FEATURED ΕΦΗΒΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Μελετίου-Σταύρου-Σοφογιάννης μιλούν για τις αλλαγές στο αναπτυξιακό!

Τα μέσα αυτής της εβδομάδας επιφύλαξαν ευχάριστα νέα για το μπάσκετ της Περιφέρειας και γενικότερα για το Επαρχιακό μπάσκετ, μετά την απόφαση της ΕΟΚ και τις σημαντικές αλλαγές στην προκήρυξη των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων.

Η αλλαγή κατάρτισης των ομίλων της προκριματικής φάσης, σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης, έφεραν χαμόγελα και ελπίδες στους συλλόγους που δουλεύουν ενεργά τα τμήματα υποδομής, πως μπορούν να τα καταφέρνουν!

Θυμίζουμε, πως το 2014 ήταν η τελευταία χρονιά που ομάδα της ΕΣΚΑΣΕ (το παιδικό της Παναγίτσας) συμμετείχε σε τελική φάση Πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Έκτοτε, η αλλαγή συγκρότησης των ομίλων, από το 2017, που έφερε πάνω στην ΕΣΚΑΣΕ τον πρωταθλητή ΕΣΚΑΗ (Αχαΐας-Ηλείας) αντί για εκείνο της ΕΚΑΣΚ (Κρήτης) ανάγκασε τους πρωταθλητές της Ένωσης απλά να χαίρονται τη χαρά της συμμετοχής στις προκριματικές φάσεις, καθώς η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Προμηθέας Πατρών στα τμήματα υποδομής που είναι εφάμιλλη με τις μεγάλες ομάδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, καθιστούσε απαγορευτικό κάθε όνειρο διάκρισης και συμμετοχής σε τελική φάση Πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Όλα αυτά άλλαξαν όμως από την περασμένη Τρίτη, όταν και η ΕΟΚ ανακοίνωσε τις αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αλλαγή κατάρτισης των ομίλων στις προκριματικές φάσεις, βγάζοντας από τις αντίπαλες Ενώσεις της ΕΣΚΑΣΕ την ΕΣΚΑΗ, άρα τον Προμηθέα και τοποθετώντας την Ένωση σε ένα βατό όμιλο με αντιπάλους τους αντίστοιχους πρωταθλητές των Ενώσεων ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλίας), ΕΣΚΑΒΔΕ (Βορειοδυτικής Ελλάδας) και μιας πρωταθλήτρια ομάδας από τοπική επιτροπή!

Για να γίνει αυτό όμως, προηγήθηκε ένας αγώνας διαρκείας, στην ουσία απέναντι στην αδικία που είχε δημιουργηθεί, από την ΕΣΚΑΣΕ αλλά και εκπροσώπους σωματείων.

Μέσα από το Stereabasket κάναμε αρκετές φορές ως βασικό θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα του αναπτυξιακού πρωταθλήματος και έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αισθανόμαστε χαρούμενοι απ’ αυτή την εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο και δίνει ελπίδα σε συλλόγους της δικής μας Περιφέρειας.

Πάμε όμως να μιλήσουμε με τρεις ανθρώπους, που ο καθένας από το δικό του τομέα, έχει να δώσει σημαντικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ Χάρης Μελετίου που το προσπάθησε εδώ και χρόνια ώστε να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με παρεμβάσεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στη νυν διοίκηση της ΕΟΚ, ο Πάνος Σταύρου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ αλλά και του Αναπτυξιακού προγράμματος της Ένωσης και ο Γιάννης Σοφογιάννης, προπονητής του Έσπερου Λαμίας, που δεν σας κρύβω, πως ήταν εκείνος που σήκωσε το τηλέφωνο αρκετές φορές στο παρελθόν, που αφιέρωσε πολλές ώρες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, προτρέποντας πολλές φορές και εμάς να ασχοληθούμε ακόμα πιο ενεργά με το συγκεκριμένο θέμα, ευελπιστώντας σε μια λύση, που τελικά δόθηκε!

Χάρης Μελετίου (Πρόεδρος ΕΣΚΑΣΕ): ”Δικαίωση για την Ένωση και τα σωματεία μας”

Το ιστορικό της συμμετοχής των πρωταθλητών εφήβων, παίδων, κορασίδων, νεανίδων στις προκριματικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων για την πρόκριση στην τελική φάση έχει ως εξής. Μέχρι το 2016-17 οι πρωταθλητές μας αγωνίζονταν σε όμιλο με τους πρωταθλητές Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και τοπικών επιτροπών Ρόδου, Χίου Σάμου, Λέσβου.

Όμως από την περίοδο 2017-18 αυτό άλλαξε και συμμετείχαμε πλέον σε όμιλο με τους πρωταθλητές ΕΣΚΑΗ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚΑΚ.

Από τον όμιλο προκρίνεται πάντα μια ομάδα για την τελική φάση. Στον όμιλο αυτό υπήρχε ως αντίπαλος ο Προμηθέας Πατρών ως πρωταθλητής εφήβων παίδων της ΕΣΚΑΗ, ένας σύλλογος που έχει γιγαντωθεί ήδη έχοντας στο ρόστερ του κυρίως από μεταγραφές, αθλητές ταλαντούχους και διεθνείς από όλη την Ελλάδα, μαθητές μεν αλλά κατ’ ουσία επαγγελματίες αθλητές που ο σύλλογος τους, τους διέθετε όλα τα μέσα και εφόδια που απαιτούνται για την πρόοδο και ανάπτυξη τους σε Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι ομάδες μας όταν αντιμετώπιζαν τον Προμηθέα να είχαν προεξοφλήσει όχι απλά την ήττα τους αλλά και πολύ μεγάλες διαφορές στο σκορ. Η ψυχολογία γενικά των πρωταθλητριών ομάδων μας λογικό ήταν να είναι πολύ άσχημη όταν εκ των προτέρων γνώριζαν αυτή την κατάσταση.

Σημειωτέον ότι ο Προμηθέας Πατρών στις τελικές φάσεις εφήβων και παίδων έχει κατακτήσει Πανελλήνια πρωταθλήματα και πολλές δεύτερες και τρίτες Πανελλήνιες νίκες. 

Από τότε έως και πριν λίγες μέρες, το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ αλλά και πολλά σωματεία μας είχαμε αντιδράσει και είχαμε αιτηθεί να αλλάξουμε όμιλο, ώστε οι ομάδες μας να αγωνίζονται ισότιμα και ανταγωνιστικά με τους πρωταθλητές άλλων Ενώσεων και να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει και τους αναλογεί.

Το πρόβλημα αυτό επίσης, ήταν στα πρώτα θέματα της ατζέντας συζητήσεων και επαφών μας σχετικά με τα προβλήματα της Ένωσης μας σε όλη τη μακρά προεκλογική περίοδο με τους υποψηφίους προέδρους της ΕΟΚ, οι οποίοι συμφωνούσαν απόλυτα με τις απόψεις μας.

Συγκεκριμένα, είχαμε προτείνει ή να προκρίνεται ο πρωταθλητής ΕΣΚΑΗ (δηλαδή ο Προμηθέας) απ’ ευθείας στην τελική φάση όπως συμβαίνει με τους πρωταθλητές ΕΣΚΑ (Αθήνας), ΕΣΚΑΝΑ (Πειραιά), ΕΚΑΣΘ (Θεσσαλονίκης), ή να αλλάξουμε όμιλο στον οποίο δεν θα συμμετέχει η ΕΣΚΑΗ (Προμηθέας).

Τελικά, η 7η Δεκεμβρίου 2021 ήταν μια πολύ καλή μέρα, όταν λάβαμε τις νέες προκηρύξεις σύμφωνα με τις οποίες από την περίοδο 2021-22 οι πρωταθλητές μας θα συμμετέχουν σε όμιλο με τους αντίστοιχους της ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλίας), ΕΣΚΑΒΔΕ (Βορειοδυτική Ελλάδα) και μιας Τοπικής Επιτροπής για την πρόκριση στην τελική φάση, όπου πλέον θα συμμετέχουν 8 ομάδες αντί 6 όπως μέχρι το 2021. Η θετικότατη αυτή εξέλιξη, ήταν μια δικαίωση για την Ένωση μας και τα σωματεία μας μετά από 5 χρόνια και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη νέα διοίκηση της ΕΟΚ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Λιόλιο”.

 

Πάνος Σταύρου (Μέλος ΕΣΚΑΣΕ-Εκπρ. Αναπτυξιακού Προγράμματος): ”Επιδίωξη Ομοσπονδίας και Ένωσης, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο αναπτυξιακό”
‘Επιδίωξη της Ομοσπονδίας αλλά και της Ένωσης μας είναι να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο αναπτυξιακό κομμάτι, στο κύτταρο του μπάσκετ, ώστε να υπάρξει μεγάλη και ουσιαστική παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι η ένταξη όλο και περισσότερων παιδιών στις ακαδημίες των ομάδων. Η έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων παμπαίδων και παγκορασίδων να ξεκινάει όσο το δυνατόν νωρίτερα, με μεγάλο αριθμό αγώνων ώστε οι μικροί αθλητές να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Επίσης τα τμήματα εφήβων, παίδων, νεανίδων και κορασίδων από τη νέα αγωνιστική σεζόν θα καταρτιστούν έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς οι αθλητές και αθλήτριες των συλλογών να έχουν παίξει κατά τη διάρκεια της σεζόν από 15 έως 20 αγώνες.
Τέλος ένα αίτημα πολλών σωματείων μας μετά τις εκλογές της Ένωσης μας ήταν η αλλαγή των ομίλων του προκριματικού γύρου του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, το οποίο έγινε πραγματικότητα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των προκηρύξεων της ΕΟΚ, επίσης σημαντική αλλαγή η συμμετοχή στην τελική φάση περισσότερων ομάδων, αφού από φέτος θα συμμετέχουν οκτώ ομάδες στα τελικά και τα επόμενα χρόνια δεκαέξι ομάδες, όπως ενημερωθήκαμε από την Ομοσπονδία.
Πλέον το αναπτυξιακό κομμάτι χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτό των αγοριών και των κοριτσιών αντίστοιχα. Στο αναπτυξιακό αγοριών ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία με τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Ένωσης μας, τον κ. Αργύρη Κουβάρα να επισκέπτεται συλλόγους για την επιλογή αθλητών. Όσον αφορά τα κορίτσια που είναι ξεχωριστό κομμάτι, έχει ξεκινήσει η αριθμητική καταγραφή των αθλητριών ώστε να σχεδιαστεί ο τρόπος που θα στηθεί η διαδικασία για τα κορίτσια που είναι ιδιαίτερο κομμάτι, με μικρό σε σχέση με τα αγόρια αριθμό παιδιών αυτή τη στιγμή στις ακαδημίες.
Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε ώστε το μπάσκετ να επιστρέψει ξανά στην κορυφή όπως ήταν τόσα χρόνια και αυτό θα επιτευχθεί όταν τα παιδιά έρθουν ξανά γήπεδα και στον αθλητισμό’.
Γιάννης Σοφογιάννης (προπονητής Έσπερου Λαμίας): ”Δικαιωθήκαμε όλοι εμείς που φωνάζαμε”
Είναι μια απόφαση που αποτελεί δικαίωση για την Ένωσή μας και δείχνει πως ορθά μιλάγαμε τόσο καιρό για αυτή την αδικία που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του μπάσκετ της Περιφέρειας μας. Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα, που επιτέλους οι ομάδες της Ένωσης μας δεν θα πέφτουν πάνω στον Προμηθέα Πάτρας.
Επίσης για να μη λέμε μόνο τα στραβά σ αυτό τον τόπο μπράβο και στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας που τήρησε μια σοβαρή προεκλογική της δέσμευση κατανοώντας απόλυτα το δίκαιο του αιτήματος μας.
Με τη συμμετοχή 8 πλέον ομάδων στην τελική φάση δίνεται πολύ μεγαλύτερο κίνητρο στις ομάδες της επαρχίας να δουλέψουν ακόμα περισσότερο με τα τμήματα υποδομής.
Εμείς, ως Έσπερος Λαμίας, έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κατακτήσουμε τρία πρωταθλήματα υποδομών, 2 έφηβων και 1 παίδων και να έχουμε βρεθεί και άλλη μία φορά στον τελικό. Οι επιτυχίες αυτές μας έδιναν σίγουρα μεγάλη χαρά, αλλά ήταν μέχρι εκεί. Δεν υπήρχε ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς πάντα πέφταμε πάνω στον Προμηθέα Πάτρας, που όπως όλοι ξέρετε μαζεύει τα καλύτερα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες απ’ όλη την Ελλάδα, οπότε ήταν απίθανο να προχωρήσουμε. 
Είχαμε αθλητές που δεν κατέβαιναν καν να παίξουν στην ημιτελική φάση απέναντι στον Προμηθέα γιατί προφανώς σκέφτονταν ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλάσουμε χρήματα για να ταξιδέψουμε ένα τριήμερο για να διασυρθούμε. Και σε εμάς ακόμα, υπήρξε η σκέψη να μην κατέβουμε, περισσότερο όμως σαν μια μορφή διαμαρτυρίας προς την αδικία που νιώθουμε ότι βιώναμε όλα αυτά τα χρόνια. 
Εκτός των άλλων, ήταν και άδικο γεωγραφικά. Από και ως που μας είχαν βάλει να παίζουμε με την Πελοπόννησο; Ευτυχώς, ήρθε η ώρα αυτή η αδικία να αποκατασταθεί και είμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι για αυτό. 
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι άλλαξε το σύστημα της τελικής φάσης του πανελληνίου πρωταθλήματος. Οι 8 ομάδες θα δώσουν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο στις ομάδες της επαρχίας να ασχοληθούν με τις μικρές ηλικίες”.

Παναγιώτης Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Πρώτη και ηχηρή μεταγραφή! Ο Δημήτρης Βεργίνης στον Εθνικό Λιβαδειάς!

pannikolaou

14 Ιουνίου 1987: Χρόνια πολλά Ελληνικό μπάσκετ!

pannikolaou

Οι διαιτητές στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (15-16 Ιουνίου)

pannikolaou