FEATURED RETRO

Retro Basket: Οι έφηβοι της ΑΓΕΧ στην τελική εξάδα του 2002!

Το 2002 το εφηβικό της ΑΓΕΧ θα βρεθεί στην τελική φάση του αντίστοιχου Πανελλήνιου πρωταθλήματος στο Μεσολόγγι, μια ομάδα που έμεινε στην ιστορία, ως η τελευταία εφηβική ομάδα από τη Χαλκίδα που έφτασε σε final-6!

Μέχρι και σήμερα, 18 χρόνια μετά, υπήρξαν συμμετοχές σε τελικές φάσεις παιδικών πρωταθλημάτων με την ΑΓΕΧ και την Παναγίτσα, όχι όμως και σε εφηβικά τμήματα!

Αυτή η ομάδα επίσης, ήταν το πρώτο αγωνιστικό τμήμα που κοουτσάρισε στην καριέρα του ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βόβορας!

Η ΑΓΕΧ που ήταν κυρίαρχος εκείνα τα χρόνια, προερχόταν από την κατάκτηση του Πανελλήνιου εφηβικού πρωταθλήματος το 2000 στη Λαμία, ενώ την επόμενη χρονιά (2001), με πρωταγωνιστές τους Ανδρόνικο Γκιζογιάννη και Φάνη Κουμπούρα, είχε φτάσει στην τελική εξάδα της Καστοριάς, καταλαμβάνοντας εκεί την 5η θέση!

Στο Μεσολόγγι το 2002, η ΑΓΕΧ κατέλαβε την 6η θέση σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά, με παίκτες που αργότερα έκαναν καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Ενδεικτικά, να πούμε πως ο πρωταθλητής τότε ΠΑΟΚ έπαιζε μεταξύ άλλων με Βασιλειάδη, Μαυροκεφαλίδη, Βασιλόπουλο, Αποστολίδη, ο δεύτερος Ηλυσιακός με Περπέρογλου, Βουγιούκα, Αγγελόπουλο, Ντιπ, η τρίτη Απολλωνιάδα Πατρών με Καπερώνη που αργότερα έπαιξε Α1, ο τέταρτος Ολυμπιακός με Πρίντεζη, Κατράνα, ενώ 5η είχε τερματίσει η Αριδαία και 6η η ομάδα της Χαλκίδας.

Η πρόκριση της ΑΓΕΧ τότε στην τελική εξάδα αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία, με αρκετούς παίκτες από εκείνη την ομάδα να αγωνίζονται ακόμα και σήμερα σε Εθνικές και τοπικές κατηγορίες, ενώ ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που δεν στηρίχτηκε σε παίκτες της αντρικής ομάδας του συλλόγου. Οι Γιάννης Γκρινιάρης, Σωτήρης Τσιριμώκος, Στέλιος Γρηγοράκης, Γιάννης Καψούλης, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, οι Βασιλείου, Σταματίου παίζουν στα τοπικά, ο Αντώνης Πεκόπουλος παίζει στη Σουηδία, ενώ ο Παναγιώτης Μιχαήλ που είναι εδώ και χρόνια προπονητής στην Παναγίτσα, σταμάτησε πρόσφατα την ενεργό δράση!

Φωτογραφία της εφηβικής ομάδας της ΑΓΕΧ. Διακρίνονται πάνω από αριστερά: Βόβορας Γιώργος (προπονητής), Γρηγοράκης Στέλιος, Σακελλάρης Αλκαίος, Σταματίου Παναγιώτης, Πεκόπουλος Αντώνης, Τζανόπουλος, Μιχαήλ Παναγιώτης, Βασιλείου Βαγγέλης, Τσιριμώκος Σωτήρης. Κάτω από αριστερά: Λεονάρδος Άλκης, Βενιζέλος Τάκης, Κηπιώτης Βασίλης, Καψούλης Γιάννης, Γκρινιάρης Γιάννης, Παύλου Δημήτρης, Κούτος Θοδωρής. 

Για να φτάσει η ΑΓΕΧ στο Μεσολόγγι, είχε περάσει αρχικά από την ΕΣΚΑΣΕ ως πρωταθλήτρια νικώντας τον Κάδμο, ενώ στην προκριματική φάση των Αθηνών είχε επικρατήσει του Αρίωνα Μυτιλήνης, του Μίνωα και της Σύρου, κατακτώντας την πρόκριση για την τελική εξάδα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης μέσα από το αρχείο της ”Εύβοια-Σπορ”:

Οι αγώνες της ΑΓΕΧ στην προκριματική φάση

ΑΡΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-ΑΓΕΧ 13-108

Διαιτητές: Μωσιάδης-Θεωνάς.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 8-31, 9-53, 10-83, 13-108.

ΑΡΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Καλίτσας): Κορδώνης, Στεργίου 1, Αλατζάς 4, Καραντανέλης 8(1), Κοράκε, Καλλίντζας, Μοσχόβης, Πατσεβής, Τσελεβές.

ΑΓΕΧ (Βόβορας): Τσιριμώκος 10, Βενιζέλος 6, Πεκόπουλος 10, Γκρινιάρης 12, Λεονάρδος 9, Κηπιώτης 2, Σακελλάρης 14, Παύλου 10, Καψούλης 6, Τζανόπουλος 4, Μιχαήλ 16, Βασιλείου 9 (1).

 

ΑΓΕΧ-ΜΙΝΩΑΣ 71-62

Διαιτητές: Ζωγραφάκης-Γιάχος.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-15, 35-29, 50-45, 71-62.

ΑΓΕΧ (Βόβορας): Τσιριμώκος 28 (4), Βενιζέλος, Πεκόπουλος 6, Γκρινιάρης 2, Λεονάρδος 14 (3), Κηπιώτης, Σακελλάρης 3, Παύλου 4, Καψούλης, Τζανόπουλος, Μιχαήλ 4, Βασιλείου 10.

ΜΙΝΩΑΣ (Καρκανάσης): Πετρομανωλάκης, Αλμπαντάκης 7, Καφούσης 11, Τερκιτζόγλου 9, Αρναουτάκης 14 (3), Μηλιάρας 4, Μαρκγιαννάκης 5, Αστραδάκης 2, Μηλανιανάκης 10.

 

ΑΓΕΧ-ΣΥΡΟΣ 72-54

Διαιτητές: Δουράκης-Μαγλκογιάννης.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-10, 38-27, 59-41, 72-54.

ΑΓΕΧ (Βόβορας): Τσιριμώκος 22 (2), Βενιζέλος 2, Πεκόπουλος 2, Γκρινιάρης 20, Λεονάρδος 4, Κηπιώτης 2, Σακελλάρης 2, Παύλου 4, Καψούλης 5, Μιχαήλ 2, Βασιλείου 6, Κούτος 2.

ΣΥΡΟΣ (Σαλάχας): Δεναλάς, Φρέδης 10, Συριανός 9, Γυπάρης 3, Γκίνης 8, Καρταλάς, Μαντζώρος 12 (1), Αληφραγκής 12.

 

Κόντραρε τον Ηλυσιακό! 

Στην τελική φάση στο Μεσολόγγι, που έγινε από 30 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2002, η ΑΓΕΧ βρήκε μπροστά της μεγαθήρια με εξαίρεση την Αριδαία από την οποία ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, μην καταφέρνοντας να πάρει κάποια νίκη. Έκανε πάντως την καλύτερη εμφάνισή της στον αγώνα απέναντι στον Ηλυσιακό που με Περπέρογλου-Βουγιούκα κλπ. είχε τερματίσει δεύτερος παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο. Σ’ αυτό το ματς, 1′ πριν το τέλος έχανε με 3 πόντους με τον Παν. Μιχαήλ να αστοχεί σε τρίποντο για την ισοφάριση!

Πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο ΠΑΟΚ με την πεντάδα Βασιλειάδη-Μαυροκεφαλίδη-Αποστολίδη-Βασιλόπουλο-Βάθη να αποτελούν μακράν την καλύτερη ομάδα, ενώ ο Ολυμπιακός του Γιώργου Πρίντεζη είχε καταλάβει την 4η θέση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό τουρνουά, από το οποίο προέκυψαν παίκτες που ακολουθούν ακόμα και σήμερα διεθνή καριέρα.

Για να δείτε φωτογραφίες από τις ομάδες της τελικής εξάδας πατήστε ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Φινάλε της κανονικής διάρκειας! (22η αγωνιστική)

pannikolaou

Το σημερινό πρόγραμμα αγώνων των ομάδων της ΕΣΚΑΣΕ (20/4). Σε ποια γυμναστήρια μπορείτε να πάτε

pannikolaou

Σαν σήμερα…20 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou