B ΕΣΚΑΣΕ Α ΕΣΚΑΣΕ

Kόμπι Μπράιαντ: Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του!

Ήταν 26 Ιανουαρίου του 2020 όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ και η 13χρονη κόρη του Τζιάνα συνετρίβη βορειοδυτικά του Λος Άντζελες. Πριν την ιστορία για τον σπουδαίο Κόμπι, να θυμάστε ότι εδώ θα βλέπετε πάντα το κουπόνι opap live

Έτσι, μπορείτε να το έχετε στο κινητό σας αποθηκευμένο για να τσεκάρετε όποτε θέλετε τα αποτελέσματα που σας ενδιαφέρουν!

Επιστρέφουμε στο θέμα μας. Η είδηση του θανάτου του Κόμπι σόκαρε το ΝBA και τους απανταχού μπασκετόφιλους του πλανήτη, που τον είδαν κατά τη διάρκεα της καριέρας του να κατακτά 5 πρωταθλήματα και να σκοράρει 81 πόντους σε ένα παιχνίδι!

Με την αυτοπεποίθηση να αναβλύζει από μέσα του, ο Κόμπι έγινε μία τεράστια φιγούρα στο χώρο του NBA από τότε που ως 17χρονος έκανε τα πρώτα του βήματα, ως το #13 του 1996 draft.

Γιος ενός πρώην ΝΒΑer, του Τζο Μπράιαντ, ο Κόμπι επιλέχθηκε από τους Σάρλοτ Χόρνετς για λογαριασμό των Λέικερς και από το ξεκίνημα της καριέρας του δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του – να ξεπεράσει τα κατορθώματα του θρυλικού Τζόρνταν. Ο Κόμπι πήγε στο ΛΑ σε μία ανταλλαγή που έστειλε τον Βλάντε Ντίβατς στη Σάρλοτ.

Στις επόμενες 20 σεζόν, ο Μπράιαντ έγινε 18 φορές All-Star, MVP το 2008, δύο φορές MVP των τελικών, κατέκτησε πέντε δαχτυλίδια και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Μία υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης το 2003 άλλαξε τον τρόπο που τον έβλεπε μέρος του κοινού, αλλά στις τάξεις των φίλων του NBA παρέμεινε τρομερά δημοφιλείς. Στο Λος Άντζελες λατρεύτηκε σα θεός και έγινε συνώνυμο των Λέικερς, τη μοναδική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε.

Την ανταλλαγή που τον έφερε στους Λέικερς την έτρεξε ο GM της ομάδας εκείνη την εποχή, ο περίφημος Τζέρι Γουέστ, που είχε γοητευτεί από τον ατρόμητο χαρακτήρα και το τεράστιο ταλέντο του Μπράιαντ. Είχε ξεχωρίσει στο Λύκειο Lower Merion, λίγο έξω από τη Φιλαδέλφια και είχε επισκεφτεί στην offseason τους Λέικερς.

Ήταν ελάχιστοι οι παίκτες που μεταπήδησαν κατευθείαν από το Λύκειο στο NBA εκείνη την εποχή και ο Μπράιαντ ήταν ο πρώτος γκαρντ που το έκανε. Ο Γουέστ είχε εντυπωσιαστεί από τις λίγες προπονήσεις που έκανε στην offseason πριν το draft με την ομάδα και έλεγε ότι είναι καλύτερος απ’ οποιονδήποτε στην ομάδα εκείνη τη στιγμή.

Όπως το οραματίστηκε ο Γουέστ, ο Μπράιαντ κατόρθωσε να επαναφέρει τους Λέικερς στην κορυφή, αν και ο δρόμος προς αυτήν δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα κατάφερε με τον Σακίλ Ο’Νιλ στο πλάι του για τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2000 ως το 2002 και κατέκτησε δύο ακόμη δαχτυλίδια το 2009 και το 2010! Με κίνητρο να φτάσει τα κατορθώματα του Τζόρνταν και να σωπάσει του επικριτές του, ο Μπράιαντ έγινε κεντρικό πρόσωπο σε μία από τις πιο καθηλωτικές αθλητικές “σαπουνόπερες”.

Τη στιγμή που αποσύρθηκε από το NBA, τον Απρίλιο του 2016, μετά από ένα αξέχαστο τελευταίο παιχνίδι με 60 πόντους απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, ο Μπράιαντ είχε χτίσει μία απαράμιλλη κληρονομιά, η οποία οδήγησε τους Λέικερς να αποσύρουν και τις δύο φανέλες που φόρεσε με το σύλλογο. Το #8 και το #24.

Οι 60 πόντοι του Μπράιαντ εκείνη τη μέρα έκλεψαν την παράσταση από το ιστορικό ρεκόρ των Γουόριορς, που την ίδια στιγμή κέρδισαν του Γκρίζλις για να κάνουν ρεκόρ νικών στην ιστορία του NBA (73-9)!

To Μάιο του 2021 θα μπει Naismith Memorial Basketball Hall of Fame! Δύο φορές κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο NBA, ολοκληρώνοντας την καριέρα του με 33,643 πόντους στη regular season. Ήταν 3ος στην all-time λίστα πίσω μόνο από τους Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Καρλ Μαλόουν, μέχρι να τον ξεπεράσει ο Λεμπρόν εκείνο το Σαββατιάτικο βράδυ στη Φιλαδέλφια, τη γενέτειρα του Κόμπι.

Ο Μπράιαντ συνεχάρη μέσω twitter το Λεμπρόν εκείνο το Σαββατόβραδο, 16 ώρες πριν το θάνατό του: “Συνέχισε να προοδεύεις το άθλημα Λεμπρόν, Τεράστιος σεβασμός αδερφέ μου”.

Όπως ο Μπράιαντ άρχισε να ανεβαίνει στις λίστες των σκόρερ, ο Σακίλ του έδωσε το παρατσούκλι “Showboat”, αλλά όχι με κολακευτικό τρόπο. Οι παλιοί των Λέικερς προσπαθούσαν να μετριάσουν τις φιλοδοξίες του ρούκι Μπράιαντ, με το Σακίλ να είναι αποφασισμένος να του δείξει ποιός είναι το μεγάλο όνομα της ομάδας.

Αλλά ο Κόμπι δεν μπορούσε να περιοριστεί. Μετά από μερικές αποτυχίες στα playoffs, κατέκτησε το πρωτάθλημα στην 4η του σεζόν στο NBA. Μαζί με τον Σακίλ και υπό τις οδηγίες του Φιλ Τζάκσον είχε φτιάξει ένα αχτύπητο δίδυμο που κυριάρχησε στη λίγκα μέχρι να τα “σπάσουν” οι δυο τους.

“Ο Κόμπι δεν ενδιαφερόταν για τη νυχτερινή ζωή και όλα τα σχετικά” είχε δηλώσει το 2017 ο Ντελ Χάρις, που τον προπόνησε στις δύο πρώτες σεζόν στο NBA. “Ένα μόνο τον ενδιέφερε. Ήθελε να γίνει ο καλύτερος παίκτης που μπορούσε. Και στο μυαλό του αυτό σήμαινε να φτάσει τα κατορθώματα του Τζόρνταν. Ο κόσμος έχει την άποψή του για το πόσο κοντά έφτασε στον Μάικλ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κόμπι εκπλήρωσε όλα τα όνειρά του”

Ο Μπράιαντ σκόραρε 81 πόντους απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς τον Ιανουάριο του 2006 και κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας, πίσω μόνο από τους 100 πόντους του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν σε ένα παιχνίδι του 1962. Αλλά η υστεροφημία του Κόμπι είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι δείχνουν τα κατορθώματά του στο παρκέ.

Στο τελευταίο κομμάτι της καριέρας τους, πολλά χρόνια μετά τις μέρες του”Showboat”, ο Μπράιαντ άρχισε να δίνει παρατσούκλια στον εαυτό του, όπως “Black Mamba” και αργότερα “Vino”. Οι μετακινήσεις του με το ελικόπτερο για τους αγώνες της ομάδας στο Staples Center, ώστε να αποφεύγει την κίνηση των δρόμων, έχτισαν κι άλλο το μυστήριο γύρω από το όνομά του.

Εκτός από τη φήμη ενός εκ των πιο ανταγωνιστικών παικτών στην ιστορία του αθλήματος, ο Κόμπι ήταν γνωστός και για την ικανότητά του να παίζει τραυματίας.

Ο τραυματισμός που τον έφερε πολύ πίσω ήταν η ρήξη αχίλλειου τένοντα στο τέλος της σεζόν 2012-2013. Φυσικά, τόσο πεισματάρης που ήταν, ο Μπράιαντ δεν δέχθηκε τη διάγνωση του γιατρού στο γήπεδο. “Του είπα έχει κοπεί, τέλειωσε” είπε ο γιατρός Βίτι στους Times το 2017. “Δεν μπορείς απλά να το δέσεις” απάντησε ο Κόμπι.

Δεδομένης της αφοσίωσης που είχε επιδείξει στο παρκέ, πολλοί παρατηρητές της λίγκας αναρωτήθηκαν πως θα χειριστεί τη ζωή του μετά το τέλος της καριέρας του. Ο Μπράιαντ έλαμψε και μετά την απόσυρση του, μπαίνοντας σε ένα νέο κόσμο. Έγινε δημιουργός και αφηγητής και κέρδισε Όσκαρ για το μίνι-φιλμ “Dear Basketball”.

Ο Κόμπι πήγαινε πλέον συχνά ως θεατής σε αγώνες του NBA μαζί με την κόρη του Τζιάνα και λειτουργούσε ως παγκόσμιος πρέσβης του αθλήματος. Πολλοί θεωρούσαν ότι η εξωγηπεδική του καριέρα θα ήταν πιο πετυχημένη από αυτή στα παρκέ. Την ίδια νοοτροπία νικητή που έβγαζε μέσα στους αγώνες, τη μετέφερε στην καριέρα του ως δημιουργός. Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε ίσως ακόμη πιο δημοφιλής στους φιλάθλους. Ήταν ήρεμος και γεμάτος. Είχε πετύχει αυτά που ήθελε εντός γηπέδων και είχε γίνει ένα εξαιρετικός δημιουργός.

“My friend, a legend, husband, father, son, brother, Oscar Winner and greatest Laker of all-time is gone. It’s hard to accept” έγραψε στο Twitter ο Μάτζικ Τζόνσον, αποχαιρετώντας τον Κόμπι.

Σχετικά άρθρα

Την 1η Απριλίου τα εισιτήρια του Προολυμπιακού τουρνουά με πολύ χαμηλές τιμές!

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (30 Μαρτίου-3 Απριλίου)

pannikolaou

Β’ ΕΣΚΑΣΕ: Βαθμολογία & σκόρερς (14η-27/3)

pannikolaou