FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ Β' ΕΘΝΙΚΗ Γ ΕΘΝΙΚΗ

Το μπάσκετ στο σημείο μηδέν: 20 παράγοντες ομάδων της ΕΣΚΑΣΕ σχολιάζουν την επικαιρότητα

Το μπάσκετ αναμφίβολα και δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του, καθώς μετά την εξάμηνη αδράνεια λόγω covid, ακολούθησαν οι γνωστές καταστάσεις με τις εκλογές της Ομοσπονδίας, τη διοίκηση Πρωτοδικείου που ακόμα δεν έχει οριστεί και γενικά όσα συμβαίνουν που δεν τιμούν ένα άθλημα που ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρο και που αυτή τη στιγμή αποτελεί και πάλι σημείο αναφοράς, αλλά για δυσάρεστους λόγους.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν, σε εκείνους τους ανθρώπους που τείνουν να αποτελέσουν…είδος πολυτελείας ιδίως για το ερασιτεχνικό άθλημα, που αφιερώνουν και χρήμα, αλλά πολύ περισσότερο ατελείωτες ώρες για να βρίσκονται κοντά στις ομάδες τους. Απευθυνθήκαμε σε παράγοντες 20 ομάδων της Περιφέρειας μας, 6 των Εθνικών κατηγοριών και των 14 της Α’ ΕΣΚΑΣΕ και τους ζητήσαμε να μας πουν τη γνώμη τους για ζητήματα που ”καίνε”.

Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκαν τα εξής:

 1. Σχολιασμός της επικαιρότητας όσο αφορά το Ελληνικό μπάσκετ.
 2. Ποια είναι κατά τη γνώμη τους η προτεραιότητα για την επανεκκίνηση του αθλήματος.
 3. Αν πρέπει να θεωρηθεί η φετινή σεζόν ως μη γενόμενη, η αν υπάρχει κάποια διαφορετική πρόταση.

Τους ευχαριστούμε όλους για την άμεση ανταπόκριση. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακάτω, υπάρχουν αρκετές προτάσεις για όλα τα ζητήματα αλλά και κριτική της κατάστασης που επικρατεί.

Ο σχολιασμός της επικαιρότητας είχε να κάνει ως επί το πλείστον με τις επικείμενες εκλογές της Ομοσπονδίας, με την προτροπή για άμεση εκλογή να είναι σχεδόν καθολική.

Η επανεκκίνηση συνδυάστηκε από τους περισσότερους με την επιστροφή στη δράση κατά πρώτο λόγο για τις ακαδημίες, με αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Όσο αφορά το αν πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενη η σεζόν, η συντριπτική πλειοψηφία το κρίνει ως αναπόφευκτη λύση.

Πάμε λοιπόν, να διαβάσουμε όλες τις απόψεις, ευχαριστώντας για μια ακόμα φορά τους παράγοντες όλων των ομάδων.

Γιώργος Αργύρης (Έσπερος Λαμίας-Αντιπρόεδρος): ”Οτιδήποτε διαφορετικό από μη γενόμενη σεζόν, θα αποτελέσει αδικία για όλους”

1.”Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για όλους όσους ασχολούνται με το μπάσκετ, από την κορυφή μέχρι την ουρά. Να γίνουν οι εκλογές, να κριθούν όλοι οι υποψήφιοι και τα προγράμματα τους και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Θεωρώ, πως μόνο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα από εδώ και στο εξής, οπότε όσο γρηγορότερα προκύψει η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, τόσο καλύτερα”. 

2.Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους μικρούς αθλητές των ακαδημιών, που έχουν μείνει τόσο καιρό εκτός δράσης, βρισκόμενοι διαρκώς μπροστά σε ένα υπολογιστή είτε για τα μαθήματά τους, είτε για τη διασκέδαση τους. Μετά να μπουν τα αγωνιστικά τμήματα υποδομών και στη συνέχεια τα αντρικά τμήματα επιστρέφοντας σιγά-σιγά όλοι μας στην κανονικότητα”. 

3.Η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενη, θα ήταν αδικία για οποιαδήποτε ομάδα να προκύψει μια διαφορετική απόφαση. Πρέπει να πάμε σε μια καινούργια σεζόν ξεκινώντας όλοι από το μηδέν, να κάνουμε μια νέα αρχή με νέο προγραμματισμό και πάντα δίπλα στο άθλημα που αγαπάμε. Στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό. Σε εμάς, αλλά θεωρώ και στις υπόλοιπες ομάδες Εθνικών κατηγοριών, έχουν αποχωρήσει όλοι οι παίκτες για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και εδώ να τους είχαμε όλους και να μας έλεγαν να ξεκινήσουμε τώρα, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 30 μέρες για να επιστρέφαμε σε μια κανονικότητα. Ακόμα και αυτό το εμπόδιο αν μπορούσε να ξεπεραστεί θεωρητικά, ποιο θα μπορούσε να ήταν το καλεντάρι, μέχρι πότε θα χρειάζονταν να παίζουμε άραγε για να φτάσουμε στο τέλος. Θεωρώ οτιδήποτε άλλο εκτός από το θεωρηθεί ως μη γενόμενη η σεζόν, ως ανέφικτο”.

 

Κατερίνα Σπύρου (ΧΒΑ-Πρόεδρος): ”Δεν είναι ώρα για αναμασήματα”
 1. Το μπάσκετ έχει υποστεί ισχυρό χτύπημα όπως όλος ο αθλητισμός και θα πρέπει να βγει ενωμένο όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Έχει «πληγωθεί» από τα άνοιξε- κλείσε και τα παρατεταμένα λουκέτα. Δεν είναι ώρα για αναμασήματα!!! Είναι ώρα η νέα διοίκηση της ΕΟΚ να πράξει αυτά που τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν, έχει πολλή δουλειά μπροστά της. Το μπάσκετ χρειάζεται πράξεις, δουλειά και συνεργασίες”.
 2. Η πολιτεία δια μέσου του υπουργού της στις 29/3/2021 αποφάσισε & ενίσχυσε τις 12 ομάδες της Basketleague (και καλώς έκανε) με το ποσό των 3.000.000€, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μέριμνα κατ’ ελάχιστο για τα άλλα πρωταθλήματα. Δυστυχώς 6 και πλέον μήνες η πολιτεία δεν πήρε καμία απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων της Α2, Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ ώστε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά. Στις 29/3 η Ομοσπονδία συνεκτιμώντας την δύσκολη κατάσταση και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος για την Α2 Εθνική Μπάσκετ αποφάσισε προαιρετική την συμμετοχή κάθε ομάδας της κατηγορίας την διεξαγωγή των υπόλοιπων αγωνιστικών του 1ου γύρου με τελικό σκοπό την άνοδο 2 ομάδων στην Basketleague χωρίς να υποβιβάζεται καμία στην Β Εθνική κατηγορία και να μην γίνεται αναφορά για το μέλλον των άλλων κατηγοριών.

Πέραν όμως των παραπάνω είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά δυσμενών παραγόντων σχετικά με την λειτουργία της ομάδος.

 • Η οριστική απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα, στέρησε από την ομάδα μας όχι μόνο το μεγαλύτερο ‘’αγωνιστικό του όπλο”, αλλά και έναν σημαντικό οικονομικό του αιμοδότη
 • Η οριστική απαγόρευση λειτουργίας των ακαδημιών, στέρησε από την ομάδα μας επίσης, τον πιο σημαντικό οικονομικό αιμοδότη της.
 • Το lockdown στην αγορά και κυρίως στον κλάδο της εστίασης, επιχειρήσεις της οποίας αποτελούν βασικό τμήμα τον χορηγών της ομάδος, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να μας στηρίξουν και φέτος κα έτσι αβέβαιο που είναι το μέλλον δεν ξέρουμε και για την νέα χρονιά.
 • Πλησιάζοντας προς το άνοιγμα του τουρισμού, η εύρεση καταλυμάτων για τους αθλητές μας είναι σχεδόν αδύνατη και ασύμφορη.
 • Είναι σαφές -επίσης-ότι η καθυστερημένη έναρξη προετοιμασίας ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο τραυματισμού για τους αθλητές μας”.

3. ‘Μέσα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι ομάδες μπάσκετ λειτουργούν για να παίζουν μπάσκετ στα γήπεδα, αλλά αυτά είναι για σεζόν υπό κανονικές συνθήκες και η σεζόν 2020-21 με 6 μήνες lockdown δεν είναι μια φυσιολογική σεζόν και με μία πολιτεία η οποία ποτέ δεν κατάλαβε τις έκτακτες ανάγκες και δεν θέλησε να προσφέρει την απαιτούμενη αρωγή.

Η πρόταση μου είναι η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων της Β και Γ Εθνικής κατηγορίας, αφού κάτι διαφορετικό θα δημιουργούσε πληθώρα εξόδων, για μετακινήσεις, διαιτησίες, διαμονές, διατροφή κλπ, έξοδα τα οποία είναι δυσβάσταχτα. Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Αν τέλος, η απούσα διοργανώτρια αρχή καθώς και η απούσα πολιτεία, θέλουν την συνέχιση των πρωταθλημάτων αυτών, θα πρέπει να δώσει στις ομάδες την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των μετακινήσεων, των διαιτητών και της γραμματείας, καθώς και των rapidtests αλλιώς το πρωτάθλημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο”.

 

Φάνης Φλώτσιος (Ερμής Σχηματαρίου-Πρόεδρος): ”Νιώθω οργή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το μπάσκετ”
 1. Καταρχήν, εύχομαι να υπάρχει υγεία σε όλο τον κόσμο γιατί δυστυχώς ο μεγαλύτερος πλούτος που λέγεται υγεία, περνάει μία τεράστια δοκιμασία, με ατελείωτες και δυσάρεστες επιπτώσεις. Ως ένας άνθρωπος που αγαπάει το μπάσκετ και κατ’ επέκταση ως παράγοντας και πρόεδρος του Ερμή Σχηματαρίου, νιώθω οργή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ίδιο το άθλημα. Νιώθω απογοήτευση από τον τρόπο που κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τις εκλογές της ΕΟΚ. Μη γελιόμαστε, το μέλλον του μπάσκετ κρίνεται από τις αποφάσεις και τις προτεραιότητες που θα θέσει η ηγεσία της νέας διοίκησης. Εύχομαι, παρόλα αυτά, ο ζήλος που δείχνουν όλοι οι διεκδικητές για να βρεθούν στον προεδρικό θώκο να διατηρηθεί και όταν αναλάβουν τα ηνία για το καλό του αθλήματος, διότι η εικόνα που έχει βγει προς τα έξω, κάθε άλλο παρά τιμητική είναι για όλους”.
 2. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει ενεργό κάθε άνθρωπο που αγαπά το μπάσκετ. Θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα τόσο η βιωσιμότητα των πρωταθλημάτων, όσο και η επανέναρξη των ακαδημιών. Αρχικά, ως προς τη βιωσιμότητα των πρωταθλημάτων, θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε το άθλημα που μας έχει χαρίσει τόσες και τόσες χαρές να επανέλθει εκεί που αξίζει. Εμείς, μάλιστα, ως Ερμής Σχηματαρίου, έχουμε στείλει ήδη τις προτάσεις προς την ΕΟΚ, αναφορικά με την επόμενη μέρα των πρωταθλημάτων”.
 3. Το φετινό πρωτάθλημα είναι δεδομένο πως έχει ολοκληρωθεί. Είναι αδύνατον να μιλάμε για συνέχιση του πρωταθλήματος, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρώ ότι είναι πολύ αργά πλέον για να γίνει η όποια επανεκκίνηση. Εδώ, θέλω να σημειώσω ότι εμείς ως σύλλογος θέλαμε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αφού ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ είχε ήδη δοθεί σε αθλητές και προπονητικό επιτελείο, όπως επίσης είχαμε βρει τρόπο ώστε να έχουμε στη διάθεση μας τα rapid tests που επέβαλλε το πρωτόκολλο για να είμαστε ασφαλείς. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της σκέψης μου, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άρτια καταρτισμένο πρόγραμμα από την ΕΟΚ, όντας σε ανοιχτή γραμμή με τα σωματεία, αναφορικά με τη λειτουργία των ακαδημιών. Εμείς ως Ερμής Σχηματαρίου δρούμε πρώτα με στόχο τη βελτίωση των ακαδημιών μας, προκειμένου τα παιδιά να έρχονται με χαρά και να γνωρίζουν τι σημαίνει αθλητισμός. Θέλω να πιστεύω πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα της και η ΕΟΚ θα δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον στο επίπεδο των ακαδημιών. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και γρήγορα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω”.

 

Στέφανος Παπανδρέου (Τελεθριακός-Πρόεδρος): Όχι ακύρωση, αλλά διοργάνωση πρωταθλήματος 2020-22”

1. ‘Ο Τελεθριακός είναι ένα σχετικά νέο σωματείο με μια δεκαετία δράσης και ως εκ τούτου είμαστε καλών προθέσεων επιδιώκοντας την ενότητα όλων των παρατάξεων. Σεβόμαστε και τιμάμε όλους τους υποψήφιους καθώς έχουν όλοι εξαιρετικές προτάσεις και ιδέες για την ανάπτυξη του αθλήματος. Ωστόσο συντασσόμαστε με τις απόψεις του υποψηφίου Αγγέλου Παπανικολάου για τήρηση των νόμιμων και δημοκρατικών διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν στις εκλογές με την σύνταξη κοινής ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία θα ζητήσουν όλοι οι υποψήφιοι από την ΓΓΑ να ανοίξει το μητρώο των σωματείων, προκειμένου να ψηφίσουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι ενεργοί σύλλογοι που θα έχουν λάβει ειδική αναγνώριση μέχρι την ημέρα των εκλογών”.

2. ”Ο Τελεθριακός δεν είναι κρατικοδίαιτος και δεν επιδιώκει επιχορηγήσεις από το κράτος και τη δημοτική αρχή. Υπολογίζουμε στην στήριξη του φιλάθλου κόσμου της περιοχής μας προς όφελος της νεολαίας μας και της όμορφης Β. Εύβοιας αλλιώς δίχως αυτή τη συμμετοχή, δεν έχει νόημα η δραστηριοποίηση μας. Για του λόγου το αληθές το σωματείο μας δεν έχει λάβει έως σήμερα ούτε ένα ευρώ ως βοήθημα έμμεσα και άμεσα από οποιαδήποτε φορέα και καλώ όποιον θέλει να το ψάξει. Αντιθέτως στα 10 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε πιέσει για ανθρώπινες συνθήκες προπόνησης και διεξαγωγής αγώνων. Ως ένα μεγάλο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί δηλαδή η εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αγωνιστικών συνθηκών και ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Ιστιαιας- Αιδηψού για τις παρεμβάσεις του. Ωστόσο για την νέα αγωνιστική χρονιά 2021-2 παρακαλούμε τον Δήμο να προβεί στην εγκατάσταση θέρμανσης στο κλειστό γυμναστήριο Ιστιαίας και την δημιουργία μιας νέας πτέρυγας κερκίδων για να παρακολουθούν τους αγώνες περισσότεροι φίλαθλοι από τον Σεπτέμβριο του 2021. Εάν γίνουν αυτά θα είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι και έτοιμοι για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος”.

3. Έχουμε εγκαίρως προτείνει ως σωματείο την συνέχιση και όχι ακύρωση του πρωταθλήματος του 2020-21 δηλαδή ως διοργάνωση 2020-22. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι κάποια κρούσματα κορονοϊού θα υπάρξουν και το 2022 όσο και να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακυρώσεις αγώνων και την μετακύληση προς τα πίσω στον χρόνο κάποιων κάποιων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Εννοείται θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα νέων μεταγραφών αθλητών των οποίων τα σωματεία δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Πάντως οποιαδήποτε πρόταση και να επικρατήσει εμεις ως σωματείο Γ’ εθνικής θα επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία από την αγωνιστική δράση των περυσινών 3 μηνών και έχοντας αφήσει ως γνωστόν άριστες εντυπώσεις για νεοφώτιστος σύλλογος σε εθνική κατηγορία”.

 

Κουτσή Αθανασία (Αναγέννηση Λαμίας-Πρόεδρος): ”Στην επανεκκίνηση από το πρώτο lockdown μείναμε με το 1/5 των παιδιών”
 1. Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως μια οικογένεια έτσι και η Ομοσπονδία, πρέπει να έχουν ισορροπία και ομαλότητα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, πρέπει να υπάρξει ομαλότητα για να υπάρξει και διοίκηση. Αν δεν υπάρχουν γονείς δεν μπορούν να προχωρήσουν τα παιδιά, έτσι και στο μπάσκετ και γενικότερα στον αθλητισμό, αν δεν έχεις διοίκηση δεν μπορείς να αποφασίσεις για το άθλημα”.
 2. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση, από τις ακαδημίες μας. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα για κανέναν. Εμείς, στην επανεκκίνηση από το πρώτο Lockdown μείναμε με το 1/5 των παιδιών. Οι γονείς φοβισμένοι, προτιμούσαν να πάνε τα παιδιά τους στο στίβο, στο κολύμπι, σε ανοικτά γήπεδα, δεν τα έφερναν εύκολα και πάλι στο μπάσκετ. Να ξεκινήσουμε από τη βάση και να βοηθήσουμε όλοι μας, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, κάτι που επαναλαμβάνω δεν θα είναι εύκολο”. 
 3. Το πρωτάθλημα πρέπει να θεωρηθεί αναμφίβολα ως μη γενόμενο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόταση που να είναι παράλληλα και εφικτή. Καλό θα ήταν, να μπορούσαμε να παίζαμε ένα γύρο, όπως υπήρχε μια φημολογία, αλλά πως να γίνει αυτό; Ακόμα και τώρα αν ξεκινούσαμε θα μπαίναμε για αγώνες μετά τα μέσα Μαΐου. Να παίξουμε Τετάρτη-Σάββατο; Όχι, αυτά είναι ανέφικτα πράγματα, δεν γίνονται”. 

 

Τάσος Κολτσιδόπουλος (ΑΕΕΠ Χαλκίδας-Αντιπρόεδρος): ”Τα  σωματεία, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία αγωνίζονται, που θεωρούνται λίγο αδικημένοι, ίσως για αυτούς θα ήταν δίκαιο ένα  σύστημα playoff σε κάθε κατηγορία,  με όσες ομάδες προαιρετικά θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν”
 1. Αυτή  την στιγμή  το  άθλημα του μπάσκετ  όπως και  ο  αθλητισμός γενικότερα  βρίσκεται  σε  μία  δύσκολη  φάση λόγο της πανδημίας και  ειδικά  όλο  το  ερασιτεχνικό  κομμάτι  του  αθλήματος  που  αποτελεί  όμως και  την «ραχοκοκαλιά»   του. Η  πολύμηνη απουσία όλων των αθλητών και των  ακαδημιών, των τμημάτων υποδομής και των αθλητών και αθλητριών των ομάδων είτε πρόκειται για  τοπικά πρωταθλήματα είτε για Εθνικές κατηγορίες, έχει δημιουργήσει μία στασιμότητα σε πολλούς τομείς, από την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών μέχρι ακόμη και την ψυχολογία τους, η οποία  σαφώς και έχει επηρεαστεί αρνητικά. Το ίδιο φυσικά  συμβαίνει, όσο αφορά  την αρνητική  ψυχολογία  και απογοήτευση και σε άλλους συντελεστές του αθλήματος όπως τα  τεχνικά  stuff και όλοι  οι  προπονητές-γυμναστές κλπ, οι διαιτητές, μέλη των ιατρικών team , και πολλοί άλλοι, και φυσικά  και οι παράγοντες οι  οποίοι αποτελούν  και  τους οικονομικούς «αιμοδότες» του μπάσκετ, χωρίς την συνδρομή  των οποίων και  την συμμετοχή τους, με την αντίστοιχη  οικονομική στήριξη τους δεν είναι  εύκολο να επιβιώνουν τα  σωματεία… Άρα αυτή τη στιγμή, το άθλημα  βρίσκεται σε ένα  «λήθαργο», και  μία αναγκαστική απραξία, η  οποία σίγουρα έχει επηρεάσει όλους αυτούς τους συντελεστές του, και σίγουρα όταν θα δοθεί η  πολυπόθητη  επανεκκίνηση, τίποτα  δεν  θα  είναι  ακριβώς το  ίδιο από την ημέρα που σταμάτησε. Θα αλλάξουν αρκετά πράγματα, κυρίως στον οικονομικό τομέα, αλλά και αγωνιστικά και σίγουρα θα αλλάξουν  αρκετά στοιχεία στη νοοτροπία όλων όσων ασχολούνται με το άθλημα…Τώρα, όσο αφορά τις εκλογές της ΕΟΚ, με τον  τρόπο που  εξελίσσονται, με τις  αναβολές  κλπ , δείχνουν ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, που όταν τελειώσει ίσως έχει σημάνει και  την πραγματική επανεκκίνηση  του  Μπάσκετ  και  σε επίπεδο  διοικητικής   οργάνωσης  του αθλήματος”.
 2. ‘Όσο αφορά  για  την πολυπόθητη επανεκκίνηση του αθλήματος, προτεραιότητα θα πρέπει σίγουρα να δοθεί στα τμήματα υποδομών και στα αντίστοιχα πρωταθλήματα τους, αφού εκεί υπάρχουν σοβαρά και αναγκαία στοιχεία, όπως η μοριοδότηση αθλητών και αθλητριών, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα ουσιώδη στοιχεία όπως η ψυχολογική  και αγωνιστική  «ανάταση»  των μικρών αθλητών και αθλητριών, που αγαπούν το μπάσκετ και όλη αυτό το «τέλμα» στο οποίο αναγκαστικά έχουν περιέλθει λόγω της πανδημίας, σίγουρα τους έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παιδική  τους ψυχοσύνθεση!!!”.
 3. Ίσως  η  πιο σωστή και  δίκαιη  απόφαση  θα ήταν να θεωρηθούν ως  μη γεννώμενα όλα τα Εθνικά  και  τοπικά  πρωταθλήματα, και να ξεκινήσουν του χρόνου από την αρχή, με την ίδια ακριβώς διάρθρωση  σε κατηγορίες και ομίλους. Όμως, υπάρχουν σωματεία  που τη φετινή χρονιά είχαν στόχους και  φιλοδοξίες για  πρωταθλητισμό και μάλιστα είχαν επενδύσει και οικονομικά σε αυτό. Αυτά τα  σωματεία ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία αγωνίζονται θεωρούνται λίγο αδικημένοι, και ίσως για  αυτούς θα ήταν δίκαιο ένα  σύστημα playoff σε κάθε κατηγορία, με όσες ομάδες προαιρετικά θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν, για να διεκδικήσουν την άνοδο στην αμέσως επόμενη κατηγορία.Βέβαια για τα περισσότερα σωματεία, δαπανήθηκαν χρήματα, από τους παράγοντες τους, τα οποία  σίγουρα  πήγαν «χαμένα», όπως και στη δική μας ομάδα, όπου πληρώθηκαν από «παχυλές»  προκαταβολές παικτών μέχρι ακόμη και αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια που δεν πήγαμε τελικά  να αγωνιστούμε, και όλο αυτό σίγουρα θα αποτελέσει ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για όλους τους παράγοντες, να επενδύσουν αντίστοιχα ή και περισσότερα ποσά την επόμενη χρονιά…”.

   

Δημήτρης Πουρναρόπουλος (Λοκρός Αταλάντης-Πρόεδρος): ”Αδικία για εμάς, θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα”
 1. Πρέπει οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, αυτό θα είναι καλό για τις Εθνικές ομάδες, το ερασιτεχνικό μπάσκετ, για όλους μας. Πρέπει να γίνουν σύντομα οι εκλογές επίσης, γιατί μπορεί να υπάρχουν νέοι άνθρωποι στη διοίκηση, με νέες ιδέες, που θα θέλουν ένα συγκεκριμένο χρόνο για να μπορέσουν να εφαρμοστούν. Με την ευκαιρία, να ευχηθώ καλή επιτυχία και στους εκπροσώπους της ΕΣΚΑΣΕ στις εκλογές, με την ευχή να εκλεγούν και οι δύο”.
 2. Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει από τις ακαδημίες για πολλούς λόγους. Ασφαλώς και θα βοηθηθούν οι σύλλογοι, καθώς αυτά τα τμήματα αποτελούν ανέκαθεν τους ”αιμοδότες” των συλλόγων, όμως πάνω απ’ όλα θα βοηθηθούν τα ίδια τα παιδιά που εδώ και μήνες δεν ασχολούνται καθόλου με το άθλημα, με αποτέλεσμα το μπάσκετ να πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω”. 
 3. Ως μη γενόμενο πρέπει να θεωρηθεί το πρωτάθλημα. Αναμφίβολα, πρόκειται για αδικία για εμάς, είχαμε την καλύτερη ομάδα και θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Αισθανόμαστε την αδικία στο πετσί μας, αν ξέραμε τι θα επακολουθούσε, θα παραμέναμε για μια ακόμα χρονιά στη Β’ Εθνική, από την οποία φύγαμε για οικονομικούς λόγους”. 

 

Γιώργος Κόντος (ΓΑΣ Βασιλικού-Πρόεδρος): ‘‘Να βρει το μπάσκετ το ρυθμό του και να έρθει εξυγίανση στο χώρο”
 1. Οι εκλογές της Ομοσπονδίας πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, να βρει το μπάσκετ το ρυθμό του αλλά και να έρθει η εξυγίανση στο χώρο. Να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, με το μπάσκετ να βγαίνει ενωμένο, σε μια δύσκολη συγκυρία”.
 2. Προτεραιότητα αποτελεί η επανέναρξη των προπονήσεων για τις ακαδημίες όλων των συλλόγων. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια επανεκκίνησης του αθλήματος και να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιξοότητες μπορεί να προκύψουν”. 
 3. Εκ των πραγμάτων, πρέπει να πάμε σε ένα μη γενόμενο πρωτάθλημα. Δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, δεν προλαβαίνουμε να ξεκινήσουμε τον Μάϊο, ούτε βέβαια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα ενδεχόμενο αγώνων δύο φορές την εβδομάδα. Έπειτα, όλοι οι παίκτες όλων των ομάδων βρίσκονται εδώ και σχεδόν μισό χρόνο σε αδράνεια. Πως να ξαναβάλεις τους παίκτες σε δράση, θα χρειαστούν ένα μήνα προπονήσεων για να μπουν σε πρώτη φάση στο γήπεδο. Οτιδήποτε άλλο εκτός από το να θεωρηθεί το φετινό πρωτάθλημα ως μη γενόμενο, το θεωρώ ανέφικτο”. 

 

Κατερίνα Μητσάκη (Άρης Θήβας-Πρόεδρος): ”Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα”
 1. Θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη από την πολιτεία και να ξεκαθαρίσει άμεσα το διοικητικό σκέλος στο μπάσκετ, για να μπουν σωστές βάσεις, να φύγουμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει. Πρέπει να μπουν στο συμβούλιο της ΕΟΚ νέα μυαλά, να λειτουργήσουν άλλες πρακτικές και να ξεφύγουμε από τον κατήφορο στον οποίο έχουμε περιέλθει τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν μπορεί σε ανεπτυγμένες μπασκετικά χώρες της Ευρώπης, στη Λιθουανία, στη Σερβία για παράδειγμα, να ηγούνται άνθρωποι κάτω των 60 ετών και εμείς εδώ να είμαστε μόνο με τους 60 και πάνω. Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα”. 
 2. Δεν γίνεται το κράτος να ανοίγει τα σχολεία και παράλληλα να μην ανοίγει τα κλειστά γυμναστήρια, τουλάχιστον για τις ακαδημίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Τα παιδιά μας εδώ και μήνες βρίσκονται διαρκώς πάνω από ένα υπολογιστή, πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο, διαρκώς στο διαδίκτυο είτε για το σχολείο, είτε στα social media. Θα είναι δύσκολο να τα ξαναφέρουμε στα γήπεδα και όσο αργούμε, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη”. 
 3. Η σεζόν πρέπει να χαρακτηριστεί ως μη γενόμενη, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Είναι μια χαμένη χρονιά από όλες τις απόψεις. Πρέπει να οργανωθούμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω”. 

 

Βαγγέλης Πεταχτής (Αστέρας Αλιβερίου): ‘‘Πρώτα πρέπει να γίνει ένας εμβολιασμός στο 30% του πληθυσμού και μετά να ανοίξουμε τα γυμναστήρια”
 1. Η προσωπική μου γνώμη, είναι ότι πρέπει να υπήρχαν αρκετά βρώμικα παιχνίδια, μαθαίνουμε πράγματα από διάφορους υποψηφίους που μας προκαλούν δέος. Η κάθε Ομοσπονδία πρέπει να βοηθάει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, σε μετακινήσεις, χορηγίες. Δυστυχώς, μέχρι τώρα έπαιρναν αλλά δεν έδιναν τίποτα στα σωματεία. Όπως υπάρχει βρώμα σε διάφορα αθλήματα, υπάρχει και στο μπάσκετ. περιμένουμε, πως άτομα που αισθάνονται υπευθυνότητα, θα βγουν μπροστά και θα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο”. 
 2. Θα πρέπει αρχικά να γίνει ένας εμβολιασμός στο 30% του πληθυσμού και μετά να μπούμε στη διαδικασία για να σκεφτούμε το οποιοδήποτε άνοιγμα σε αθλητικούς χώρους. Τα self test είναι άτοπα, από τη στιγμή που θα μπορούν να μην δηλώνονται τα στοιχεία, η διασπορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από δημόσια δομή ώστε να καταγράφονται όλα τα στοιχεία. Ανοίξαμε πέρυσι με προφυλάξεις, αλλά τα κρούσματα τότε δεν ήταν τόσα πολλά”. 
 3. Αναμφίβολα όλα τα πρωταθλήματα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Σταματήσαμε την 5η αγωνιστική και είναι πολύ αργά για να προχωρήσουμε από εκεί που είχαμε μείνει” 

 

Δέσποινα Δερλή (Απόλλων Χαλκίδας-Πρόεδρος): ”Αδόκιμο να συζητάμε για ολοκλήρωση σεζόν στην κορύφωση της πανδημίας”
 1.  ”Αυτή την περίοδο όλες οι ομάδες περιμένουν να δοθεί ένα γρήγορο τέλος στην κωλυσιεργία των διαδικασιών για νέα διοίκηση στην ΕΟΚ. Είναι προς όφελος όλων να υπάρξει γρήγορα μια νέα διοίκηση με θέληση, τεχνογνωσία, διαφάνεια , διορατικότητα, συνεργατικότητα και ευρέως αποδεκτή σε αυτούς που διαχειρίζονται τις διαδικασίες προόδου και λειτουργίας της καλαθοσφαίρισης σε εσωτερικό και εξωτερικό”.
 2. Όσο αφορά το ξεκίνημα της νέας περιόδου οι ομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν όπως ακριβώς τον Σεπτέμβριο της περιόδου 2020-΄21, συμμεριζόμενοι κάποια νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά από μία μακρόχρονη αναστολή λειτουργίας αγωνιστικών δραστηριοτήτων”.
 3. Αναλογιζόμενοι ότι είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος πανδημίας όπως αναφέρουν οι ειδικοί και έχει απομείνει μόνο ένας μήνας για την ολοκλήρωση μιας αθλητικής σεζόν, φαίνεται αδόκιμο να συζητάμε για επαναδραστηριοποίηση των συλλόγων και γενικά συνέχειας των αγώνων των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. Θα πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε ότι η φετινή σεζόν κυρίως για τις κατηγορίες Ανδρών- Γυναικών ως μη γενόμενες. Εάν θέλει η πολιτεία σε συνεργασία με την ομοσπονδία και το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, να οργανώσουν πρωταθλήματα με νοκ-αουτ παιχνίδια στις μικρότερες κατηγορίες, εμείς θα συμμετάσχουμε. Θεωρούμε όμως ότι εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα εγκυμονεί αφενός κινδύνους για την υγεία όλων των εμπλεκομένων , αφετέρου ίσως  θα έχουμε ανάδειξη πρωταθλητών μετά από μια πρόχειρη, βιαστική και αναξιοκρατική διαδικασία”.
Σπύρος Τζαμτζής (Μάκαρος Άμφισσας-Γεν. Γραμματέας): ”Να συνεχίσουμε του χρόνου από το σημείο της διακοπής”
 1. Η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΟΚ μας στεναχωρεί πάρα πολύ. Είναι κρίμα παράγοντες οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα πιο παλιά στο άθλημα να μην βοηθούν και αυτοί στο να περάσει το μπάσκετ στην επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα να γίνονται βήματα προς τα πίσω. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα με μόνο θετικές επιπτώσεις στο ίδιο το άθλημα”.
 2. Προτεραιότητα για την επανεκκίνηση του αθλήματος είναι φυσικά η εξασφάλιση της υγείας των αθλητών και των εμπλεκομένων στην αγωνιστική δραστηριότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, την πρόοδο του εμβολιασμού αλλά και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων (σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο γίνεται σήμερα) η επανεκκίνηση θα είναι πιο πιθανή”.
 3. Η θέση μας σχετικά με το περσινό πρωτάθλημα είναι ξεκάθαρη. Γνώμη μας είναι ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε πέρυσι. Έχουν διεξαχθεί 5 αγωνιστικές, και απομένουν άλλες 21. Δεν έχει νόημα αυτές να ακυρωθούν αναγκάζοντας τις ομάδες να μπουν σε περαιτέρω έξοδα (τα οποία πλήρωσαν πέρυσι.) Επίσης δεν βλέπουμε τον λόγο να ξαναρχίσουμε από την αρχή ένα πρωτάθλημα με τέτοια διάρκεια, δεδομένου ότι σε περίπτωση διακοπής για οποιονδήποτε λόγο του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση. Άρα καλό θα ήταν να συνεχίσουμε οι ίδιες ομάδες, με το ίδιο πρόγραμμα, από εκεί που σταματήσαμε πέρυσι. Να σημειώσουμε πάντως, πως εφόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο, είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων των μικρότερων κατηγοριών”.

 

Ταξιάρχης Καρανάσιος (Κάδμος-Πρόεδρος): ”Οι παθογένειες φαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί την όλη κατάσταση”.
 1. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση της οποίας τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ορατά. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να τα αντισταθμίσει. Οι παθογένειες, δημιούργημα της επί χρόνια διοίκησης που έχει υπάρξει, φαίνονται από τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαχειριστεί την όλη κατάσταση”.
 2. Ως Κάδμος, ανέκαθεν δίναμε προτεραιότητα στις μικρές ηλικίες, αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που  ασχολούμαστε με το άθλημα, είναι τα παιδιά και οι ακαδημίες μας. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει από εκεί, αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι απ’ όλα και για όλους”. 
 3. Χωρίς να είμαι ειδικός, άλλοι τα χειρίζονται, θεωρώ πως πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που στην ουσία δεν διεξήχθη, καθότι σταμάτησε πολύ νωρίς. Άρα, πιστεύω, πως πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο”. 

 

Δημήτρης Ντούμας (Απόλλων Λιβαδειάς-Πρόεδρος): ”Όσοι ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις”
 1. Αναμφισβήτητα διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο που έχει φέρει το άθλημα μας να βρίσκεται έρμαιο πολιτικών αποφάσεων και άφωνο από πλευράς Ομοσπονδίας λόγω της συμπεριφοράς της έκπτωτης πλέον διοίκησης. Όσοι ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις βλέποντας τα σωματεία μας και τους αθλητές μας να απέχουν από τον φυσικό τους χώρο”.
 2. ‘Θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα, την απόφαση για την επανεκκίνηση των Ακαδημιών των συλλόγων. Οι ακαδημίες είναι ζωτικής σημασίας για την συντήρηση των ομάδων ώστε να μπορούν να προάγουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το άθλημα. Τα παιδιά πρέπει να βρεθούν άμεσα στο χώρο άθλησης για σωματικούς και ψυχολογικούς λόγους. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία των παιδιών αλλά πιστεύουμε ότι με την πιστή τήρηση υγειονομικού πρωτοκόλλου και χρήση self test διασφαλίζεται η επανένταξη των αθλητών στα γήπεδα”.
 3. Με δεδομένο του μεγάλου διαστήματος που βρισκόμαστε σε κατάσταση lock down, αποχής από τα γήπεδα και με άγνωστο το ποτέ θα υπάρξει επανεκκίνηση, πιστεύουμε χρόνος για ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων δεν υπάρχει. Οι ειδικοί μιλούν ότι μετά από τόση αποχή ένας αθλητής χρειάζεται 5-6 εβδομάδες προετοιμασίας για να επανέλθει. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε ερασιτεχνικά σωματεία. Πιστεύουμε ότι το πρωτάθλημά μας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο. Με το καλό η νέα αγωνιστική να μας βρει όλους με υγεία να αγωνιστούμε στις ίδιες κατηγορίες με νέα κλήρωση πρωταθλήματος”.
Θανάσης Κογιώνος (Μαλεσίνα-Γεν. Αρχηγός): ”Αν γινόταν αύριο το πρωί να μπούμε στα γήπεδα και πάλι δεν προλαβαίνουμε”
 1. Αν υπάρχει δυνατότητα, θα πρέπει να βοηθηθεί πραγματικά το ερασιτεχνικό μπάσκετ, με χρήματα ή υλικό (ταμπλό, μπασκέτες). Πρέπει να δώσουν στηρίγματα, παράλληλα να γίνουν άμεσα οι εκλογές και να πάμε από τα λόγια στα έργα. Αν δούμε από το επαγγελματικό μπάσκετ, τις ομάδες μας στην Ευρώπη τι κάνουν πλέον, μέχρι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και πόσα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα, θα καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το μπάσκετ πρέπει να προχωρήσει, βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας”.
 2. Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει στοχευμένα και με προγραμματισμό. Να ανοίξουν αρχικά οι ακαδημίες και σταδιακά οι υπόλοιπες ηλικίες, φτάνοντας μέχρι τα αντρικά τμήματα”. 
 3. Η χρονιά είναι στην ουσία μη γενόμενη. Στην ουσία δεν προλάβαμε να μπούμε στα γήπεδα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προχωρήσουμε τώρα. Ακόμα και αν γινόταν αύριο το πρωί να μπούμε στα γήπεδα και πάλι δεν προλαβαίνουμε”. 

 

Ανδρέας Μπανούτας (Πρωτέας Σχηματαρίου-Πρόεδρος): ”Τα νέα παιδιά που με πολύ κόπο όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να τα φέρουν στο γήπεδο, θα απομυθοποιήσουν όλο το οικοδόμημα”
 1. Την περίοδο που ο περιφερειακός συλλογικός αθλητισμός έχει πληγωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να μείνουν ενεργοί λόγω Covid, παρουσιάστηκε ένα ακόμα πλήγμα στα διοικητικά της ΕΟΚ. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με όσα γίνονται αφού και τα δικαστήρια έχουν πρόβλημα απ΄ ότι φαίνεται. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πόλωση που αγγίζει τον φανατισμό και σε λίγο θα περάσει και σε πολλά σωματεία με τον τρόπο που σύρονται τα ονόματά τους και οι υπογραφές τους στα δικαστήρια. Πιστεύω ότι αυτό που θα χάσει πιο πολύ θα είναι το ίδιο το μπάσκετ γιατί τα νέα παιδιά που με πολύ κόπο όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να τα φέρουν στο γήπεδο, θα απομυθοποιήσουν όλο το οικοδόμημα και όχι μόνο τα διοικητικά της ΕΟΚ, οπότε νέα ζοφερά χρόνια μας περιμένουν. Πρέπει να μπει τελεία τώρα σε όλα αυτά”.
 2. Η επανεκκίνηση του αθλήματος θα είναι δύσκολη και θα πρέπει από κάθε ομάδα να έχει σχεδιαστεί σωστά ώστε να έρθει ομαλά. Την στιγμή που ανοίγουν σχεδόν όλα αλλά με αρκετά μεγάλη έξαρση του Covid στην περιοχή μας και ερχόμενοι ως τελευταίοι στο άνοιγμα, οποιοδήποτε κρούσμα παρουσιαστεί στις τάξεις μας, θα είναι ολέθριο. Οπότε ξεκινώντας από την διοίκηση της ομάδας θα πρέπει ανάλογα το συγκεκριμένο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε να θεσπίσουμε καλά σχεδιασμένους κανόνες συμπληρωματικά του υγειονομικού πρωτοκόλλου ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των αθλητών”.
 3. Για την συνέχιση του πρωταθλήματος της Α’ τοπικής κατηγορίας ανδρών, νομίζω πως θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και για να εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά το χρονικό διάστημα που απομένει θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικρά τουρνουά χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή. Για τα τμήματα του αναπτυξιακού θα πρέπει να το δούμε σε άλλη βάση και με γνώμονα την τήρηση και ίσως την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μικρών αθλητών, οπότε οι μεμονωμένες απόψεις ίσως δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Το σωστότερο είναι να υπάρχει επικοινωνία -έστω δικτυακή- με τα ενδιαφερόμενα σωμάτια ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κοινή πρόταση”.
Δήμητρα Κουτρομάνου (Αλίαρτος-Πρόεδρος): ”Αδικία, αγανάκτηση και θυμός για τη διάκριση μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού”
 1. Η εποχή COVID 19 που ζούμε είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του έχουν πλήξει κάθε τομέα της κοινωνίας μας, κυρίως της οικονομίας. Ο Αθλητισμός δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα και τέθηκε σε ολική αδράνεια, με εξαίρεση το επαγγελματικό πρωτάθλημα, το οποίο παρέμεινε στις επάλξεις χωρίς να το αγγίζει ο κίνδυνος της πανδημίας μιας και έχει σημαντικό δείκτη προστασίας από την οικονομική στήριξη κεφαλαίων. Τι άλλο από αδικία, αγανάκτηση και θυμό θα μπορούσε να μας δημιουργεί αυτή η διάκριση μεταξύ Επαγγελματικού και Ερασιτεχνικού αθλητισμού; Βιώνουμε μια κατάσταση που δεν αξίζει στο άθλημα, καθώς, υπό κανονικές συνθήκες, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να γίνεται ο προγραμματισμός για τις προετοιμασίες των εθνικών ομάδων, ενόψει των καλοκαιρινών υποχρεώσεων, σε άνδρες και γυναίκες. Οι ακυρώσεις αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης και μικρής κλίμακας και οι απώλειες εσόδων από τοπικούς χορηγούς, θα αποτελέσουν σκληρό πλήγμα για την οικονομική κατάσταση αθλητικών φορέων και συλλόγων και κυρίως των ερασιτεχνικών, με το μέλλον τους να διαγράφεται δυσοίωνο. Όλα αυτά ενδέχεται να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού και να μειώσουν τις ευκαιρίες συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες”.
 2. Μας θλίβει το γεγονός ότι η Πολιτεία, δεν θεώρησε τη  φυσική άσκηση των αθλητών ως δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για την σωματική και ψυχική υγεία σε αυτή την περίοδο κρίσης, αν σκεφτούμε ότι αυτοί οι αθλητές στην πλειοψηφία είναι μαθητές καθηλωμένοι σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και κινητά, την περίοδο αυτή. Θα μπορούσε να αφήσει το αθλητισμό ανοιχτό, τηρώντας ταυτόχρονα αυστηρά περιοριστικά μετρά στους χώρους άθλησης. Εκείνο που μπορούμε να προσπαθήσουμε, αν ανοίξει η αθλητική δραστηριότητα των συλλόγων σε εύλογο χρονικό διάστημα, είναι να προσεγγίσουμε όλους του αθλητές μας για την επιστροφή τους στην άθληση και την προετοιμασία τους για την νέα σεζόν που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Βέβαια όλα αυτά παραμένουν στην άκρη όταν βρισκόμαστε στη σημαντική περίοδο των εκλογών της ΕΟΚ. Πολλά τα δρώμενα και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων και της υπάρχουσας διοίκησης. Δυστυχώς είμαστε από τους συλλόγους που δεν πήραμε την αναγνώριση στο μητρώο του για ασήμαντες λεπτομέρειες (του τύπου, λείπει μια σφραγίδα, και εννοείται χωρίς βοήθεια από ΓΓ Αθλητισμού).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου και άποψη τη στιγμή που σαν Αθλητικός Σύλλογος έχουμε επίσημη αθλητική αναγνώριση. Δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοι κανενός. Το μπάσκετ ανήκει σε όλους, στους αθλητές, στους παράγοντες, στα σωματεία. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το καλό του Ελληνικού Μπάσκετ. Ο Ν.Γ.Σ.ΑΛΙΑΡΤΟΥ έχοντας 2 τμήματα Ακαδημιών και 8 τμήματα πρωταθλήματος Μπάσκετ, 3 τμήματα Ρυθμικής Γυμναστική και Αγωνιστικό Τμήμα καθώς και 1 τμήμα Τένις, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει τον μεγάλο αριθμό αθλητών του, μετά το πέρας  αυτής της κρίσης”.
 3. Το Πρωτάθλημα των ανδρών της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, βάση των χρονικών δεδομένων κατά την άποψη μας, έχει τελειώσει καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ερασιτεχνικής μορφής που έχει. Το ίδιο ισχύει και για το πρωτάθλημα των γυναικών, αν και οι συμμετέχουσες ομάδες είναι πολύ λιγότερες. Ίσως υπάρχει μια μικρή δυνατότητα για τα τμήματα υποδομών αν και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και οι αθλητές απέχουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Στηρίζουμε οπωσδήποτε το άνοιγμα των ακαδημιών και την ασφαλή επιστροφή των αθλητών στο φυσικό τους χώρο-το χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων! Συνοψίζοντας ευχόμαστε να βρεθούμε όλοι στο τέλος υγιείς στις επάλξεις των αθλητικών δράσεων και όσο το δυνατόν αλώβητοι από την πανδημία”.

 

Νίκος Κουτρόγιαννος (Γ.Σ. Ιτέας-Πρόεδρος): ”Διώχνουμε από το μπάσκετ τον Βασιλακόπουλο,  αντί να τον παρακαλάμε να μείνει και να βάλουμε ανθρώπους δίπλα του”
 1. Με στεναχωρεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μπάσκετ. Προσπαθούν κάποιοι, τον Βασιλακόπουλο που έχει προσφέρει τα πάντα στο άθλημα, να τον διώξουν από το μπάσκετ με πρόσχημα το όριο ηλικίας. Εγώ δηλαδή, που έχω προσφέρει 38 χρόνια στο άθλημα πρέπει να φύγω; Μας διώχνουν από το άθλημα που αγαπάμε. Εύκολο είναι να πούμε, πάμε σε καινούργια πρόσωπα. Όλοι θέλουμε και καινούργια πρόσωπα, αλλά την προσφορά των παλιών την ξεχνάμε; Ξέρετε πόσα σωματεία έφτιαξε ο Βασιλακόπουλος, πόσους οδήγησε στο μπάσκετ; Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν, πως στις επόμενες εκλογές, μετά από μια τριετία, θα ισχύουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όχι όπως τώρα, που οδηγούμαστε σε εκλογές με 516 σωματεία από τα 980, όλα τους προσκείμενα σε συγκεκριμένο χώρο. Κανονίζουν Δήμαρχοι συναντήσεις σε υποψηφίους, λες και είμαστε πολιτικά όργανα. Αθλητικά σωματεία είμαστε κύριοι, αν θέλουν συνάντηση μαζί μας οι υποψήφιοι ας μας καλέσουν εμάς τους ίδιους.  Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο μπάσκετ. Διώχνουμε από το μπάσκετ τον Βασιλακόπουλο, τρεις φορές εκλεγμένο στη FIBA, αντί να τον παρακαλάμε να μείνει και να βάλουμε ανθρώπους δίπλα του για να τους μάθει τα βασικά της διοίκησης”. 
 2. Να δοθεί βάρος στις υποδομές, στις ακαδημίες. Σας το λέω εγώ, που εκπροσωπώ ένα σύλλογο που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι υποδομές. Έχουμε βγάλει παίκτες που παίζουν σε ομάδες Α1 και Α2 Εθνικής κατηγορίας. Δεν μας νοιάζει το αντρικό. Μας είπαν να ανέβουμε, δεν το θέλαμε, τι να το κάνουμε, δεν μας ενδιαφέρει το αντρικό. Όταν λοιπόν ο κ. Αυγενάκης και ο κάθε Αυγενάκης, κανονίζει την πορεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού χωρίς να δίνει χρήματα, όταν δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχουμε να πάρουμε κάποια βοήθεια παρά μόνο κάθε χρονιά βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με ποιο δικαίωμα έρχεται και μας λέει ”κάντε αυτό και κάντε εκείνο”. Για το αθλητικό μητρώο, κάναμε όλα τα χαρτιά και μετά άρχισαν να μας ζητάνε συμπληρωματικά έγγραφα. Ήθελαν σύμβαση με τον προπονητή, δεν τους έκανε τελικά ούτε ένα συγκεκριμένο ποσό που δηλώσαμε. Δεν ασχολούνται με την ουσία, αλλά με ανούσιες λεπτομέρειες”.
 3. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μπούμε σε κλειστούς χώρους. Θα μας πουν αρχίστε και μετά από μια μέρα θα έχουμε πάλι τα ίδια. Για 6 μήνες δεν κάνουμε τίποτα, όλοι οι αθλητές είναι σε αδράνεια. Η χρονιά είναι άκυρη, πρέπει να πάμε στη νέα περίοδο με την ίδια αφετηρία που είχαμε φέτος”. 

 

Κώστας Δημάς (Κονίστρες-Πρόεδρος): ”Να υπάρξει  σημαντική οικονομική ενίσχυση των ομάδων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν”
 1. Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα των εκλογών στην Ομοσπονδία, ώστε να μπορέσει η νέα διοίκηση, όποια και αν είναι, να λειτουργήσει, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να διεκδικήσει πράγματα από την Πολιτεία. δεν νομίζω πως υπάρχουν πλέον πολλά χρονικά περιθώρια για το μπάσκετ, πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις”. 
 2. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η επανεκκίνηση των ακαδημιών. Πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα, να ξαναπάρουν ζωή οι ομάδες και να αρχίσουν να οργανώνονται εκ νέου. Είναι δύσκολος ο δρόμος της επιστροφής και χρειάζεται προσοχή΄΄.
 3. Όσο αφορά την αντρική ομάδα, θεωρώ πως το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και να ξεκινήσει εκ νέου από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει μια σημαντική οικονομική ενίσχυση των ομάδων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί”. 

 

Φαίδων Μώρος (Άρης Αμφίκλειας-Πρόεδρος-παίκτης): ”Θλιβερή η κατάσταση στο Ελληνικό μπάσκετ, σύντομα να αποτελέσει παρελθόν”
 1. ‘Ζούμε μια θλιβερή κατάσταση για το Ελληνικό μπάσκετ, που ελπίζουμε γρήγορα να αποτελέσει παρελθόν. Το μπάσκετ για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα”.
 2. Το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι ακαδημίες. Από εκεί πρέπει να γίνει το restart, που δεν θα είναι εύκολο καθώς πολλά παιδιά έχουν αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής μετά από σχεδόν μισό χρόνο αποχής από κάθε αθλητική δραστηριότητα”. 
 3. Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο, ότι το φετινό πρωτάθλημα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο. Προλάβαμε να παίξουμε ελάχιστες αγωνιστικές και χρονικά αυτή τη στιγμή, ακόμα και τώρα αν ξεκινούσαμε, δεν θα προλαβαίναμε. Μην παραβλέπουμε, πως οι αθλητές και ιδίως οι ερασιτέχνες, χρειάζονται ένα σημαντικό χρόνο προσαρμογής, που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα βάθος προπονήσεων. Είναι ανέφικτο να συζητάμε οτιδήποτε άλλο αυτή την περίοδο, εκτός από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Να είμαστε καλά τη νέα αγωνιστική περίοδο και θα επιστρέψουμε σε αυτό που αγαπάμε”. 

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία το 2ο τουρνουά 3 on 3 ”Τάσος Μπαλάφας” (pics)

pannikolaou

Final-8 Παίδων: Του έβαλε δύσκολα, κέρδισε τις εντυπώσεις! Πανιώνιος-Γ.Σ. Ιτέας 73-62

pannikolaou

Final-8 κορασίδων: Πρώτη νίκη! Απόλλων Χαλκίδας-Αστέρας Καβάλας 51-36

pannikolaou