Γυρίζουμε σήμερα στο 1988 και μέσα από την καθιερωμένη Κυριακάτικη…εγκυκλοπαίδεια του Νίκου Παπούλια, πάμε να θυμηθούμε και μάθουμε άγνωστες πτυχές από το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο ΓΑΣ Άμφισσας στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ!
‘‘Γυρίζοντας την μπασκετική χρονομηχανή στο μακρινό 1987 -1988, έρχεται στο μυαλό μας η πορεία του ΓΑΣ Άμφισσα προς την κορυφή της Α ΕΣΚΑΣΕ, όπου εκείνη τη χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής.
Την χρονολογική αυτή περίοδο, ο κόσμος άρχισε να βλέπει διαφορετικά την καλαθοσφαίριση, διότι τον Ιούνιο του 1987 η Εθνική Ελλάδος είχε κατακτήσει το πρώτο Ευρωμπάσκετ στη ιστορία της και το άθλημα είχε αγκαλιάσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Παντού παιζόταν μπάσκετ, όλοι μιλούσαν για το σπορ με την πορτοκαλί μπάλα για τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τ΄άλλα παιδιά!!

Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 9 ομάδες, ήτοι: ΓΑΣ Άμφισσας, Άρης Θηβών, Φθιώτις Λαμίας, ΓΣ Ιτέας, ΑΚΟ Λιβαδειάς, ΑΣ Αρτάκης, Φάλαρα Στυλίδας, Παμφιωτικός Λαμίας και Λοκρός Αταλάντης. Η μάχη για την πρώτη θέση θα δινόταν μεταξύ της Άμφισσας, ΑΣ Φθιώτις, Άρη Θήβας και Λιβαδειάς. Όλα τα παιχνίδια διεξάγονται Σάββατο μεσημέρι ή απόγευμα, σε ανοικτά γήπεδα εκτός από της Θήβας. Ο καιρός δημιουργούσε αντικειμενικές δυσκολίες στην προετοιμασία των ομάδων για τα Σαββατιάτικα παιχνίδια. Τις Παρασκευές όλοι παρακολουθούσαν τα μετεωρολογικά δελτία για τις καιρικές συνθήκες της επόμενης μέρας. Το ταξίδι σε μακρινή απόσταση για αγώνα και η αναβολή του λόγω βροχής ήταν ένα μαρτύριο. Η αγάπη για το άθλημα όμως δε σου έριχνε το ηθικό!!!

Λοκρός-ΓΑΣ Άμφισσας 51-71
ΓΑΣΑ-Άρης 60-51
Ιτέα-ΓΑΣΑ 57-65
ΓΑΣΑ-Παμφιωτικός 99-59
Αρτάκη-ΓΑΣΑ 63-80
ΓΑΣΑ-ΑΚΟΛ 64-66
Φθιώτις-ΓΑΣΑ 47-49
ΓΑΣΑ-Φάλαρα 99-67
Στον δεύτερο γύρο ο Λοκρός δεν «κατέβηκε» να παίξει στην Άμφισσα, έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0, μηδενίστηκε και υποβιβάστηκε στη Β΄κατηγορία. Το σημαντικό παιχνίδι ήταν αυτό στη Θήβα (2η αγωνιστική β΄γύρου) με τον τοπικό Άρη. Ο ΓΑΣ έχασε με 85 -75 (39-49 ημίχρονο), χάνοντας και τη διαφορά του πρώτου γύρου. Οι άνθρωποί του όμως είχαν εντονότατα παράπονα για τις συνθήκες του αγώνα και τη διαιτησία.
Την 6η αγωνιστική του β΄γύρου ο ΓΣ Ιτέας κάνει ένα πολύ ωραίο δώρο στον ΓΑΣΑ, αφού κερδίζει στο ανοικτό του «Καραγκούνη» τον Άρη με 62-58. Ήταν η σούπερ έκπληξη της αγωνιστικής!!! Τώρα πια – βάση και των άλλων αποτελεσμάτων – το πρωτάθλημα θα κρινόταν στον αγώνα Άμφισσα – Φθιώτις , δύο αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα.
Η Λαμία είχε προπονητή τον Χαλκιδαίο Γιώργο Βελισσαράκο και η Άμφισσα του Θηβαίου Γιώργου Κοκκίνη είχε κοντά της , ως έκτο παίκτη τον εκπληκτικό της κόσμο που γέμισε το ανοικτό γήπεδο του Γυμνασίου της πόλης για να ενισχύσει την ομάδα.
Τελικό αποτέλεσμα 70-58 (ημίχρονο 31-27), η Άμφισσα στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΣΕ και στο γήπεδο στήνεται ένα τρελό πανηγύρι.!!! Τους πόντους του ΓΑΣ , στο συγκεκριμένο αγώνα, σημείωσαν:
Μαυραειδής 24, Κοκολόγος 13 (2 τριπ), Καρβέλης 13, Παπούλιας 10, Τσικνής Κ. 8, Μπελούμπασης 2, Παρασκευάς.
Τα πεντάλεπτα του αγώνα: 4-5, 10-9, 21-16, 31 – 27 (ημιχ), 41-29, 52-39, 62-49, 70-58.
Διαιτητές του παιχνιδιού οι Χαρέμης (δεν είναι εν ζωή πια) και Τάτσης (από Λιβαδειά).

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς αυτής, ήταν πως αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε παιχνίδι του συλλόγου – με τα Φάλαρα στην Άμφισσα – ο Παναγιώτης Τριάντης, ένας από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο να «στηθεί» το μπάσκετ στην πόλη. Επίσης, τελευταία φορά αγωνίστηκε και ο χαρισματικός σουτέρ Μπάμπης Ζαχαρόπουλος. Ο Μπάμπης έπαιξε σε δύο παιχνίδια, με Λοκρό και Αρτάκη και μετά χάθηκαν τα μπασκετικά του ίχνη. Ένας παίκτης που αν είχε γεννηθεί σε μεταγενέστερες εποχές, με το ταλέντο που κουβαλούσε πάνω του, ίσως έκανε μεγάλη καριέρα στο άθλημα.
Τα αποτελέσματα του β΄γύρου για την Άμφισσα:
ΓΑΣΑ- Λοκρός 2-0
Άρης- ΓΑΣΑ 85-75
ΓΑΣΑ- Ιτέα 60-53
Παμφιωτικός- ΓΑΣΑ 0-2 (η ομάδα της Λαμίας δε συνέχισε στο πρωτάθλημα)
ΓΑΣΑ-Αρτάκη 85-68
ΑΚΟΛ- ΓΑΣΑ 57-74
ΓΑΣΑ-Φθιώτις 70-58
Φάλαρα-ΓΑΣΑ 54-90
Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος
ΓΑΣ Άμφισσας 30
Άρης 29
Φθιώτις 28
ΑΚΟΛ 25
Ιτέα 23
Φάλαρα 21
Αρτάκη 21
Παμφιωτικός 9
Λοκρός 7

(η φωτό της ομάδος είναι από τα μπαράζ στην Αθήνα, στη β΄φάση στο γήπεδο της Καισαριανής. Οι φωτό από τους αγώνες είναι με το ΑΚΟΛ, στο 2ο Λύκειο Λιβαδειάς. Ο πίνακας με τα στατιστικά είναι του παράγοντα Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, όπου κρατούσε στοιχεία για την ομάδα, στους αγώνες, δείγμα του πόσο μπροστά ήταν για την εποχή του).