FEATURED RETRO

Retro Basket: Η άνοδος της ΑΓΕΧ στην Α2 το 2001!

Στις 20 Μαΐου του 2001 η ΑΓΕΧ θα γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της την άνοδο για πρώτη φορά  στην Α2, φτάνοντας ένα σκαλοπάτι πριν την Α1, που τότε ήταν μεταξύ των κορυφαίων πρωταθλημάτων σε όλη την Ευρώπη!

Η ΑΓΕΧ, που την προηγούμενη χρονιά είχε πάρει την άνοδο για τη Β’ Εθνική, ξεκίνησε να ”χτίζει” την ομάδα της σεζόν 2000-01 σε επαγγελματικά πρότυπα.

Ήδη, από την προηγούμενη χρονιά, η παρουσία στη Χαλκίδα του Παύλου Κορκίδη ως μάνατζερ, αλλά και παίκτες εγνωσμένης αξίας όπως οι Σταμάτης, Παπαδάκης, Φιτσιώρης, έδειχναν τι θα ακολουθήσει.

Παίκτες Α1 στη Χαλκίδα!

Ο Αγγέλου πιστός στο πλάνο της οικοδόμησης πάνω στους Χαλκιδέους παίκτες που ήταν και πάλι οι πρωταγωνιστές της ομάδας, θα κάνει λίγες αλλά…εκθαμβωτικές κινήσεις!

Στην παρουσίαση που θα γίνει εκείνο το καλοκαίρι στα γραφεία της εταιρείας του αντιπροέδρου της ομάδας Στ. Φώτου στη Χαλκίδα, θα γίνουν γνωστές οι μεταγραφές που ήταν λίγο παραπάνω από το…πάνω ράφι!

Παίκτης της Χαλκίδας για τη σεζόν 2000-01 στη Β’ Εθνική, θα είναι ο 25χρονος παρακαλώ, αρχηγός του Πανιωνίου Μάκης Δρελιώζης, που θα αφήσει στην Α1 για το όραμα της Χαλκίδας όπως είχε πει και ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου. Μια μεταγραφή, που τότε έκανε πάταγο σε Πανελλήνιο επίπεδο…Δεν ήταν μόνο το όνομα του παίκτη που θα φόραγε τη φανέλα της Χαλκίδας, αλλά κυρίως η ηλικία που το έκανε αυτό!

Τη φανέλα της Χαλκίδας εκείνη τη χρονιά θα βάλει ακόμα ο Δημήτρης Αβδάλας με μεγάλη καριέρα επίσης στην Α1 με τον Σπόρτιγκ, ένας παίκτης που ξεκίνησε από την Καλάματα και που τον είχε επιλέξει ο Άρης Θεσσαλονίκης όταν κυριαρχούσε στο Ελληνικό στερέωμα.

Παίκτης της ΑΓΕΧ από εκείνη τη χρονιά θα είναι επίσης ο 17χρονος Φάνης Κουμπούρας, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής που η απόκτησή του από τον Πανιώνιο είχε γίνει αιτία για να ξεσπάσει ”πόλεμος” στους κυανέρυθρους και να παραιτηθούν τα περισσότερα μέλη από εκείνο το Δ.Σ. Ο Κουμπούρας ήρθε τότε στη Χαλκίδα εκτός από ένα μεγάλο ταλέντο και ως παίκτης της Εθνικής Ελλάδας Εφήβων που λίγες μέρες νωρίτερα είχε πάρει την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

Με αυτές τις μεταγραφές συν τον Παπαδάκη που παρέμεινε για τέταρτη σεζόν και με πάντα στην πρώτη γραμμή τους Χαλκιδέους παίκτες (Αγγέλου Σωτ., Βοσνιάδης, Κουτσογιάννης, Μούτουπας, Πούλος, Καπελέρης, Τσίτσης συν τους Σ. & Α. Γκιζογιάννη που λογίζονταν ήδη ως γηγενείς) ξεκίνησε η νέα χρονιά που δεν ήταν στρωμένη με…λουλούδια.

Κακό ξεκίνημα

Πρώτο επίσημο παιχνίδι για το Κύπελλο Ελλάδας στην Ξάνθη και ήττα-αποκλεισμός στην παράταση με 66-62. Μικρό το κακό, με τις δύο ομάδες να τα λένε εκ νέου στην πρεμιέρα της Β’ Εθνικής. Στις 22 Οκτωβρίου, η ΑΓΕΧ θα κάνει μακράν τη χειρότερη εμφάνιση της χρονιάς και θα ηττηθεί με το βαρύ 82-60 και αφού προηγουμένως είχε φτάσει να χάνει με 45-18 στο ημίχρονο και 64-30 στο 30′!

Ίσως πάντως εκείνο το ματς να αποτέλεσε και το καμπανάκι για την ΑΓΕΧ που είδε πως χωρίς μεγάλη προσπάθεια δεν θα καταφέρει τίποτα. Αυτή η ήττα, στην έκταση που ήρθε, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σημάνει συναγερμό!

Η συνέχεια είναι εντελώς διαφορετική. Η ΑΓΕΧ θα πετύχει τέσσερις συνεχόμενες νίκες, θα πάρει μεγάλα διπλά σε Βόλο, Ελευσίνα και με τη νίκη απέναντι στον ισχυρό Πειραϊκό στη Χαλκίδα μπροστά σε 2.000 θεατές θα μπει σε τροχιά ανόδου.

Διπλό στον Άλιμο με τρομερή ανατροπή και άνοδος!

Οι κατακτήσεις τίτλων απαιτούν μεγάλες νίκες και η ΑΓΕΧ τη σημαντικότερη της χρονιάς την πέτυχε στις 6 Μαΐου στον Άλιμο. Πριν την έναρξη της 24ης αγωνιστικής, τρεις στροφές πριν το τέλος, στην κορυφή της βαθμολογίας ισοβαθμούσαν ΑΓΕΧ, Άλιμος και Πειραϊκός. Η ΑΓΕΧ ήξερε πως αν έχανε σε αυτό τον ”τελικό” θα αποχαιρετούσε την άνοδο. Σε ένα αγώνα ”ο θάνατός σου, η ζωή μου” σε ένα κλειστό που είχε γεμίσει ασφυκτικά τουλάχιστον μια ώρα πριν το τζάμπολ και σε ένα αγώνα που παρακολουθούσε μεταξύ άλλων κάτω από το ένα καλάθι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, η ΑΓΕΧ που είχε μεγάλη παρουσία των φιλάθλων της θα βρεθεί στο καναβάτσο, καθώς 7′:45” πριν το φινάλε το ταμπλό γράφει 56-42. Εκείνη την ώρα θα ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τόλη Βοσνιάδη η ΑΓΕΧ θα περάσει για πρώτη φορά μπροστά με 58-59 (καλάθι του Μούτουπα) για να πάρει τελικά τη μεγάλη νίκη με 60-65 και επιμέρους σκορ 4-23 που την έφερε με το…ενάμιση πόδι στην Α2! Τα πανηγύρια μετά το τέλος του ματς θα μείνουν αξέχαστα, όπως και το…πέσιμο κάποιων Πανιώνιων στον Κορκίδη που ακόμα δεν είχαν…χωνέψει τη μεταγραφή του Κουμπούρα στη Χαλκίδα!

Τα στατιστικά από τη νίκη-άνοδο μέσα στον Άλιμο!

Την επόμενη αγωνιστική αρκούσε απλά μια νίκη απέναντι στον Αμύντα που ήρθε εύκολα με 71-59 για να γραφτεί στην ιστορία η δεύτερη συνεχόμενη άνοδος της ΑΓΕΧ και μάλιστα ως πρωταθλήτρια, αυτή τη φορά στην Α2 Εθνική κατηγορία! Μια άνοδος που πανηγυρίστηκε όπως της άξιζε, παρουσία 2.000 θεατών στις εξέδρες που και αυτή τη χρονιά γέμιζαν τις εξέδρες του κλειστού Κανήθου σε κάθε εντός έδρας αγώνα

Δείτε φωτογραφίες αλλά και πρωτοσέλιδα της εποχής πατώντας ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

Πανελλήνιο Κορασίδων Β’ φάση: Νίκη-θρίαμβος και πρόκριση στο final-8! Απόλλων Χαλκίδας-Ολυμπιακός Βόλου 54-51

pannikolaou

Πανελλήνιο Παίδων Β’ φάση: Κεραυνός Λάρισας-Γ.Σ. Ιτέας (Live Streaming)

pannikolaou

Πανελλήνιο Κορασίδων Β’ φάση: Απόλλων Χαλκίδας-Ολυμπιακός Βόλου (Live Streaming)

pannikolaou