FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ

Ναι ή Όχι στη συνέχιση της σεζόν; Απαντούν οι 12 προπονητές της Α’ ΕΣΚΑΣΕ

Το μεγάλο θέμα των ημερών, πάντα σε αθλητικό πλαίσιο, καθώς περνάμε στη φάση της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα, είναι αν θα μπορέσουν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα του μπάσκετ σε Εθνικές και τοπικές κατηγορίες, τα οποία θυμίζουμε πως είχαν διακοπεί μετά τους αγώνες του διημέρου 6-7 Μαρτίου.

Μετράμε λοιπόν σχεδόν δύο μήνες απραξίας και το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούν οι ομάδες να επιστρέψουν στα παρκέ και να δώσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν.

Ρωτήσαμε τους 12 προπονητές της Α’ ΕΣΚΑΣΕ και ζητήσαμε να μας πουν τη γνώμη τους για το αν πρέπει να συνεχιστούν ή όχι τα πρωταθλήματα. Για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δε, βάσει του αρχικού σχεδιασμού η κανονική περίοδος θα είχε ολοκληρωθεί από τις 11 Απριλίου και υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτές τις μέρες θα ολοκληρώνονταν και τα playoffs.

Αναμφίβολα, όλοι θα ήθελαν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα μέσα στα γήπεδα, με πρωταγωνιστές τους παίκτες και τους προπονητές στο φυσικό τους χώρο. Οι συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερες μετά τη δίμηνη διακοπή.

Οι γνώμες από τους 12 προπονητές, όπως θα δείτε και παρακάτω είναι κατά πλειοψηφία υπέρ της διακοπής με το αποτέλεσμα 3-9. Τα επιχειρήματα τους αρκετά για το ”ναι” ή το ”όχι” που προτείνουν και που αξίζει να διαβάσετε.

Κουμπούρας Κώστας (Αναγέννηση Λαμίας) 

Το πρωτάθλημα πρέπει να τελειώσει στο σημείο που διακόπηκε και η άποψή μου δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ομάδα μου στο σημείο της διακοπής ήταν πρώτη. Το ίδιο θα έλεγα σε όποια βαθμολογική θέση και αν ήμασταν. Δεν μπορούμε να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι πρωταθλήματα. Θα υπάρξουν παίκτες που θα φοβούνται να αγωνιστούν. Η γνώμη μου είναι να μην συνεχιστούν, να ανέβουν αυτοί που είναι στις πρώτες θέσεις και να μην υποβιβαστεί κανένας, να γίνει μια αναδιάρθρωση. Δεν μπορείς να ρίξεις μια ομάδα κατηγορία χωρίς να έχει τελειώσει η σεζόν. Κανένας δεν θα έπεφτε αμαχητί, όλοι θα προσπαθούσαν μέχρι τέλους. Πιστεύω πως πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το λιγότερο κακό, σίγουρα θα υπάρξουν αδικίες αλλά να είναι οι λιγότερες δυνατές”. 

 

Μωραΐτης Χρήστος (Γ.Σ. Ιτέας) 

‘Η απάντηση στην ερώτηση αν θέλω να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα είναι ναι υπό μια προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι μια και βασικότατη, να μην μπει ούτε κατά διάνοια σε κίνδυνο η υγεία κάποιου εμπλεκόμενου ατόμου με το άθλημα (αθλητή, προπονητή, παράγοντα κλπ). Αν αυτό εξασφαλιστεί (πολύ αμφιβάλω αυτή τη στιγμή) τότε θεωρώ ότι το δίκαιο είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα γιατί απομένουν 5 αγωνιστικές κανονικής περιόδου και βαθμολογικά δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα και προς την άνοδο και προς τον υποβιβασμό”.

 

Χαντζής Ηλίας (Πρωτέας Σχηματαρίου)

Ευχή πιστεύω όλων μας είναι τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν στο γήπεδο. Όμως επειδή βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν έχουμε καν σαφή εικόνα για τον εχθρό που αντιμετωπίζουμε πρώτα από όλα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η υγεία όλων των εμπλεκομένων (αθλητών προπονητών κλπ) με ένα σαφή και λειτουργικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε την σωματική ακεραιότητα των αθλητών που ήδη κάθονται δύο μήνες απουσία ήδη πρωτόγνωρη που εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών.. Ακόμα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών δημιουργούν έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος και οδηγούν στην απαξίωση του ίδιου του αθλήματος εντέλει. Τέλος η ύπαρξη ενός κρούσματος σε μια ομάδα ή σε ένα αγώνα της δεν μπορώ καν να φανταστώ τον αντίκτυπο και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην ομάδα στο κοινωνικό πλαίσιο και στην εν γένη προσπάθεια αντιμετώπισης του υιού”.

 

Φώτου Μάκης (Τελεθριακός) 

”Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις σε ότι έχει να κάνει με τους κλειστούς χώρους άθλησης και τα αθλήματα επαφής, θεωρώ ανέφικτο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν από όλες τις απόψεις. Πρώτον, όσο αφορά το θέμα της υγείας των εμπλεκομένων, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με τη φύση του αθλήματος μας το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει από τον ιό…Δεύτερον, οι αθλητές μετά από τόσο μεγάλη αποχή, θα χρειαστούν διπλάσιο χρόνο από ότι ένας επαγγελματίας για να επανέλθουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο ώστε πρώτα από όλα να μην κινδυνεύσουν με τραυματισμό και να αποκτήσουν ένα στοιχειώδη ρυθμό για την εποχή. Εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν ότι ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων υπολογίζουν οι επαγγελματικές ομάδες, στο δικό μας επίπεδο είναι χρονικά ανέφικτο να προλάβουμε, συνυπολογίζοντας πως σχεδόν όλοι οι παίκτες, προπονητές και παράγοντες θα έχουνε επαγγελματικές υποχρεώσεις το καλοκαίρι. Για να κλείσω, άποψή μου είναι πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποφασίσει η ΕΟΚ και κατόπιν η ΕΣΚΑΣΕ το πως θα λήξει η χρονιά, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα όλοι να οργανώσουμε την επόμενη σεζόν με βάση τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που θα προκύψουν”.

 

Αναστασίου Αποστόλης (Κάδμος) 

‘Το λογικό είναι να τελειώσουν τα πρωταθλήματα μέσα στα γήπεδα. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, είμαστε έξω ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή τα έξοδα για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με 5 αγωνιστικές να απομένουν δεν είναι μεγάλο, αν υπάρξει γρήγορα μια απόφαση και ανοίξουν τα γυμναστήρια σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να το ολοκληρώσουμε, χωρίς όμως να διατρέχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία όλων των εμπλεκομένων”. 

 

Γεωργίου Τάσος (ΓΑΣ Βασιλικού) 

Θα πω ναι, εφόσον μπορεί να υπάρξει κάποια εξασφάλιση για όλους μας. Τα πρωταθλήματα καλό θα είναι να ολοκληρωθούν, είναι κρίμα να μην γίνει κάτι τέτοιο για τους κόπους όλων των ομάδων, των παικτών, των προπονητών, των παραγόντων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι να υπάρξει ένας απαραίτητος χρόνος για να προετοιμαστούμε. Πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να υπάρξει μια σχετική επαφή και επιστροφή στην αγωνιστική δράση. Αυτή είναι η επιθυμία μου, με αυτή την προϋπόθεση ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες κάθε Τετάρτη για αυτό το διάστημα ώστε να κερδίσουμε χρόνο”. 

Παπούλιας Νίκος (Απόλλων Λιβαδειάς) 

”Ως προς τη συνέχιση του πρωταθλήματος, πιστεύω πως, πρώτιστα, προέχει η δημόσια υγεία και η τήρηση των πρωτοκόλλων που έχουν σχέση με αυτή, όπως απολύμανση χώρων, τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ. Δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καλαθοσφαίριση να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους για την υλοποίηση  των αγώνων. Για την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Προσωπική μου γνώμη είναι πως η Ένωση πρέπει να ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις με τα σωματεία και των τριών κατηγοριών για να ακούσει την άποψή τους για την επόμενη μέρα των πρωταθλημάτων και σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε επίπεδο Εθνικών κατηγοριών να πράξει ανάλογα”.

 

Μιχαήλ Παναγιώτης (ΑΕΕΠ Χαλκίδας)

Τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να συνεχιστούν. Προφανώς και θα ήθελα να ολοκληρωθούν, να βγει ο πρωταθλητής, οι ομάδες που θα πέσουν, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Δεν είναι εφικτό από τη φύση του αθλήματος, να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δεν μπορούμε να παίξουμε μπάσκετ με μάσκες, δεν υπάρχει η δυνατότητα της απόστασης ενάμιση μέτρου στον αγωνιστικό χώρο. Είναι τέτοια η γεωγραφία της ΕΣΚΑΣΕ, που μπορεί από ένα αγώνα και ένα κρούσμα, να γίνει διασπορά του ιού σε όλη την Ένωση και όχι μόνο. Για παράδειγμα, να παίξει η Χαλκίδα με τη Λιβαδειά και οι ομάδες να έχουν και κάποιους παίκτες από την Αθήνα. Φανταστείτε την επόμενη μέρα, τι διασπορά θα υπάρξει. Επίσης, αν αποφασιστεί να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 4 εβδομάδες προετοιμασίας μετά από δύο μήνες πλήρους απραξίας. Ποιος ερασιτέχνης αθλητής θα μπορέσει ενδεχομένως να δώσει δύο αγώνες την εβδομάδα; Πάνω απ’ όλα πρέπει να βάλουμε την υγεία όλων μας. Μακάρι να μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό”. 

 

Τορβάς Αντώνης (Μαλεσίνα) 

”Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθουμε από τους γυμναστές το μίνιμουμ που χρειάζεται για να γίνει προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ έχουμε ακόμα 5 αγωνιστικές συν τα playoffs, δεν νομίζω να προλαβαίνουμε. Όπως είναι τώρα τα δεδομένα, είμαι υπέρ να μην συνεχιστούν οι αγώνες χωρίς να είμαι και κάθετος. Υπάρχουν ομάδες που έχουν ρίξει χρήματα στο μπάσκετ, δεν το αγνοώ, αλλά για λόγους ανωτέρας βίας καλύτερα είναι να μην συνεχιστούν, αν ήταν στο χέρι μου αυτό θα έκανα. Και πάλι όμως, δεν μπορώ να πω ότι είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το σωστό”. 

 

Γίδας Αγαπητός (Μάκαρος) 

”Το μπάσκετ είναι άθλημα επαφών οπότε δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις και οι υπόλοιπες οδηγίες που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Η άποψη μου είναι για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα πρέπει να διασφαλίζονται αυτοί οι κανόνες ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο κανέναν. Η υγεία είναι πάνω απ’όλα. Με τις συνθήκες που επικρατούν και επειδή δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αυτοί οι κανόνες, είμαι υπέρ της διακοπής”. 

Λασπάς Θανάσης (Αστέρας Αλιβερίου) 

”Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο δικό μας άθλημα λόγω του covid19 είναι πολύ δύσκολη. Οι αθλητές, οι προπονητές, οι παράγοντες, ο φίλαθλος κόσμος, απέχει 2 μήνες από αυτό που αγαπάει πολύ, το basket. Οι παίκτες είναι πολύ δύσκολο να βρουν πάλι την μυική συναρμογή καθώς και την ψυχολογία να μπουν στο παρκέ και να αγωνιστούν σε συνθήκες 35 βαθμών αφού μιλάμε για έναρξη προπονήσεων τον Ιούνιο. Χρειάζεται μια πιο ομαλή επάνοδος ώστε να ανταποκριθούν όλοι αγωνιστικά και οικονομικά καθώς τα έξοδα των ομάδων και ειδικά της δικής μου ομάδας ήταν αρκετά, ακαδημίες για έσοδα δεν υπάρχουν από 11 Μαρτίου και γενικά η κρίση έχει βλάψει την οικονομία οπότε θεωρώ ότι το πρωτάθλημα δεν πρέπει να συνεχιστεί υπό αυτές τις συνθήκες”.

 

Δαδίτσιος Ανέστης (Προοδευτική Λάρυμνας) 

”Δεν είναι σωστό να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η χρονιά πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενη, σε όλες τις κατηγορίες, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η άποψή μου δεν έχει να κάνει με τον υποβιβασμό ή την άνοδο κάποιων ομάδων, αλλά με τις τωρινές συνθήκες. Είναι σαν να ξεκίνησε ένας αγώνας και να διακόπηκε χωρίς υπαιτιότητα κάποιας ομάδας πριν τη λήξη του. Ποιο είναι το αποτέλεσμα σε μα τέτοια περίπτωση; Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε; Χωρίς υπαιτιότητα για τη διακοπή της σεζόν δεν μπορείς παρά να θεωρήσεις αυτή την αγωνιστική χρονιά ως μη γενόμενη”. 

Σχετικά άρθρα

A2 Elite League Playoffs: Στο τσακ! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχηματαρίου 71-69

pannikolaou

Σχολικοί: Πρόκριση στην παράταση, ένα βήμα από το Final-4! 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης-2ο ΓΕΛ Χαλκίδας 73-81

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (20-21 Απριλίου)

pannikolaou