδα της Ιτέας κέρδισε με 54-65 και αυτή είναι η μοναδική φορά που έχει φύγει νικήτρια από την Άμφισσα, με τους νυν προπονητές των δύο ομάδων, Παπούλια και Μωραϊτη, να είναι αντίπαλοι στο παρκέ και μετά από μια μεγάλη περίοδο συνύπαρξης στην ομάδα του Γ.Σ.Ιτέας.

Το ματς της περιόδου 2015-16 που κέρδισε ο Μάκαρος με 77-70 στην παράταση ήταν μακράν το πιο συναρπαστικό παιχνίδι των δύο ομάδων από όσα έχουν γίνει στην πόλη της Άμφισσας.

Πέρυσι οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες την 9η αγωνιστική με τον Μάκαρο να είναι ο νικητής με 55-47, στη μόλις 2η ήττα του Γ.Σ.Ιτέας στο πρωτάθλημα.

Φέτος, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το μεγάλο τοπικό ντέρμπι καθώς εκτός των άλλων υπάρχει και το βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Ο Μάκαρος είναι 1ος στη βαθμολογία με μία μόλις ήττα την περασμένη εβδομάδα στη Μαλεσίνα, ενώ ο Γ.Σ.Ιτέας είναι 3ος με ρεκόρ 8-2.

Αναμένουμε λοιπόν, ένα κατάμεστο γήπεδο, με φανατισμό, αντιπαλότητα, με τους ‘Κουδουνάδες’ και τους ‘Επιστήμονες’ να δίνουν το ρυθμό για τη μεγάλη μονομαχία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. με διαιτητές τους Ντάνο και Καραμπιτσάκο.

Πάμε τώρα να δούμε πως υποδέχονται το μεγάλο ντέρμπι οι κόουτς των δύο ομάδων:

Νικ.Παπούλιας:’Με προσήλωση στην άμυνα και συγκέντρωση’

Για μας είναι το παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι και ένα τοπικό ντέρμπι. Πρέπει να παίξουμε όπως και στα προηγούμενα 10 παιχνίδια με προσήλωση στην άμυνα και συγκεντρωμένοι στις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού, αφού κάθε ομάδα έχει τις αδυναμίες της, αλλά και τα δυνατά της σημεία. Ας ελπίσουμε νικητής από αυτό το παιχνίδι να βγει το μπάσκετ’.

 

Χρ.Μωραϊτης: ‘Δουλέψαμε καλά πάμε για τη νίκη’

Τελευταίο ματς του πρώτου γύρου με το παραδοσιακό τοπικό ντέρμπι. Εμείς έχουμε προσεγγίσει το ματς όπως όλα τα προηγούμενα.  Δεν κρίνεται κάποιος τίτλος αύριο εκτός από το γόητρο του κάθε συλλόγου. Θεωρώ πως φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, φαβορί είναι ο Μάκαρος και βάση της βαθμολογίας αλλά και της σταθερότητας που έχει δείξει μέχρι τώρα. Όμως εμείς έχουμε δουλέψει πολύ καλά μέσα στην εβδομάδα και θα πάμε στην Άμφισσα για τη νίκη. Έχουμε κάποια προβλήματα τραυματισμών τα οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε και να εμφανιστούμε πνευματικά έτοιμοι και αγωνιστικά συγκεντρωμένοι απέναντι σε ένα σύλλογο που έχει έμπειρα παιδιά και έχει κάνει σημαντική επένδυση φέτος.  Εύχομαι να γίνει ένας συναρπαστικός αγώνας και να τον ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο’.

 

Σχετικά άρθρα

A2 Elite League Playoffs: Στο τσακ! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχηματαρίου 71-69

pannikolaou

Σχολικοί: Πρόκριση στην παράταση, ένα βήμα από το Final-4! 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης-2ο ΓΕΛ Χαλκίδας 73-81

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (20-21 Απριλίου)

pannikolaou