B ΕΣΚΑΣΕ FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ Β' ΕΘΝΙΚΗ Γ ΕΘΝΙΚΗ

14 Ιουνίου 1987: Η μπασκετική Εθνική μας γιορτή!

Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια, γράφτηκε η χρυσή μπασκετική σελίδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα, αλλά και συνάμα μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του αθλητισμού ανά τον κόσμο!

Σαν σήμερα, η Εθνική Ελλάδας πετύχαινε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ απέναντι στη Σοβιετική Ένωση νικώντας με 103-101!

Η Ελλάδα που τα έβαλε απέναντι σε μεγαθήρια του Παγκοσμίου μπάσκετ, όπως η Σοβιετική Ένωση και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, τότε που ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ, που φάνηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο, που αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει απάντηση στο αν γίνονται θαύματα στην εποχή μας, αναμφίβολα θα μπορεί να επικαλεστεί τον θρίαμβο του 1987!

Ημέρα των ”γενεθλίων” η σημερινή για το Ελληνικό μπάσκετ που ξαναγεννήθηκε στις 14 Ιούνη του 1987, πετυχαίνοντας πολλά περισσότερα από την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου!

Είναι η μέρα που σηματοδότησε την έκρηξη του μπάσκετ στη χώρα μας, η μέρα που έβγαλε χιλιάδες παιδιά στα ανοικτά γήπεδα του μπάσκετ, που η κάθε γειτονιά απέκτησε μια μπασκέτα, μια πορτοκαλί μπάλα με ”σπυριά” και δεκάδες πιτσιρίκια να προσπαθούν να μιμηθούν τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φάνη, τον Καμπούρη και τ’ άλλα παιδιά!

Σαν σήμερα η Εθνική μας ομάδα ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης νικώντας το μεγαθήριο της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση! Ένας αγώνας που κάθε του στιγμή είναι χαραγμένη μέσα μας. Ο μαγικός Γκάλης που πέτυχε 40 πόντους χορεύοντας τους Σοβιετικούς, ο αρχηγός Γιαννάκης, ο Φάνης, ο Ανδρίτσος που με 2/2 βολές οδήγησε τον αγώνα στην παράταση, ο τίμιος γίγαντας Αργύρης Καμπούρης όπως έλεγε και ο αείμνηστος Φίλιππας Συρίγος που με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 103-101, το άστοχο σουτ του Γιοβάϊσα στην εκπνοή από τη γωνία, τα πανηγύρια, οι χαρές, ο θρίαμβος!

Σας ευχαριστούμε!

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Καρατζάς, Λινάρδος, Σταυρόπουλος.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

 

Σχετικά άρθρα

Ο Γιαπλές οδήγησε με ανατροπή τα Τρίκαλα στον τελικό ανόδου για την Α2!

pannikolaou

Β’ ΕΘΝΙΚΗ Playoffs: Ήττα καταστροφή! Εθνικός Λιβαδειάς-Νήαρ Ήστ 78-81

pannikolaou

A2 Elite League Play out: Ζωντανός για την παραμονή! Έσπερος My ΚΤΕΟ Λαμίας-Ψυχικό 71-70

pannikolaou