RETRO

Retro Basket: Δρόσος Κραβαρτόγιαννος ο άνθρωπος που έφερε το μπάσκετ στην Άμφισσα

Γυρίζουμε το ρολόι πίσω και πάμε μέσα από το καθιερωμένη Κυριακάτικη…εγκυκλοπαίδεια του Νίκου Παπούλια στο 1965, σε μια ανάρτηση με ιδιαίτερη μνεία στον Δρόσο Κραβαρτόγιαννο, τον άνθρωπο που όπως αναφέρεται παρακάτω, έφερε το μπάσκετ στην Άμφισσα.

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου στο μακρινό 1965, έρχεται στην πόλη της Άμφισσας –έχοντας τελειώσει τις σπουδές του – ο νεαρός φαρμακοποιός Δρόσος Κραβαρτόγιαννος. Ο ίδιος, πρωτοπόρος για την εποχή του, προσπαθεί να οργανώσει τα μπάσκετ , το οποίο τότε αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Αναλαμβάνει να δημιουργήσει ομάδα καλαθοσφαίρισης από μαθητές στην πόλη και να την προπονεί. Θεωρείται ο πρωτεργάτης και η ψυχή της όλης προσπάθειας να διαδοθεί αυτό το σπορ στην Άμφισσα.
Το 1966 χτυπά για πρώτη φορά η πορτοκαλί μπάλα σε αγώνα μπάσκετ στην πρωτεύουσα της Φωκίδας. Στην εφημερίδα της εποχής «Φωκικός Ταχυδρόμος» και στη στήλη “Aθλητικά” αναφέρεται επί λέξη: «Νέοι ορίζοντες άνοιξαν στην αθλητική ιστορία της Άμφισσας. Μόλις χθες εμφανίστηκε στα μάτια του ευγενικού αθλητικού κόσμου ένα νέο άθλημα: To μπάσκετ μπολ!!!». Αντίπαλες ήταν η Α΄ τάξη Λυκείου και η Β΄ Λυκείου Άμφισσας. Για την Α΄ τάξη έπαιξαν οι: Σκυλογιάννης, Δρόλαπας, Γάτος Αθανάσιος, Κυπραίος, Καυκούτσος και για τη Β΄ Λυκείου οι: Παπούλιας Ε., Τσικογιαννόπουλος, Σαρατσιώτης, Κωνσταντέλλος, Τζαμτζής. Ο αγώνας θα τελειώσει με 38 -33 υπέρ της Β΄ Λυκείου. Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο Δρόσος Κραβαρτόγιαννος και τον παρακολούθησε ο τότε Δήμαρχος Άμφισσας κ. Απόστολος Κοκκινόπουλος.
Ο Δρόσος έκανε τον προπονητή και τον διαιτητή στους αγώνες, φέρνοντας για πρώτη φορά και χρονόμετρα χειρός. Βοηθούσε πάντα τις ομάδες των σχολείων με χορήγηση αθλητικού υλικού. Δεν είχε όμως δικαίωμα να κάθεται στον πάγκο της σχολικής ομάδος κατά τη διάρκεια των μαθητικών – σχολικών αγώνων. Μάλιστα, ο παλαίμαχος Γιώργος Κρικώνης σε γραπτή του μαρτυρία αναφέρει: «: στους αγώνες των σχολείων της Φωκίδας ο Σούλης ήταν παρών, αλλά δεν είχε το δικαίωμα να κάθεται στον πάγκο. Την ομάδα συνόδευε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Μαυροειδής. Ο Σουλής ήταν έξω από τα κάγκελα κι εγώ αποτελούσα το συνδετικό κρίκο, μεταφέροντας τις οδηγίες του… Μάθαμε πολλά από τη αγάπη του Σούλη για το μπάσκετ…»
Πρωτοστάτησε στο να ενεργοποιηθεί το τμήμα μπάσκετ του ΓΑΣ το 1983. Όλα ξεκίνησαν από το καλοκαιρινό τουρνουά του ίδιου χρόνου, όταν πριν τον τελικό με τον Μεδεώνα είπε την περίφημη φράση στους παίκτες: «κερδίστε τον Μεδεώνα και γω θα στηρίξω την προσπάθεια να κατέβει η ομάδα στο πρωτάθλημα!!!».
Έτσι κι έγινε!!! Με την πίεση των παικτών Γάτου και Τριάντη σε αυτόν, αλλά και σε ανθρώπους της πόλης που ενδιαφέρονταν για τη δημιουργία ομάδος (Αλωνάρης, Μαυραειδής, Κοντονίκος), αποφασίζεται να ενεργοποιηθεί το καταστατικό του ΓΑΣ Άμφισσας (υπήρχε μόνο τμήμα στίβου) όσον αφορά το τμήμα μπάσκετ, για να προλάβει το σωματείο να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Τοπικής Ένωσης τον ίδιο χρόνο.
Στους αγώνες πρωταθλήματος, στα ανοικτά γήπεδα, είχε προνοήσει να κάνει κάρτες με αριθμούς προκειμένου να δείχνει – ανά τακτά διαστήματα- το σκορ στους θεατές. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΓΑΣ, διέθεσε τo καμαράκι του φαρμακείου του, προκειμένου ο σύλλογος να τοποθετεί το αθλητικό του υλικό (μπάλες – στολές). Το μαγαζί του ήταν το σημείο συνάντησης της ομάδος για τους εκτός έδρας αγώνες.
Πάντα μπροστά από την εποχή του, δημοσίευσε, το 1987, τη χειρόγραφη εφημερίδα «Αθλητικός Ταχυδρόμος», ώστε να ενημερώνει τους πολίτες της Άμφισσας για τα νέα του συλλόγου και αρθρογραφούσε στην «Αθλητική της Φωκίδας». Παλιότερα έγραφε και στον «Φωκικό Ταχυδρόμο», όπου στη στήλη «Αθλητικά» παρουσίαζε τα αποτελέσματα των ενδοσχολικών αγώνων.
Ήταν παρών, ως ενεργός παράγοντας, στο πρώτο πρωτάθλημα της ομάδος το 1988 και κανείς δε θα ξεχάσει στη β΄φάση των μπαράζ στην Αθήνα, την επιτόπια τούμπα που έκανε στο τρίποντο του Παπούλια που έδωσε τη νίκη στην ομάδα στο τελευταίο δευτερόλεπτο, απέναντι στο ΓΑΣ Λέσβου.
Συνέχισε να είναι κοντά στο σύλλογο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Δρόσος κέρδιζε με το χαρακτήρα του τα παιδιά και ο ίδιος ήταν ένας λόγος που αυτά κατέβαιναν στο γήπεδο
Η φωτό με τους τρεις παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές είναι του 1965-1966. Από αριστερά Κρικώνης, Δρόλαπας, Σαρατσιώτης.

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα…19 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou

Σαν σήμερα…18 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou

Σαν σήμερα…17 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou