RETRO

Retro Basket: Ο γιατρός Χρήστος Σκούρτης από τον Παπάγου στον ΓΑΣ Άμφισσας το 1985!

Το 1985 στον πάγκο του ΓΑΣ Άμφισσας θα βρεθεί ο γιατρός Χρήστος Σκούρτης από τον Παπάγου και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην περιοχή, με καινοτόμες ιδέες και απόψεις.

Ο Νίκος Παπούλιας στην καθιερωμένη Κυριακάτικη μπασκετική…εγκυκλοπαίδεια θυμάται και μας μεταφέρει στιγμές εκείνης της εποχής:
Το βελούδινο διαζύγιο του Γιώργου Κοκκίνη με την ομάδα μπάσκετ της Άμφισσας, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο όσον αφορά το μέλλον της ομάδος. Στα τελευταία παιχνίδια της περιόδου 1984 -1985, ο ΓΑΣ αγωνίστηκε με έφηβους παίκτες στο αντρικό τμήμα, χάνοντας με μεγάλες διαφορές από ανώτερους αντιπάλους. Η χρονιά 1985 -1986 ξεκινά δίχως να υπάρχει κάποιος προπονητής στον πάγκο της ομάδος και τις προπονήσεις αναλαμβάνουν οι «μεγαλύτεροι» ηλικιακά παίκτες, ο Κοκολόγος και ο Τσικνής Κ.. Στα μείον της χρονιάς αυτής και η μεταγραφή του σκόρερ Μπάμπη Ζαχαρόπουλου στη Λιβαδειά.
Λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος όμως, η «μοίρα» έφερε στην Άμφισσα έναν άνθρωπο που θα άφηνε το δικό του μπασκετικό στίγμα στην ομάδα. Εμφανίστηκε στα Σάλωνα ο γιατρός ορθοπεδικός Χρήστος Σκούρτης, με καταγωγή από την Κέρκυρα. Ο ίδιος δούλευε στο παλιό Νοσοκομείο Άμφισσας. Εκεί, ο παράγοντας της ομάδος Γιάννης Απιτιγιαγόπουλος – ήταν διοικητικός υπάλληλος – μίλησε μαζί του και τον έφερε προπονητή στην ομάδα του ΓΑΣΑ. Ως έδρα ο σύλλογος χρησιμοποιούσε, τότε, το Γυμνάσιο Άμφισσας.
Ο γιατρός ήταν μπασκετάνθρωπος είχε παίξει στον ΠΑΠΑΓΟΥ με παίκτες σπουδαίους για την εποχή όπως Γκάρο, Κουφό, Παγίδα, Ζέρβα, Αλεξίου. Από την πρώτη του εμφάνιση στο γήπεδο «κέρδισε» αμέσως με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του διοίκηση και παίκτες. Η ομάδα βάζει πρόγραμμα με προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα ( 3 με 5 το μεσημέρι), αν έβρεχε πήγαινε στο υπόστεγο του ΕΠΑΛ, όπου διέθετε μπασκέτες χαμηλότερες, για να μην χαθεί η προπόνηση.
Ο ίδιος έμαθε το σύλλογο να παίζει οργανωμένο και πειθαρχημένο μπάσκετ, με ζώνες 1-3-1 και 3-2 και ζων πρες 1-2-1 -1 σε μισό και ολόκληρο γήπεδο. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του, ήταν η αλλαγή όλης της ομάδος κατά τη διάρκεια του αγώνα …βγαίνουν 5 μπαίνουν 5…όποιος παίζει άμυνα συνεχίζει. Άλλωστε αυτό ήταν το προπονητικό του δόγμα, άσχετα αν ο παίκτης ήταν μικρός ή μεγάλος σε ηλικία. Στις προπονήσεις υπήρχε πολύς κόσμος από άποψη αθλητών, πάθος, ατελείωτο τρέξιμο με τους παίκτες να βγάζουν ενέργεια. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν.
Η ομάδα έπαιξε όμορφο μπάσκετ και θεαματικό για την εποχή, αφού κόντραρε στα ίσια και κέρδιζε ομάδες με μεγαλύτερη παρουσία στην κατηγορία. Τη δεύτερη χρονιά, μάλιστα (1986-1987), ο ΓΑΣ ήταν πρώτος στον δύσκολο Κεντρικό Όμιλο και είχε προκριθεί στα play off για την κατάταξη στους 6 της Α΄κατηγορίας του πρώτου πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ. Ο «γιατρός» είχε γίνει φίλους με όλους στην πόλη, ήταν κοινωνικός και κατόρθωσε να περάσει το μπασκετικό μικρόβιο στην Άμφισσα. Είναι χαρακτηριστικό πως αυξήθηκαν οι φίλαθλοι που παρακολουθούσαν τα πρωινά της Κυριακής τους αγώνες, με χαρακτηριστική περίπτωση τους ποδοσφαιριστές του Φωκικού, όπου σύσσωμη η ομάδα έδινε το παρών στο γήπεδο για να στηρίξει τον ΓΑΣ.
Δυστυχώς όμως ο Σκούρτης, τον Μάρτιο του 1987, φεύγει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, προκειμένου να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η φυγή του έφερε στεναχώρια στην ομάδα, αλλά άφησε μια σημαντική μπασκετική παρακαταθήκη. Ο ΓΑΣ την επόμενη χρονιά – 1987 -1988 – στέφθηκε πρωταθλητής ΕΣΚΑΣΕ.
Να πως περιγράφει στο Φύλλο 1 του Αθλητικού Ταχυδρόμου (Μάιος 1987), ο παράγοντας του ΓΑΣΑ Δρόσος Κραβαρτόγιαννος τα γεγονότα της καλαθοσφαίρισης, εκείνης της εποχής, στην πόλη:
«Το μπάσκετ τη χρονιά αυτή (1985-1986), βρέθηκε στη μέγιστη ακμή του. Είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας ως αγροτικό γιατρό τον Κερκυραίο ορθοπεδικό Χρήστο – Ηρακλή Σκούρτη, παλιό μπασκεμπολίστα στην ομάδα του Παπάγου. Αμέσως ανέλαβε αφιλοκερδώς την ομάδα μπάσκετ και δε χρειάστηκε πολύ να την ανεβάσει στα ύψη. 30 ενεργούς παίκτες έφτασε να αριθμεί το τμήμα, με πολλούς ισάξιους και άλλους αδικημένους, που έμεναν εκτός αγωνιστικής δεκάδας. Η δουλειά σε βάθος του Σκούρτη δεν άργησε να φανεί. Ο κόσμος γέμιζε το γήπεδο όταν αγωνιζόταν η ομάδα. Η επιτυχία 100 πόντων εναντίον αντιπάλου, που άλλοτε αποτελούσε όνειρο, είχε αρχίσει να γίνεται ρουτίνα. Ο Γιώργος Καρβέλης και ο Νίκος Τσικνής θ΄ανέβουν σταθερά, όπως ο Μιχάλης Κοκολόγος και ο Θανάσης Βασιλειάδης από τους πιο μεγάλους.
Ο Χρήστος Σκούρτης θα συνεχίσει τη δουλειά του και στη νέα αθλητική χρονιά (1986-1987) και πριν φύγει για την πατρίδα του, στα μέσα της άνοιξης, θα ευτυχήσει να δει την ομάδα του πρώτη στον δύσκολο Κεντρικό Όμιλο, να παίζει πλέι οφ για την κατάταξη στους 6 της Α΄Κατηγορίας του πρώτου πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ. Παράλληλα ο Στέργιος Φαρόπουλος στην αρχή κι ο Κώστας Τσικνής στη συνέχεια, θα ετοιμάσουν μια καινούρια παιδική ομάδα που θα πάρει μέρος σε αρκετά παιχνίδια του Εφηβικού Πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 50-60 πόντους κάθε φορά».
Ο Σκούρτης κάθισε πάλι στον πάγκο της ομάδος της Άμφισσας για να την κοουτσάρει 30 χρόνια μετά!!! Με τη διαφορά πως οι παίκτες του τώρα ήταν παλαίμαχοι!!! Έδωσε το παρόν στον αγώνα των Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών Άμφισσας με τους Βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Ελλάδος, στις 15 Οκτωβρίου 2017 στο κλειστό «Χριστολιάς Καμπεράκης», για την εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Σίγουρα ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις, ευρισκόμενος με τους αγαπημένους του αθλητές στην πόλη που έζησε δύο αξέχαστα μπασκετικά χρόνια!!!
(το φύλλο αγώνος είναι από τον αξέχαστο αγώνα του εφηβικού πρωταθλήματος στα Άσπρα Σπίτια, στις 18-1-1986, όπου στο γήπεδο – σινεμά του Μεδεώνα, νίκησε την τοπική ομάδα με 87-83.
(Η φωτογραφία είναι από το Γυμνάσιο Άμφισσας τη χρονιά 1986-1987. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Μαυραειδής, Καλόγηρος, Μητσόπουλος, Παπούλιας, Ψιλογιάννης, Φέλλος, Σκούρτης (προπονητής). Κάτω αριστερά: Τσικνής Ν. Καρβέλης, Κοκολόγος, Βασιλειάδης, Φαράντος, Παρασκευάς, Σωτηρόπουλος)”.

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα…3 Ιουλίου (2016-2021)

pannikolaou

Σαν σήμερα…2 Ιουλίου (2016-2021)

pannikolaou

Σαν σήμερα…1 Ιουλίου (2016-2021)

pannikolaou