FEATURED RETRO

Γιώργος Βελισσαράκος: Στον πάγκο της Εθνικής με 65 παρουσίες!

Ο Γιώργος Βελισσαράκος αποτελεί μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του μπάσκετ της Περιφέρειας, ένας προπονητής που ξέφυγε από νωρίς από τα στενά όρια της Χαλκίδας, που συνέδεσε το όνομά του με τις επιτυχίες του Γυναικείου μπάσκετ κατακτώντας 3 πρωταθλήματα με τον Σπόρτιγκ, ενώ διατέλεσε Ομοσπονδιακός προπονητής για περίπου 7 χρόνια!

Σε εποχές που το Γυναικείο μπάσκετ είχε σχεδόν μηδενική προβολή, ο Γιώργος Βελισσαράκος κατάφερε να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να έρθει στην επιφάνεια, με επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο αλλά και με την Εθνική Ελλάδας σε κορασίδες και Νεανίδες.

Δίνοντας οδηγίες σε τάϊμ-άουτ τη Εθνικής ομάδας!
”Πηγαίναμε με σφεντόνες απέναντι σε αυτόματα όπλα”

Το 2008 ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλος πρότεινε στον κόουτς να γίνει Ομοσπονδιακός προπονητής και εκείνος θυμάται εκείνη την επικοινωνία αλλά και την πορεία του με το Εθνόσημο: ”Την πρόταση μου την έκανε το 2008 ο κ. Βασιλακόπουλος σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στη Χαλκίδα. Τη αποδέχθηκα μετά χαράς και από το 2008 ήμουν σε κορασίδες και νεανίδες της Εθνικής μας. Κάναμε επιτυχίες σε δύσκολες συνθήκες, με κυριότερη την 5η θέση στο Κάλιαρι στο Ευρωμπάσκετ των κορασίδων το 2011 κερδίζοντας την ισχυρή Ρωσία. Μεγάλη εμπειρία, εμείς πηγαίναμε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με σφεντόνες και είχαμε απέναντί μας να αντιμετωπίσουμε αυτόματα όπλα. Είχαμε να διαλέξουμε 12 αθλήτριες από ένα σύνολο 30 παικτριών την ώρα που οι αντίπαλοι μας είχαν την επιλογή να βγάλουν 12αδα από 200-300 αθλήτριες. Είχαμε όμως το κίνητρο και τη θέληση ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε. Και τα καταφέρναμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, απέναντι σε χώρες που είναι πολύ μπροστά στο Γυναικείο μπάσκετ, όπως οι Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Τουρκία κλπ. Όποιος ασχολείται με το Γυναικείο μπάσκετ πέρα από τις χαρές έχει μέσα του βαθιά και μια πίκρα γιατί δεν γίνεται ποτέ από την Πολιτεία και τους φορείς το κάτι παραπάνω για τα κορίτσια, δεν γίνεται αυτό που πρέπει και αξίζει το Γυναικείο μπάσκετ. Ήταν μια περίοδος με την Εθνική ομάδα που με σημάδεψε στην μπασκετική μου ζωή, χρόνια δημιουργικότητας, μεγάλης εμπειρίας, που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την μπασκετική φιλοσοφία ισχυρών μπασκετικών κρατών που σε κάνει πάντα καλύτερο και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις την κάθε δυσκολία, σε κάνει δυνατότερο. Χρόνια ισχυρών γνωριμιών στην Ευρώπη αλλά και ισχυρών φιλικών σχέσεων με άμεσους συνεργάτες, όπως οι Αράπης, Σκορδής, Μελετιάδης, που είχα την τύχη να είναι συνεργάτες μου”. 

Κορυφαία διάκριση η 5η θέση στην Ευρώπη των κορασίδων το 2011

Η κορυφαία διάκριση των Εθνικών ομάδων στην Ελλάδα, ήταν αναμφίβολα η 5η θέση των Κορασίδων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχε γίνει στο Κάλιαρι. Εκεί, ο Γιώργος Βελισσαράκος μαζί με τις νεαρές ταλαντούχες αθλήτριες έδωσαν μια σειρά από εντυπωσιακούς αγώνες, ανέτρεψαν τα προγνωστικά και πήραν την 5η θέση κερδίζοντας την ισχυρή Ρωσία με 71-54!

Σ’ αυτό του τουρνουά, ξεπετάχτηκαν η Σταμολάμπρου και η Παυλοπούλου, που κάνουν μεγάλη καριέρα σήμερα στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ μαζί με την Σπανού ήταν στις πρώτες επιλογές του Χαλκιδέου κόουτς από το Βαλκανικό πρωτάθλημα του 2008 στη Ρουμανία, εκεί που η Εθνική είχε κάνει επίσης πολύ καλές εμφανίσεις κατακτώντας τη 2η θέση πίσω από τη Σερβία, κερδίζοντας την ισχυρή Τουρκία αλλά και τη Ρουμανία! Σε αυτή τη διοργάνωση υπήρξε και άλλη εκπροσώπηση από τη Χαλκίδα, με την παρουσία της Βαρβάρας Θωμά, ενώ στο Κάλιαρι μέλος της ομάδας ήταν η Κόνιαλη της ΑΓΕΧ! Γενικά, ο Γ. Βελισσαράκος προώθησε ταλαντούχες παίκτριες από την Περιφέρεια στις Εθνικές ομάδες, μέλη των οποίων ήταν ακόμα οι Πριόνα, Τάρλα. Πρώτη παίκτρια από τη Χαλκίδα που φόρεσε τη φανέλα με το Εθνόσημο ήταν η Γιασεμή Σαμαντούρα, ενώ καριέρα έχει κάνει και η Αφένδρα Παπαδήμου.

Εκτός όμως από τις Σταμολάμπρου, Παυλοπούλου, ο Γιώργος Βελισσαράκος είχε από το ξεκίνημα της καριέρας τους και άλλες σπουδαίες παίκτριες όπως οι Σπανού, Νικολοπούλου, Χριστινάκη, Λουκά, Φουράκη, Τσιχλάκη, Αναστασοπούλου, Καραμπάτσα που στην πορεία αγωνίστηκαν στην Εθνική Γυναικών.

Η επιτυχία του Κάλιαρι με την Εθνική Κορασίδων (α’ κατηγορία)  ήταν η κορυφαία με τον Γ. Βελισσαράκο στον πάγκο, που οδήγησε ακόμα την Εθνική Νεανίδων το 2009 στο Πανευρωπαϊκό (β’ κατηγορία), επίσης την Εθνική Κορασίδων στις διοργανώσεις του 2010 (α’ κατηγορία) και 2011 (α’ κατηγορία), τις Νεάνιδες το 2012 και 2013 στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (α’ κατηγορία), το 2014 την Εθνική ομάδα Νέων/Γυναικών (α’ κατηγορία) αλλά και σε μια σειρά αγώνων σε επίσημα διεθνή τουρνουά.

Ο Γ. Βελισσαράκος έχει 65 επίσημες συμμετοχές στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ενώ μαζί με τα φιλικά έχει κοουτσάρει σε περισσότερα από 100 παιχνίδια. Έχει 21 νίκες και 44 ήττες, με το πρώτο παιχνίδι να είναι στις 11 Ιουλίου 2008 στην κατηγορία Νέων/Γυναικών απέναντι στην Τσεχία (56-66) ως βοηθός προπονητή. Ως πρώτος προπονητής ξεκίνησε με νίκη στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων του 2009 απέναντι στην Κροατία (53-42). Τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Εθνικής ήταν στο Πανευρωπαϊκό Νέων/Γυναικών στις 12 Ιουλίου 2014 με αντίπαλο την Σουηδία 50-59.

Με την ΑΓΕΧ! Διακρίνονται: Βελισσαράκος, Ευσταθίου, Μαυρομμάτη, Πατσουλάκη, Βαρβάρου, Δαμιανίδου, Μαραβελάκη, Πουλάκη, Ταραμάν, Κυριάκου, Τοκατλίδου.
Γυναικείο μπάσκετ στη Χαλκίδα από το 1980!

Η προπονητική καριέρα του Γιώργου Βελισσαράκου δεν ξεκίνησε όμως το 2008. Ο Χαλκιδέος κόουτς ήταν εκείνος που ξεκίνησε το μπάσκετ στη Χαλκίδα, δημιουργώντας το πρώτο τμήμα για κορίτσια στην ΑΓΕΧ το 1980!

Τάϊμ-άουτ της ΑΓΕΧ και οδηγίες στο στάδιο της Χαλκίδας!

Από τις πρώτες παίκτριες της ομάδας, οι Σαμαντούρα, Τοκατλίδου, Πατσουλάκη, κορυφαίες της εποχής τους, που αργότερα τον ακολούθησαν στον Σπόρτιγκ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Ελλάδας!

Στη Χαλκίδα, ο Βελισσαράκος έφτιαξε ένα ισχυρό γυναικείο τμήμα όπου εκτός των Σαμαντούρα, Τοκατλίδου, Πατσουλάκη, έπαιζαν ακόμα οι Βαρβάρου, Ίσαρη, Παρσωτάκη, Ζαφείρη, Λιάκου, Νίκα, Μαστρογιαννάκη, Πουλάκη, Πασχαλίδου, Παπαδοπούλου, Βερτσώνη, Κοκολάκη, Μάλλιαρη, Θαλάσση, Παντελιδάκη, Τσιβίκα, Μαυρομμάτη κλπ.

Το 1985 μάλιστα η ΑΓΕΧ έφτασε μα ανάσα από την Α’ Εθνική χάνοντας την άνοδο στα μπαράζ από τον Άτταλο Καλύμνου!

Ο Γιώργος Βελισσράκος πίνει σαμπάνια σε έναν από τους τρεις τίτλους που πήρε με τον Σπόρτιγκ!
Πρωταθλήματα με Σπόρτιγκ και Παναθηναϊκό!

Ο Γιώργος Βελισσαράκος κατέκτησε 3 πρωταθλήματα με τον Σπόρτιγκ σε ισάριθμες χρονιές που ήταν προπονητής στην ομάδα των Πατησίων που τη δεκαετία του ’80 ήταν σαν τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη στους άνδρες! Με τον Σπόρτιγκ έπαιξε και τις 3 χρονιές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, καταφέρνοντας τη μια απ’ αυτές να περάσει και στο β’ γύρο της διοργάνωσης, τεράστια επιτυχία για εκείνη την εποχή!

Ακολούθησε ένα επιτυχημένο πέρασμα από το Π. Φάληρο καταλαμβάνοντας την 3η θέση κερδίζοντας την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ κοουτσάρισε για μια χρονιά και τις Γυναίκες του Παναθηναϊκού κερδίζοντας επίσης το Ευρωπαϊκό εισιτήριο και έχοντας ως παίκτρια τόσο στο Π. Φάληρο όσο και στον Παναθηναϊκό την Χαλκιδέα Γιασεμή Σαμαντούρα που με τη σειρά της αργότερα ήταν επίσης κόουτς του Παναθηναϊκού.

Αφιέρωμα: Παναγιώτης Νικολάου

Για περισσότερες φωτογραφίες του Γ. Βελισσαράκου από την Εθνική Ελλάδας αλλά και σε συλλογικό επίπεδο πατήστε ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

Final-8 κορασίδων: Απόλλων Χαλκίδας-Απόλλων Πάτρας (Live Streaming)

pannikolaou

Σαν σήμερα…21 Ιουνίου (2016-2023)

pannikolaou

Final-8 κορασίδων: Ανταγωνιστικός στο β’ ημίχρονο! Απόλλων Χαλκίδας-Παναθηναϊκός 47-74

pannikolaou