Α ΕΣΚΑΣΕ

Επιστολή Αλεξ. Σταματίου στο Stereabasket

Ο φίλος του μπάσκετ Αλέξανδρος Σταματίου έστειλε μια επιστολή στο Stereabasket εκφράζοντας τους προβληματισμούς του, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια παρακάτω:

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να γράψω τα παρακάτω, αλλά μια ερώτηση του γιου μου με έκανε να πάρω την απόφαση να γράψω, θεωρώντας ότι συμφωνούν πολλοί γονείς μαζί μου που τα παιδιά τους ασχολούνται με το παιδικό μπάσκετ. 

Κάποια στιγμή λοιπόν, που ο γιος μου διάβασε από το stereabasket για τα πολλά επεισόδια των φετινών αγώνων της ΕΣΚΑΣΕ, με ρώτησε απλά ”Γιατί τόση βία φέτος;”

Γιατί λοιπόν, κύριοι, τόση βία φέτος;

Το μπάσκετ που μέσα από αυτό έγιναν πολλές φορές οι Έλληνες περήφανοι, σε τοπικό επίπεδο δείχνει πολλά ””άρρωστα” σημάδια. 

Ας αρχίσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι. Ξεκίνησε φέτος ένα πρωτάθλημα που από τις πρώτες αγωνιστικές έδειξε ένα ξεκάθαρο φαβορί (ΧΒΑ) για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα στεκόταν σε υψηλότερο επίπεδο από τις άλλες. Το πρωτάθλημα λοιπόν, άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον από τη μέση και κάτω. Μια νίκη ή μια ήττα ήταν αρκετή για να φέρνει ανατροπές. Και εκεί αρχίζουν τα πρώτα παρατράγουδα. Όλοι, ή σχεδόν όλοι, με την ”καραμπίνα” όρθια και με το μαχαίρι στα δόντια, έτοιμοι να αμφισβητήσουν τους πάντες και τα πάντα. Καθετί που νόμιζαν ότι τους αδικούσε και ειδικά η διαιτησία, μπήκε στο στόχαστρο.

Και ρωτάω καλοπροαίρετα, η διοίκηση της ΕΣΚΑΣΕ βλέποντας τα πρώτα σύννεφα τι έκανε; Όταν άρχισαν τα πρώτα επεισόδια με τις ποινές ”χάδι” που πήρε μήπως οδήγησε σε χειρότερη κατάσταση;

Οι κύριοι με τα γκρι (διαιτητές) δεν έχουν καμιά ευθύνη; Ξαφνικά είδαμε να γεμίζουν τα γήπεδα με διαιτητές που πολλοί απ’ αυτούς είχαν δει την ενασχόλησή τους με το άθλημα σαν συμπλήρωμα των οικονομικών τους. Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες στο πρόβλημα που μετέφεραν στους πιο έμπειρους διαιτητές με τα σφυρίγματά τους. Αυτούς λοιπόν, ποιος τους ελέγχει; Άνθρωποι πολλές φορές άβουλοι, που έτρεχαν να προσδεθούν σε κάποιο άρμα του κάθε ηγεμονίσκου του χώρου για να έχουν την όποια συνέχεια. 

Το λυπηρό είναι ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προπονητές (παιδαγωγοί), δεν εμφανίστηκαν πουθενά ούτε όταν έγιναν τα θλιβερά επεισόδια στον αγώνα παίδων ΧΒΑ-Πρωτέας Σχηματαρίου. 

Και ρωτάω εγώ ο ”γραφικός”. Τι περιμένετε κύριοι; Να μείνει κανένα παιδί ανάπηρο στην καλύτερη για να μην υποθέσουμε τη χειρότερη εκδοχή; Το θέμα ποιο είναι τελικά, τα 20 ή 25 ευρώ της μηνιαίας συνδρομής των τμημάτων; Εκεί σταματάει το ενδιαφέρον σας ή νομίζετε ότι τάζοντας μελλοντικές καριέρες σε κάποιους αφελείς γονείς για τα παιδιά τους θα κρύβεται το πρόβλημα;

Μακάρι να ήταν όλα τόσο εύκολα. Εδώ δυστυχώς η φιλοδοξία τελειώνει στο ποιος θα πάρει τα πρωτεία σε τοπικό επίπεδο. Και μετά τι; Ας πάρουμε παράδειγμα πως χτίζει τα μικρά τμήματά του ο Προμηθέας Πατρών και ας γίνει μια αρχή και στις δικές ομάδες. 

Φέτος, δεν κατέβηκαν από ομάδες εφηβικά τμήματα με το φόβο της συντριβής ενώ την ίδια ώρα φιλοδωρούσαν αντίπαλα παιδικά τμήματα με 30 και 40 πόντους διαφορά. Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και δουλεύουν για το σωστό μπάσκετ. 

Ας χτίσουμε λοιπόν σιγά-σιγά το τοπικό μπάσκετ σε υγιείς βάσεις, τότε τα ”παράσιτα” του χώρου θα αποβληθούν μόνα τους. 

Ελπίζω, σαν ένας άνθρωπος αγαπάω τον αθλητισμό, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο”.

Αλέξανδρος Γ. Σταματίου

Σχετικά άρθρα

Ξεκινάει την 1η Ιουλίου το 6ο Summer Camp της ΑΕΕΠ Χαλκίδας!

pannikolaou

Με τα τωρινά δεδομένα 13 ομάδες και ένας όμιλος στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ!

pannikolaou

Αναγέννηση Λαμίας και Τελεθριακός τα φαβορί για άνοδο στη Γ’ Εθνική!

pannikolaou