Α ΕΣΚΑΣΕ

Η πρόταση του ΓΑΣ Βασιλικού προς την ΕΣΚΑΣΕ

Με επιστολή προς την ΕΣΚΑΣΕ ο ΓΑΣ Βασιλικού κάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις για το τοπικό μπάσκετ τόσο όσο αφορά το πρωτάθλημα που διακόπηκε όσο και για την επόμενη μέρα στις κατηγορίες ανδρών Α & Β’ αλλά και στα τμήματα υποδομής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

‘Αξιότιμε κ. πρόεδρε της ΕΣΚΑΣΕ,

Αξιότιμα μέλη του ΔΣ της ΕΣΚΑΣΕ,

Μετά τη σχετική επιστολή σας, το ΔΣ του ΓΑΣ Βασιλικού σας παραθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του, για την επανεκκίνηση του αθλήματος μας, θεωρώντας δεδομένο και βάζοντας πάντα ως προτεραιότητα την υγεία των εμπλεκομένων (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, φίλαθλοι).

Οι οδυνηρές συνέπειες που δημιούργησε στην οικονομική μας ζωή η πανδημία του COVID 19, αναμφίβολα έχει επηρεάσει όλους τους αθλητικούς οργανισμούς και σωματεία, έχοντας ως συνέπεια να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα πολλών από αυτούς.

Από την άλλη όμως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η νεολαία, έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ σε μια ομαδική προσπάθεια για την εκκίνηση και πάλι του μπάσκετ στην περιοχής μας.

Δεδομένου των παραπάνω θεωρούμε ως αναγκαιότητα την άμεση οικονομική στήριξη από την Ένωση για την επόμενη χρονιά.

Μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η πλήρης απαλλαγή των εξόδων διαιτησίας – γραμματείας που αφορούν τις ομάδες για την επόμενη χρονιά. Τούτο θα αποτελέσει μια βαθιά ανάσα για όλες τις ομάδες της περιφέρειας. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν εννοούμε μειώσεις στο ποσό αποζημίωσης των διαιτητών και των κριτών αλλά στήριξη από την Ένωση (μέσω ΕΟΚ;)

Σε ότι αφορά τώρα την βαθμολογία, και στη λογική ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 2/3 των αγώνων της χρονιάς, θεωρούμε λογικό πως πρέπει να καταχωρηθεί ως τελική, η βαθμολογική κατάταξη τη στιγμή της διακοπής.

 Επιπλέον θεωρούμε πως δεν πρέπει να αδικηθούν οι ομάδες οι οποίες ήταν εντός των στόχων που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς (άνοδος, παραμονή). Συνεπώς, υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν υποβιβασμοί για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ενώ αντίθετα, επειδή ο προβιβασμός ενός σωματείου αποτελεί ανταμοιβή των προσπαθειών μιας ολόκληρης χρονιάς, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν άνοδοι ομάδων σε ανώτερες κατηγορίες.

Αν ισχύσουν τα παραπάνω είναι εύλογο ότι θα αυξηθούν οι ομάδες στην Α’ κατηγορία. Η δική μας πρόταση είναι για 14 ομάδες στην Α κατηγορία σε έναν όμιλο (και να μειωθούν ξανά στις 12 την περίοδο 2021-2022). Στην περίπτωση που θα πρέπει να γίνουν 16 ομάδες τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο όμιλοι. Η πρόταση μας σε αυτή την περίπτωση είναι:

  • 2 όμιλοι των 8 σε δύο γύρους
  • Playoffs ανόδου για τους 4 πρώτους κάθε ομίλου (1-4, 2-3, 3-2, 4-1) με την πρόκριση να κρίνεται στις 2 νίκες. Οι νικητές συνεχίζουν στους ημιτελικούς και τελικό αντίστοιχα στις 2 νίκες
  • Playoffs παραμονής με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω.

Με ένα τέτοιο σχεδιασμό, όλες οι ομάδες θα έχουν παίξει λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από 17 παιχνίδια, σαφώς λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιές λόγω οικονομικών συνθηκών, αλλά όχι τόσο λίγα ώστε να υποβαθμίζεται το πρωτάθλημα).

Να τονίσουμε πως είμαστε θετικοί για 16 ομάδες και τη δημιουργία ομίλων μόνο για την επόμενη χρονιά και μόνο αν δεν μπορούν να συμμετέχουν 14 ομάδες στην Α κατηγορία.

Στη Β’ κατηγορία οι ομάδες θα μπορούν να είναι πάλι 16 με δύο ομίλους, ενώ για την Γ εξαρτάται ο αριθμός των ομάδων που δηλώνουν συμμετοχή.  

Για τους παίδες και έφηβους προτείνουμε το παρακάτω το οποίο δεν έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αλλά με την συμμετοχή τους στις αντρικές ομάδες. Προτείνουμε, στις ομάδες όλων των κατηγοριών υποχρεωτικά να δηλώνονται στην 12αδα σε κάθε αγώνα δύο αθλητές κάτω των 18 ετών επιπλέον των 2 αθλητών κάτω των 20 που ισχύει σήμερα (με υποχρεωτική παρουσία ενός από τους τέσσερις στην 5αδα του α’ ημιχρόνου). Η πρόταση αυτή πιστεύουμε πως αρμόζει μέσα σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι προς όφελος του αθλήματος λόγω της εξέλιξης περισσότερων παιδιών αλλά βοηθά και στα οικονομικά των συλλόγων.

Ας ελπίσουμε ότι όλοι μας, ο καθένας από την πλευρά του θα πράξει έτσι ώστε να περάσουμε με τις μικρότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο την δύσκολη αυτή περίοδο… και να συναντηθούμε γρήγορα στα γήπεδα”.

Σχετικά άρθρα

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Η μάχη της παραμονής! Ο Πρωτέας Σχηματαρίου κρατάει την τύχη στα χέρια του

pannikolaou

Euroleague final-4: Ο Χρήστος Μωραΐτης σχολιάζει τον ημιτελικό Ολυμπιακός-Εφές 74-77

pannikolaou

Ποινή 15 ημερών σε Βαγγ. Ματσαγγούρα, έγγραφη επίπληξη σε Άρη Αμφίκλειας & Μαλεσίνα

pannikolaou