FEATURED ΕΦΗΒΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

Γ. Σοφογιάννης: ”Το παραμύθι με τον πρωταθλητή ΕΣΚΑΣΕ να πέφτει πάνω στον Προμηθέα πρέπει να τελειώσει”

Ο προπονητής του Έσπερου Λαμίας Γιάννης Σοφογιάννης ανοίγει σήμερα μέσω του stereabasket ένα πολύ μεγάλο θέμα, που έχει να κάνει με την προοπτική των ομάδων που κατακτούν τα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΣΚΑΣΕ, καθώς εδώ και μερικά χρόνια η αλλαγή των ομίλων, που έριξαν την ΕΣΚΑΣΕ πάνω στην Πελοπόννησο, οδηγεί απ’ ευθείας τον οποιοδήποτε πρωταθλητή στον…τοίχο του Προμηθέα και στον αποκλεισμό από την πρόκριση στην τελική εξάδα των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων!

Μια αλλαγή που επήλθε ξαφνικά το 2018 και ενώ μέχρι τότε ο πρωταθλητής ΕΣΚΑΣΕ σε παίδες, εφήβους, κορασίδες, νεάνιδες, έπαιζε στην προκριματική φάση με τους αντίστοιχους πρωταθλητές Κρήτης, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των τοπικών επιτροπών Χίου, Σάμου, Λέσβου, έχοντας βάσιμες ελπίδες πρόκρισης σε final-6, όπως είχε γίνει επανειλημμένως και με τελευταία φορά το 2015 με την πρόκριση των παίδων της Παναγίτσας (4η θέση στην Ελλάδα).

Μια πρόκριση που δεν έχει να κάνε μόνο με λόγους πρεστίζ αλλά και ουσίας, καθώς η μοριοδότηση των τριών πρώτων θέσεων δίνει μπόνους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στους αθλητές των ομάδων που το καταφέρνουν, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με ομάδες της ΕΣΚΑΣΕ.

Οι πρωταθλητές ΕΣΚΑΣΕ δεν έχουν πλέον εδώ και χρόνια αυτή την ευκαιρία, καθώς το πρόγραμμα που τρέχει ο Προμηθέας μαζεύοντας ταλαντούχους παίκτες απ’ όλη την Ελλάδα, δημιουργεί ένα ”τοίχο” που δεν μπορείς να τον ”σπάσεις” για να αγωνιστείς στην τελική φάση.

Ο Γιάννης Σοφογιάννης, είναι ο πρώτος από μια σειρά ανθρώπων που θα μιλήσουμε το προσεχές διάστημα, με στόχο να αναδείξουμε το θέμα και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να προκύψουν προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο κόουτς του Έσπερου Λαμίας, που τα τμήματα υποδομής της ομάδας του έχουν κατακτήσει 3 πρωταθλήματα τα τελευταία 7 χρόνια, μίλησε για τον μείζον θέμα κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η επιστροφή στην προηγούμενη σύνθεση ομίλων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΣΚΑΣΕ, αλλά και προτείνοντας αλλαγή στην τελική φάση με συμμετοχή 8 αντί για 6 ομάδων, ώστε να έχει μεγαλύτερη παρουσία η επαρχία.

”Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχουν οι τίτλοι της ΕΣΚΑΣΕ, γιατί όπως είναι γνωστό στην επόμενη φάση οι πρωταθλητές της Ένωσης μας πέφτουν πάνω στον Προμηθέα Πάτρας”

ΕΡ: Ο τίτλος ενός πρωταθλητή ΕΣΚΑΣΕ στις υποδομές, έχει ουσιαστικό αντίκρισμα;

Γ.Σ.: ””Κάθε τίτλος είναι ιδιαίτερος σημαντικός πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τμήματα υποδομών που ουσιαστικά απεικονίζουν την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες. Έχουμε την ευτυχία σαν Έσπερος Λαμίας παρότι η ομάδα έχει μικρή ιστορία (12 χρόνια) και σαν Ακαδημία να λειτουργεί τα τελευταία 7 να έχουμε ήδη κατακτήσει τρία πρωταθλήματα υποδομών, 2 έφηβων και 1 παίδων και να έχουμε βρεθεί και άλλη μία φορά στον τελικό. Οι επιτυχίες αυτές μας δίνουν σίγουρα μεγάλη χαρά, μας δίνουν δύναμη για την δύσκολη συνέχεια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούν αναμνήσεις στα παιδιά που τους μένουν για μια ζωή. Ουσιαστικό αντίκρισμα βέβαια δεν έχουν γιατί όπως είναι γνωστό στην επόμενη φάση οι πρωταθλητές της Ένωσης μας πέφτουν πάνω στον Προμηθέα Πάτρας, που όπως όλοι ξέρετε μαζεύει τα καλύτερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες απ’ όλη την Ελλάδα, οπότε αν συνεχιστεί αυτό είναι απίθανο να δούμε μια ομάδα της Ένωσης μας στην τελική εξάδα”.

”Ήρθε η ώρα αυτή η αδικία να αποκατασταθεί. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για όλα τα παιδιά της περιοχής μας”

ΕΡ: Το stop ”Προμηθέας” τα τελευταία χρόνια, είναι αποτρεπτικό για τα παιδιά;
Γ.Σ.: ””Σίγουρα όταν πας σε μια διοργάνωση όπου ξέρεις ότι η πιθανότητα να συνεχίσεις παραπέρα είναι μηδαμινή δεν ξεκινάς και με την μεγαλύτερη όρεξη. Δεν μπορώ να ξέρω αν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποια παιδιά. Αυτό που ξέρω είναι ότι φέτος και ίσως και άλλες χρονιές ομάδες δεν κατεβήκαν καν να παίξουν στην ημιτελική φάση απέναντι στον Προμηθέα γιατί προφανώς σκεφτήκαν ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλάσουμε χρήματα για να ταξιδέψουν ένα τριήμερο για να διασυρθούν. Δεν σου κρύβω, ότι και σε μας πέρασε αυτή η σκέψη να μην κατέβουμε, περισσότερο όμως σαν μια μορφή διαμαρτυρίας προς την αδικία που νιώθουμε ότι βιώνουμε”.

Σχετικά άρθρα

ΠΑΙΔΩΝ: Δύο εξ αναβολής αγώνες της α’ φάσης στις 21-22/2

pannikolaou

Κλήρωση παίδων: Β’ φάση α’ & β’ όμιλος

pannikolaou

ΕΦΗΒΩΝ Β’ ΦΑΣΗ: Αποτελέσματα & σκόρερς (18/2). Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους ”8”

pannikolaou