FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ

Οι 15 προπονητές της Α’ ΕΣΚΑΣΕ ”ψηφίζουν” για 1 ή 2 ομίλους!

Το επόμενο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ θα έχει ιστορική σημασία, καθώς θα είναι το πρώτο με τόσες πολλές ομάδες και ενδεχομένως, το πρώτο που μπορεί να γίνει ακόμα και σε δύο ομίλους!

Αυτή τη δύσκολη απόφαση καλείται να πάρει το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ καθώς στην εποχή του κορωνοϊού και των πολλών ανακατατάξεων που προηγήθηκαν, ήρθε να προστεθεί την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή και του Άρη Θήβας, κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες από 14 έγιναν 15 και το οποίο μεταφράζεται σε 4 περισσότερες αγωνιστικές, από 26 σε 30!

Η αρχική απόφαση της Ένωσης, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ, ήταν το νέο πρωτάθλημα των 14 ομάδων να ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 αντί τις 10 Οκτωβρίου και με ανοιχτό το θέμα των playoffs στο τέλος. Η προσθήκη 15ης ομάδας όμως δημιούργησε ”πονοκέφαλο” με αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο ομίλων, με γεωγραφικά κριτήρια.

Σε αυτό ερώτημα, για ένα ή δύο ομίλους στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, ζητήσαμε τη γνώμη των 15 προπονητών του επόμενου πρωταθλήματος, αλλά και ενός…τρίτου, του Φώτου από τον Τελεθριακό που από φέτος θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική και που το ταξίδι πάντα στην Ιστιαία αποτελούσε μια δύσκολη συνθήκη για όλες τις ομάδες!

Οι απόψεις των 15 κόουτς είναι μοιρασμένες και αυτό δείχνει τη δυσκολία της τελικής απόφασης που ανήκει στην Ένωση. Συνολικά, 7 προπονητές εξέφρασαν και τεκμηρίωσαν την άποψή τους υπέρ του ενός ομίλου και 8 προπονητές αντίστοιχα τάχθηκαν με τα δικά τους επιχειρήματα υπέρ της διεξαγωγής της νέας αγωνιστικής περιόδου σε δύο ομίλους!

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω, τι προτείνει ο καθένας:

Χρήστος Μωραΐτης (Γ.Σ. Ιτέας)

Με τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων στην Α ΕΣΚΑΣΕ (15) καλούμαστε να εξετάσουμε από όλες τις πλευρές αν είναι σωστότερο να υπάρξει ένας η δυο όμιλοι. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι πρέπει να υπάρξουν δυο όμιλοι και θα το τεκμηριώσω. Πρώτον θα αποφευχθούν οι πολλές μετακινήσεις. Σε μια Ένωση που είναι γεωγραφικά τεράστια φανταστείτε να έχουμε 14 ταξίδια (εάν υπάρξει ένας ομιλος) ως επί των πλείστον μακρινά. Οικονομικά τα σωματεία θα γονατίσουν! Δεύτερον (με ένα όμιλο) θεωρώ ότι όλοι θα εξαντληθούμε από μια αγωνιστική περίοδο που θα αρχίσει 3/10 και θα τελειώσει Ιούνιο! Μην ξεχνάμε ότι όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι με το πρωτάθλημα είναι ερασιτέχνες που κάνουν το χόμπι τους. Από την άλλη με ένα όμιλο το πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό αλλά κινδυνεύει να γίνει και αδιάφορο για κάποιες ομάδες μετά το πρώτο γύρο που θα είναι βαθμολογικά αδιάφορες. Συμπερασματικά θεωρώ πως αν δημιουργηθούν δυο όμιλοι είναι σοφότερο για τους λόγους που προανέφερα. Μετά το πέρας της πρώτης φάσης έχεις παρά πολλές επιλογές πχ να γίνουν πλέι οφ και πλέι αουτ 1-4 και 2-3 ξεκινώντας από 0-0. Να γίνει εκ νέου πρωτάθλημα μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και οι ομάδες να αγωνιστούν μόνο με αυτές που δεν συνάντησαν στην πρώτη φάση κλπ . Αυτό που επείγει είναι να μάθουμε αν θα είναι ένας η δυο οι όμιλοι ώστε να γίνει και ο σχεδιασμός των ομάδων και την συνέχεια έχουμε τον χρόνο να την κουβεντιάσουμε …. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους !”.

 

Ηλίας Χαντζής (Πρωτέας Σχηματαρίου) 
H σκέψη μας για το ερχόμενο πρωτάθλημα της Ά ΕΣΚΑΣΕ είναι να διεξαχθεί όπως είχε προαποφασιστεί σε έναν όμιλο και αντί 14 ομάδων να τον απαρτίζουν 15. Ο λόγος που πρεσβεύουμε αυτό είναι η ρητή απόφασή μας να στηριχθούμε ακόμα πιο πολύ στην παραγωγική διαδικασία της ομάδας και εν γένει σε νεαρούς αθλητές οι οποίοι μέσα από τους όσο δυνατόν περισσότερους αγώνες θα αποκομίσουν μεγαλύτερες εμπειρίες και εικόνες. Θεωρούμε ότι δύο όμιλοι των 8 και 7 ομάδων θα μειώσει πολύ τους αγώνες και παράλληλα και τις ευκαιρίες στους νεαρούς αθλητές μιας και θα κυριαρχεί ο σκοπός της “επιβίωσης”..Πιστεύουμε ότι γενικότερα οι ομάδες της ΕΣΚΑΣΕ έχουν την ανάγκη της ανανέωσης και της ανάδειξης νέων πρωταγωνιστών από όλους τους συλλόγους και όχι από 2-3 μόνο…Τέλος μια σκέψη ακόμα είναι ότι θα μπορούσε η ομαλοποίηση της Ά ΕΣΚΑΣΕ σε 12 ομάδες να γίνει σε πλάνο 2ετίας λόγω των νέων συνθηκών ..( οικειοθελή υποβιβασμό δύο ομάδων στην Ά κατηγορία Άρη Θηβών και Λοκρού Αταλάντης καθώς και προβιβασμό και των 4 ομάδων της Β΄ΕΣΚΑΣΕ λόγω κορονοϊου”.
Αποστόλης Αναστασίου (Κάδμος) 

”Για οικονομικούς αλλά και για αγωνιστικούς λόγους, πιστεύω πως το καλύτερο μοντέλο είναι η διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος σε δύο ομίλους. Είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν οι ομάδες τις οικονομικές συνθήκες σε ένα πρωτάθλημα 30 εβδομάδων, ενώ και σε αγωνιστικό επίπεδο θα δημιουργηθούν άλυτα προβλήματα κυρίως για τις ομάδες που έχουν στο πλάνο τους τη χρησιμοποίηση πολλών αθλητών από τα τμήματα υποδομής. Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν όλα τα πρωταθλήματα, δεν θα μπορέσουν να δίνουν δύο αγώνες κάθε εβδομάδα σε αντρικό και σε τμήμα υποδομής καθώς ως γνωστόν υπάρχουν και οι μαθητικές υποχρεώσεις” 

Τάσος Γεωργίου (ΓΑΣ Βασιλικού)

”Αν οι ομάδες είναι περισσότερες από 14, όπως συμβαίνει πλέον, είμαστε υπέρ της δημιουργίας δύο ομίλων με τη διεξαγωγή μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας playoff και playout, με πλεονέκτημα έδρας για τις ομάδες που είναι σε υψηλότερες βαθμολογικές θέσεις και με όριο τις δύο νίκες. Έτσι θα δοθεί κίνητρο σε όλους και θα υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι τέλους.”

 

Νίκος Παπούλιας (Απόλλων Λιβαδειάς) 

”Νομίζω και πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη,  πως πρέπει να γίνουν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων, με την άνοδο ενός ακόμα συλλόγου από τη Β΄στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ και διεξαγωγή αγώνων play off (oι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου) και play out (οι τέσσερις τελευταίοι κάθε ομίλου). Τα play off και play out θα γίνονται στις δύο νίκες (δε θα μεταφέρονται αποτελέσματα κανονικής περιόδου) και θα παίζουν ο πρώτος του α ομιλου με τον τέταρτο του β ομίλου και αντίστοιχα οι υπόλοιποι”.

 

Παναγιώτης Μιχαήλ (ΑΕΕΠ Χαλκίδας)

”Η πρόταση μου έχει να κάνει για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε ένα όμιλο. Ένα πρωτάθλημα χωρισμένο σε δύο ομίλους με 7-8 ομάδες σε κάθε όμιλο δεν έχει την αίγλη της καλύτερης τοπικής κατηγορίας, δεν μπορεί να διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα σε 12-14 αγωνιστικές. Κατανοητό αναμφίβολα ότι οι 30 αγωνιστικές θα είναι πολλές και επίπονες σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο. Άλλωστε είναι πρωτόγνωρες οι ίδιες οι συνθήκες που ζούμε, οπότε ας πάμε σε μια ειδική κατάσταση που θα είναι προς όφελος των ομάδων σε αγωνιστικό επίπεδο με τη δημιουργία ενός ομίλου”.

 

Ανέστης Δαδίτσιος (Μαλεσίνα) 
”Αρχικά θα ήθελα τοποθετηθώ ότι ήμουν και φυσικά είμαι υπέρ των πολλών αγώνων μέσα στην αγωνιστική περίοδο αφού αυτό, το παιχνίδι δηλαδή, είναι και ο σκοπός για τον οποίο ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Φυσικά καταλαβαίνω ότι οι ομάδες έχουν δυσκολίες στον οικονομικό τομέα λειτουργίας τους αλλά ίσως είναι μια ευκαιρία να δούμε τις ομάδες να λειτουργούν περισσότερο ερασιτεχνικά στο κομμάτι των δαπανών!!! Τώρα στην δική μας περίπτωση, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, φαίνεται λίγο δύσκολο το πρωτάθλημα των 30 αγωνιστικών αλλά, τι 26 που θα ήταν νωρίτερα τι 30 που θα είναι τώρα !! Αν δεν γίνουν ρεπό ενδιάμεσα (μόνο τα αναγκαία) στα μέσα Μαίου θα έχουμε τελειώσει. Να μην γίνουν play off φυσικά. Οι δύο όμιλοι (το έχω ζήσει παλιότερα στο ποδόσφαιρο) μπορεί να δημιουργήσουν ανισότητες και αδικίες στον καταμερισμό των ομάδων αλλά και στα play off & out που φαντάζομαι θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς. Μην ξεχνάμε ότι πολλά πρωταθλήματα και στο μπάσκετ αλλά και στο ποδόσφαιρο (με δύσκολες καιρικές συνθήκες) διοργανώνονται με 15 -16 ομάδες. Όσο για το ενδιαφέρον που μπορεί να χαθεί από κάποιες ομάδες δεν νομίζω να υφίσταται γιατί από μόνο του το παιχνίδι έχει ενδιαφέρον αλλά πέφτουν και πολλές ομάδες φυσικά!”.
Αγαπητός Γίδας (Μάκαρος Άμφισσας) 

”Είμαι υπέρ της διεξαγωγής δύο ομίλων με playoff ανόδου και καθόδου ανάμεσα στις ομάδες στη β’ φάση του πρωταθλήματος, ώστε να κρατηθεί το επίπεδο όσο γίνεται πιο ψηλά. Έπειτα να μην παραβλέπουμε πως και τα έξοδα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για ένα τόσο μεγάλο πρωτάθλημα σε ένα όμιλο με βάθος 30 αγωνιστικών, ιδίως για κάποιες ομάδες όπως η δική μας που είναι απομακρυσμένη και τα έξοδα είναι σαφώς περισσότερα σε σχέση με άλλους συλλόγους”. 

 

Τόλης Ρέτσας (Αστέρας Αλιβερίου) 

”Η πρόταση μου είναι για τη δημιουργία δύο ομίλων για λόγους που δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Πρώτα απ’ όλα είναι ο οικονομικός παράγοντας, αν πάμε σε ένα όμιλο σημαίνει 30 αγωνιστικές με πολλά έξοδα καθώς δεν είναι μόνο τα ταξίδια αλλά και οι υποχρεώσεις των ομάδων τους εντός έδρας αγώνες τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είμαστε σε περίοδο που ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τους περισσότερους επαγγελματίες οπότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και στην εύρεση χορηγιών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν πάμε σε ένα όμιλο σημαίνει πολλά παιχνίδια που θα φέρουν και κούραση αλλά θα μας βγάλουν εκτός και χρονικά. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί χωρίς playoff τον Ιούνιο. Γι’ αυτούς τους λόγους, είμαι υπέρ των δύο ομίλων”. 

 

Ηλίας Τομαράς (Απόλλων Χαλκίδας) 
”Η άποψη μου είναι να γίνουν δύο όμιλοι καθώς θα υπάρχουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες λόγω υπερβολικών εξόδων για τους αγώνες, τα ταξίδια, τη διαιτησία και όλα αυτά. Δεν είναι βιώσιμο για τις ομάδες αλλά θεωρώ ότι και στα μέσα της χρονιάς οι αδιάφορες βαθμολογικά ομάδες δεν θα είναι συνεπής σε όλους τους αγώνες, άρα μοιραία θα υπάρξει αλλοίωση, οπότε θεωρώ πρακτικά μη βιώσιμο το πρωτάθλημα με τη διεξαγωγή του σε ένα όμιλο” 

 

 

Άρης Παπαδάκης (Άρης Αμφίκλειας)

”Η πρόταση μας είναι εφόσον πάμε σε ένα πρωτάθλημα 15 ομάδων, είναι υπέρ της δημιουργίας ενός ομίλου με ένα ρεπό για κάθε ομάδα ανά εβδομάδα, με playoffs στις δύο νίκες και με το αντίστοιχο πλεονέκτημα έδρας από την κατάταξη στην κανονική διάρκεια. Αν προκύψει και 16η ομάδα στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, η πρόταση μας έχει να κάνει με τη δημιουργία δύο ομίλων των ”8” με playoffs και playout για τους 4 πρώτους και τους 4 τελευταίους των δύο ομίλων με αγώνες χιαστί (1-4, 2-3, 5-8, 6-7), κάτι που σημαίνει πρακτικά από 16-23 αγώνες για κάθε ομάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαραίτητο είναι το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί με τις μικρότερες δυνατές διακοπές ώστε οι ομάδες να μπορούν να βρουν αγωνιστικό ρυθμό”. 

 

Άγκι Ιμπέζα (Κονίστρες) 
Θεωρώ ότι το ήδη υπάρχων πρωτάθλημα του ενός ομίλου με δεκαπέντε ομάδες δεν πρέπει να διαχωριστεί σε δύο ομίλους .
Όχι τόσο για οικονομικούς λόγους, γιατί στην ουσία δεν αλλάζει κάτι, αλλά κυρίως από αγωνιστικής πλευράς.
Στην περίπτωση του διαχωρισμού των ομάδων θα έχουμε τα κάτωθι αρνητικά αποτελέσματα.
Μια καλή ομάδα στον 2ο γύρο μπορεί πολύ εύκολα, με δύο ή τρεις συνεχόμενες κακές εμφανίσεις να κινδυνέψει να υποβαθμιστεί.
Επίσης οι πιο αδύναμες ομάδες κινδυνεύουν να βγουν εκτός πρωταθλήματος πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως, γεγονός που δεν ενδείκνυται ειδικά σε τέτοιες καταστάσεις που διανύουμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να διατηρήσουμε το ισχύων σύστημα του ενός ομίλου, γιατί είναι πιο δίκαιο και αξιοκρατικό και θα δώσουμε στις ομάδες το ενδιαφέρον να παλεύουν μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή σεζόν και πάνω από όλα υγεία”.

 

Μάριος Σκαλτσάς (Αλίαρτος)

”Δεδομένων των συνθηκών που έχουμε μπροστά μας, (σίγουρα ένα πρωτάθλημα με ένα όμιλο θα ήταν ποιο ανταγωνιστικό και ποιο ελκυστικό ), η άποψη μου είναι να γίνει σε 2 ομίλους βάζοντας στην άκρη την ποιότητα και έχοντας ως προτεραιότητα την υγεία όσων συμμετέχουν σε αυτό αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων. Θα είναι μια δύσκολη χρόνια για όλα τα σωματεία και τους ανθρώπους γύρω από το μπάσκετ. Έτσι πρέπει να βάλουμε μπροστά το ‘πρέπει’και όχι το ‘θέλω’! Απο εκεί και πέρα υπάρχουν οι αρμόδιοι που ξέρουν τι είναι καλύτερο και ασφαλέστερο για το πρωτάθλημα και τον τρόπο διεξαγωγής του”.

 

Γιάννης Πανούσης (Λοκρός Αταλάντης)

”Ξεκάθαρα πιστεύω και εγώ προσωπικά όπως και όλοι στην ομάδα του Λοκρού ότι πρέπει να γίνει ένα πρωτάθλημα με όλες τις ομάδες μαζί σε έναν όμιλο παίζοντας 28 παιχνίδια και βγαίνοντας ο πρωταθλητής απευθείας. Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που για πρώτη φορά στην ιστορία της Α’ ΕΣΚΑΣΕ μπορεί να γίνει το ποιο ανταγωνιστικό και αμφίρροπο πρωτάθλημα που έχει γίνει ποτέ με τόσους πολλούς αγώνες και δυνατές ομάδες. Στην ανάγκη μπορούν να γίνουν και 4 αγωνιστικές εμβόλιμες σε Τετάρτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, το έχει ανάγκη το μπάσκετ της Περιφέρειας μας.”

 

Βαγγέλης Ματσαγγούρας (Άρης Θήβας)

”Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των πρωταθλημάτων της Γ’ Εθνικής και της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, οι δικές μας ομάδες είναι αδύναμες και όταν καταφέρουν να ανέβουν στις Εθνικές κατηγορίες αναγκάζονται σε πολλές προσθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένας από τους λόγους που έχουμε αδύναμα πρωταθλήματα, είναι η έλλειψη αγώνων, οι παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πολλά παιχνίδια μέσα στη σεζόν και αυτό δεν τους δίνει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικοί. Εγώ προτείνω λοιπόν, τη δημιουργία ενός ομίλου, να παίξουν όλοι εναντίον όλων, να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια και να μην υπάρξει απαξίωση του κορυφαίου τοπικού πρωταθλήματος”. 

 

Ας δούμε όμως και την άποψη ενός τρίτου, του Μάκη Φώτου που ως προπονητής του Τελεθριακού ήταν για χρόνια μέλος του πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, κόουτς σε μια ομάδα με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις υπόλοιπες της κατηγορίας στην Ένωση και που από φέτος θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική: ”Μετά την απόφαση των δύο ιστορικών σωματείων του Λοκρού και του Άρη Θήβας να αγωνιστούν στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, σίγουρα δημιουργούνται νέα δεδομένα με πολλές παραμέτρους. Θα σας πω την άποψή μου σαν να συμμετείχε και η ομάδα μου στην κατηγορία και όχι εκ του ασφαλούς τώρα που θα αγωνιστούμε στη Γ’ Εθνική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Ένωση, ειδικά για ομάδες σαν τον Τελεθριακό και άλλες που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία, είναι τα έξοδα, ο τρόπος μετακίνησης και τα έξοδα διαιτησίας. Από εκεί και μετά το πως κινείται η κάθε ομάδα και με τι φιλοσοφία χτίζει το ρόστερ και το μπάτζετ, είναι δικό της θέμα. Όσο αφορά λοιπόν τη διαιτησία, πάγια θέση μου εδώ και χρόνια από τη στιγμή που δεν πληρώνονται τα έξοδα από την ΕΟΚ, να υπάρχει από την αρχή της χρονιάς κοστολόγιο των παιχνιδιών της Α’ κατηγορίας τουλάχιστον και οι ομάδες δια του  να καλύπτουν ισομερώς αυτό το ποσό. Δεν είναι δίκαιο ένα παιχνίδι στην Ιστιαία, στην Αιδηψό, στην Ιτέα καθώς και σε όλες τις μακρινές περιοχές μαζί με τους κριτές και τον γιατρό να κοστίζει 200-250 € και στη Χαλκίδα π.χ. το αντίστοιχο ποσό να είναι 80-90 €. όσο αφορά τον ένα ή δύο ομίλους, υπάρχουν πάντα τα θετικά και τα αρνητικά. Από τη στιγμή που ότι και να ισχύσει θα είναι μόνο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της βιτρίνας των πρωταθλημάτων της ΕΣΚΑΣΕ, χωρίς το τέλος να υπάρχουν αδιάφορες ομάδες, είτε γίνει ένας είτε δύο όμιλοι. Η λύση των play out όπως εφαρμόστηκε στην Α2 και κρίθηκε επιτυχημένη ίσως να ήταν μια καλή σκέψη. Πιστεύω, κλείνοντας, πως πρέπει να γίνει μια συνάντηση και των 15 σωματείων με τη διοίκηση της Ένωσης ώστε ομόφωνα να παρθεί η πιο σωστή απόφαση”. 

Σχετικά άρθρα

Συγχαρητήρια Α.Ε. Καρύστου στο 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας

pannikolaou

Σχολικοί: Τεράστια επιτυχία, πέρασε στο final-4! 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας-4ο ΓΕΛ Κέρκυρας 71-63

pannikolaou

A2 Elite League Playoffs: Στο τσακ! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχηματαρίου 71-69

pannikolaou