Α ΕΣΚΑΣΕ

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Έφτασε στο τέλος με τον λάθος τρόπο!

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει τα πρωταθλήματα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ να είναι το ένα πιο συναρπαστικό από το άλλο, να κρίνονται πολλές φορές την τελευταία αγωνιστική τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της βαθμολογίας.

Φέτος, έμελλε να δούμε το ακριβώς αντίθετο, ένα πρωτάθλημα που έχασε από νωρίς το ενδιαφέρον του, με 4 ομάδες να έχουν εξασφαλίσει από νωρίς τα playoffs και τους υπόλοιπους απλά να παίζουν γιατί έτσι έπρεπε να γίνει ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν, καθώς η αποχώρηση της ΑΓΕΧ και η αδύναμη ομάδα του Απόλλωνα Λιβαδειάς, είχαν ήδη πάρει τις δύο θέσεις που οδηγούσαν στη Β’ κατηγορία.

Φέτος, είχαμε επίσης την…ατυχία να δούμε δύο αγώνες να μην ολοκληρώνονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, μια αποχώρηση ομάδας και ένα τελικό που δεν έγινε ποτέ λόγω αποχώρησης ομάδας.

Όπως λοιπόν, όταν μια ομάδα αποτυγχάνει στους στόχους της η ευθύνη πέφτει στον προπονητή, έτσι και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση η ΕΣΚΑΣΕ, είναι εκείνη που αναλαμβάνει την ευθύνη.

Αλλά ποια είναι άραγε η ευθύνη της Ένωσης και των σωματείων-μελών της, για ένα πρωτάθλημα που στιγματίστηκε από τους τρεις συγκεκριμένους αγώνες;

Όπως είπαμε και πριν, μιλάμε για διαφορετικά γεγονότα και έτσι πρέπει να τα δούμε.

Στην πρώτη περίπτωση, στην αποχώρηση της ΑΓΕΧ στη διάρκεια του αγώνα με τον Σύλλα στην 4η μόλις αγωνιστική, μια ομάδα αποφάσισε για τους δικούς της λόγους να φύγει από το πρωτάθλημα διαμαρτυρόμενη για τη διαιτησία και η Ένωση δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από το να συνεχίσει με τους υπόλοιπους 11.  Ένα τραβηγμένο τοπικό ”μέχρι τέλους” γιατί αν ήταν με διαιτητικές αποφάσεις να αποχωρούσαν ομάδες, δεν θα ολοκληρώνονταν ποτέ τα πρωταθλήματα! Άλλωστε, εκ των έσω υπήρχαν από την πρώτη στιγμή διαφωνίες για τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως εκείνη του Γιώργου Βελισσαράκου που είναι ”σημαία” της ομάδας και παρών στο συγκεκριμένο αγώνα.

Στον αγώνα Σύλλας-Α.Ε. Καρύστου ο αγώνας διακόπηκε λίγο πριν τη λήξη του χωρίς λόγο, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν ξύλο αντί για μπάσκετ, με εικόνες που έκαναν Πανελληνίως ρεζίλι το τοπικό μπάσκετ και την Ένωση γενικότερα.

Και ερχόμαστε τώρα, σε όσα ακολούθησαν του συγκεκριμένου αγώνα, εκεί που η ΕΣΚΑΣΕ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων με μια σειρά από λάθος αποφάσεις.

Καταρχήν, το πρόγραμμα αγώνων του Σαββατοκύριακου δεν έγινε γνωστό ως είθισται την Τετάρτη, καθώς το βράδυ της ίδιας μέρας υπήρχε προγραμματισμένο συμβούλιο για να αποφασίσει για τις ποινές του αγώνα αλλά και αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της Καρύστου για 15νθημερη διακοπή των playoffs λόγω των τραυματιών που είχε από τα επεισόδια, σύμφωνα με το έγγραφο που είχε στείλει στην Ένωση.

Η ΕΣΚΑΣΕ πήρε την απόφαση για τις ποινές και αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (5-4) να ορίσει κανονικά τον πρώτο τελικό για το Σάββατο 18/5 με κριτήριο ότι δεν υπήρχαν ακόμα οι ιατρικές γνωματεύσεις των παικτών της Καρύστου.

Την επόμενη μέρα (Πέμπτη 19/5) νωρίς το πρωί η Κάρυστος έλαβε την πρώτη ιατρική γνωμάτευση και την προώθησε στην ΕΣΚΑΣΕ περιμένοντας την αναβολή του αγώνα.

Αρκετά μέλη του Δ.Σ. τα οποία ακόμα και χωρίς τις ιατρικές γνωματεύσεις ήταν υπέρ της αναβολής, περίμεναν πως με τα νέα δεδομένα τουλάχιστον θα ενημερώνονταν και θα άλλαζε η αρχική έστω και οριακή απόφαση του Δ.Σ.

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως το συμβούλιο της Τετάρτης έλαβε μια απόφαση η οποία έπρεπε να τηρηθεί λόγω πλειοψηφίας, όμως πολλές φορές το ”νόμιμο” δεν είναι απαραίτητα και ”ηθικό”.

Παρότι λοιπόν υπήρχαν νέα δεδομένα για τον συγκεκριμένο αγώνα, την ΕΣΚΑΣΕ την έπιασε…πρεμούρα νωρίς την Πέμπτη να αναρτήσει το πρόγραμμα των αγώνων και σε αυτό να συμπεριλάβει τον πρώτο τελικό των playoffs χωρίς προηγουμένως να κάνει το αυτονόητο, να ενημερώσει τουλάχιστον τα δύο σωματεία για τις ποινές που επιβλήθηκαν από το Δ.Σ. ώστε να προκύψει αυτός ο αγώνας!

Έτσι είχαμε την…πρωτοτυπία, πρώτα να αναρτηθεί το πρόγραμμα και μετά να περιμένουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μάθουν τις ποινές!

Είναι αυτονόητο, πως το καλεντάρι της ΕΣΚΑΣΕ δεν εμπόδιζε σε τίποτα την αναβολή των τελικών, καθώς υποθετικά αν ο Σύλλας είχε κερδίσει την Κάρυστο, χθες (18/5) θα διεξάγονταν ο τελευταίος αγώνας των δύο ομάδων στην Κάρυστο.

Η ΕΣΚΑΣΕ μπορούσε και έπρεπε να το κάνει, να δώσει αναβολή τουλάχιστον μιας εβδομάδας στο πρωτάθλημα, να ηρεμήσει η κατάσταση και να φτάσει το πρωτάθλημα στο τέλος του χωρίς προβλήματα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο φιάσκο του Σαββάτου και σε ένα τελικό που δεν έγινε ποτέ, γεγονός που δεν τιμάει κανέναν.

Η ΕΣΚΑΣΕ φαίνεται πως δεν…τραβάει, το Δ.Σ. έχει ρωγμές, ο Σταύρου παραιτήθηκε ήδη και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες διαφοροποιήσεις-παραιτήσεις καθώς για την απόφαση-όπως αυτή πάρθηκε-να γίνει ο αγώνας, διαφωνούν πολλοί εκ των έσω.

Και βέβαια, για το χθεσινό φιάσκο ευθύνη έχει και η Κάρυστος η οποία έπαιζε…κρυφτό για δύο μέρες, ανακοινώνοντας τη μη συμμετοχή της 20′ πριν την έναρξη του αγώνα. Μπορεί η ομάδα της Ν. Εύβοιας να νιώθει αδικημένη (δικαίως) από την απόφαση της ΕΣΚΑΣΕ να ορίσει τον αγώνα και να μη δώσει αναβολή, όμως δεν της φταίνε σε τίποτα οι διαιτητές, οι κριτές, οι φίλαθλοι, η αντίπαλη ομάδα, όλοι εκείνοι που περίμεναν να μάθουν μέχρι τελευταία στιγμή τι θα γίνει.

Υ.Γ.: Αν η ΕΣΚΑΣΕ νομίζει ότι τα προβλήματα λύνονται με την τιμωρία κριτών που κάνουν like σε αναρτήσεις του stereabasket, τότε κύριοι, είστε σε εντελώς λάθος κατεύθυνση…

Υ.Γ. 2: Προς τα τέλη Ιουνίου είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΚΑΣΕ. Αν και πάλι γίνει μεταξύ…συγγενών και φίλων με 4-5 ομάδες παρούσες, τότε κύριοι των σωματείων δεν θα πρέπει να σας φταίει κανένας και τίποτα!

Παναγιώτης Νικολάου 

Σχετικά άρθρα

Video από τη 15η αγωνιστική της Α’ ΕΣΚΑΣΕ

pannikolaou

Σύνδεσμος Διαιτητών: Ανακοίνωση στήριξης σε Αντ. Πατάγια

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ: Βαθμολογία & σκόρερς (15η αγωνιστική 16/2)

pannikolaou