FEATURED RETRO

Retro Basket: Ο ΑΚΟΛ του ’90 στο final-6 εφήβων και πρωταθλητής στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ!

Το 1989-90 ήταν μια από τις σημαντικότερες χρονιές για το μπάσκετ της Λιβαδειάς, καθώς σήμανε αγωνιστικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος ανδρών στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, αλλά παράλληλα και τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στην τελική εξάδα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος για το εφηβικό τμήμα, την καθιέρωση δηλαδή στις κορυφαίες ομάδες!

Οι έφηβοι, που την προηγούμενη χρονιά είχαν φτάσει στην τελική εξάδα στο Αίγιο, αυτή τη φορά θα πάνε στην Έδεσσα, κάνοντας και πάλι μια άπιαστη πορεία! Αρχικά, θα πάρουν τον τίτλο του πρωταθλητή ΕΣΚΑΣΕ, ενώ στην προκριματική φάση που είχε γίνει στην Αθήνα θα κάνουν το 5/5 και θα πάρουν την πρόκριση για τα τελικά της κατηγορίας.

Η εφηβική ομάδα το 1990 στην τελική φάση στην Έδεσσα. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Γερμανός Σωτ., Λαζάρου, Μέρμηγκας, Κοροδήμος, Καλμαντής, Πανουργιάς, Αγραφιώτης, Αλεστάς. Κάτω από αριστερά: Ροζάνας Βασ., Ακριδόπουλος, Βασηλιάς, Σώκος Μ., Τσιτσικλής, Ζητουνιάτης Λ.

 

Back to back οι έφηβοι!

Ήταν μια τεράστια επιτυχία για το μπάσκετ της Λιβαδειάς εκείνα τα χρόνια και πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος το back to back στην ίδια κατηγορία!

Η πολύ καλή φουρνιά παικτών του ΑΚΟΛ όμως ήταν δουλεμένη για χρόνια από τον Σωτήρη Γερμανό και το γεγονός ότι οι ίδιοι παίκτες αποτελούσαν τον κορμό και της αντρικής ομάδας τους έδινε τις απαραίτητες εμπειρίες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Πρωταθλητής στην τελική φάση της Έδεσσας αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή τότε τον Νίκο Μπουντούρη, τον οποίο ο ΑΚΟΛ είχε βρει αντιμέτωπο και την προηγούμενη χρονιά στο Αίγιο, τότε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου!

Αντίπαλοι ακόμα του ΑΚΟΛ, ήταν οι Πανελλήνιος, Ίκαροι Σερρών και Καστοριά.

Αυτή η ομάδα της Λιβαδειάς, αποτέλεσε στην ουσία και τον κορμό της αντρικής ομάδας και των επιτυχιών που ακολούθησαν την επόμενη πενταετία.

Τότε, ήταν η περίοδος που αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων τρεις παίκτες που αποτέλεσαν την επόμενη μέρα για το μπάσκετ της Λιβαδειάς, μετά τους Λεωνίδα Ζητουνιάτη και Βασίλη Ροζάνα.

Ο Τάσος Ακριδόπουλος, ένας από τους καλύτερους πλέϊ-μέϊκερ της Περιφέρειας και ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα είναι πρόεδρος του ιστορικού ΑΚΟΛ!

Ο Δημήτρης Τσιτσικλής, από τους καλύτερους σουτέρ της εποχής του, ο οποίος στην τελική φάση της Έδεσσας είχε βραβευθεί ως ο παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στο τουρνουά!

Ο Μάριος Σώκος, ένας φοβερός σουτέρ, μέσα στους τρεις καλύτερους που έχει βγάλει διαχρονικά η Λιβαδειά, που βοήθησε επίσης τα μέγιστα στην άνοδο του μπάσκετ της Λιβαδειάς.

Ο κόουτς της ομάδας Σωτήρης Γερμανός.
Το…μπαλέτο του Ολυμπιακού και οι πέστροφες στη Νάουσα!

Προπονητής εκείνης της ομάδας ο Σωτήρης Γερμανός, που ”ρίζωσε” στη Λιβαδειά, με τον έμπειρο κόουτς να θυμάται σήμερα από εκείνη την εποχή: ”Στην ουσία είχαμε την ίδια φουρνιά παικτών που την προηγούμενη χρονιά είχαμε πάει πάλι στην τελική φάση στο Αίγιο. Χαρακτηριστικό εκείνης της ομάδας, ήταν ότι μετά από 5 χρόνια κοινής πορείας, είχαμε γίνει οικογένεια. Όλοι μαζί, το Δ.Σ., οι παίκτες και εγώ αποτελούσαμε μια πολύ καλή παρέα εντός και εκτός γηπέδου και αυτό έβγαινε μέσα στο γήπεδο, αρχικά στη φάση της ΕΣΚΑΣΕ και αργότερα μέχρι την επιτυχία και τη συμμετοχή μας στην τελική φάση στην Έδεσσα. Θυμάμαι από τότε δύο χαρακτηριστικές ιστορίες, που δεν είχαν να κάνουν με παιχνίδια, αλλά αποτυπώνουν το οικογενειακό μας κλίμα. Στην προκριματική φάση των Αθηνών, έχουμε κλείσει δωμάτια στο ξενοδοχείο Four Seasons, στη Γλυφάδα. Φτάνουμε την πρώτη μέρα Αθήνα, πάμε απ’ ευθείας στο γήπεδο, κερδίζουμε τον πρώτο αγώνα και πάμε στο ξενοδοχείο. Φτάνοντας εκεί, δίνουμε ελεύθερο στους παίκτες πριν πάμε για φαγητό για να πάνε για μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου. Κατεβαίνοντας προς την πισίνα μας περίμενε μια έκπληξη, καθώς έκαναν μπάνιο οι κοπέλες από το μπαλέτο του Ολυμπιακού στο μπάσκετ! Μια εβδομάδα μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και βλέπαμε τις δίμετρες Ρωσίδες! Τα καταφέραμε μια χαρά πάντως, καθώς περάσαμε στην τελική φάση μόνο με νίκες!

Ένα άλλο περιστατικό είναι από την τελική φάση. Οι αγώνες ήταν στην Έδεσσα, εγώ έχω φίλους και συγγενείς σε αυτές τις περιοχές και τους πήγα στη Βέροια και στα φημισμένα Πηγάδια μετά τη Νάουσα, τη μέρα που είχαμε ρεπό. Εκεί, στην τεχνητή λίμνη, ξεκινάμε το ψάρεμα και βγάζουμε χωρίς υπερβολή καμιά 30αρια πέστροφες! Στην επιστροφή, πέφτουμε και σε ένα γαμήλιο γλέντι και γίναμε μια παρέα με τους συγγενείς των νιόπαντρων, είχε γίνει χαμός!”. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Α/Α ΟΜΑΔΕΣ ΑΓ. Β. Ν-Η Υ-Κ
1 ΠΑΟΚ 4 8 4-0 359-297
2 Πανελλήνιος 4 7 3-1 358-325
3 Ίκαροι Σερρών 4 6 2-2 329-331
4 Καστοριά 4 5 1-3 367-373
5 ΑΚΟ Λιβαδειάς 4 4 0-4 217-374

 

Η αντρική του 1990 που πήρε το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Αγραφιώτης, Λαζάρου, Κοροδήμος, Γιατζιτζόγλου Μ., Πανουργιάς Α., Καλμαντής, Γερμανός, Κολομτσάς, Ράπτης, Αλεστάς, Γεροντόπουλος, Ευεργέτης Φ. Κάτω από αριστερά: Ασημακόπουλος, Σωτηρόπουλος, Μέρμηγκας, Τσιτσικλής, Καφρίτσας, Κωτσαδάμ Λ., Ζητουνιάτης Λ., Ακριδόπουλος, Αναστασίου, Βασηλιάς.

 

Πρωταθλητές οι άνδρες στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ!

Ο ΑΚΟΛ την ίδια χρονιά, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα κατακτήσει με το ίδιο ρόστερ στην ουσία, το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ τερματίζοντας στην 1η θέση! Τότε όμως, ο πρωταθλητής δεν έπαιρνε απ’ ευθείας την άνοδο για τη Γ’ Εθνική, αλλά χρειαζόταν να δώσει αγώνες μπαράζ. Ο ΑΚΟΛ έπαιξε στο Μαρούσι, όπου παρότι ήταν ανταγωνιστικός δεν τα κατάφερε παραμένοντας και πάλι στις τοπικές κατηγορίες. Προπονητής αλλά και παίκτης εκείνης της ομάδας, ο Σωτήρης Γερμανός. Αυτή η χρονιά όμως, σήμανε την αρχή μιας εντυπωσιακής πορείας για το μπάσκετ της Λιβαδειάς με παίκτες που έφτασαν το 1996, ως Α.Ε. Λιβαδειάς πλέον, στο πρωτάθλημα και την άνοδο στη Γ’ Εθνική!

Αφιέρωμα: Παναγιώτης Νικολάου

 

Αναμνηστική φωτογραφία με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ από την τελική φάση στην Έδεσσα!

 

Η βράβευση του Δημήτρη Τσιτσικλή του ΑΚΟΛ, ως του παίκτη με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων. Πίσω αριστερά στη φωτογραφία, ο Νίκος Μπουντούρης του ΠΑΟΚ.

 

Ο ΑΚΟΛ ήταν πάνω απ’ όλα μια πολύ καλή παρέα! Αναμνηστική φωτογραφία στους περίφημους καταρράκτες της Έδεσσας!

 

*Ευχαριστούμε τον Βασίλη Ροζάνα για την παραχώρηση του πολύτιμου φωτογραφικού του αρχείου. 

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Β’ ΦΑΣΗ-Τελικός): Τα πήρε όλα! Κάδμος-Απόλλων Χαλκίδας 40-54

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Βαθμολογία & σκόρερς (21η αγωνιστική)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Εύκολη νίκη! Απόλλων Λιβαδειάς-Κάδμος 43-94

pannikolaou