FEATURED RETRO

Retro Basket: Το μπάσκετ στην Αταλάντη από το 1980-2020

Το μπάσκετ στην Αταλάντη γιορτάζει φέτος 40 χρόνια ζωής, με τον ιστορικό Λοκρό, τον μοναδικό εκπρόσωπο όλα αυτά τα χρόνια, με έτος ίδρυσης το 1980, να έχει φτάσει στη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του, τη συμμετοχή στη Β’ Εθνική!

Ο Λοκρός, που αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΚΑΣΕ, κατάφερε μέσα σε αυτές τις 4 δεκαετίες να κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στα τοπικά δρώμενα, αλλά και στο Πανελλήνιο, βγάζοντας παίκτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο Ελληνικό μπάσκετ.

Η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Λοκρού εν έτη 1981! Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Καρδαράς, Βούλγαρης, Χριστοφόρου, Κέπας, Μάτος, Μανίκας (προπονητής). Κάτω από αριστερά: Δανέλης, Κοκορέτσης, Σφήκας, Κοκορέτσης, Γκανέτσος. Από τη φωτογραφία απουσιάζουν οι Σακελλαρόπουλος, Τριανταφύλλου.
Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης

Από το 1980 και για μια δεκαετία, ο Λοκρός θα χρησιμοποιεί ως έδρα το γηπεδάκι στο Γυμνασίο-Λύκειο της πόλης, συμμετέχοντας με γηγενείς παίκτες στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ και έχοντας μια ανταγωνιστική ομάδα με κύριο χαρακτηριστικό, τη δύναμη της έδρας του. Το πρώτο μεγάλο ταλέντο που θα παίξει μπάσκετ στον Λοκρό, θα είναι ο Νίκος Τσαγκόπουλος αγωνιζόμενος στο αντρικό τμήμα της ομάδας και ο οποίος αργότερα θα κάνει καριέρα στην Α1 ως παίκτης του Περιστερίου αλλά και της Εθνικής ομάδας, με την οποία αγωνίστηκε σε όλα τα τμήματα με 42 συμμετοχές, 9 εκ των οποίων με την ανδρών, κατακτώντας μεταξύ άλλων και την 3η θέση στους Μεσογειακούς αγώνες του 1987 και πετυχαίνοντας συνολικά 343 πόντους με το Εθνόσημο. Αξίζει να σημειωθεί, πως τελευταία στιγμή έμεινε εκτός αποστολής στην ομάδα του 1987 που πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας!

 

Ο Λοκρός στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ το 1995. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Τριανταφύλλου, Καλογερόπουλος (απεβίωσε), Κολόμτσας, Γεωργουσόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Καρατράντος (προπονητής). Κάτω από αριστερά: Τσακανίκας, Ανεστάκος, Παντρευτής, Νέστωρας, Κωνσταντινίδης.
Το κλειστό της Αταλάντης το 1990

Το 1990 θα δημιουργηθεί το κλειστό γυμναστήριο της Αταλάντης που θα δώσει μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ της περιοχής, σε μια περίοδο που ούτως η άλλως το μπάσκετ ήταν το Εθνικό μας σπορ.

Ο Λοκρός με έδρα το νέο κλειστό γυμναστήριο, θα παίξει για μια περίπου 10ετία στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ έχοντας και εκεί τις περισσότερες χρονιές πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Η ομάδα του 2002 που πήρε την άνοδο για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Δράκος, Λαμπρινίδης (πρόεδρος), Τριανταφύλλου, Λουκάς, Μάτος, Γεωργουσόπουλος, Κολοβός Γ., Τριανταφυλλίδης, Καρατράντος (προπονητής). Κάτω από αριστερά: Χυμευτός (απεβίωσε), Τσακανίκας, Κολοβός Κ., Τσέρτος, Κυριαζής, Πρεσβείας.
Η άνοδος του 2002 στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ

Το 2002 θα έρθει η πρώτη από μια σειρά επιτυχιών για τον Λοκρό. Με πρόεδρο τον Δημήτρη Λαμπρινίδη και προπονητή τον Λεωνίδα Καρατράντο, ο Λοκρός θα πάρει το εισιτήριο της ανόδου για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ! Ηγέτης της ομάδας, ο Γιάννης Κολοβός, μεταγραφή από την Αθήνα και μαζί με τον σκόρερ της εποχής του Λοκρού Σάκη Τσακανίκα, τον αρχηγό Γιάννη Τριανταφυλλίδη, τον 15χρονο τότε Ανέστη Μάτο που αργότερα έπαιξε σε Εθνικές κατηγορίες να κάνει τρομερά πράγματα και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας, ο Λοκρός θα παίξει εντυπωσιακό μπάσκετ θα κερδίσει εντός-εκτός τον Γ.Σ. Λαμίας (κατάμεστο το κλειστό της Αταλάντης σε εκείνο τον αγώνα) και θα πάρει πανηγυρικά τον τίτλο και την άνοδο!

Τα επόμενα 8 χρόνια και μέχρι το 2010, ο Λοκρός με πρόεδρο Λαμπρινίδη και κόουτς Καρατράντο, θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τερματίζοντας από την 3η-7η θέση ενώ παράλληλα θα δώσει μεγάλο βάρος στις ακαδημίες του από την οποία βγαίνουν διαρκώς ταλαντούχοι αθλητές. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Νίκος Παππάς, που από 12 ετών θα πάει στην Αταλάντη (ξεκίνησε το μπάσκετ στην Αιδηψό), παίζοντας σε μίνι, παιδικό, εφηβικό, αλλά και αντρικό, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και παίρνοντας μεταγραφή το 2006 για τον Πανελλήνιο, με τη συνέχεια της καριέρας του να είναι γνωστή σε όλους!

Επόμενα μεγάλα ταλέντο που βγήκε από τις ακαδημίες του Λοκρού, ήταν ο Άγγελος Μάτος παίζοντας αργότερα στα εφηβικά της ΑΕΚ αλλά και στον Ιωνικό Ν.Φ., ο Κώστας Κολοβός (Α.Ε.Λάρισας-Γ’Εθνική), ο Μάριος Μπόλματης (Γ’ Εθνική).

Από το 2002-2010 στην Αταλάντη ήρθαν παίκτες που πρόσφεραν πολλά και που κυρίως καθοδήγησαν δείχνοντας το δρόμο στους μικρότερους, όπως οι Αργύρης Παλαιολόγος, Άρης Παπαδάκης, Μπράϊαν Κουϊν, Χέρμαν Μπούχερτ κ.α.

Οι επιτυχίες για τον Λοκρό δεν έλειψαν αυτά τα χρόνια στα τμήματα υποδομής, με τη δουλειά που γίνεται να αποδίδει καρπούς. Η φουρνιά των γεννημένων 1991-92 θα πάρει πρωταθλήματα παίδων και εφήβων ΕΣΚΑΣΕ, ενώ οι γεννημένοι 1986-87 και 1995-96 θα βρεθούν δύο φορές σε τελικούς ως φιναλίστ.

Τη διετία 2010-12 η ομάδα θα αποδυναμωθεί, βασικοί παίκτες της εποχής θα σταματήσουν το μπάκετ λόγω ηλικίας, ενώ νεαροί ταλαντούχοι θα φύγουν για φοιτητές ή θα πάρου μεταγραφές σε Αθηναϊκές ομάδες. Αυτό έχε ως αποτέλεσμα, ο Λοκρός να υποβιβαστεί στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ.

Η ομάδα του 2012-13 που πήρε τον τίτλο στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ και την άνοδο για την Α’ κατηγορία. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Καρατράντος (προπονητής), Τσακανίκας, Χατζής, Κάβουρας, Παλαιολόγος, Παπαγόρας, Μάτος Αγγ. Κάτω από αριστερά: Ιγγλέζος, Καρατράντος, Θεοφανόπουλος, Τσέρτος, Ανδρέου, Κολοβός.
Η αντεπίθεση μετά το 2012!

Το 2012-13 σηματοδοτεί την αρχή της αντεπίθεσης του Λοκρού, με αλλεπάλληλες επιτυχίες. Με τον Λαμπρινίδη να εξακολουθεί να ηγείται διοικητικά και τον Καρατράντο προπονητή της ομάδας, ο Λοκρός με ξεκάθαρο πλάνο ”χτίζει” μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Εκείνη τη χρονιά, σκάει και η πρώτη μεταγραφική ”βόμβα” με την επιστροφή του Άγγελου Μάτου από τις Εθνικές κατηγορίες στο τοπικό. Η συμμετοχή του στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ είναι καταλυτική και ο Λοκρός θα πάρει άνετα τον τίτλο και την (επ)άνοδο για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ.

Το 2013-14 είναι η ώρα για τη δεύτερη μεταγραφική ”βόμβα”! Ο Ανέστης Μάτος αφήνει τις Εθνικές κατηγορίες και από την Αγ. Παρασκευή και την Α2 παίρνει τη μεγάλη απόφαση για να γυρίσει μόλις σε ηλικία 26 χρονών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, βάζοντας στην ουσία τις βάσεις για αυτό που θα ακολουθούσε αργότερα! Εκείνη τη χρονιά, ο Λοκρός αποκτά ακόμα τον Γ. Ρουμελιώτη ενώ επιστρέφουν και οι Κολοβός, Μπόλματης και μαζί με την εμπειρία των Χαντζή, Τσακανίκα, αλλά και τους νεαρούς τότε Καρατράντο, Θεοφανόπουλο, παίζει ελκυστικό μπάσκετ τερματίζοντας αήττητος στην έδρα του, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει την άνοδο για τη Γ’ Εθνική χάνοντας στα ημιτελικά των playoffs από τον Κάδμο, στους γνωστούς επεισοδιακούς τελικούς εκείνης της σεζόν…

Το 2014-15 ο Λοκρός θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής, θα διεκδικήσει εκ νέου την άνοδο στις Εθνικές κατηγορίες, αλλά οι συνεχόμενοι τραυματισμοί σε καίρια σημεία του πρωταθλήματος, αλλά και η ατυχία όπως στον κρίσιμο αγώνα με τον Έσπερο Λαμίας που θα δεχθεί τρίποντο στην εκπνοή από το κέντρο του γηπέδου (!), του στερούν την άνοδο και τον αφήνουν στην 3η θέση της βαθμολογίας!

 

Φωτογραφία από το κατάμεστο γυμναστήριο στους τελικούς με τον Ερμή Σχηματαρίου και την άνοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη Γ’ Εθνική!
Τρίτη και…φαρμακερή!

Το 2015-16, θα είναι η τρίτη και η…φαρμακερή! Με πρόεδρο τον Θοδωρή Λαμπράκη, νέο κόουτς της ομάδας τον Λουκά Ζαρονικόλα, πρώτα βιολιά τους Ανέστη & Άγγελο Μάτο, μεταγραφές τους Παπαηλίου, Διαμαντή, Σοροπάνη, με την εμπειρία των Σμάγκιν, Ντολαπτσή, Κονδύλη και κυρίως με τρομερή δουλειά μέσα στο γήπεδο, ο Λοκρός δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις και επικρατώντας με εμαφατικό τρόπο με 2-0 στα ημιτελικά απέναντι στον Άρη και 2-0 στους τελικούς με τον Ερμή Σχηματαρίου, φέρνει το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, για πρώτη φορά στην Αταλάντη!

Το 2016-17, με πρόεδρο τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη και προπονητή τον Λουκά Ζαρονικόλα ο Λοκρός θα συμμετέχει για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική. Στην Αταλάντη επικρατεί ενθουσιασμός και η ομάδα μπάσκετ είναι το σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Το κλειστό γεμίζει στους εντός έδρας αγώνες, η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή, όπως και η πορεία της ομάδας. Στην ομάδα παραμένει ο βασικός κορμός παικτών που έφερε την προηγούμενη σεζόν την άνοδο και με την απόκτηση των Ντέντα, Ρούζιου, Ρουμελιώτη, Κοσμετάτου, η ομάδα της Αταλάντης παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ, πετυχαίνει μεγάλες εκτός έδρας νίκες με Λαμία, Κάδμο, Πεντέλη, ΟΦΗ και με βασικό ”όπλο” την έδρα της φτάνει στο τέλος της σεζόν στην 4η θέση της βαθμολογίας!

Το 2017-18 την προεδρία αναλαμβάνει ο Γιώργος Μάτος και με τον Ζαρονικόλα για 3η σερί σεζόν στο τιμόνι της ομάδας ο Λοκρός καθιερώνεται στη Γ’ Εθνική σε μια σεζόν που θα εξασφαλίσει εύκολα τον βασικό στόχο της παραμονής, τερματίζοντας με ισοβαθμία στην 5η θέση της βαθμολογίας.

Η ομάδα της ανόδου στη Β’ Εθνική. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Βουρβάχης, Κετέμα, Γεωργίου, Πάσσας, Καλογερόπουλος, Δουρούκης, Ψάλτου, Μάτος Αν., Παπαηλιού, Μάτος Αγγ. Κάτω από αριστερά: Στεργίου, Γκραικός, Ανδρέου, Φωτητζόγλου, Σεργιάννης (β’ προπονητή), Ζαρονικόλας (προπονητής), Μάτος Γ. (πρόεδρος), Σακελλαρόπουλος (έφορος), Κεχρής, Πρεφαντής.
Η άνοδος στη Β’ Εθνική! 

Το 2018-19 είναι μια χρονιά που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Λοκρού αλλά και γενικότερα του μπάσκετ της Περιφέρειας. Η μικρή κωμόπολη των 5.000 περίπου κατοίκων, θα πανηγυρίσει στο τέλος την άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία, μια μεγάλη υπέρβαση που ισοδυναμούσε με ένα αθλητικό θαύμα! Με επικεφαλής το ίδιο δίδυμο διοικητικά και προπονητικά (Μάτος-Ζαρονικόλας), ο Λοκρός θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ως…μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό! Χάνοντας σχεδόν σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας και χωρίς να εντυπωσιάσει στο μεταγραφικό παζάρι, ο Λοκρός ”κοιμίζει” τους αντιπάλους του και δουλεύοντας ακατάπαυστα πάνω στο παρκέ της Αταλάντης βάζει μπρος για τη μεγάλη υπέρβαση! Με χαμηλό μ.ο. ηλικίας, με τους Μπάμπη Φωτητζόγλου και Μάρκο Ψάλτου δίπλα στους Αφους Μάτου γεμίζει το ρόστερ του με αθλητικότητα, ενώ με την επιστροφή του Παπαηλίου και τις μεταγραφές των Πάσσα, Δουρούκη, Κεχρή, είναι έτοιμος για την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του! Ο Λοκρός θα έχει την καλύτερη άμυνα και στους 4 ομίλους της Γ’ Εθνικής, με απόρθητο κάστρο την έδρα του (13-0) κάνει ένα σερί από τρομερές υπερβάσεις φτάνοντας τελικά μέχρι τη μεγαλύτερη, την άνοδο στη Β’ Εθνική!

Πανηγύρια από Σεργιάννη, Μάτο Γ., Ζαρονικόλα, Σακελλαρόπουλο για την άνοδο στη Β’ Εθνική!

Το 2019-20 είναι η χρονιά της πρώτης παρουσίας στη Β’ Εθνική, μια ιστορική σεζόν για το μπάσκετ της Αταλάντης, με αγώνες στη Β’ Εθνική αλλά και στο κύπελλο Ελλάδας. Με τον Γ. Μάτο πρόεδρο και τον Λ. Ζαρονικόλα προπονητή, ο Λοκρός επηρεασμένος από τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα αλλά και πιεσμένος χρονικά από την επισημοποίηση της ανόδου και έπειτα, δεν θα ενισχυθεί σημαντικά αλλά θα καταφέρει να πάρει την πρώτη νίκη, να κρατήσει τον κορμό της προηγούμενης επιτυχημένης χρονιάς. Δίπλα σε Αν. Μάτο, Άγγ. Μάτο, Ψάλτου, Φωτητζόγλου, θα προστεθούν παίκτες χρήσιμα εργαλεία (Παπαπέτρος, Μπόλματης, Πάππος, Μάρκου) αλλά και νεαροί ταλαντούχοι αθλητές (Καραστάθης, Ανδρέου) και μια πολύ δύσκολη κατηγορία (Β’ Εθνική-1ος Όμιλος) πετυχαίνει 7 νίκες μέχρι τη στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, απέχοντας 9 αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν, μόλις μια νίκη από την παραμονή!

Οι διοικήσεις του Λοκρού στα 40 χρόνια

Στα 40 χρόνια του μπάσκετ στην Αταλάντη, πέρασαν πολλοί παράγοντες που βοήθησαν το σύλλογο αλλά και γενικότερα τον αθλητισμό της περιοχής, να κάνουν άλματα προς τα εμπρός.

Οι πρόεδροι του Λοκρού σε βάθος χρόνου:

Δουφέκας Κωνσταντίνος

Θάνου Κρινιώ

Δανέλης Θανάσης

Κατσούδας Κώστας

Μάτος Γιώργος

Λαμπρινίδης Δημήτρης

Λαμπράκης Θοδωρής

Χριστοδουλίδης Ανδρέας

Πολλοί οι παράγοντες που συμμετείχαν στα συμβούλια του Λοκρού όλα αυτά τα χρόνια. Στις σεζόν που η ομάδα συμμετέχει σε Εθνικές κατηγορίες έχουν διατελέσει μέλη των συμβουλίων οι εξής:

Γιώργος Καρατράντος, Λεωνίδας Καρατράντος, Θοδωρής Λαμπράκης, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, Μαργαρίτα Σκορδά, Θανάσης Δανέλης, Θεοδώρα Παύλου, Γιήννης Χριστοφόρου, Μαίρη Σταμπούλου, Τακης Πουρναρόπουλος, Σταύρος Σακελλαρόπουλος, Τάσος Σουλτανόπουλος, Δημήτρης Δράκος, Σωτηρία Γουργουλή, Γιώργος Δουμπιώτης, Μπάμπης Κυπραίος, Βασίλης Κυριαζής. Ψυχή της ομάδας επίσης, ο αείμνηστος Θύμιος Χυμευτός, που βρέθηκε κοντά στον Λοκρό για 30 χρόνια υπηρετώντας τον σύλλογο ως φροντιστής αλλά φύλακας παράλληλα του κλειστού γυμναστηρίου.

Ειδική αναφορά θα κάνουμε σε δύο παράγοντες που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην πορεία του Λοκρού αυτά τα χρόνια, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν στάθηκαν κοντά στην ομάδα.

Ο Γιώργος Μάτος.

Ο Γιώργος Μάτος, που έχει συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετ της Αταλάντης. Επί 35 χρόνια ενεργό μέλος της ομάδας, αρχικά ως παίκτης, αργότερα ως παράγοντας, συνεχίζει ακόμα να προσφέρει στον τόπο που αγαπά, έχοντας για άξιους διαδόχους, τους γιους του Ανέστη και Άγγελο. Καταλυτική η παρουσία του στην αναβάθμιση του αθλήματος, όχι μόνο στα στενά όρια της Αταλάντης αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, έχοντας εκτός των άλλων, παρουσία μεγαλύτερη από 10 χρόνια στα συμβούλια της ΕΣΚΑΣΕ ενώ με τις γνωριμίες του βοήθησε ενεργά στην κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου.

Ο Δημήτρης Λαμπρινίδης.

Ο Δημήτρης Λαμπρινίδης, που για 18 χρόνια πρόσφερε στην ομάδα από όλες τις θέσεις, ως ένα απλό μέλος αλλά και ως πρόεδρος του συλλόγου. Ήταν εκείνος που έβαλε τα θεμέλια για την οργάνωση των ακαδημιών του Λοκρού, αλλά και για την εξάπλωση του πέρα από τα στενά όρια του μπάσκετ, δημιουργώντας τμήματα ρυθμικής, χορού, βόλεϊ, με πολλές επιτυχίες.

 

Οι προπονητές του Λοκρού

Δύο προπονητές που έχουν συνδέσει το όνομά τους, με τις επιτυχίες της ομάδας της Αταλάντης.

Ο Λεωνίδας Καρατράντος, υπηρέτησε τον Λοκρό επί 28 συναπτά έτη, ο πιο πιστός στρατιώτης της ομάδας, διετέλεσε προπονητής σε δύσκολα χρόνια, αλλά και γενικός αρχηγός του συλλόγου. Ήταν βασικός πρωταγωνιστής στην εξέλιξη του μπάσκετ στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας.

Ο Λουκάς Ζαρονικόλας βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στην Αταλάντη, έχοντας συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου. Ήταν ο κόουτς των ανόδων στη Γ’ Εθνική και αργότερα στη Β’ Εθνική, ήταν εκείνος που καθιέρωσε τον Λοκρό ως ομάδα Εθνικών κατηγοριών, βρίσκοντας την κατάλληλη οργάνωση και τα ανάλογα υλικά για τη δημιουργία μιας ομάδας με πολλές επιτυχίες. Στα περσινά Stereabasket Awards, ο κόουτς του Λοκρού ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής της Περιφέρειας.

Παίκτες που έγραψαν ιστορία

Αρκετοί οι παίκτες που έχουν γράψει ιστορία με τη φανέλα του Λοκρού και που η ομάδα της Αταλάντης αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δική τους εξέλιξη με το πέρασμα των χρόνων.

Ο Νίκος Τσαγκόπουλος που ξεκίνησε από τον Λοκρό και που έκανε μεγάλη καριέρα με το Περιστέρι στην Α1 αλλά και με την Εθνική ομάδα. Στο Περιστέρι συμπαίκτης με Κορωνιό, Τσερτς, Κασουρίση, στη μεγάλη ομάδα, αλλά και ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας σε 42 συμμετοχές σε όλα τα τμήματα. Έχει πάρει την 3η θέση στους Μεσογειακούς του 1987, χρονιά κατά την οποία κόπηκε στο τσακ από τη 12αδα της Εθνικής ομάδας που στις 14 Ιουνίου του 1987 πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας!

Ο Νίκος Παππάς που έπαιξε σε όλα τα τμήματα του Λοκρού για 4 χρόνια, για να πάρει μεταγραφή σε ηλικία 16 ετών για τον πανελλήνιο και να ακολουθήσουν μετά Μπιλμπάο, Ρεάλ Μαδρίτης Β’, Κολοσσός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός και Εθνική Ελλάδας!

Ο Ανέστης Μάτος ξεκίνησε από τα ”σπλάχνα” του Λοκρού για να πάρει μεταγραφή σε ηλικία 16 ετών για την ΑΕΚ, όπου εκτός από μέλος της εφηβικής ομάδας έπαιξε και στην αντρική έχοντας και 3 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα! Αγωνίστηκε για χρόνια σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών (ΑΓΕΧ στην Α2, Ιεράπετρα, Λιβαδειά, Αγ. Παρασκευή στην Α2 για να γυρίσει από το 2013 στον Λοκρό όπου συνεχίσει ακόμα και σήμερα να είναι ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας και εμβληματικός αρχηγός του. Πέρυσι, ψηφίστηκε στα Stereabasket Awards ως ο καλύτερος παίκτης της Περιφέρειας.

Ο Άγγελος Μάτος, ένας χαρισματικός σουτέρ, από τους καλύτερους από την Α2 και κάτω, είναι φέτος πρώτος στα τρίποντα στη Β΄Εθνική ενώ πέρυσι είχε αναδειχθεί πρώτος στα τρίποντα στη Γ’ Εθνική. Έχει παίξει ακόμα στο εφηβικό της ΑΕΚ, αλλά και στον Ιωνικό Ν.Φ. στη Γ’ Εθνική. Παίκτης που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ομάδας, με ”κρύο αίμα”, που μπορεί στη μέρα του να ”σκοτώσει΄΄ την αντίπαλη άμυνα.

Κορμός της ομάδας και αναπόσπαστα μέλη των επιτυχιών του τα τελευταία χρόνια, οι Παπαηλίου, Μπόλματης, Διαμαντής, Ψάλτου, Φωτητζόγλου, Σοροπάνης, Πάσσας, παίκτες μαχητές αλλά και με τρομερό χαρακτήρα που πέτυχαν αλλεπάλληλες υπερβάσεις υπό την καθοδήγηση του Ζαρονικόλα.

Βάση οι ακαδημίες

Όλα αυτά τα χρόνια, πίσω από την βιτρίνα του αντρικού τμήματος που πλέον έχει γίνει σημείο αναφοράς, βρίσκονται οι ακαδημίες του συλλόγου. Σε ένα γήπεδο-στολίδι στην Αταλάντη, περισσότερα από 100 παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματα ακαδημιών του συλλόγου, με διαρκή συμμετοχή στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΣΚΑΣΕ αλλά και με συμμετοχές σε πολλά τουρνουά ανά την Ελλάδα. Υπεύθυνος των ακαδημιών, είναι εδώ και χρόνια ο πτυχιούχος προπονητής Ανέστης Μάτος.

Αφιέρωμα: Παναγιώτης Νικολάου

Για ακόμα περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: LIVE SCORE (22η αγωνιστική)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Φινάλε της κανονικής διάρκειας! (22η αγωνιστική)

pannikolaou

Το σημερινό πρόγραμμα αγώνων των ομάδων της ΕΣΚΑΣΕ (20/4). Σε ποια γυμναστήρια μπορείτε να πάτε

pannikolaou