FEATURED ΠΑΙΔΩΝ

Χρήστο, κοίτα τι έκανες!

Ο Γ.Σ. Ιτέας συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια μπασκετικής ζωής, μια από τις ιστορικότερες ομάδες του μπάσκετ της Στερεάς Ελλάδας και αυτή την επέτειο τη γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος παίδων 2023-24 στην ΕΣΚΑΣΕ!

Έχουμε γράψει και άλλες φορές στο παρελθόν για αυτή την ομάδα, που ο τρόπος λειτουργίας του κυρίως στις υποδομές, πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες ομάδες.

Μια μικρή πόλη, που οι κάτοικοί της σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι μόλις 4.546 και που μαζί με την Κίρρα ίσα που ξεπερνούν τις 6.000, καταφέρνει να κερδίζει σε τελικό με 24 πόντους διαφορά τη Χαλκίδα των σχεδόν 110.000 κατοίκων αλλά και των πολλών σωματείων και το κυριότερο αυτή η επιτυχία να μην αποτελεί ΄΄φωτοβολίδα” μιας καλής φουρνιάς παικτών, αλλά επιστέγασμα μιας διαχρονικής προσπάθειας με κύριο χαρακτηριστικό την πολλή δουλειά, που έχει φέρει 6 πρωταθλήματα στις κατηγορίες παίδων και εφήβων και που το κυριότερο έχει βγάλει πολλούς, μα πάρα πολλούς παίκτες, για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ιτέας.

Κάπως έτσι, η Ιτέα γίνεται γνωστή στο Πανελλήνιο εκτός από μια όμορφη πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, που μπορείς να βρεθείς με την ίδια ευκολία στον Παρνασσό και την Αράχωβα και για το μπάσκετ του οποίου η…σπορά καλλιεργείται με ευλάβεια εδώ και πολλά χρόνια, με 10 παίκτες να έχουν φορέσει το Εθνόσημο, τον Μούρτο να έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και δευτεραθλητής το 2010 και περισσότερους από 20 παίκτες με καταγωγή και έχοντας παίξει μπάσκετ στον Γ.Σ. Ιτέας, να αγωνίζονται σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών! 

Το μπασκετικό φαινόμενο της Ιτέας είναι μοναδικό αλλά έχει τη δική του εξήγηση αν κάτσεις και το μελετήσεις.

Η τελευταία επιτυχία αποτελεί τη συνέχεια και τη μοναδική συνέπεια μιας δουλειάς που έχει αρχές αλλά όχι και τέλος…

Ο Γ.Σ. Ιτέας αποτελεί σε αναλογία πληθυσμού και διακρίσεων, αναμφίβολα την κορυφαία ομάδα της ΕΣΚΑΣΕ στα τμήματα υποδομής την τελευταία 20ετία!

Πρωταθλητής παίδων: 1988, 2006, 2017, 2024

Πρωταθλητής εφήβων: 2007, 2017

Φιναλίστ παίδων: 1990, 2016

Φιναλίστ εφήβων: 1992, 2018, 2021

Τροφοδότης των Εθνικών ομάδων με…σημαιοφόρο τον Μούρτο!

Ο Γ.Σ.Ιτέας ιδρύθηκε το 1984 και από το ’89 και μετά άρχισε να τροφοδοτεί τις Εθνικές ομάδες.

Τον χορό άνοιξε ο Νάσος Ντινόπουλος το ’89 με την κλήση του στην Εθνική Εφήβων. Ο Γιώργος Κουτσούκος το ’93 κλήθηκε στα κλιμάκια της Εθνικής, τον ακολούθησε ο Νίκος Δαραδήμος το ’95 με την κλήση του στην Εθνική παίδων ενώ ο Κωνσταντίνος Σταύρου κατέκτησε το 2009 το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων με τον Άρη αγωνιζόμενος σε διάφορες ομάδες μέχρι την Α2 κατηγορία.

Ο Σπύρος Μούρτος, μεταξύ άλλων αρχηγός του Άρη, κατέκτησε δύο μετάλλια με την Εθνική Ελλάδας και με αμέτρητες συμμετοχές σε όλα τα τμήματα υποδομής, αποτελεί σημείο αναφοράς για το μπάσκετ της Ιτέας, έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και δευτεραθλητής Ευρώπης το 2010!

Αλλά και η νεότερη γενιά ακολούθησε πιστά τις ίδιες αρχές και επιτυχίες, με τους: Χρήστο Κουτρόγιαννο (κλιμάκιο Εθνικής Παμπαίδων, Παίδων, Εφήβων), Μάνο Σανούδο (κλιμάκιο Εθνικής Παμπαίδων, Παίδων), Γιώργο Παγώνη (κλιμάκιο Εθνικής παίδων), Φάνη Χαλκιά (κλιμάκιο Εθνικής εφήβων), Αργύρη Μολέ (κλιμάκιο Εθνικής Εφήβων).

Μια σειρά παικτών από τον Γ.Σ. Ιτέας έχει επίσης αγωνιστεί σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών.

Ο Νάσος Ντινόπουλος το ’87 με την Παναχαϊκή στη Β’ Εθνική (τότε δεν υπήρχε Α2), ο Σπύρος Μούρτος αρχηγός του Άρη Θεσσαλονίκης στην Α1, στον οποίο αγωνίστηκε συνολικά 11 χρόνια, ενώ στην Α1 έπαιξε ακόμα σε Ήφαιστο Λήμνου, Λάρισα και Ιωνικό Νικαίας,  ο Κωνσταντίνος Σταύρου που αγωνίζεται στην ομάδα και σήμερα, έχει παίξει στην Α2 με Αγρίνιο και Λιβαδειά, αλλά και στη Β’ Εθνική με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Βασίλης Βορριάς τη δεκαετία του ’90 στο πρωτάθλημα της Α2 με τον ιστορικό Ιωνικό Νϊκαιας, ο Γιώργος Ταμπίτσικας επίσης στη Β’ Εθνική με την Α. Ε. Λιβαδειάς, στη Γ’ Εθνική οι Χρήστος Μωραΐτης (Αετός Θεσσαλονίκης-Κάδμος),  Γιάννης Μωραΐτης (Κρόνος Αγ.Δημητρίου),  Κώστας Λαγγουράνης (Αγ.Θεόδωροι),  Λεωνίδας Λύτρας (Νέα Ιωνία) αλλά και όλοι οι παίκτες που συμμετείχαν το 1997 στη μοναδική συμμετοχή της Ιτέας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (Μολές, Χώχος, Σπάης, Γουλιώτης, Ντινόπουλος, Μωραϊτης Ι., Μωραϊτης Χρ., Βορριάς). Ο Δήμος Δημητρίου επίσης από τη νεότερη γενιά, αγωνίζεται με τη Νήαρ Ήστ στη Β’ Εθνική διεκδικώντας αυτές τις μέρες την άνοδο στην Α2, ο Τσιριπέρου παίζει στην Α1 Ρουμανίας, ενώ σε Εθνικές κατηγορίες έχουν παίξει επίσης και οι Παγώνης, Σανούδος!

Η…σφραγίδα του Μωραΐτη

Αν πάντως κάποιος θελήσει να δώσει ονοματεπώνυμο στο μπάσκετ της Ιτέας τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, τότε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το ”Χρήστος Μωραΐτης”.

Ο κόουτς της ομάδας μεγάλωσε με αυτή την ομάδα, περνώντας από όλα τα στάδια. Ως παίκτης διακρίθηκε και αγωνίστηκε με την ομάδα του μέχρι και τη Γ’ Εθνική. Όταν αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ, ο Γ.Σ. Ιτέας έχασε ένα πολύ καλό παίκτη, αλλά κέρδισε έναν άνθρωπο με σπουδαίο χαρακτήρα που έμελλε να εξελιχθεί σε σπουδαίο προπονητή, παιδαγωγό, ”πατέρα” των παιδιών, που αφοσιώθηκε στην ομάδα, που έκανε σπίτι του το ”μπαλόνι” πριν μετατραπεί σε σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, που ήταν παράλληλα εκτός από προπονητής πολλές φορές έφορος, ψυχολόγος, φύλακας του γυμναστηρίου!

Στον…αέρα και το 2017 ο Μωραΐτης, στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος παίδων!

Ο Μωραΐτης έχει κάθε λόγο να είναι σήμερα μπασκετικά ευτυχισμένος, καθώς αυτό που πετυχαίνει στην πόλη του τον κάνει περήφανο και του δίνει μεγαλύτερη χαρά ακόμα και από το να ήταν στον πάγκο μιας ομάδας σε Εθνική κατηγορία, κάτι που αναμφίβολα το αξίζει.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τον Μωραΐτη ξεχωριστό;

Καταρχήν, οι μπασκετικές του αρχές. Έχοντας βάλει…σύνορα στα όρια του Νομού, οι παίκτες όλων των τμημάτων είναι από την Ιτέα, άντε μέχρι και την Άμφισσα. Οι μικροί βλέπουν πάντα τους μεγαλύτερους να δουλεύουν, να προσπαθούν, να διακρίνονται και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο έχοντας ως όνειρο να γίνουν νέοι…Μούρτοι!

Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ”τα τμήματα υποδομής του συλλόγου είναι οι ρίζες του και τα κλαδιά του είναι το αντρικό τμήμα. Αν δεν έχεις στέρεες ρίζες, το δέντρο αργά ή γρήγορα θα πέσει. Αυτή είναι η φιλοσοφία του σωματείου μας, να παίζουν παιδιά που προέρχονται από την παραγωγική μας διαδικασία ή από την γύρω περιοχή. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε με κάθε κόστος”.

Και για του λόγου το αληθές του κόουτς, να αναφέρουμε ενδεικτικά πως τη σεζόν 2021-22 στον αγώνα με τον Λοκρό για την Α’ ΕΣΚΑΣΕ ο Μωραΐτης έπαιξε με τους τότε παμπαίδες (γεννημένους το 2008 και ’09) Παναγιωτόπουλο, Ζαχαρόπουλο, Πετσινό, Ντινόπουλο, Μωραΐτη, σημερινούς πρωταθλητές με την ομάδα παίδων, γιατί κάπως έτσι βγαίνουν τα ταλέντα…

Οι 5 παμπαίδες του ’22 έπαιζαν αγώνες στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ! Φέτος, κατέκτησαν το πρωτάθλημα παίδων!

Μια από τις επιτυχίες του Μωραΐτη, είναι ότι οι νεαροί παίκτες στην Ιτέα κυνηγούν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους στην ομάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες που κυνηγούν εκείνες τους παίκτες για να τους κάνουν δικούς τους!

Είναι το κίνητρο που έχουν οι πιτσιρικάδες στην Ιτέα, να μπορέσουν να μπουν μέσα στη διαδικασία μιας ομάδας, που έχει συγκεκριμένες αρχές.

Είναι αξιοσημείωτο, πως στα 40 χρόνια ιστορίας του Γ.Σ. Ιτέας, ο σύλλογος είχε μόλις 8 προπονητές και αυτό οφείλεται ασφαλώς στη συνεργασία με τον Χρήστο Μωραΐτη που κρατάει από το μακρινό 1999!

Την περασμένη Τετάρτη παρακολούθησα από κοντά τον τελικό των παίδων. Και ως γνωστόν, αλλιώς βλέπεις ένα αγώνα από κοντά και αλλιώς από την…τηλεόραση.

Τι είδα λοιπόν…

Μια παιδική ομάδα που χαιρόσουν να τη βλέπεις. Με αρχές στο παιχνίδι της, έχοντας δουλέψει άριστα στα βασικά. Με τρομερή κυκλοφορία που θύμιζε…Γιουγκοπλάστικα για τους παλιούς, με παίκτες που δεν φοβούνται να σουτάρουν από την περιφέρεια  και το κυριότερο με σωστό τρόπο (ο Χρήστος Ντινόπουλος στα χνάρια του πατέρα του αλλά με άλλο ρόλο, σημείωσε 4 τρίποντα), ψηλά παιδιά με ταλέντο και εξαιρετικές κινήσεις, με σεβασμό στον αντίπαλο και στο άθλημα (θα μπορούσε η διαφορά στο σκορ να ήταν πολύ μεγαλύτερη). Αλλά και με κατάμεστες εξέδρες σε ένα κλειστό-στολίδι, που δεν ακούστηκε ούτε ”ρε” από τους θεατές κάτι που επίσης έχει δουλέψει ο Μωραΐτης, ο οποίος στο τέλος παίρνοντας το μικρόφωνο είπε αυτό που πραγματικά πιστεύει και για το οποίο παλεύει στο γήπεδο ‘‘πρώτα προσπαθούμε να βγάλουμε καλά παιδιά με ήθος και μετά καλούς αθλητές”. 

Και αν κάποια στιγμή ο Μωραΐτης βάλει στο video τον τελικό με την ΑΓΕΧ, δικαιούται να πει στον εαυτό του ”Χρήστο, κοίτα τι έκανες” βλέποντας το μπάσκετ με αρχές που παίζουν οι πιτσιρικάδες, αλλά και τις κατάμεστες και κυρίως κόσμιες εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου…

Παναγιώτης Νικολάου 

Σχετικά άρθρα

Το σημερινό πρόγραμμα αγώνων των ομάδων της ΕΣΚΑΣΕ (18/5). Σε ποια γυμναστήρια μπορείτε να πάτε

pannikolaou

Πανελλήνιο Παίδων Β’ φάση: Άρτα-Κεραυνός Λάρισας 57-73

pannikolaou

Πανελλήνιο Κορασίδων Β’ φάση: Νικηφόρο ξεκίνημα! ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Χαλκίδας 37-73

pannikolaou