FEATURED RETRO

Retro Basket: Το μπάσκετ στην Ιτέα από το 1984-2020!

Το μπάσκετ στην Ιτέα χρονολογείται από το 1984, το έτος ίδρυσης δηλαδή του ιστορικού τοπικού Γυμναστικού, της μοναδικής ομάδας που εκπροσωπεί το μπάσκετ στην όμορφη κωμόπολη της Φωκίδας εδώ 36 χρόνια!

Ο Γ.Σ. Ιτέας αποτελεί μια από τις παλαιότερες ομάδες της Περιφέρειας και ιδρυτικό μέλος της ΕΣΚΑΣΕ που ξεκίνησε ως τοπική επιτροπή το 1980 για να εξελιχθεί σε Ένωση το 1986.

Στο…dna της περιοχής, υπήρχε από παλιά το μπάσκετ, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί, πως μια τόσο μικρή περιοχή καταφέρνει και βγάζει διαρκώς παίκτες, τροφοδοτώντας όχι μόνο το αντρικό τμήμα του συλλόγου το οποίο αποτελείται διαχρονικά από γηγενείς αθλητές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και ιστορικές ομάδες Εθνικών κατηγοριών.

Πρώτη παρουσία το 1986 και άνοδος στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ!

Ο Γ.Σ. Ιτέας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑΣΕ την αγωνιστική περίοδο 1985-86, κατακτώντας και το πρώτο του πρωτάθλημα που έφερε την άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ! Ο μεγάλος τελικός της κατηγορίας, τον έφερε αντίπαλο σε διπλά παιχνίδια με την Αναγέννηση Λαμίας, με την Ιτέα να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο! Ο Νάσος Ντινόπουλος που αγωνίζεται ακόμα, αλλά και οι Κυριάκος Χώχος, Γιώργος Μολές, ήταν μεταξύ των πρώτων παικτών που συγκρότησαν τον Γ.Σ. Ιτέας, ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Γιώργος Καραμάνος!

Ο Γ.Σ. Ιτέας του 1985-86 που πήρε την άνοδο για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Χώχος Κ., Μολές Γ., Χατζηνικολάου Δ., Ντινόπουλος Ν., Αλογοσκούφης Γ., Μίχος Κ., Κακκανάς Σ. Κάτω από αριστερά: Γεωργάκης Φ., Παρασκευάς Θ., Κατσαρός Γ., Καψάλης Γ., Γεωργάκης Μ.

Το 1987 ο Γ.Σ. Ιτέας θα…εξάγει τον πρώτο από μια σειρά αθλητών που έπαιξαν τα επόμενα χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Πρόκειται για τον Νάσο Ντινόπουλο, ίσως τον πληθωρικότερο παίκτη διαχρονικά της Ιτέας που θα πάρει μεταγραφή για την Παναχαϊκή και το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Εννοείται, πως τότε δεν υπήρχε Α2, παρά μόνο Α’ και Β’ Εθνική, με τον Ντινόπουλο να παίρνει μεταγραφή για μια από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας.

Από το 1987-95 η ομάδα του Γ.Σ. Ιτέας εδραιώνεται στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ έχοντας μια αξιόλογη πορεία και τερματίζοντας τις περισσότερες χρονιές απ’ αυτέ στο μέσο της βαθμολογίας, με εξαίρεση το 1990 όταν έφτασε στην 3η θέση.

Παίκτες εκείνης της εποχής, είναι οι Χώχος, Μίχος, Κυτεόπουλος Μ., Μολές, Παρασκευάς Γ., Γεωργάκης Μ., Γεωργάκης Φ., Λάλας Δ., Σκούρας Δ., Καρανάσος Δ., Αλογοσκούφης Γ., Οικονόμου Π., Παπουτσής Γ., Μίχος Ν., Μωραΐτης Χρ., Μωραΐτης Γ., Κοκκινόπουλος Σ., Δαραδήμος Ν., Κουτσούκος Γ. κ.α. ως επί το πλείστον νεαροί σε ηλικία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στις 29 Οκτωβρίου του 1988 ο Γ.Σ. Ιτέας θα δώσει μεγάλο φιλικό αγώνα με αντίπαλο στο κλειστό της περιοχής την Εθνική Ελλάδας εφήβων, με παίκτες τότε τους Σιγάλα, Μπαλογιάννη, Μπουντούρη, Οικονόμου κ.α. γεγονός πρωτοφανές και σπάνιο για εκείνη την εποχή, να αγωνιστεί μια Εθνική ομάδα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Για την ιστορία, ο Γ.Σ. Ιτέας είχε ηττηθεί με 64-107 μπροστά σε ένα κατάμεστο κλειστό γήπεδο!

Ο Γ.Σ. Ιτέας του 1989. Διακρίνονται πάνω από αριστερά: Χαβιαράς (έφορος), Ιωάννου Αντ. (coach), Γεωργάκης Μ., Μίχος, Μολές, Παρασκευάς, Χώχος, Κατσαρός, Ασημακόπουλος (coach). Κάτω από αριστερά: Μωραΐτης, Κυτεόπουλος, Γεωργάκης Φ., Οικονόμου, Παπουτσής, Κοκκινόπουλος

 

Διπλό παραμονής το ’95 στη Θήβα και τελικοί ανόδου το ’96!

Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 η χρονιά έχει σασπένς με πολλές ομάδες να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Η παραμονή θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική μέσα στη Θήβα και με αντίπαλο τον Άρη, με το έπαθλο για τον νικητή να είναι η σωτηρία, καθώς όποιος έχανε…χανόταν! Σε ένα επεισοδιακό αγώνα, ο Γ.Σ. Ιτέας θα πάρει το διπλό που του εξασφάλισε την παραμονή στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ για μια ακόμα περίοδο!

Το καλοκαίρι του 1995 ο πρόεδρος της ομάδας Ν.Κουτρόγιαννος καταφέρνει να κάνει δύο ”εσωτερικές” μεταγραφές. Θα επαναπατρίσει μετά από 8 χρόνια τον Νάσο Ντινόπουλο από την Παναχαϊκή και μετά από 3 χρόνια τον Χρήστο Μωραΐτη από τον Αετό Θεσσαλονίκης (ομάδα Γ’ Εθνικής).

Ο Ντινόπουλος αναλαμβάνει αυτόματα χρέη και προπονητή και η ομάδα βάζει στόχο να ανέβει κατηγορία. Όλοι στην Ιτέα αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και απο εκεί που την προηγούμενη χρονιά η ομάδα σώθηκε την τελευταία αγωνιστική, την επόμενη βάζει πλώρη για άνοδο στη Γ’ Εθνική! Η πορεία της είναι πολύ καλή φτάνοντας μέχρι τους τελικούς της κατηγορίας! Εκεί, παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, θα ηττηθεί με 3-0 από την Α.Ε. Λιβαδειάς που κατέκτησε τον τίτλο.

Η ομάδα του 1996 που έπαιξε στους τελικούς για άνοδο στη Γ’ Εθνική! Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Μολές, Μπακόπουλος, Χώχος, Μωραΐτης Ι., Ντινόπουλος. Κάτω από αριστερά: Γουλιώτης, Μωραΐτης Χρ., Μπρέσιακας, Μανιάτης, Ταμπίτσικας. Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο Βορριάς.

 

Άνοδος το 1997 στη Γ’ Εθνική!

Τη σεζόν 1996-97 με νέο προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη και με το ίδιο ρόστερ με μικρές παραλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ο Γ.Σ. Ιτέας παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ όλη τη χρονιά κερδίζοντας πανάξια τον τίτλο του πρωταθλητή και την άνοδο στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ! Στους τελικούς, θα επικρατήσει του ιστορικού ΓΑΣ Άμφισσας με σκορ 3-2. Ο τελευταίος τελικός της σειράς με το σκορ στο 60-30 και 7′ να υπολείπονται για τη λήξη, θα διακοπεί λόγω ολισθηρότητας του γηπέδου και δεν θα συνεχιστεί ποτέ!

Ο Γ.Σ. Ιτέας που πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή της Α’ ΕΣΚΑΣΕ το 1997. Διακρίνονται πάνω από αριστερά: Κοκκίνης Γ. (coach), Βορριάς, Μολές, Χώχος, Μωραΐτης Ι., Ντινόπουλος, Κασούτσας (έφορος). Κάτω από αριστερά: Μωραΐτης Χρ., Σπάης, Γουλιώτης, Ταμπίτσικας, Λύτρας.

 

Η ιστορική χρονιά της Γ’ Εθνικής!

Το 1997-98 ο Γ.Σ. Ιτέας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική! Η ομάδα πιστή από τότε στο πλάνο χρησιμοποίησης ντόπιων παικτών, αλλά και λόγω οικονομικών δυσχερειών, θα προχωρήσει σε μόλις τρεις μεταγραφικές κινήσεις. Θα αποκτηθούν οι Σάββας Κατσούνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Λυκουριώτης. Οι υπόλοιποι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Χώχος, Μολές, Ταμπίτσικας, Γουλιώτης, Σπάης, Μωραΐτης Χρ., Ντινόπουλος, Μωραΐτης Ι. και Βορριάς. Η ομάδα μάχεται σε όλα τα ματς, αλλά δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Μετά το τέλος εκείνης της σεζόν ο κορμός της ομάδας διαλύεται. Ο Βορριάς θα πάει στον Ιωνικό Νικαίας (Α2), ο Χρήστος Μωραΐτης και ο Παπαδημητρίου στον Κάδμο, ο Γιάννης Μωραΐτης στον Κρόνο, ο Λυκουριώτης στη Μαλεσίνα, ο Κατσούνης στον Παπάγου. Ο Γ.Σ. Ιτέας στην πρώτη του χρονιά στη Γ’ Εθνική θα καταταγεί τελευταίος με 32 βαθμούς (6 νίκες-20 ήττες). Πρωταθλήτρια ομάδα εκείνης της σεζόν θα αναδειχθεί ο ΟΦΗ (47 βαθμοί) με παίκτες από την Α1 όπως οι Λυπηρίδης, Μαραγκόπουλος, Ζωντός, Μπινέλας, Παπαϊωάννου κ.α. με δεύτερη την ΑΓΕΧ (46 βαθμοί). Απέναντι στον πρωταθλητή ΟΦΗ ο Γ.Σ. Ιτέας θα ηττηθεί στην παράταση με 86-91.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1998-99) η ομάδα είναι αποδυναμωμένη με τα βασικά αστέρια να έχουν πάρει μεταγραφή, με αποτέλεσμα να γνωρίσει ένα ακόμα υποβιβασμό, αυτή τη φορά στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ. Εκείνη τη χρονιά, με τον Γ.Σ. Ιτέας έπαιξαν μεταξύ άλλων οι Ντινόπουλος, Χώχος, Λύτρας, Μολές κ.α.

Φωτογραφία πριν την έναρξη του αγώνα με αντίπαλο τον μετέπειτα πρωταθλητή ΟΦΗ στη Γ’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 1997-98.

 

Τα ηνία στον Χρήστο Μωραΐτη!

Το καλοκαίρι του 1999 ο πρόεδρος της ομάδας Νίκος Κουτρόγιαννος δίνει τα ”κλειδιά” στον Χρήστο Μωραΐτη, με σκοπό να οργανώσει εκ νέου το σύλλογο και να δημιουργήσει και πάλι υποδομές. Με προπονητή τον Μωραΐτη, που είναι κόουτς της ομάδας μέχρι και σήμερα, ο Γ.Σ. Ιτέας κατακτά εύκολα το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας επιστρέφοντας και πάλι στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Παίκτες που αγωνίστηκαν τη χρονιά της ανόδου ήταν μεταξύ άλλων οι Ντινόπουλος, Χώχος, Μωραΐτης, Σπάης, Γουλιώτης, Ταμπίτσικας, Μολές, Μπακόπουλος, Οικονόμου.

Το 2000-01 ο Γ.Σ. Ιτέας θα κάνει μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στην επιστροφή του και πάλι στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ φτάνοντας στην 4η θέση και στα playoff του πρωταθλήματος. Στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τον Γ.Σ. Λαμίας από τον οποίο και θα αποκλειστεί. Παίκτες εκείνης της χρονιάς είναι μεταξύ άλλων οι Ταμπίτσικας, Μωραΐτης, Γουλιώτης, Ντινόπουλος, Μπρέσιακας, Μολές, Μϊχος, Χώχος, Ληξουριώτης, Αλτάνης.

Το 2001-02 στο ήδη υπάρχον ρόστερ θα προστεθεί ο έμπειρος Νίκος Παπούλιας (σήμερα προπονητής του Απόλλωνα Λιβαδειάς) με την ομάδα να κάνει μια εξίσου πολύ καλή πορεία καταλαμβάνοντας εκ νέου την 4η θέση και μπαίνοντας και πάλι στα playoff για άνοδο στη Γ’ Εθνική. Στα ημιτελικά θα αποκλειστεί από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ερμή Σχηματαρίου.

Το 2002-03 ο Γ.Σ. Ιτέας θα τερματίσει στην 5η θέση με το ρόστερ της ομάδας να απαρτίζεται από τους Μωραΐτη, Παπούλια, Ντινόπουλο, Λύτρα, Χώχο, Λαγγουράνη, Κουκούση, Ζαμπάκολα, Βενετσάνη, Χατζηκωνσταντίνου, Βελαώρα, Μέρμηγκα.

Το 2003-04 ο Γ.Σ. Ιτέας θα καταταγεί 6ος στον βαθμολογικό πίνακα. Το ρόστερ εκείνης της σεζόν απαρτίζουν οι Παπούλιας, Μωραΐτης Γιάννης (επέστρεψε από τον Κρόνο δανεικός), Μπρέσιακας, Μωραΐτης Χρ., Ντινόπουλος, Δρολάπας, Χατζηκωνσταντίνου, Λαγγουράνης, Μέρμηγκας, Χώχος, Βενετσάνης, Κουκούσης.

Το 2004-05 με πολύ καλό ρόστερ και με ρεκόρ 11-7 ο Γ.Σ. Ιτέας τερματίζει 4ος και μετά από τρία χρόνια μπαίνει και πάλι στα playoff του πρωταθλήματος για άνοδο στη Γ’ Εθνική! Στα ημιτελικά θα βρει και πάλι μπροστά του τον Ερμή Σχηματαρίου από τον οποίο θα αποκλειστεί με την ομάδα της Βοιωτίας εκείνη τη σεζόν να αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια. Με τον Γ.Σ. Ιτέας εκείνη τη χρονιά έπαιξαν οι: Ταμπίτσικας, Μωραΐτης Ι., Ντινόπουλος, Μπρέσιακας, Παπούλιας, Μωραΐτης Χρ., Χώχος, Χατζηκωνσταντίνου, Μέρμηγκας, Παπαλάϊος Γ., Παπαλάϊος Ηλ.

Το 2005-06 είναι η καλύτερη σεζόν του σωματείου μετά το 1997 που είχε φέρει την άνοδο στη Γ’ Εθνική, καθώς ο Γ.Σ. Ιτέας όχι μόνο μπαίνει στα playoff αλλά φτάνει μέχρι τον μεγάλο τελικό όπου θα αντιμετωπίσει τον τότε πανίσχυρο Γ.Σ. Χαλκίδας. Στα ημιτελικά, σε μια επική σειρά, ο Γ.Σ. Ιτέας θα πάρει την πρόκριση για τον τελικό κερδίζοντας την Α.Ε. Λιβαδειάς με 3-2! Αξιοσημείωτο, είναι πως εκείνη τη χρονιά ο σύλλογος στηρίχτηκε σε πολλά νεαρά παιδιά που την ίδια χρονιά είχαν πάρει και το πρωτάθλημα παίδων της ΕΣΚΑΣΕ και που άλλοι απ’αυτούς έκαναν καριέρα σε μεγάλες κατηγορίες (Μούρτος, Σταύρου) και άλλοι αποτέλεσαν τον κορμό της ομάδας για τα επόμενα χρόνια αγωνιζόμενοι οι περισσότεροι έως και σήμερα (Μπαντελάς, Γεωργαντάς, Ζαργάνης, Παπαδρόσος). Το ρόστερ της ομάδας εκείνη τη χρονιά: Μούρτος, Μπαντελάς, Χατζηκωνσταντίνου, Ντινόπουλος, Μωραΐτης, Σταύρου, Ζαργάνης, Μπρέσιακας, Μίχος, Παπαλάϊος, Παπούλιας, Χώχος. Εκείνη τη χρονιά, είχε αποχωρήσει από την ομάδα ο Γιώργος Ταμπίτσικας για την Α.Ε. Λιβαδειάς για να επανέλθει και πάλι το 2014.

Φάση από τον τελικό για άνοδο στη Γ’ Εθνική με αντίπαλο τον Γ.Σ. Χαλκίδας.

 

Το 2006-07 θα ακολουθήσει μια ακόμα καλή χρονιά για τον Γ.Σ. Ιτέας, καθώς η αντρική ομάδα θα πάρει την 5η θέση στην Α’ κατηγορία ενώ η εφηβική ομάδα θα κατακτήσει το αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ με τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές να αποδίδει καρπούς. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2007 ο Σπύρος Μούρτος μεταγράφηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης για να διατελέσει τα επόμενα χρόνια αρχηγός του ”αυτοκράτορα” έχοντας ακόμα και σήμερα αξιοπρόσεκτη παρουσία στα γήπεδα της Basketleague. Από την Ιτέα αποχώρησαν την ίδια αγωνιστική περίοδο ο Νίκος Παπούλιας (Μάκαρος Άμφισσας), ο Λεωνίδας Λύτρας (Τράχωνες) και ο Κώστας Λαγγουράνης (Ένωση Βύρωνα).

Το 2007-08 παρότι ο Γ.Σ. Ιτέας έχει αποδυναμωθεί από τη φυγή αρκετών παικτών θα πάρει και πάλι την 4η θέση και θα μπει εκ νέου στα playoff ανόδου για τη Γ’ Εθνική! Εκείνη τη χρονιά θα αποκλειστεί στα ημιτελικά από την Α.Ε. Λιβαδειάς του Π. Κοκκίνη. Το ρόστερ της ομάδας απάρτιζαν εκείνη την περίοδο οι εξής: Σταύρου, Κατσιφλώρος, Μωραΐτης Χρ., Χατζηκωνσταντίνου, Σπάης, Παπαδρόσος, Μωραΐτης Ι., Βελαώρας, Μπρέσιακας, Μίχος.

Το 2008-09 ο Γ.Σ. Ιτέας θα βρεθεί στη μέση της βαθμολογίας καταλαμβάνοντας τελικά την 6η θέση. Την ομάδα εκείνη τη χρονιά απαρτίζουν οι: Λεοντίου, Μωραΐτης Χρ., Μίχος, Χατζηκωνσταντίνου, Αποστόλου, Λεοντίου, Παπαδρόσος, Σπάης, Μούκας, Οικονόμου Μ., Οικονόμου Π., Βέρρας.

Τα επόμενα χρόνια ο Γ.Σ. Ιτέας δεν ξαναμπαίνει στα playoff καθώς αποσύρεται από την ενεργό δράση η παλιά φρουρά (Μωραΐτης Χρ., Μολές, Χώχος). Εν τω μεταξύ, αρχίζουν να βγαίνουν μπροστά με πρωταγωνιστικό ρόλο τα νέα παιδιά (Παπαδρόσος, Μπαντελάς, Γεωργαντάς, Σταύρου, Λεοντίου) όμως αυτό έχει και το ανάλογο βαθμολογικό κόστος.

Τη σεζόν 2013-14 ο Γ.Σ. Ιτέας πραγματοποιεί τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας του, τερματίζει στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και παίρνει το δρόμο για τη Β’ ΕΣΚΑΣΕ. Η χρονιά όμως αυτή, αποτέλεσε εφαλτήριο για όλους στο σύλλογο ώστε να δουλέψουν περισσότερο και να επαναφέρουν την ομάδα γρήγορα και πάλι στη ”φυσική” της κατηγορία, την Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Το θετικό για την Ιτέα, είναι πως από τα τμήματα υποδομής εξακολουθούν να βγαίνουν παιδιά και να στελεχώνουν την αντρική ομάδα!

Το 2014-15 πρωταρχικός στόχος της διοίκησης και του προπονητή είναι να προωθηθούν τα νέα παιδιά και να ”παντρέψουν” τον νεανικό τους ενθουσιασμό με την εμπειρία των μεγαλύτερων ηλικιακά παικτών. Τη φανέλα του συλλόγου θα φορέσουν εκείνη τη σεζόν για πρώτη φορά οι Ευθυμίου, Αγγελόπουλος, Πράππας, Κατσίκας και μαζί με τα παιδιά της Ιτέας καταφέρνουν να πάρουν το πρωτάθλημα και να επιστρέψουν και πάλι στην Α’ κατηγορία, κατακτώντας την άνοδο την τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο τον Κένταυρο Λιβαδειάς!

Ο Νάσος Ντινόπουλος σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή της Β’ ΕΣΚΑΣΕ!

 

Οι επόμενες χρονιές που ακολουθούν είναι εντυπωσιακές, καθώς πάνω απ’ όλα ταυτίζεται η φιλοσοφία του σωματείου με το αγωνιστικό προφίλ. Η ομάδα εξακολουθεί να αποτελείται κυρίως από νεαρούς παίκτες που διψούν για μπάσκετ και που μαζί με τους μεγαλύτερους απαρτίζουν μια ομάδα-πρότυπο που κερδίζει κολακευτικά σχόλια από όλο τον κόσμο!

Το 2015 είναι μια χρονιά που έχει ιστορική σημασία για την Ιτέα, όχι για κάποια αγωνιστική επιτυχία, αλλά για το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο τοποθετήθηκε παρκέ στο ιστορικό μπαλόνι, αντί του πλαστικού τάπητα που πολλές φορές λόγω υγρασίας είχε γίνει αιτία ακόμα και να αναβληθούν παιχνίδια!

Τη σεζόν 2016-17 ο Γ.Σ. Ιτέας τερματίζει 5ος, το 2017-18 4ος για να αποκλειστεί στα playoff από τον μετέπειτα πρωταθλητή Άρη Θήβας, ενώ τη χρονιά 2018-19 θα πάρει την 7η θέση, με την ομάδα να έχει κάθε χρονιά ένα πολύ μικρό μ.ο. ηλικίας. Παίκτες της ομάδας αυτές τις χρονιές είναι μεταξύ άλλων οι Ντινόπουλος, Παρασκευόπουλος, Αγγελόπουλος, Ευθυμίου, Πράππας, Σταθάς, Μούκας, Λεοντίου, Παπαθεοχάρης, Μπαντελάς, Γεωργαντάς, Σταύρου, Δαλούκας (ο διεθνής διαιτητής), Λύτρας, Μπισίρης, Παπαδημητρίου, Κουτρόγιαννος, Δημητρίου, Παγώνης, Παπαδήμας, Πετράκος, Πασαλιμανιώτης, Σκούρας, Παπαδρόσος, Σανούδος, Κοντογιάννης, Βλαχογιάννης, Αναγνωστάκος, Περδίκης, Τσιριπέρου, Λάϊος. Στα αξιοσημείωτα του 2019, η αποχώρηση του Παπαθεοχάρη για τον Μάκαρο Άμφισσας.

Ο Γ.Σ. Ιτέας της περιόδου 2016-17. Διακρίνονται από αριστερά: Πράππας, Σκούρας, Παπαδρόσος, Πασαλιμανιώτης, Παγώνης, Κοντογιάννης, Πετράκος, Ευθυμίου, Ντινόπουλος, Γεωργαντάς, Σανούδος, Δημητρίου, Κουτρόγιαννος, Δαλούκας, Αγγελόπουλος, Παπαθεοχάρης, Μπαντελάς.

 

Τη φετινή χρονιά που έχει διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γ.Σ. Ιτέας κάνει μια πολύ καλή σεζόν έχοντας αλλάξει επίπεδο με τον Σταύρου, βρισκόμενος στη 2η θέση της βαθμολογίας και έχοντας ως στόχο να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

Η φετινή ομάδα του Γ.Σ. Ιτέας που βρίκστει στη 2η θέση της βαθμολογίας. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Μολές (coach), Σταύρου, Ντινόπουλος, Δημητρίου, Ευθυμίου, Γεωργαντάς, Λύτρας, Μωραΐτης Χρ. (coach). Κάτω από αριστερά: Τσιριπέρου, Παπαδημητρίου, Αναγνωστάκος, Μπαντελάς, Αγγελόπουλος, Κουτρόγιαννος.

 

Οι σημαντικότεροι παράγοντες της ομάδας

Σ’ αυτά τα 36 χρόνια ιστορίας του Γ.Σ. Ιτέας υπήρξαν αρκετοί σημαντικοί παράγοντες που βοήθησαν διοικητικά το σύλλογο αλλά και το μπάσκετ της περιοχής γενικότερα. Αναμφίβολα, στην κορυφή της λίστας είναι ο Νίκος Κουτρόγιαννος, ιδρυτής και μόνιμος πρόεδρος εδώ και 36 χρόνια που πιστώνεται τα πάντα στο σύλλογο. Διοικητικά προσέφεραν στην Ιτέα ακόμα οι: Χαβιαράς Νίκος, Τσίρος Γρηγόρης, Δημολάς Νώντας, Κυπριώτη Βούλα, Κατσαρού-Χλεμπογιάννη Μαίρη, Κασούτσας Αργύρης, Δελή Έφη, Λαμπρόπουλος Ηλίας, Μαργώνης Κώστας, Παλυβίδας Βασίλης, Πασαλιμανιώτης Άγης, Κουτρόγιαννος Γιάννης, Θεοχαρόπουλος Γιώργος, Περδίκης Χαράλαμπος, Τυληγαδά Κατερίνα.

 

Οι προπονητές στην ιστορία του Γ.Σ. Ιτέας

Στα 36 χρόνια ιστορίας του Γ.Σ. Ιτέας ο σύλλογος είχε μόλις 8 προπονητές και αυτό οφείλεται ασφαλώς στη συνεργασία με τον Χρήστο Μωραΐτη που κρατάει από το μακρινό 1999! Ο Μωραΐτης μαζί με τον Κουμπούρα της Αναγέννησης Λαμίας είναι μακράν από τους υπόλοιπους, οι μακροβιότεροι προπονητές στον ίδιο σύλλογο στα τοπικά πρωταθλήματα!

1985-86 Καραμάνος Γιώργος

1986-87 Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος

1987-93 Ιωάννου Αντώνης & Ασημακόπουλος Μαρίνος.

1993-95 Ανάγνος Χρήστος

1995-96 Ντινόπουλος Νάσος

1996-98 Κοκκίνης Γιώργος

1998-99 Ντινόπουλος Νάσος

1999-σήμερα: Μωραΐτης Χρήστος.

 

Παίκτες που αγωνίστηκαν σε Εθνικές κατηγορίες

Ο Γ.Σ. Ιτέας φημίζεται για την παραγωγή παικτών, ιδίως τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται και από τις διακρίσεις του, με 3 πρωταθλήματα παίδων και 2 εφήβων ΕΣΚΑΣΕ.

Αναλυτικά οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε Εθνικές κατηγορίες:

Α1 Μούρτος Σπύρος

Α2 Βορριάς Βασίλης, Ντινόπουλος Νάσος, Σταύρου Κωνσταντίνος

Β’ ΕΘΝΙΚΗ Ταμπίτσικας Γιώργος

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ Μωραΐτης Γιάννης, Μωραΐτης Χρήστος, Λαγγουράνης Κώστας, Λύτρας Λεωνίδας, Παγώνης Γιώργος, Χώχος Κυριάκος, Μολές Γιώργος.

 

5 φορές πρωταθλητής ΕΣΚΑΣΕ σε παίδες και εφήβους!

Ο Γ.Σ. Ιτέας αποτελεί σε αναλογία πληθυσμού και διακρίσεων, αναμφίβολα την κορυφαία ομάδα της ΕΣΚΑΣΕ στα τμήματα υποδομής την τελευταία 15ετία!

Ο σύλλογος της Φωκίδας έχει κατακτήσει συνολικά 3 πρωταθλήματα παίδων, 2 εφήβων, ενώ άλλες 4 φορές ήταν φιναλίστ σε τελικούς!

Ακόμα, 6 παίκτες του έχουν φτάσει στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων με τον Μούρτο να έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2009!

Πρωταθλητής παίδων: 1988, 2006, 2017

Πρωταθλητής εφήβων: 2007, 2017

Φιναλίστ παίδων: 1990, 2016

Φιναλίστ εφήβων:  1992, 2018

 

Αθλητές σε κλιμάκια-Εθνικές ομάδες

Μούρτος Σπύρος (πρωταθλητής Ευρώπης Νέων-Ανδρών 2009, δευτεραθλητής Ευρώπης Νέων-Ανδρών 2010, 23 συμμετοχές-117 πόντοι με Εθνική Ελλάδας Νέων-Ανδρών).

Ντινόπουλος Νάσος (κλιμάκιο Εθνικής Εφήβων)

Κουτσούκος Γιώργος (κλιμάκιο Εθνικής Παίδων)

Δαραδήμος Νίκος (κλιμάκιο Εθνικής Παίδων)

Κουτρόγιαννος Χρήστος (κλιμάκιο Εθνικής Παμπαίδων, Παίδων, Εφήβων)

Σανούδος Μάνος (κλιμάκιο Εθνικής Παμπαίδων, Παίδων).

 

Αφιέρωμα: Παναγιώτης Νικολάου

*Ευχαριστώ τον Χρήστο Μωραΐτη για τις πληροφορίες και το αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Για περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία του Γ.Σ. Ιτέας πατήστε ΕΔΩ

 

 

Σχετικά άρθρα

Οι αγώνες στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (24-27/2)

pannikolaou

Σαν σήμερα…21 Φεβρουαρίου (2016-2023)

pannikolaou

Κλήρωση παίδων: Β’ φάση α’ & β’ όμιλος

pannikolaou