FEATURED Α ΕΣΚΑΣΕ

Κωνσταντίνος Σταύρου: ”Μου δίνει κίνητρο ο τρόπος σκέψης της ομάδας μου”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που αποτελούν…πολυτέλεια για τα τοπικά πρωταθλήματα, παίκτες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αγωνίζονται σε υψηλότερες κατηγορίες κι όμως επιλέγουν να μένουν στα…πάτρια εδάφη ενισχύοντας τις ομάδες της περιοχής τους.

Όταν μάλιστα, το ταλέντο και η διάθεση για προσφορά στον τόπο του συνδυάζεται με το ήθος που τον διακρίνει, τότε αυτός ο παίκτης έχει το ονοματεπώνυμο Κωνσταντίνος Σταύρου!

Ο 32χρονος πλέον Κωνσταντίνος, μετράει 4 χρόνια από την επιστροφή του το 2018 στον Γ.Σ. Ιτέας και παρότι δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, αισθάνεται πατέρας και…παππούς της ομάδας, όπως λέει παρακάτω, έχοντας δίπλα του νεαρούς αθλητές που στελεχώνουν το αντρικό τμήμα της ομάδας!

Και αυτό, γιατί είναι διαφορετικό να είσαι…Ιτέα, μια ομάδα από τις ελάχιστες σε Πανελλήνιο επίπεδο που δεν κάνει μεταγραφές, επενδύοντας διαχρονικά σε παίκτες από την παραγωγική της διαδικασία και που ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης για μεγάλες ομάδες!

Οι Μούρτος, Ντινόπουλος, Μωραΐτης, Βορριάς, Σταύρου, Κουτσούκος, Δαραδήμος, Ταμπίτσικας, Λαγγουράνης και από νεότερη γενιά Σανούδος, Παγώνης, Δημητρίου, είναι οι περισσότεροι εξ αυτών που έκαναν το…άλμα παραπάνω, αγωνιζόμενοι από την Α1 μέχρι τη Γ’ Εθνική!

Γι’ αυτή τη δουλειά, το ονοματεπώνυμο στο…μπασκετικό λεξικό λέει Χρήστος Μωραΐτης, αλλά αυτή είναι κουβέντα μιας άλλης στιγμής, που πάντως δεν θα αργήσει να γίνει…

Ο Κωνσταντίνος Σταύρου, παίκτης με σπουδαίο ταλέντο, ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ιτέα το 2002 στην οποία παρέμεινε για 7 χρόνια κατακτώντας δύο πρωταθλήματα παίδων και εφήβων και έχοντας παράλληλα ενεργό ρόλο και στο αντρικό τμήμα, παρότι νεαρός σε ηλικία.

Γρήγορα, προσέγγισε τις ”κεραίες” μεγάλων ομάδων, με τον Άρη Θεσσαλονίκης που πάντα προσέχει τις ακαδημίες του, να τον κάνει μέλος της εφηβικής του ομάδας, με την οποία κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2008, με συμπαίκτη τον τωρινό αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας, τον Κώστα Παπανικολάου!

Αγωνίστηκε ακόμα σε Απόλλωνα Καλαμαριάς (Γ’ Εθνική), με τον τίτλο του 2ου σκόρερ στο πρωτάθλημα, στον Αίαντα Ευόσμου (Β’ Εθνική), Α.Ε. Λιβαδειάς (Α2), Πευκοχώρι (Β’ Εθνική) και Αγρίνιο (Β’ Εθνική).

Η επιστροφή στην Ιτέα ήρθε το 2018, με τον Κωνσταντίνο να ηγείται της νεανικής ομάδας που έχει φτιάξει ο Χρήστος Μωραΐτης, έχοντας πρωταγωνιστικό αλλά συνάμα και συμβουλευτικό ρόλο προς όλους τους μικρούς, που έχουν δίπλα τους στην προπόνηση, ένα συναθλητή με ταλέντο αλλά και ήθος, που στη μέρα του μπορεί να πάρει ένα αγώνα…μόνος του, αλλά και που παράλληλα τον εξιτάρει η εξέλιξη των νεαρών συμπαικτών του!

Πάμε να δούμε και να διαβάσουμε παρακάτω τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σταύρου, με αναφορές στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του ίδιου και της ομάδας του!

ΕΡ: Ήταν εύκολη απόφαση να πεις το ναι και φέτος και να συνεχίσεις στον Γ.Σ. Ιτέας;

Κ.Σ.: ”Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ δύσκολη η απόφαση να ανανεώσεις την συνεργασία σου με την ομάδα που ουσιαστικά ξεκίνησες τα μπασκετικά σου βήματα και γνωρίζεις τους ανθρώπους της και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πρόσωπο σου”.

‘Το πλήρωμα του χρόνου πλέον τα έφερε έτσι ώστε εγώ να είμαι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες ηλικιακά στην ομάδα οπότε ναι μπορείς να με πεις και πατέρα – παππού της ομάδας”.

ΕΡ: Αισθάνεσαι λίγο ως…πατέρας της ομάδας με τόσους μικρούς δίπλα σου;

Κ.Σ.: ‘‘Το πλήρωμα του χρόνου πλέον τα έφερε έτσι ώστε εγώ να είμαι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες ηλικιακά στην ομάδα, όπως ίσχυε και το αντίθετο όταν είχα ξεκινήσει που εγώ ήμουν ένας από τους μικρότερους παίκτες ηλικιακά στην ομάδα οπότε ναι μπορείς να με πεις και πατέρα – παππού της ομάδας”.

 

ΕΡ: Αποτελεί κίνητρο για σένα το γεγονός ότι είσαι δίπλα σε τόσους μικρούς συμπαίκτες;

Κ.Σ.: ”Εννοείται ότι μου δίνει κίνητρο το γεγονός ότι η ομάδα αποτελείται από μικρούς παίκτες κατά κύριο λόγο γιατί πρέπει να τους δώσεις το boost που πρέπει ώστε να καταλάβουν και οι ίδιοι το ότι η ομάδα θα χρειαστεί νίκες για να σώσει την κατηγορία που είναι ο νούμερο ένα στόχος της ομάδας”.

Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παίκτες που θα βγαίνουν από τις ακαδημίες της Ιτέας”

ΕΡ: Ξεχωρίζεις κάποιους από τους μικρούς της ομάδας; Υπάρχουν κατά τη γνώμη σου ταλέντα που ξεχωρίζουν και ενδεχομένως να μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω;

Κ.Σ.:Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παίκτες που θα βγαίνουν από τις ακαδημίες της Ιτέας, όπως υπάρχουν και φέτος στην ομάδα μας γιατί μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία τα βασικά και τις αξίες του μπάσκετ και επίσης λόγο κάποιων καταστάσεων (οικονομικές κυρίως) που υπάρχουν σε μικρές κοινωνίες τους δίνεται η δυνατότητα να παίξουν σε αντρικό επίπεδο σε πολύ μικρή ηλικία και να αποκομίσουν πολύ καλές εμπειρίες που στο μέλλον θα είναι χρήσιμες”.

 

”Ο Χρήστος Μωραΐτης για εμένα είναι το άλφα και το ωμέγα στην ομάδα.  Επίσης ο Νάσος Ντινόπουλος είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και τα παιδιά δίνοντας συμβουλές από τις εμπειρίες που έχει”

ΕΡ: Πως εξηγείς το γεγονός ότι η Ιτέα, παρότι μια μικρή κωμόπολη βγάζει διαρκώς παίκτες που παίζουν σε υψηλό επίπεδο; Ο Μούρτος, εσύ, οι Κουτσούκος, Δαραδήμος, Βορριάς, Μωραϊτης, Ντινόπουλος και πόσοι ακόμα!

Κ.Σ.:Όπως σου είπα και στην πιο πάνω ερώτηση τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά και τις αξίες του μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία και έχουν δίπλα τους ανθρώπους που και ξέρουν και μπορούν να τους βοηθήσουν σε μπασκετικό επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι και ο προπονητής της ομάδας Χρήστος Μωραΐτης που για εμένα είναι το άλφα και το ωμέγα στην ομάδα και χωρίς αυτόν νομίζω δεν θα μιλάγαμε τώρα μαζί. Ένας ακόμα είναι και ο Νάσος Ντινόπουλος που είναι πάντα δίπλα στην ομάδα και τα παιδιά και σου δίνει συμβουλές από τις εμπειρίες που έχει που είναι τρομερά χρήσιμες για να πας μπροστά. Σίγουρα όμως με τα λόγια και χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες εάν θέλεις να πετύχεις και η αλήθεια είναι πως όταν είσαι σε μικρή ηλικία σου είναι δύσκολο να τις κατανοήσεις”.

 

ΕΡ: Το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ πως το βλέπεις τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ποιότητα στο πρωτάθλημα;

Κ.Σ.: ”Το πρωτάθλημα της Α  ΕΣΚΑΣΕ νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά και μπασκετικά πρωταθλήματα που έχουμε στην Ελλάδα. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και δύσκολο και αρκετά συχνά συναντάς παίκτες με τρομακτική εμπειρία από πιο υψηλότερες κατηγορίες που έχουν έρθει για να βοηθήσουν της ομάδες τους. Δεν συναντάς συχνά το φαινόμενο όλοι να μπορούν να κερδίσουν όλους”.

”Θα ζητήσουμε ξανά από τους μικρούς να “μεγαλώσουν” και με την δική μας βοήθεια ελπίζω στο τέλος να τα καταφέρουμε”

ΕΡ: Τι μπορούμε να περιμένουμε φέτος από την ομάδα σου και από εσένα προσωπικά;

Κ.Σ.:Φέτος για την δική μας ομάδα θα είναι πάλι μια δύσκολη μπασκετική χρόνια με μοναδικό στόχο την σωτηρία της ομάδας. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον απαραίτητο αριθμό νικών που θα μας εξασφαλίσουν αυτό τον στόχο. Οπότε θα ζητήσουμε ξανά από τους μικρούς να “μεγαλώσουν” και με την δική μας βοήθεια ελπίζω στο τέλος να τα καταφέρουμε. Όσον αφορά εμένα δεν θέλω να λέω μεγάλα πράγματα. Μου αρέσει να μπαίνω μέσα και να τα δίνω όλα με σκοπό την νίκη. Γενικά σαν άνθρωπος δεν μου αρέσει να χάνω”.

 

”Ο Γ. Σ. Ιτέας δεν μπήκε ποτέ εμπόδιο σε καμία από όλες τις άλλες ομάδες που αγωνίστηκα ζητώντας λεφτά για το δελτίο μου ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό”.

ΕΡ: Ας πάμε λίγο στο παρελθόν…Πόσο σε βοήθησε ο Γ.Σ. Ιτέας να κάνεις το άλμα στην καριέρα σου;

Κ.Σ.: ”Ο Γ. Σ. Ιτέας με βοήθησε αρκετά, γιατί όπως ξανά είπα έμαθα τα βασικά του μπάσκετ που χρειάζεται για να κάνεις το πιο πάνω βήμα και επίσης δεν μπήκε ποτέ εμπόδιο σε καμία από όλες τις άλλες ομάδες που αγωνίστηκα ζητώντας λεφτά για το δελτίο μου ή κάποιο άλλο αντάλλαγμα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό”.

ΕΡ: Πως πήρες την απόφαση να επιστρέψεις και πάλι στα πάτρια εδάφη;

Κ.Σ.: ‘‘Η απόφαση του να γυρίσω πίσω στα πάτρια εδάφη ήταν πολύ εύκολη γιατί εφόσον τελείωσα της στρατιωτικές μου υποχρεώσεις σαν εύζωνας έπρεπε να βρω και μια δουλειά όπου θα μου αποφέρει χρήματα για να ζήσω. Ναι, καλό το μπάσκετ έκανα αυτό που αγάπησα και αγαπάω. Ξεκινώντας από χαμηλά προς ψηλά έφτασα να παίξω μέχρι Α2 για 2 χρόνια. Έβγαλα κάποια χρήματα, τα οποία όμως σίγουρα δεν θα μπορούσαν να μου εξασφαλίσουν το μέλλον μου γιατί κακά τα ψέματα δεν έπαιξα ούτε στον Ολυμπιακό ούτε στον Παναθηναϊκό για να υπάρχει απόθεμα χρημάτων. Πλέον εργάζομαι στην πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής μου και ταυτόχρονα παίζω στην ομάδα που ξεκίνησα τα μπασκετικά μου βήματα”. 

 

ΕΡ: Δεν υπάρχει μέσα σου η…σπίθα να παίξεις ξανά σε μεγαλύτερο επίπεδο;

Κ.Σ.:Αν και 32 χρόνων πάντα υπάρχει η σπίθα μέσα μου όσο αντέχει και το σώμα μου βέβαια για τις πιο πάνω κατηγορίες. Δεν σου κρύβω ότι κάθε χρόνο μου έρχονται προτάσεις για πιο πάνω κατηγορίες. Βέβαια αυτή την στιγμή οι συγκυρίες και ο χρόνος δεν ευνοούν με την δουλειά γιατί πλέον αυτή έχει προτεραιότητα για εμένα και μετά το μπάσκετ. Στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις”.

Συνέντευξη: Παναγιώτης Νικολάου

 

Σχετικά άρθρα

Κλήρωση κυπέλλου ΕΣΚΑΣΕ. Τα 8 ζευγάρια της φάσης των ”16”

pannikolaou

Στον Άρη Θήβας ο Στέλιος Καλεμτζάκης!

pannikolaou

Πρωτάθλημα ΕΦΗΒΩΝ: Βαθμολογίες & σκόρερς (2η αγωνιστική)

pannikolaou