FEATURED Α1

ΠΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: ‘Καλούμε τους φιλάθλους μας στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό!’

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Πάρης Μαραγκός θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις της Κύμης για τη φετινή περίοδο 2018-19. Ο φόργουορντ της ομάδας της Εύβοιας έχει προλάβει στα 24 του να φορέσει τη φανέλα των δυο ‘αιωνίων’ του ελληνικού αθλητισμού, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και να παίξει πέντε χρόνια μπάσκετ στην Αμερική, συνδυάζοντας τις σπουδές με τον αθλητισμό.

Ακόμη έχει αγωνιστεί σε αρκετές επίσημες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα, σε επίπεδο παίδων, εφήβων και νέων και ευελπιστεί, διακρινόμενος σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο με την Κύμη, να ανοίξει την ‘πόρτα’ και της ‘επίσημης αγαπημένης’ των Ελλήνων εθνικής ανδρών. Προέρχεται από μια ιδιαίτερα αξιόλογη σεζόν με τη φανέλα του Φάρου Λάρισας και φέτος έκανε το επόμενο ‘βήμα’ στην καριέρα του, περνώντας τον πορθμό του Ευρίπου για χάρη της Κύμης!

Ο Πάρης Μαραγκός μίλησε στο Stereabasket, μεταξύ άλλων, για τους λόγους που αποφάσισε να έρθει στην ομάδα της Εύβοιας, την μπασκετική του πορεία, τις φιλοδοξίες και τους στόχους του με την Κύμη, όσο και για το προσεχές μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό!

-Πως ξεκίνησες το μπάσκετ;

Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία γιατί και ο πατέρας μου ήταν μπασκετμπολίστας και είχα έτσι κατευθείαν το ‘μικρόβιο’ του μπάσκετ στο αίμα. Έτσι ξεκινήσαμε μαζί ατομικές προπονήσεις σ΄ ανοιχτά γήπεδα, μαθαίνοντας μου τα μυστικά του μπάσκετ. Στη συνέχεια πέρασα από όλα τα στάδια ηλικιακά σε επίπεδο υποδομών στο Μαρούσι. Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, έπειτα Αμερική (ένα χρόνο στο σχολικό πρωτάθλημα και τέσσερα στο κολεγιακό), επιστροφή στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό, πέρσι στο Φάρο Λάρισας και φέτος Κύμη.

-Πως ήταν η εμπειρία σου στην Αμερική;

Είναι πάρα πολύ οργανωμένα τα πράγματα, με καταπληκτικά γήπεδα και τέλειες εγκαταστάσεις. Όλο το στάφ ‘πέφτει’ πάνω σου να σε βοηθήσει και στα μαθήματα και στο μπάσκετ. Δεν είναι εύκολη η απόφαση να φύγεις από το σπίτι σου για να πας τόσο μακριά και σίγουρα θες χρόνο να προσαρμοστείς σε μια καινούργια χώρα, αλλά είναι κάτι που πραγματικά αξίζει και δεν θα το άλλαζα με τίποτα και γι’ αυτό θα το πρότεινα σε οποιοδήποτε να το δοκιμάσει, αν έχει τη δυνατότητα. Είναι κάτι που έχουν λίγοι άνθρωποι την ευκαιρία να το ζήσουν.

-Στη συνέχεια επιστροφή στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό.

Είναι πολύ δύσκολο από κολέγιο κάποιος Ευρωπαίος να μπει στο ντραφτ και να διεκδικήσει μια θέση στο ΝΒΑ, είναι τεράστιος ο ανταγωνισμός. Τελείωσα το κολέγιο και πήρα το πτυχίο μου και το πλάνο μου ήταν το ίδιο εξαρχής. Να γυρίσω στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μου αρέσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το προτιμώ απ’ το αμερικάνικο. Οπότε όταν ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό δεν το σκέφτηκα καθόλου, είπα κατευθείαν ναι.

-Ακολούθησε ένας χρόνος στο Φάρο Λάρισας, όπου είχες την πρώτη σου ‘γεμάτη’ χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα και η μεταγραφή στην Κύμη. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να περάσεις τον πορθμό του Ευρίπου;

Σίγουρα το να πάρω αυτήν την απόφαση έπαιξε μεγάλο ρόλο η παρουσία στην Κύμη του κόουτς Καστρίτη, με τον οποίο ήθελα να δουλέψω και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει πολύ και σε προσωπικό επίπεδο. Είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια και πλέον το βλέπω και το βιώνω κιόλας. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η πορεία που έκανε η Κύμη πέρσι.

‘Η Κύμη είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα, έχει πολύ οικογενειακό κλίμα -το οποίο βοηθάει στο να προχωρήσουμε- και ότι χρειάζεται κανείς το έχει.’

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις μέχρι τώρα απ’ την ομάδα της Κύμης, τη Χαλκίδα και την Εύβοια γενικότερα;

Είναι πάρα πολύ θετικές. Η πορεία μας μέχρι τώρα έχει δείξει πολύ καλά πράγματα. Προσωπικά νιώθω πολύ καλύτερα απ’ ότι ένιωθα, σε μπασκετικό επίπεδο και πιστεύω ότι η συνέχεια θα είναι παρά πολύ καλή. Σίγουρα πέρασα μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες στην Λάρισα, ειδικά στην αρχή, και αυτή η αλλαγή, ερχόμενος στην Κύμη, μου έδειξε πως πρέπει να είναι μια ομάδα. Η Κύμη είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα, έχει πολύ οικογενειακό κλίμα -το οποίο βοηθάει στο να προχωρήσουμε- και ότι χρειάζεται κανείς το έχει. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι είμαστε κοντά στην Αθήνα. Η Χαλκίδα είναι μια πολύ ωραία πόλη και όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στο να νιώθω πολύ καλά για την απόφαση μου να έρθω στην ομάδα της Κύμης.

‘Πιστεύω στους συμπαίκτες μου, στο προπονητικό επιτελείο και πιστεύω ότι θα έχουμε μια ισάξια -αν όχι καλύτερη- σεζόν με την περσινή.’

-Έχετε κάνει πολύ καλό ξεκίνημα στις φετινές επίσημες υποχρεώσεις με εκτός έδρας νίκη στο Ρέθυμνο και πρόκριση στα προημιτελικά του κυπέλλου, αλλά και εκτός έδρας νίκη και στο πρωτάθλημα επί του Πανιωνίου. Τι μπορεί να περιμένει φέτος το φίλαθλο κοινό της Κύμης;

Αυτά τα δυο παιχνίδια, για πρωτάθλημα και κύπελλο, που πήραμε ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Και το παιχνίδι με το Ρέθυμνο και ειδικά το ‘διπλό’ μέσα στη Νέα Σμύρνη, γιατί φέτος το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό και κάθε ‘διπλό’ ουσιαστικά είναι ‘διπλή’ νίκη για την ομάδα. Υπάρχει πολύ μεγάλη συνέχεια για την ομάδα μας. Πιστεύω στους συμπαίκτες μου, στο προπονητικό επιτελείο και πιστεύω ότι θα έχουμε μια ισάξια -αν όχι καλύτερη- σεζόν με την περσινή.

-Την Κυριακή υποδέχεστε τον Ολυμπιακό, στον οποίο έχεις αγωνιστεί. Είναι πρόκληση για σας να αντιμετωπίζετε έναν αντίπαλο τόσο ισχυρό και ιστορικό σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ιστορία, είναι απ’ τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι μια καινούργια ομάδα η οποία προς το παρόν δείχνει καλά στοιχεία. Εμείς θα είμαστε σίγουρα προετοιμασμένοι, πηγαίνουμε να τον αντιμετωπίσουμε ισάξια ‘πρόσωπο με πρόσωπο’. Δεν σκεφτόμαστε ποιος είναι ο αντίπαλος και ποιους παίχτες έχουμε απέναντι μας και θα μπούμε στο παρκέ να κάνουμε τη δουλειά μας και να δώσουμε το 100% των δυνάμεων μας και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι σημαντικό για μας ότι οι αντίπαλοι μας θα έρχονται κουρασμένοι απ΄ το παιχνίδι της Παρασκευής στη Ρωσία για την Ευρωλίγκα. Εμείς έχουμε καιρό για να κάνουμε το σκάουτινγκ για να δούμε πως θα τους αντιμετωπίσουμε. Ελπίζουμε για το καλύτερο.

‘Το πιο σημαντικό για μένα φέτος είναι να πάει καλά η ομάδα, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ομαδική επιτυχία και στην συνέχεια η προσωπική. Η προσωπική έρχεται μέσα από την ομαδική.’

-Ποιες είναι οι προσδοκίες σου σε προσωπικό επίπεδο μέσω της παρουσίας σου με τη φανέλα της Κύμης;

Το πιο σημαντικό για μένα φέτος είναι να πάει καλά η ομάδα, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ομαδική επιτυχία και στην συνέχεια η προσωπική. Η προσωπική έρχεται μέσα από την ομαδική. Οπότε θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και σε προσωπικό επίπεδο να έχω μια υγιή χρονιά και από κει και πέρα πιστεύω ότι όλα τα άλλα θα έρθουν. Σκοπεύω να κάνω μια ‘γεμάτη’ σεζόν έτσι ώστε να με καλέσουν στην εθνική ομάδα και από κει και πέρα βλέπουμε.-Στο τέλος κάθε αγώνα ψάχνεις το φύλλο αγώνα για να δεις τα στατιστικά σου;

Ξέρω ότι πολλοί παίχτες κοιτάνε τα στατιστικά μετά τον αγώνα. Εγώ δεν το κάνω. Δεν είμαι τόσο των στατιστικών. Άμα νιώθω καλά με την εμφάνιση μου, είναι που μετράει για μένα. Δηλαδή στο τέλος του αγώνα θα κάτσω να σκεφτώ τι έκανα και άμα είμαι ευχαριστημένος. Και να μην είμαι ευχαριστημένος πάντως το προσπερνάω και στρέφω την προσοχή μου στο επόμενο παιχνίδι.

-Ποιο είναι το αθλητικό σου ‘soundtrack’ και γενικά πως προετοιμάζεσαι πριν από κάθε παιχνίδι;

Από πολύ μικρός ξεκίνησα να ασχολούμαι και να ακούω μουσική, παίζω κιθάρα, και έχω αρκετά ακούσματα γενικά και απ’ την οικογένεια και προσωπικά. Οι μουσικές επιρροές, από τα χρόνια παραμονής μου στην Αμερική, είναι μεγάλες. Ακούω κάθε είδους μουσική, από r’n’b και hip hop, rock ως ελληνικά, τα πάντα. Και όπως κάθε παίχτης, έτσι και ‘γω πριν από κάθε αγώνα ακούω μουσική, ώστε να μπω στο παιχνίδι με καλή διάθεση, αλλά δεν είναι τόσο συγκεκριμένα αυτά που επιλέγω ν’ ακούσω, δηλαδή δεν έχω κάποια συγκεκριμένα τραγούδια που ακούω, όπως κάνουν άλλοι παίχτες.

‘Επειδή είναι πολύ η πίεση και η κούραση που υπάρχει στη ζωή ενός αθλητή, προσπαθώ να ‘γεμίσω’ το χρόνο με μικρά και απλά πράγματα, ώστε να ‘ξεφύγει’ λίγο το μυαλό.’

-Πως επιλέγεις να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο σου χρόνο, που στη ζωή ενός επαγγελματία αθλητή είναι περιορισμένος;

Επειδή είναι πολύ η πίεση και η κούραση που υπάρχει στη ζωή ενός αθλητή, προσπαθώ να ‘γεμίσω’ το χρόνο με μικρά και απλά πράγματα, ώστε να ‘ξεφύγει’ λίγο το μυαλό. Δηλαδή να διαβάσω ένα βιβλίο, ειδικά το βράδυ για να χαλαρώσω, να βγω για καφέ με τους συμπαίκτες μου, να δω μια σειρά ή ταινία, λατρεύω το σινεμά.-Ο επίλογος της συνομιλίας μας δικός σου!

Καλούμε τον κόσμο της Χαλκίδας και όχι μόνο να έρθει την Κυριακή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και να μας υποστηρίξει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον ικανοποιήσουμε και να τους δώσουμε χαρά!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗΣ

Σχετικά άρθρα

A2 Elite League Playoffs: Φοβερός Ερμής, πέρασε στο final-4 ανόδου! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχημ. 80-88

pannikolaou

Η απονομή του χάλκινου μεταλλίου στο 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας! (video & pics)

pannikolaou

Σχολικοί final-4: Νίκη και 3η θέση στην Ελλάδα! Λύκειο Βεργίνα Λάρνακας-2ο ΓΕΛ Χαλκίδας 72-88

pannikolaou