FEATURED Α1

Γιάννης Μανώλης: ”Προτεραιότητα ο αθλητισμός”

Ο Γιάννης Μανώλης είναι νέος, φιλόδοξος, μέλος του δικού μας…σιναφιού, δηλαδή μπασκετικός, που πάει πάει στο γήπεδο, βλέπει Ευρωλίγκα και που από την πρώτη στιγμή σου δίνει την εικόνα του δικού σου ανθρώπου, που μπορείς να μιλήσεις άνετα μαζί του, ένας φέρελπις πολιτικός που μπαίνει για πρώτη φορά στο στίβο της πολιτικής μάχης, διεκδικώντας την ψήφο των Ελλήνων ως υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Ευβοίας, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Συνήθως, οι πολιτικοί μιλάνε μια διαφορετική, δική τους γλώσσα, με πολλές…ντρίμπλες προσφέροντας αρκετές φορές ένα ανούσιο θέαμα. Ο Γιάννης Μανώλης όμως είναι διαφορετικός! Είναι ένας από εμάς, που ξέρει και ασχολείται με τον αθλητισμό, που έχει προτάσεις αλλά και όραμα για ολόκληρο το Νομό, που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τις ιδέες του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρμάρι, σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια με τον πατέρα του να είναι πρώην Δήμαρχος Καρύστου, ένας 40αρης σήμερα πολιτικός, που μεγάλωσε όπως λέει και ο ίδιος παρακάτω, όχι με…Μίκι Μάους αλλά με φυλλάδια πολιτικών!

Από νωρίς λοιπόν μπήκε το…μικρόβιο μέσα του για να έρθει τώρα η πρώτη απόπειρα, έχοντας όμως προηγουμένως τελειώσει ένα κύκλο σπουδών που θα τον ζήλευαν αρκετοί!

Μεταξύ άλλων σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία από το London School of Economics & Political Science. Έχει ανακηρυχθεί διδάκτορας με βαθμό “Άριστα” στον Τομέα Δημόσιου Δικαίου και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάζεται ως Program Manager στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Είναι αν. μέλος στην Επιτροπή Στρατηγικής του Προγράμματος crowdfunding “Act4Greece” της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ενώ το Φεβρουάριο του 2019, συμμετείχε στο 67ο National Prayer Breakfast στην Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Είναι μέλος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Πόρων και Διαφάνειας της ΝΟΔΕ Ευβοίας.

Παντρεμένος με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Χαρά Γεωργατζή, με την οποία έχουν ένα παιδί, τον Νικόλα, που από τα πρώτα δώρα που απέκτησε ο μικρός, ήταν μια μπασκέτα στο σπίτι για να μπει από νωρίς στο σωστό δρόμο…

ΕΡ: Σου αρέσει το μπάσκετ;

Γ.Μ.: ‘Είμαι μπασκετικός! Από τα σχολικά χρόνια έπαιζα μπάσκετ, αρχικά στην ομάδα του σχολείου, αργότερα στο Πανεπιστήμιο. Είχα την τύχη να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο, με δικό του κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό ερέθισμα για να φτιάξουμε ένα εσωτερικό πρωτάθλημα μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, το 2003 είχαμε διακριθεί στην Πανεπιστημιάδα!”.

 

”Μου αρέσει το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, περισσότερο από το ΝΒΑ που βασίζεται πιο πολύ στη δύναμη, γενικότερα στο σόου, ενώ αντίθετα το Ευρωπαϊκό βασίζεται κατά κύριο λόγο στο μυαλό και αυτό προσωπικά για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει περισσότερο”

ΕΡ: Παρακολουθείς μπάσκετ;

Γ.Μ.: ‘Συνέχεια! Παρακολουθώ κυρίως Ευρωλίγκα, είμαι μπασκετικός Παναθηναϊκός, αλλά πέρα από την υποστήριξη στην ομάδα μου, μου αρέσει η διοργάνωση, έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και βλέπω αγώνες από όλες τις ομάδες. Μου αρέσει το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, περισσότερο από το ΝΒΑ που βασίζεται πιο πολύ στη δύναμη, γενικότερα στο σόου, ενώ αντίθετα το Ευρωπαϊκό μπάσκετ βασίζεται κατά κύριο λόγο στο μυαλό και αυτό προσωπικά για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει περισσότερο”.

 

Είμαι φίλαθλος της Κύμης, έχω διαρκείας αυτά τα 3 χρόνια και προσπαθώ όσες περισσότερες φορές μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου να βλέπω την ομάδα από κοντά. Χαίρομαι που μια ομάδα από το νομό μας βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο και θα ήθελα να παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια ακόμα”

ΕΡ: Στα δικά μας μέρη τώρα, έχουμε την Κύμη στη Basketleague τα τελευταία 3 χρόνια και αρκετές ομάδες από το τοπικό επίπεδο μέχρι τη Γ’ Εθνική. Πως κρίνεις το επίπεδο για τα δεδομένα της Εύβοιας;

Γ.Μ.: ‘Είμαι φίλαθλος της Κύμης, έχω διαρκείας αυτά τα 3 χρόνια και προσπαθώ όσες περισσότερες φορές μου επιτρέπει το πρόγραμμά μου να βλέπω την ομάδα από κοντά. Χαίρομαι που μια ομάδα από το νομό μας βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο και θα ήθελα να παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια ακόμα, να εδραιωθεί και να έχει τη στήριξη του κόσμου. Οφείλουμε όλοι μας να τη στηρίξουμε, γιατί πέρα από τον αθλητισμό, η παρουσία της Κύμης στο κορυφαίο επίπεδο είναι και μια πολύ καλή διαφήμιση για ολόκληρη την Εύβοια”. 

 

Προέρχομαι από μια πολιτικοποιημένη οικογένεια, σε ηλικία 7-8 ετών παρακολουθούσα τον πατέρα μου που είχε αναπτύξει μια έντονη πολιτική δράση, να είναι σε διαρκή επαφή με πολιτικούς. Ιδίως στις τριπλές εκλογές του 1989-90 πολλοί βουλευτές έρχονταν σπίτι μας και εγώ αντί να διαβάζω…Μίκυ Μάους, διάβαζα τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων”

ΕΡ: Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την πολιτική και πότε μπήκε αυτό το ”μικρόβιο”;

Γ.Μ.: ”Το ερέθισμα το έχω πάρει από πολύ μικρός. Προέρχομαι από μια πολιτικοποιημένη οικογένεια, σε ηλικία 7-8 ετών παρακολουθούσα τον πατέρα μου που είχε αναπτύξει μια έντονη πολιτική δράση, να είναι σε διαρκή επαφή με πολιτικούς. Ιδίως στις τριπλές εκλογές του 1989-90 πολλοί βουλευτές έρχονταν σπίτι μας και εγώ αντί να διαβάζω…Μίκυ Μάους, διάβαζα τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων! Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα. Από εκεί και πέρα όσο μεγάλωνα, έβλεπα τον πατέρα μου που ήταν ενεργός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μου άρεσε η όλη διαδικασία και είπα στον εαυτό μου, όταν μεγαλώσω θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική, όπως και έγινε τελικά, μπαίνοντας σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο”.

 

Προσωπική μου προτεραιότητα όπως άλλωστε και της Νέας Δημοκρατίας, να τελειώνουμε με τη βία και το οπαδιλίκι”

ΕΡ: Ο τομέας του αθλητισμού για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τι σημαίνει;

Γ.Μ.: ”Σημαίνει πάρα πολλά όχι μόνο για το κόμμα μου, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Προσωπική μου προτεραιότητα όπως άλλωστε και της Νέας Δημοκρατίας, να τελειώνουμε με τη βία και το οπαδιλίκι. Εγώ από μικρός πήγαινα στο γήπεδο, σε ηλικία 15 ετών μαζί με το θείο μου ήμασταν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τον Παναθηναϊκό, τώρα πλέον πηγαίνω σπάνια, φέτος έχω πάει μόνο 2 φορές στο ΟΑΚΑ. Και δεν πηγαίνω γήπεδο από επιλογή, όπως και πολύς κόσμος άλλωστε. Δεν μου αρέσει η βία, το οπαδικό  πνεύμα, η εχθρότητα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό, ο αθλητισμός στηρίζεται στην ευγενή άμιλλα, πρέπει οι αθλητές αλλά και οι φίλαθλοι να δίνουν το καλό παράδειγμα ώστε οι επόμενες γενιές να γεμίζουν τα γήπεδα με φιλάθλους και όχι με οπαδούς. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, το παιδί μου δεν θα το πήγαινα στο γήπεδο. Και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε”.

 

Δεν επιτρέπεται, ένας νομός σαν το δικό μας, που βρέχεται και από τον Ευβοϊκό και από το Αιγαίο, που έχει ναυτική παράδοση, να μην έχει δικά του κολυμβητήρια, τους δικούς του χώρους άθλησης”

ΕΡ: Αν η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει την επόμενη Κυριακή στις εκλογές, ποιες κατά τη γνώμη σου πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει και που θα έχουν σχέση με τον αθλητισμό;

Γ.Μ.: ‘Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα που τα περισσότερα από αυτά έχουν σημαντικές ελλείψεις. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, η Κύμη έχει ομάδα στην Α1 αλλά δεν διαθέτει καν κλειστό γυμναστήριο. Στην Κάρυστο δημιουργήθηκε κλειστό γυμναστήριο πριν από μόλις 9 χρόνια. Θυμάμαι, πηγαίναμε Λύκειο και παίζαμε στο τσιμέντο, ήταν ένα όνειρο από τότε ένα κλειστό. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την Εύβοια, που πρέπει να βρεθεί λύση είναι το θέμα των κολυμβητηρίων στο νομό μας. Ούτε η Β. Εύβοια, ούτε η Νότια έχει κολυμβητήριο, μόνο η Χαλκίδα έχει και αυτό με ατέλειες. Δεν επιτρέπεται, ένας νομός σαν το δικό μας, που βρέχεται και από τον Ευβοϊκό και από το Αιγαίο, που έχει ναυτική παράδοση, να μην έχει δικά του κολυμβητήρια, τους δικούς του χώρους άθλησης”. 

 

”Δεν μου έχει χαριστεί τίποτα στη ζωή μου, έχω τη γνώση αλλά και το όραμα για να βάλω ένα λιθαράκι στο νομό μας και γενικότερα στη χώρα”

ΕΡ: Πλησιάζουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ποιοι οι λόγοι για να επιλέξει ο κόσμος και να ψηφίσει τον Γιάννη Μανώλη;

Γ.Μ.:Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δεν έχω ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Έχω κάνει αρκετά πράγματα στη ζωή μου, είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, έχω ζήσει και έχω εργαστεί σε Μ. Βρετανία και Κίνα. Μέσω της δουλειάς μου, της UNESCO, ταξιδεύω αρκετά, έχω σημαντική εμπειρία στο κομμάτι των προγραμμάτων του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης, δεν μου έχει χαριστεί τίποτα στη ζωή μου, έχω τη γνώση αλλά και το όραμα για να βάλω ένα λιθαράκι στο νομό μας και γενικότερα στη χώρα”.

 

ΕΡ: Το όραμά σου για την Εύβοια;

Γ.Μ.:Η Εύβοια είναι ένας πανέμορφος αλλά και αδικημένος νομός. Το πρώτο μου πτυχίο το πήρα το 2003 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκεί έζησα για 4 χρόνια, είδα σημαντικά πράγματα. Η Κρήτη και η Εύβοια έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Βλέπουμε όλοι μας όμως, που έχει φτάσει η Κρήτη και που είναι η Εύβοια. Το όραμά μου είναι να κάνουμε την Εύβοια Νο1 νησί στη χώρα. Και έχουμε όλα τα εχέγγυα για να τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε τα πάντα, έχουμε βουνό, θάλασσα, τοπικά προϊόντα, η Βόρεια Εύβοια θυμίζει Σποράδες, η Νότια Εύβοια μοιάζει με τις Κυκλάδες, ουσιαστικά η Εύβοια έχει μαζεμένη πάνω της όλη την Ελλάδα σε ένα τόπο. Έχουμε αδικήσει όλα αυτά τα χρόνια τον τόπο μας, υστερούμε σε υποδομές αλλά έχουμε ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας έτσι ώστε να κρατήσουμε τους νέους κοντά μας”.

”Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλός παίκτης, είναι καλός σουτέρ και πιστεύω πως την άλλη Κυριακή θα βάλει…τρίποντο και θα είναι ισχυρός πρωθυπουργός της Ελλάδας με αυτοδυναμία”

ΕΡ: Είσαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Γ.Μ.: ‘Θέλει δουλειά και συνεχόμενη προσπάθεια, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλός παίκτης, είναι καλός σουτέρ και πιστεύω πως την άλλη Κυριακή θα βάλει…τρίποντο και θα είναι ισχυρός πρωθυπουργός της Ελλάδας με αυτοδυναμία”.

 

ΕΡ: Οπότε περιμένει τις δικές σας ασίστ…

Γ.Μ.: ”Εμείς είμαστε οι play-maker!”.

 

Συνέντευξη: Παναγιώτης Νικολάου

Φωτογραφίες: Γιάννης Δαλιάνης

 

Σχετικά άρθρα

Β’ ΕΘΝΙΚΗ Playoffs: Ήττα καταστροφή! Εθνικός Λιβαδειάς-Νήαρ Ήστ 78-81

pannikolaou

A2 Elite League Play out: Ζωντανός για την παραμονή! Έσπερος My ΚΤΕΟ Λαμίας-Ψυχικό 71-70

pannikolaou

Σχολικοί Final-4: 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας-Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παύλος 81-98 Κέρδισαν το χειροκρότημα!

pannikolaou