B ΕΣΚΑΣΕ FEATURED U-21 Α ΕΣΚΑΣΕ ΕΦΗΒΩΝ

Δημήτρης Μάρκου: Θα κυνηγήσω όσο μπορώ το όνειρό μου και ελπίζω να τα καταφέρω”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Χαλκίδα μπορεί να μην διαθέτει εδώ και αρκετά χρόνια ομάδα σε Εθνικές κατηγορίες, όμως ποτέ δεν έπαψε να βγάζει παίκτες, που καταφέρνουν να βρίσκουν το δρόμο της εξέλιξης περνώντας τη γέφυρα του Ευρίπου.

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων, το μεγαλύτερο θα έλεγα στη Χαλκίδα, είναι ένα παιδί που έχει το ταλέντο και την ανάλογη σωματοδομή, αλλά  που παράλληλα έχει ρίξει τόση δουλειά που του άξιζε και με το παραπάνω το άλμα προς τις Εθνικές κατηγορίες.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Μάρκου που στα 20 του χρόνια πλέον, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη του χρονιά μακριά από τη Χαλκίδα, έχοντας δελτίο στην Α2 με τον Μίλωνα και κάνοντας χρήση του διπλού δελτίου, άρπαξε την ευκαιρία από τα…μαλλιά, αγωνιζόμενος με τον Ίκαρο στη Γ’ Εθνική όπου είχε μια πληθωρική παρουσία, αλλά παράλληλα η μεγαλύτερη επιτυχία του, ήταν αναμφίβολα η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ελλάδα στο πρωτάθλημα U-21 με τον Μίλωνα/Ίκαρο!

Ο Δημητράκης, όπως τον ξέρουν και τον φωνάζουν οι περισσότεροι, ξεκίνησε το μπάσκετ από τον Απόλλωνα Χαλκίδας στελεχώνοντας όλα τα τμήματα του από το μίνι μέχρι το αντρικό! Η πρώτη του ενασχόληση ήρθε στην Πέμπτη Δημοτικού, πήγε στο γήπεδο μαζί με τον αδερφό του που αγωνίζονταν ήδη και αυτό ήταν! Από τότε το μπάσκετ έγινε το…απωθημένο του, για να αγωνιστεί για 6 χρόνια στον Απόλλωνα, μετέπειτα στην ΑΓΕΧ και πλέον σε Μίλωνα και Ίκαρο.

Και αν στον Μίλωνα φέτος οι συμμετοχές του ήταν λίγες, τον βοήθησαν και με το παραπάνω, καθώς μόνο οι προπονήσεις απέναντι σε παίκτες υψηλού επιπέδου, τον έκαναν να βλέπει τη Γ’ Εθνική ως κάτι βατό για εκείνον, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση στην πρώτη του χρονιά εκτός Χαλκίδας.

Η εξέλιξη του Μάρκου είναι αντίστοιχη με το…άλμα του, έχοντας σκεπάσει φέτος τα καλάθια της Γ’ Εθνικής, χαρίζοντας μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές φάσεις του πρωταθλήματος. Αλλά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, να είναι με το…καλησπέρα ανταγωνιστικός σε πρώτη φάση στη Γ’ Εθνική, ο Μάρκου έχει δουλέψει παρά πολύ, εκτιμώντας όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ανθρώπους που τον βοήθησαν να εξελιχθεί.

Τα μπασκετικά όνειρα του Μάρκου όμως δεν σταματάνε στη Γ’ Εθνική, βάζει τον πήχη ψηλά και συνεχίζει βήμα-βήμα, στοχεύοντας ακόμα ψηλότερα!

”Μετά το παιδικό πρωτάθλημα που κατακτήσαμε με τον Απόλλωνα Χαλκίδας κατάλαβα πόσο μου αρέσει το μπάσκετ και προσπάθησα ακόμα περισσότερο”

ΕΡ: Ξεκινάς το μπάσκετ στη Χαλκίδα, σου αρέσει, είσαι πρωταγωνιστής στις μικρές ηλικίες και με διακρίσεις. Μετά από ποια ηλικία λες στον εαυτό σου ότι έχεις τις δυνατότητες για να κάνεις το βήμα παραπάνω;

Δ.Μ.: Μετά το παιδικό πρωτάθλημα που κατακτήσαμε με τον Απόλλωνα Χαλκίδας κατάλαβα πόσο μου αρέσει το μπάσκετ και προσπάθησα ακόμα περισσότερο μέσα από τις προπονήσεις. Μέχρι τώρα δεν έχω πετύχει πολλά πράγματα αλλά μέσα από τη σκληρή δουλειά θεωρώ πως τα καλύτερα είναι μπροστά και μπορώ να τα καταφέρω”. 

 

ΕΡ: Έχεις ρίξει όμως πάρα πολλή δουλειά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, να ξεχωρίσεις και να πάρει την απόφαση να φύγεις από τη Χαλκίδα κοιτώντας ψηλότερα…

Δ.Μ.:Αυτό είναι αλήθεια. Έχω δουλέψει πάρα πολύ, πριν φύγω από τη Χαλκίδα έκανα κάθε μέρα ατομικές προπονήσεις, βάρη. Φέτος, κάθε πρωί πάω για σουτ, κάνω βάρη, χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα”.

 

ΕΡ: Ξεχωρίζεις κάποιους ανθρώπους στη μπασκετική ζωή σου, που σε βοήθησαν ώστε να κάνεις το βήμα παραπάνω;

Δ.Μ.: Σίγουρα στο ξεκίνημα μου με βοήθησαν η Ντίνα Κοροβέση και ο Αντώνης Γκλιάτης, ώστε να πάρω τις σωστές βάσεις. Στη συνέχεια με βοήθησε πάρα πολύ ο Γιώργος Βελισσαράκος με τον οποίο κάναμε καθημερινά ατομικές προπονήσεις. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόουτς Βελισσαράκο, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, νιώθω ευγνώμων απέναντι του, δούλεψε ατελείωτες ώρες μαζί μου για να με βελτιώσει. Ευχαριστώ επίσης τον Γ. Πανούση που μου έδωσε χρόνο στο αντρικό τμήμα της ομάδας”.

 

ΕΡ: Το μπάσκετ όπως το ζεις στην Αθήνα, έχει αρκετές διαφορές με αυτά που ήξερες στη Χαλκίδα;

Δ.Μ.:Υπάρχουν τεράστιες διαφορές, τα παιδιά στην Αθήνα είναι σαφώς πιο έμπειρα στις Εθνικές κατηγορίες, υπάρχει άλλη ταχύτητα σε αυτά τα πρωταθλήματα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές που είναι και φυσιολογικές γιατί είναι εντελώς διαφορετικό το μπάσκετ στις Εθνικές από τις τοπικές κατηγορίες”.

Πάντα είχα όνειρο να παίξω σε μεγάλες Εθνικές κατηγορίες, θα το κυνηγήσω όσο μπορώ και ελπίζω να τα καταφέρω”.

ΕΡ: Οι προσωπικοί στόχοι του Δημήτρη Μάρκου ποιοι είναι;

Δ.Μ.:Δουλεύω σκληρά κάθε μέρα, προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνομαι, μακάρι να μου βγει αυτή η προσπάθεια, αγαπάω το μπάσκετ από μικρό παιδί, πάντα είχα όνειρο να παίξω σε μεγάλες Εθνικές κατηγορίες, θα το κυνηγήσω όσο μπορώ και ελπίζω να τα καταφέρω”.

 

ΕΡ: Μέσα από τη δουλειά και πάντα σε συνδυασμό με το ταλέντο σου, θεωρείς ότι μπορείς να φτάσεις μέχρι και τη Basketleague;

Δ.Μ.:Με σκληρή δουλειά όλα γίνονται. Θα το κυνηγήσω, το έχω μέσα στο μυαλό μου κάποια στιγμή να γίνει και ελπίζω να τα καταφέρω”.

 

ΕΡ: Την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα συνεχίσεις στον Μίλωνα;

Δ.Μ.:‘Έχω συμβόλαιο με τον Μίλωνα και την επόμενη σεζόν. Βέβαια, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα, γιατί ο Μίλωνας όπως όλα δείχνουν θα ανέβει στην Basketleague, έχει πολύ καλή ομάδα, οπότε αν γίνει αυτό θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις για να δούμε την επόμενη μέρα. Αν δεν ανέβει και παραμείνει στην Α2, θα είμαι κανονικά στο ρόστερ της ομάδας και αν χρειαστεί και πάλι διπλό δελτίο ίσως το χρησιμοποιήσω”.

 

ΕΡ: ”Ξεχωρίζεις παίκτες από το τοπικό μπάσκετ που μέσα από το ταλέντο τους και τη δουλειά να μπορέσουν να κάνουν και εκείνοι ένα βήμα παραπάνω;

Δ.Μ.: ”Όποιος δουλεύει και αγαπάει αυτό που κάνει σίγουρα μπορεί να δοκιμάσει αρχικά στη Γ’ Εθνική. Πολλά παιδιά από την περιφέρεια μας μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο αρκεί να αγαπάνε αυτό που κάνουν, πάντα σε συνδυασμό με δουλειά’, τίποτα δεν έρχεται μόνο του’.

”Χωρίς τον κόουτς Βελισσαράκο τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, δούλευα κάθε μέρα μαζί του, με βοήθησε να βελτιώσω την ντρίμπλα, το σουτ, με βοήθησε στα βάρη, τον ευχαριστώ πάρα πολύ”

ΕΡ: Εσύ πόσες ώρες έκανες ατομική προπόνηση τη μέρα για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο;

Δ.Μ.: ‘Έκανα κάθε μέρα δύο ώρες ατομική προπόνηση και μια ώρα βάρη, συν τις προπονήσεις με την ομάδα μου. Σίγουρα υπήρχε κόπωση αλλά μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που έκανα, έβλεπα μεγάλη βελτίωση και αυτό με γέμιζε αυτοπεποίθηση. Χωρίς τον κόουτς Βελισσαράκο τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, δούλευα κάθε μέρα μαζί του, με βοήθησε να βελτιώσω την ντρίμπλα, το σουτ, με βοήθησε στα βάρη, τον ευχαριστώ πάρα πολύ”.

 

ΕΡ: ”Ποια στοιχεία στο παιχνίδι σου πιστεύεις ότι πρέπει να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο;

Δ.Μ.: ‘Αν θέλω να αγωνιστώ σε μεγαλύτερο επίπεδο θα πρέπει να βγω προς τα έξω γιατί αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι στη θέση ”4”. Πρέπει να γυμναστώ και άλλο, να βελτιώσω ακόμα περισσότερο την ντρίπλα, το σουτ το δουλεύω καθημερινά και θεωρώ ότι το έχω βελτιώσει αρκετά, πρέπει να βγω στο ”3” πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω”.

 

ΕΡ: ”Το φετινό πρωτάθλημα U-21 και η κατάκτηση του ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εσένα;

Δ.Μ.: ”Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, πρώτη φορά βγήκα πρώτος στην Ελλάδα με την ομάδα μου. Ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα, όλες οι ομάδες ήταν καλές, αγωνίζονταν παίκτες που παίζουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Μέσα από την ομαδική δουλειά καταφέραμε να βγούμε πρώτοι στην Ελλάδα”.

 

ΕΡ: Ευρωλίγκα παρακολουθείς; Οι δύο Ελληνικές ομάδες είναι στο 2-2, πιστεύεις ότι μπορούν να περάσουν στο final-4;

Δ.Μ.: ”Πιστεύω ότι θα περάσουν και οι δύο. Παίζουν εξίσου καλό μπάσκετ…”

 

ΕΡ: Αν ρώταγα τι θέλεις και όχι τι πιστεύεις, τι θα απαντούσες;

Δ.Μ.Θέλω να περάσει σίγουρα ο Ολυμπιακός, αλλά επειδή δεν είναι φανατικός, θέλω να περάσει και ο Παναθηναϊκός που φέτος έχει δείξει τρομερή βελτίωση, παίζοντας και αυτός πολύ καλό μπάσκετ”.

”Παρακολουθώ όσο περισσότερα παιχνίδια μπορώ στην Ευρωλίγκα, το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι καλύτερο από το ΝΒΑ”

ΕΡ: Παρακολουθείς περισσότερο Ευρωλίγκα ή ΝΒΑ;

Δ.Μ.: ”Ευρωλίγκα βλέπω γιατί μου αρέσει περισσότερο, το ΝΒΑ άλλωστε είναι βραδινές ώρες και προτιμώ να ξεκουράζομαι. Παρακολουθώ όσο περισσότερα παιχνίδια μπορώ στην Ευρωλίγκα, το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι καλύτερο από το ΝΒΑ”.

 

ΕΡ: Έχεις παίκτες-πρότυπα, που θα ήθελες να τους μοιάσεις, που θα ήθελες να πάρεις κάποια χαρακτηριστικά και να τα βάλεις στο δικό σου παιχνίδι;

Δ.Μ.:Μου αρέσουν πάρα πολλοί παίκτες σε υψηλότερο επίπεδο. Αναμφίβολα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η εκρηκτικότητα του είναι μοναδική, τον θαυμάζω γιατί τα έχει καταφέρει όλα μόνος του ξεκινώντας από τα τοπικά της Αθήνας. Αυτός όμως που μου αρέσει πολύ είναι ο Λούκα Ντόνσιτς, δεν ξέρω πραγματικά πως μπορεί και κάνει όλα αυτά τα πράγματα μέσα στο γήπεδο”.

Συνέντευξη: Παναγιώτης Νικολάου

Φωτογραφίες: Γιάννης Δαλιάνης 

 

Σχετικά άρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Παραίτηση Π. Σταύρου από το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΣΕ!

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ Playoffs (Τελικός): Κάδμος-Α.Ε. Καρύστου (photo album)

pannikolaou

Α’ ΕΣΚΑΣΕ Playoffs: Κάδμος-Α.Ε. Καρύστου 20-0 α.α. Τι έγραψαν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνος.

pannikolaou