Ο Στέφανος Παπανδρέου οραματίστηκε τον Τελεθριακό στις Εθνικές κατηγορίες, τα κατάφερε πριν από δύο χρόνια πετυχαίνοντας κάτι που για πολλούς θεωρούνταν ανέφικτο, όμως φέτος ήρθε ο υποβιβασμός και η επιστροφή στις τοπικές κατηγορίες.
Ο πρόεδρος του Τελεθριακού, που για να συντηρήσει μια ομάδα σε δύσκολη γεωγραφική θέση όπως είναι η δική του, δεν φείδεται χρημάτων πληρώνοντας δυσανάλογα σε σχέση με άλλους συλλόγους για το καλό του Τελεθριακού, δεν το βάζει κάτω, έχει στόχο να δημιουργήσει την ομάδα της νέας εποχής και παράλληλα κάνει απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, αναλύοντας όσα έγιναν και οδήγησαν στον υποβιβασμό.

Σ.Π.: ”Πιστεύω ότι η ιστορία θα γράψει ότι ο Τελεθριακός και η Αναγέννηση Λαμίας είχαν μια πολύ αξιοπρεπή συμμετοχή στην Γ’ Εθνική στον 2ο και 4ο όμιλο αντίστοιχα και άξιζαν να συνεχίσουν στις Εθνικές κατηγορίες.ΕΡ: Αν γύρναγες το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες; Ενδεχομένως τον όμιλο, ίσως να απαιτούσες από τους παίκτες να είναι εμβολιασμένοι; Σ.Π.: ‘‘Ούτε τον όμιλο θα άλλαζα ούτε στο ζήτημα του εμβολιασμού θα ήμουν απόλυτος παρ’ ότι είμαι φανατικός εμβολιαστής. Θεωρώ ότι ο όμιλος της Αθήνας συν 3 νησιά είναι ένα συναρπαστικό γκρουπ και νιώθω πολύ χαρούμενος που έζησα αυτή την απαιτητική και προκλητική εμπειρία. Για το θέμα του εμβολιασμού θεωρώ ότι αυτό που μας συνέβη ήταν ένα πολύ σπάνιο περιστατικό δηλαδή η σοβαρή νόσηση ενός σχετικά νέου αθλητή και η μη επάνοδος για όλη την σεζόν. Δεν συνέβη σε καμιά άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα των Εθνικών κατηγοριών. Μας έτυχε η περίπτωση 1 στο εκατομμύριο”.
Όλα τα ματς τα παλέψαμε ισότιμα και τα περισσότερα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Οι αιτίες της μη παραμονής μας στη Γ’ Εθνική είναι γνωστές. Η ομάδα απώλεσε δύο κορυφαίους αθλητές στην πιο κρίσιμη φάση του πρωταθλήματος μας. Ο ένας, ο Ανδρ. Γκιζόγιαννης που χτυπήθηκε από κορονοϊο στην 3η αγωνιστική του 1ου γύρου και δεν επανήλθε και ο άλλος ο Λευτ. Μητσιμπόνας που τραυματίστηκε βαριά στην 3η αγωνιστική του β’ γύρου και επίσης δεν επανήλθε. Επίσης, η απόφαση της ΕΟΚ να επιτρέψει εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο δυνάμωσε τον ΦΟΒ με την προσθήκη ενός υπεραθλητή, του Γεωργούτσου, τον οποίο αντιμετωπίσαμε 3 φορές φέτος, 2 με το Πικέρμι και 1 με τον ΦΟΒ. Σημειωτέον ότι η τρίτη συμμετοχή απέναντι στην ίδια ομάδα σπάνια συμβαίνει και μπορεί να είναι αντιδεοντολογική. Κανονικά έπρεπε να προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ για την εργαλειοποίηση του συγκεκριμένου παίκτη από ΦΟΒ και Πικέρμι αλλά η δικαστική οδός κρίθηκε ως κίνηση υψηλού ρίσκου. Όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό και νομίζω ότι τελικά η τύχη θα μας ευνοήσει στα επόμενα πρωταθλήματα”.
”Ένας μόνον στόχος δεν έχει υλοποιηθεί η απόκτηση ενός πρωταθλήματος. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό στο άμεσο μέλλον”.
ΕΡ: Έμεινες ευχαριστημένος από την ομάδα σου; Περίμενες μεγαλύτερη προσπάθεια; Σ.Π: ”Στα 12 χρόνια της αθλητικής μας δράσης δεν μας έχει ξανατύχει να χάσουμε για όλη την σεζόν 2 βασικότατους παίκτες στην πιο κρίσιμη φάση του πρωταθλήματος. Από την αρχή της χρονιάς είχαμε δημιουργήσει ένα σχήμα για να πρωταγωνιστήσει στον δύσκολο 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και όχι να παλεύει να σωθεί. Θυμίζω με ποιες ομάδες αγωνιστήκαμε. Δάφνη Μίλωνας και Ίκαρος και άλλες παρόμοιες. Είχε φανεί τόσο από τα φιλικά όσο και από τα πρώτα επίσημα ματς ότι η ομάδα μας θα είχε μια αξιοθαύμαστη πορεία. Στα πρώτα ματς είχαμε νικήσει με 11 πόντους το Πικέρμι και χάσαμε με 1 πόντο από την Δάφνη σε έναν αγώνα παρωδία λόγω κακής διαιτησίας. Όμως το χτύπημα του κορονοϊού αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την μετέπειτα πορεία μας καθώς χάσαμε έναν παίκτη τον Ανδρ. Γκιζόγιαννη στον οποίο είχαμε επενδύσει πολλές προσδοκίες. Βέβαια η ομάδα μετά την απώλεια του Ανδρόνικου παρέμεινε αξιόμαχη και δεν έπρεπε να χάσει το εντός έδρας ματς με τον ΦΟΒ στην 6η αγωνιστική του 1ου γύρου. Ήταν μια αδικαιολόγητη ήττα, αλλά όταν παίζεις σε αυτό το υψηλό επίπεδο όλα μπορούν να συμβούν. Πάντως κρίνοντας γενικότερα την 10ετή πορεία του Τελεθριακού είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Πιέσαμε να βελτιωθεί η γηπεδική υποδομή και το πετύχαμε όμως πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ανεβήκαμε 4 κατηγορίες συμμετέχοντας στην Γ’ Εθνική και εκπροσωπώντας αποκλειστικά ολόκληρη την Εύβοια. Και τέλος και σημαντικότερο έχουμε δημιουργήσει αξιόλογα τμήματα υποδομής ακαδημία, παμπαιδικό, παιδικό και εφηβικό με την πολύτιμη συνεισφορά της προπονήτριάς μας της Μαρίας Ραχιώτη. Δεν είναι τυχαίο το ότι φέτος οι παίδες μας προκρίθηκαν αήττητοι στη 2η φάση του πρωταθλήματος. Επομένως η μέχρι τώρα πορεία του σωματείου μας έχει υπάρξει απρόσμενα επιτυχημένη γιατί έχουν εκπληρωθεί σχεδόν όλοι οι στόχοι που είχαμε θέσει κατά καιρούς. Ένας μόνον στόχος δεν έχει υλοποιηθεί η απόκτηση ενός πρωταθλήματος. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό στο άμεσο μέλλον. Επίσης μέσα στην περίοδο του κορονοϊού ολοκληρώσαμε με επιτυχία την διαδικασία του Νόμου Αυγενάκη και λάβαμε την απαιτητική αναγνώριση από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που σημαίνει διαφάνεια και κύρος”.
”Κάναμε γνωστή την ομάδα μας σε ένα ευρύτατο μπασκετικό κοινό ανά την Ελλάδα, αποκομίσαμε πολύ σημαντικές εμπειρίες και βοηθήσαμε στην προβολή της περιοχής μας κάτι που είναι αναγκαίο μετά τις φωτιές του προηγούμενου καλοκαιριού και ενόψει της τουριστικής περιόδου”
ΕΡ: Άξιζε τον κόπο και το χρήμα που δαπανήθηκε η Γ’ Εθνική; Ο κόσμος της Β. Εύβοιας βοήθησε ουσιαστικά; Σ.Π.: ”Απολύτως άξιζε τον κόπο η συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής για τους εξής απλούς λόγους. Κάναμε γνωστή την ομάδα μας σε ένα ευρύτατο μπασκετικό κοινό ανά την Ελλάδα, αποκομίσαμε πολύ σημαντικές εμπειρίες που ίσως μας είναι ξανά χρήσιμες στο μέλλον και βοηθήσαμε στην προβολή της περιοχής μας κάτι που είναι αναγκαίο μετά τις φωτιές του προηγούμενου καλοκαιριού και ενόψει αυτής της τουριστικής περιόδου. Μην ξεχνάτε ότι φέραμε για φιλικά δυο κορυφαίες ομάδες μπάσκετ την Μύκονο και την Εθνική Ενόπλων δυνάμεων και μέσω του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής την Ιστιαία επισκέφτηκαν ομάδες που έχουν αγωνιστεί στην Α1 και Α2 στο παρελθόν για πολλά χρόνια όπως Ίκαρος, Δάφνη, Μίλωνας και άλλα ιστορικά σωματεία. Όσον αφορά την στήριξη του φίλαθλου κόσμου αυτή ήταν περιορισμένη λόγω κορονοϊού, άτυχων αποτελεσμάτων και έλλειψης μπασκετικής παράδοσης. Το ποδόσφαιρο παραμένει πιο δημοφιλές από το μπάσκετ στην περιοχή μας αυτή είναι η πραγματικότητα. Για τους ντόπιους αθλητές δεν περίμενα αυτή την μειωμένη ανταπόκριση. Έπεσα από τα σύννεφα στην κυριολεξία. Οι αιτίες υποθέτω ότι ήταν οι αυξημένες απαιτήσεις της κατηγορίας, ο λιγοστός χρόνος συμμετοχής στα ματς και η ανασφάλεια για μια νέα άγνωστη κατηγορία. Χρειάζεται χρόνος να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και θα το πετύχουμε”.
”Για τα επόμενα χρόνια οι επιδιώξεις μας είναι η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και η οργανωτική ανασυγκρότηση της ομάδας μας”
ΕΡ: Θα επιχειρούσες να ξανά ανέβετε στη Γ’ Εθνική; Σ.Π: ”Εννοείται. Βέβαια δεν είναι εποχή για ήρωες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και η αποχή από τις Εθνικές κατηγορίες για το διάστημα 2022-23 μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την ανασυγκρότηση της ομάδας μας. Επομένως για τα επόμενα χρόνια οι επιδιώξεις μας είναι η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και η οργανωτική ανασυγκρότηση της ομάδας μας. Η ενέργεια αυτή θα περιλαμβάνει την προσέλκυση περισσότερων παιδιών στις ακαδημίες και στα αγωνιστικά τμήματα, ενίσχυση της υλικοτεχνικής μας υποδομής και ενεργότερη συμμετοχή των μελών μας. Εμείς κάναμε το χρέος μας και χαρήκαμε το ταξίδι στην Γ´ Εθνική από κει πέρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές γιατί τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε ήταν ανυπέρβλητα. Και εξάλλου δεν εκπροσωπούμε μια πλούσια και πολυπληθή περιοχή. Κάναμε αυτό τον αγώνα με ελάχιστες χορηγίες και ισχνή οικονομική υποστήριξη και αποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι”.
Το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο δημιουργεί επιπλέον έξοδα για συνεχείς μετακινήσεις, σίτιση, φιλοξενία αθλητών σε ξενοδοχεία. Επίσης και οι προπονήσεις δεν είναι ιδανικές και οι συνθήκες δεν είναι πάντοτε κατάλληλες λόγω του κρύου.
Αν δεν είχαμε αυτά τα έξτρα έξοδα θα μπορούσαμε φέτος να είχαμε αποκτήσει άλλους 3 έμπειρους αθλητές. Καταλαβαίνετε ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ομάδας μας σε σχέση με τις ομάδες της Αθήνας. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς σοβαρά με όσα μας έτυχαν ότι η ομάδα μας απέτυχε. Αντιθέτως εμείς νιώθουμε περήφανοι για την πορεία μας στην Γ´ Εθνική το 2021-22 και αποδείξαμε την συνέπεια και την υπευθυνότητα μας”.
”Η δεύτερη δεκαετία του Τελεθριακού ευελπιστούμε να περιλαμβάνει το κτίσιμο μιας ομάδας πρότυπο σε όλα τα επίπεδα αθλητικό κοινωνικό και πολιτιστικό”
Σ.Π.: ”Η πρώτη δεκαετία του Τελεθριακού ήταν μια περίοδος αναζήτησης του στίγματος της ομάδας και σταδιακής δημιουργίας υποδομών κυριολεκτικά από το μηδέν.ΕΡ: Από τα χρόνια ενασχόλησης σας με το μπάσκετ, το πρόσημο είναι θετικό ή αρνητικό;
Η δεύτερη δεκαετία ευελπιστούμε να περιλαμβάνει το κτίσιμο μιας ομάδας πρότυπο σε όλα τα επίπεδα αθλητικό κοινωνικό και πολιτιστικό. Οι στόχοι μας επίσης περιλαμβάνουν την συνέχιση της αναγνώρισης του μητρώου αθλητικών σωματείων, βελτίωση του χώρου των γραφείων μας, υλικοτεχνικής, γηπεδικής και αρχειακής υποδομής της ομάδας, δημιουργία ομίλου φίλων και βετεράνων αθλητών και απόκτηση πρωταθλημάτων. Το πλαίσιο που κινούμαστε παραμένει το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα και το φίλαθλο πνεύμα. Δημιουργούμε αθλητές με καλό χαρακτήρα και ήθος σύμφωνα με τα αθλητικά ιδεώδη και τις αξίες της ευγενούς άμιλλας. Πάντως όσον αφορά την αντρική ομάδα είναι νωρίς να τεθούν στόχοι για το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο. Εννοείται ότι θα είμαστε για άλλη μια φορά ανταγωνιστικοί”.Σ.Π.: ”Κακά τα ψέματα όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε μια δύσκολη και απομακρυσμένη περιοχή όπως την Ιστιαία θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος για μεγάλες θυσίες στο ψυχολογικό οικονομικό προσωπικό και οικογενειακό πεδίο. Είναι γεγονός ότι η διοικητική ανάμειξη με ένα αθλητικό σωματείο σε κάνει πιο δημοφιλή και αγαπητό στον κόσμο της περιοχής που μπορεί αποδειχτεί και μια καλή επένδυση αν κάποιος ασχοληθεί με τα δημοτικά και τα πολιτικά δρώμενα.
Προσωπικά όμως δεν έχω τέτοιου είδους επιδιώξεις και δηλώνω ξεκάθαρα ότι ξεκίνησα αυτό το ταξίδι από αγάπη προς τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου και τον αθλητισμό και όχι για πολιτική ανέλιξη”.ΕΡ: Η. Β. Εύβοια, με δεδομένο το πρόβλημα της απόστασης, αντέχει τόσες ομάδες; Έχετε σκεφτεί ή συζητήσει, το ενδεχόμενο μιας τοπικής ένωσης δυνάμεων;
Σ.Π.: ”Κανονικά στην Β. Εύβοια θα έπρεπε να δραστηριοποιούνταν πέντε σωματεία μπάσκετ στην Ιστιαία Αιδηψό Λίμνη Μαντούδι και Αγία Άννα όπου υπάρχει αρκετό έμψυχο υλικό και μεγαλώνουν πολλά παιδιά.
Αυτή την στιγμή τα ενεργά σωματεία στην Β. Εύβοια είναι μόνον τρία. Επομένως ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για την ίδρυση νέων σωματείων αρκεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να έχουν όραμα για το άθλημα και για τη νεολαία. Αυτές τις αξίες υπηρετεί ο Τελεθριακός της ανιδιοτελούς προσφοράς στην νεολαία, της κοινοφελούς δράσης και όπως προανέφερα το όραμα μας για την 2η δεκαετία περιλαμβάνει την απόκτηση πρωταθλημάτων και τροπαίων που λείπουν εντελώς από τα γραφεία του συλλόγου, την βελτίωση της γηπεδικής υποδομής και της οργανωτικής μας διάρθρωσης και τέλος την προσέλκυση περισσότερων παιδιών και την ανάδειξη ταλέντων. Και για να επανέλθω στην ερώτηση σου δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων καθώς όπως ανέφερα είναι λίγα τα ενεργά σωματεία στην Β. Εύβοια. Αν υπήρχαν 5 ομάδες μπάσκετ θα είχε κερδίσει περισσότερα το άθλημα και θα διευκολύνονταν η διεξαγωγή τοπικών πρωταθλημάτων σε παμπαιδικό, παιδικό, εφηβικό, κορασίδων, νεανίδων κτλ. αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.