FEATURED ΕΦΗΒΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

Πως και πότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΣΚΑΣΕ

Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων υποδομής στην ΕΣΚΑΣΕ έγινε στις αρχές της εβδομάδας, όταν η Ένωση με επίσημη ανακοίνωση έκανε γνωστό πως θα συνεχιστούν οι κατηγορίες παίδων, εφήβων, κορασίδων και νεανίδων, με τις δηλώσεις συμμετοχής να γίνονται δεκτές μέχρι και τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

Το επόμενο και κρίσιμο βήμα, έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ομάδων που θα κρίνει και τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των πρωταθλημάτων.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Σε πρώτη φάση, η ΕΣΚΑΣΕ περιμένει τη Δευτέρα, για να δει τις δηλώσεις συμμετοχής και να μάθει πόσες και ποιες ομάδες επιθυμούν να συνεχίσουν την αγωνιστική δράση, έχοντας ξεκαθαρίσει πως όποιος δεν επιθυμεί να συνεχίσει, δεν θα έχει την οποιαδήποτε επίπτωση στις επόμενες διοργανώσεις.

Από το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή ανά κατηγορία θα καθορίσει και τον τρόπο διεξαγωγής των κατηγοριών, αν και οι βασικές προϋποθέσεις είναι δεδομένες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τα βασικά στοιχεία της επανεκκίνησης σύμφωνα με πληροφορίες του stereabasket.gr

  • Τα πρωταθλήματα στις συγκεκριμένες κατηγορίες (παίδων, εφήβων, κορασίδων, νεανίδων) που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο θα θεωρηθούν στην ουσία ως μη γενόμενα και καμία ομάδα δεν θα μεταφέρει βαθμούς ή νίκες. Γι’ αυτό άλλωστε, η Ένωση απεύθυνε γενική πρόσκληση προς όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στα φετινά πρωταθλήματα υποδομών, ανεξάρτητα με τη βαθμολογική τους θέση τη στιγμή της διακοπής των πρωταθλημάτων.
  • Θα δημιουργηθούν νέοι όμιλοι, κατά πάσα πιθανότητα των 4 ομάδων, με βασικό κριτήριο τη γεωγραφική θέση της κάθε ομάδας. (π.χ. μόνο Χαλκίδα, ή Χαλκίδα-Σχηματάρι, Ιτέα-Άμφισσα κλπ.).
  • Οι αγώνες των ομάδων θα είναι διπλοί και νοκ-άουτ μετά από κλήρωση. Σε ένα όμιλο 4 ομάδων, θα γίνει κλήρωση και θα προκύψουν δύο ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι θα παίξει δύο αγώνες (εντός-εκτός) για να προκύψουν οι 2 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου. Εκεί, ανάλογα με το πόσες ομάδες θα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κάθε κατηγορία και πόσοι όμιλοι θα έχουν καταρτιστεί, θα εξαρτηθεί (κάτι που θα το ξέρουμε τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής) αν θα πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση οι δύο πρώτοι, ή θα δώσουν μεταξύ τους αγώνα για την ανάδειξη του πρώτου/όμιλο. Αντίστοιχα, με διπλούς αγώνες-νοκ-άουτ, θα συνεχιστεί πάντως και η β’ φάση, μέχρι και τη διεξαγωγή του τελικού της κάθε κατηγορίας.
  • Οι αγώνες θα είναι διπλοί και νοκ-άουτ και όχι μονοί σε ουδέτερες έδρες, κάτι που θα βόλευε για να κερδηθεί ακόμα περισσότερος χρόνος, γιατί λόγω covid-19 δεν μπορεί να παραχωρηθεί δημοτικό γυμναστήριο σε συλλόγους από διαφορετικούς δήμους.
  • Τα πρωταθλήματα παίδων και κορασίδων θα ξεκινήσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους. Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των πρώτων αγώνων, είναι το Σαββατοκύριακο 19-20 Ιουνίου, ώστε οι ομάδες να έχουν συμπληρώσει ένα μήνα προετοιμασίας.
  • Τα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των Πανελλήνιων εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που είναι αντίστοιχα στις 24 και 28 Ιουνίου. Ως πιθανότερη ημερομηνία και ανάλογα βέβαια με το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για τις κατηγορίες παίδων-κορασίδων, είναι το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουλίου.
  • Οι αγώνες των ομάδων θα είναι δύο κάθε εβδομάδα, καθώς ο χρόνος θα πιέζει μια που εκτός από την ολοκλήρωση των τοπικών πρωταθλημάτων σε κάθε Ένωση, θα ακολουθήσει η προκριματική και η τελική φάση των αντίστοιχων Πανελληνίων πρωταθλημάτων.
  • Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απαιτείται πριν από κάθε αγώνα η διεξαγωγή ενός rapid ή ενός μοριακού τεστ. Αυτό που θα ζητηθεί να διευκρινιστεί από τον ΕΟΔΥ, είναι εφόσον οι αγώνες θα είναι διπλοί κάθε εβδομάδα, αν τυχόν μπορεί να υπάρξει κάλυψη με ένα τεστ/εβδομάδα, ώστε να περιοριστεί και η οικονομική επιβάρυνση.

Σχετικά άρθρα

A2 Elite League Playoffs: Στο τσακ! Ελευθερούπολη-Ερμής Σχηματαρίου 71-69

pannikolaou

Σχολικοί: Πρόκριση στην παράταση, ένα βήμα από το Final-4! 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης-2ο ΓΕΛ Χαλκίδας 73-81

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (20-21 Απριλίου)

pannikolaou