FEATURED ΕΦΗΒΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

Μπάσκετ στις μικρές ηλικίες: Ή αλλάζουμε ή…βουλιάζουμε!

Πέρασε μια εβδομάδα από τον αγώνα του παιδικού πρωταθλήματος μεταξύ Πρωτέα και Ερμή Σχηματαρίου 126-13 και τον…εκκωφαντικό θόρυβο που δημιούργησε η μεγάλη διαφορά στο σκορ, με αποτέλεσμα να ασχοληθούν και μέσα Πανελλήνιας εμβέλειας,όχι κατ’ ανάγκη αθλητικά με το τοπικό μπάσκετ.

Τώρα λοιπόν, που…κάθισε η σκόνη ας ασχοληθούμε και εμείς με το συγκεκριμένο φαινόμενο των μεγάλων διαφορών στις μικρές ηλικίες.

Κατ’ αρχήν, να πούμε πως ο συγκεκριμένος αγώνας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μόνος του ως ένα ξεχωριστό γεγονός, καθώς αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ιδίως τα τελευταία χρόνια αυτές οι μεγάλες διαφορές στο σκορ, τουλάχιστον στην Ένωσή μας.

Η άποψή μας για το συγκεκριμένο θέμα γνωστή και διατυπωμένη πολλάκις μέσα από αυτή την ιστοσελίδα. Σε σημείο που να τα γράφουμε, να τα ξαναγράφουμε και να αισθανόμαστε στο τέλος πως μάλλον αποτελούμε την μειοψηφία στο χώρο…

Φαίνεται λοιπόν, ότι έπρεπε να βγει ένας επώνυμος όπως ο Νίκος Οικονόμου για να πάρει διαστάσεις το θέμα.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Πρωτέας, αλίμονο άλλωστε αν αυτή η κατάσταση αποτελούσε φαινόμενο του ενός. Απλά, λόγω της έκτασης που πήρε το συγκεκριμένο γεγονός ”πυροβολήθηκε” η ομάδα του Σχηματαρίου, σε σημείο που να χάνει ακόμα και το όποιο δίκιο είχε.

Και για να γράφουμε και να λέμε την αλήθεια, μπορεί το σκορ να είναι εκκωφαντικό αλλά οι παρόντες στο γήπεδο επιβεβαιώνουν ότι οι μικροί ούτε πίεσαν σε όλο το γήπεδο, ούτε οι γονείς πανηγύρισαν στην εξέδρα. Και εμείς που δεν ήμασταν στο γήπεδο, ”διαβάζοντας” το φύλλο αγώνος είδαμε παίκτες με μ.ο. στο πρωτάθλημα 30 πόντους όπως ο Αντωνόπουλος να βάζουν 10, που σημαίνει πως έπαιξαν ελάχιστα και παίκτες με 2 πόντους σε όλο το πρωτάθλημα όπως ο π.χ. ο Μπέτα να σκοράρει 18. Αυτό σημαίνει, πως αν υπήρχε η βούληση για τη δημιουργία ενός μεγάλου σκορ τότε αυτό το ούτως η άλλως τεράστιο +113 θα μπορούσε να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.

Αλλά είπαμε και πιο πάνω, ότι το θέμα δεν είναι ο Πρωτέας αλλά η συνολική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Βλέποντας μέχρι τώρα τα αποτελέσματα στο παιδικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ διαπιστώνουμε πως:

Σε σύνολο 106 αγώνων 17 απ’ αυτούς έχουν λήξει με διαφορές +50 πόντων, ενώ υπάρχουν και 5 αγώνες με διαφορές +70 πόντων!

Έτσι αλλάζει η κατάσταση

Το θέμα λοιπόν είναι αν θέλουμε να το αλλάξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι θέμα Ένωσης και κατ’ επέκταση Ομοσπονδίας, αν θέλει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί όταν δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να επιβάλει τις συνθήκες δεν μπορείς να ρίχνεις τις ευθύνες στις ομάδες και στους προπονητές, να…πετάς τη μπάλα στην εξέδρα.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν.

  • Να μπει ένα ανώτατο όριο διαφοράς στο σκορ στο πρωτάθλημα παίδων. Να ψηφιστεί το καλοκαίρι στη Γενική Συνέλευση, πως αγώνας που η διαφορά θα υπερβαίνει π.χ. τους +40 πόντους θα σταματάει το σκορ να μετράει εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, αν ένα παιχνίδι στο 25′ είναι 65-25 να σταματάει να μετράει το σκορ εκείνη την ώρα αλλά να συνεχίζεται ο αγώνας με το χρόνο και τα φάουλ να μετράνε κανονικά.
  • Να θεσπιστεί και να σταματήσει επιτέλους η άμυνα ζώνης στις παιδικές ηλικίες, στο βωμό του αποτελέσματος. Να γνωρίζει η κάθε ομάδα πως την πρώτη φορά που θα το κάνει μέσα στον αγώνα θα δεχθεί τεχνική ποινή και τη δεύτερη φορά θα μηδενιστεί. Πρέπει στην ουσία να ξεκαθαριστεί η έννοια των πρωταθλημάτων υποδομής. Θέλουμε τις νίκες για τη δημιουργία εντυπώσεων, ή θέλουμε να βγάλουμε αθλητές;
  • Να πέσει στο τραπέζι η πρόταση  του παράγοντα του Γ.Σ. Αυλίδας Α. Ιωαννίδη για θέσπιση δύο κατηγοριών σύμφωνα με τη δυναμικότητα, η οποία όμως μπορεί να προκύπτει μόνο μέσα από συνεργασία με τους εκάστοτε προπονητές και όχι με αγωνιστικά κριτήρια, καθώς πολλές φορές βλέπουμε ομάδες να έχουν μια καλή φουρνιά παικτών σε συγκεκριμένη ηλικία χωρίς αντίστοιχη συνέχεια.

Υ.Γ. 1: Στο δ’ όμιλο Κένταυρος Λιβαδειάς και Μάκαρος έχουν από μια νίκη με +11 πόντους και η πρόκριση θα παιχτεί στο συνολικό γκολ-αβερέϊτζ. Αντίπαλος και των δύο τις τελευταίες αγωνιστικές ο σαφώς υποδεέστερος Άρης Αμφίκλειας. Πως θα προστατευτούν οι ”κιτρινόμαυροι” για να μην γίνουν…ο σάκος του μποξ;

Υ.Γ. 2: Το σύνθημα ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε το είπε ο ΓΑΠ το 2009 και δυστυχώς…βουλιάξαμε. Ας ελπίσουμε μπασκετικά να…αλλάξουμε!

Παν. Νικολάου 

 

Σχετικά άρθρα

Στις 30 Μαΐου οι εκλογές της ΕΟΚ!

pannikolaou

Στην ΑΕΚ ο Βαγγέλης Αγγέλου! Οι άμεσοι συνεργάτες του

pannikolaou

Σαν σήμερα…13 Απριλίου (2017-2020)

pannikolaou