RETRO

Retro: Τα πρώτα playoffs της Α’ ΕΣΚΑΣΕ τη σεζόν 1993-94

Το 1993-94 στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ θεσμοθετούνται για πρώτη φορά τα playoffs και playout με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο τόσο για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, όσο και για την αποφυγή του υποβιβασμού για τη Β’ κατηγορία.

Το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ απαρτίζεται τότε από 10 ομάδες με τον Α.Σ. Φθιώτις εκείνη τη σεζόν να παίρνει την άνοδο για τη Γ’ Εθνική!

Διαβάστε παρακάτω, ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Νίκου Παπούλια ”Άμφισσα, μια πόλη με βαθιά μπασκετική ιστορία”, όπου αφηγείται ορισμένες από τις σημαντικές στιγμές του πρωταθλήματος, αλλά και αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες!

”Τη χρονιά 1992-1993, ο Κάδμος Θηβών τερματίζει πρώτος στη βαθμολογία της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ και παίρνει το εισιτήριο για τη Γ΄ Εθνική κατηγορία. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο θεσμοθετούνται τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ στο πρωτάθλημα προκειμένου αυτό να γίνει ανταγωνιστικότερο.
Συμμετέχουν 10 ομάδες ήτοι: A.Σ. Αναγέννηση Μαλεσίνας, Γ.Σ. Αναγέννηση Λαμίας, ΑΚΟΛ, ΓΑΣ Άμφισσας, Γ.Σ. Ιτέας, Α.Σ. Φθιώτις, Γ.Σ. Βασιλικού και οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν την προηγούμενη χρονιά από τη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ οι Άρης Θήβας, Σύλλας Αιδηψού και Φιλαθλητικός Χαλκίδας.
Η Άμφισσα παρουσιάζει ένα νεανικό σύνολο έχοντας 5 «έμπειρους» παίκτες (Μαυραειδής, Παπούλιας, Χατζής, Μακρής, Μπράτσος) και ροτέσιον με ταλαντούχους παίδες και έφηβους. Να σημειωθεί πως στις προπονήσεις – με κόουτς τον Μιχάλη Κοκολόγο- συμμετείχαν όλοι οι αθλητές.
Την πρώτη αγωνιστική ο ΓΑΣ θα αντιμετωπίσει στην Αταλάντη τη Φθιώτιδα και θα γνωρίσει την ήττα με 56-50, μετά από καλή εμφάνιση. Παιχνίδι με παιχνίδι η ομάδα έβρισκε τα πατήματά της και στο τέλος θα καταλάβει την 4η θέση στην τελική κατάταξη με συγκομιδή 12 νίκες και 6 ήττες. Αν είχε και λίγη τύχη στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ με τον Άρη Θηβών εκτός έδρας, ίσως και να βρισκόταν στον τελικό της διοργάνωσης.
Η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος:
1. AΣ Φθιώτις 33
2. ΑΣ Άρης 32
3. ΑΣ Αναγέννηση 30
4. ΓΑΣ Άμφισσας 30
5. Γ.Σ. Ιτέας 26
6. Φιλαθλητικός 26
7. ΑΚΟΛ 25
8. Γ.Σ. Αναγ. Λαμίας 24
9. Γ.Σ. Βασιλικού 23
10. Σύλλας 19
Στα play off για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική θα βρεθούν αντιμέτωποι ο 1ος με τον 3ο και ο 2ος με τον 4ο, της τελικής κατάταξης. Οι ομάδες σε αυτά τα παιχνίδι μετέφεραν και τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 3 νίκες.
Οι αγώνες των play off:
Α.Σ. Φθιώτις-Μαλεσίνα: 81-67, 63-50, 67-35.
Άρης Θήβας-ΓΑΣ Άμφισσας: 70-69, 83-76.
Tα παιχνίδια των τελικών:
Α.Σ. Φθιώτις- Άρης Θήβας: 76-71, 69-61.
H Φθιώτιδα του κόουτς Κραββαρίτη και των αδελφών Σοφογιάννη, του Ρήγα και Ρίζου, δίκαια ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια, αφού ήταν η ποιοτικότερη ομάδα του πρωταθλήματος.
Στα play out έγιναν οι αγώνες:
AKOΛ-Αναγέννηση Λαμίας: 101-78, 68-74, 2-0
Αναγέννηση Λαμίας- Σύλλας:81-61
O Γ.Σ. Βασιλικού και ο Σύλλας Αιδηψού υποβιβάστηκαν στη Β΄ ΕΣΚΑΣΕ.
Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς εκείνης:
• Οι ομοιόμορφες ενδυμασίες των αθλητών, του ΓΑΣ Άμφισσας, στις αποστολές με μπουφάν και σακίδια, δωρεά του καταστήματος «Profile» του Μάκη Κούτρη και φόρμες χορηγίας του μάρκετ κρεάτων «Ασημακόπουλος – Παπαθανάσης».
• Οι καλοκαιρινοί αγώνες προετοιμασίας στην Αθήνα με Κρόνο και Πορφύρα, καθώς και ο οικογενειακός αγώνας στο Οινοχώρι Καστελλίων.
• Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά ομάδας από τη Βόρεια Εύβοια (Σύλλας Αιδηψού).
• Τα τρία ανοικτά γήπεδα που χρησιμοποιούσαν oι σύλλογοι αυτή την περίοδο (Αιδηψός, Μαλεσίνα , Λαμία).
• Η πολύ καλή παρουσία της Αναγέννησης Μαλεσίνας, του κόουτς Σωτήρη Γερμανού, που νίκησε την πρωταθλήτρια Φθιώτιδα δύο φορές στην κανονική περίοδο.
• Η απεργία των διαιτητών πριν τους αγώνες των play off.
Για την Άμφισσα, αυτή η χρονιά ήταν πετυχημένη με τη συμμετοχή της στην τετράδα των τελικών, και η συνέχεια την επόμενη περίοδο ήταν η άνοδος στην Γ΄Εθνική (Παπούλιας, Ν [2021]: Άμφισσα, μια πόλη με βαθιά μπασκετική ιστορία, υπό έκδοση)”.

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα…20 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou

Σαν σήμερα…19 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou

Σαν σήμερα…18 Απριλίου (2016-2023)

pannikolaou